Doğru stratejiyle alınabilecek 30 hisse
Riskler olsa da BIST-100 endeksinin 88 bin seviyelerini deneme potansiyeli olduğunu söyleyen analistler, düşüşlerde orta-uzun vadeli portföy oluşturulmasını öneriyor. Alım içinse 30 hisse belirlendi…
BREXIT olarak adlandırılan Ingiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı, piyasalar tarafından Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı kararını zora sokacağı beklentisi yarattı. Bu durum ise S&P, Dow Jones gibi endekslerin tarihi zirveleri zorlamasını sağladı. Söz konusu gelişmeler Borsa İstanbul’a da olumlu yönde yansırken ardından gelen İsrail ve Rusya ile yumuşama görüşmeleri de BIST-100 endeksinin yükselişini destekledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yatırımları destekleyen ekonomik tedbirler, AB ile olan ilişkilerimizdeki yumuşama ve bu ülkelerle aramızdaki tansiyonu azaltma yönündeki açıklamalar da bu dönemde BIST-lOO’ün yükselmesinde etkili olan diğer unsurlardı.
Gözler şimdi FED’in 27 Temmuz’ da gerçekleştireceği toplantıya çevrilmiş durumda. Bu konuda piyasada bir tedirginlik yok. Çünkü temmuz toplantısında FED’den bir faiz artışı beklenmiyor. Nitekim İtalya’daki bankaların 360 milyar euro gibi bir risk taşıması, bu riskin büyüyerek aynı şekilde İspanya’ ya yayılması ihtimalinin FED’ in daha temkinli davranmasına yol açacağı düşünülüyor.
Evet, piyasalar biraz daha rahat görünüyor, analistler de mevcut koşullarda endeksin 87 bin-88 bin seviyelerini zorlayabileceği konusunda hemfikir. Borsada iyi fırsatlar olduğunu, ancak bunu kazanca çevirmenin doğru risk yönetimi ile sağlanabileceğini belirten analistlere göre, BIST’teki geri çekilmelerde orta ve uzun vadeli portföy oluşturmak isteyenler alım yapabilir. Bunun için analistler 30 hisse belirledi…
“PARA ADRES ARAYACAK”
Piyasada halen riskler olduğunu ifade eden Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Mevcut durum bizce çok bilinmeyenli bir denklem içeriyor” diyor. Ancak Erkan, Brexit sonrası Avrupa, Asya ve Ingiltere’den çıkan paranın adres arayacağı gerçeğine de dikkat çekiyor. Dolar değerlendikçe FED’in faiz artırmasının çok daha zorlaşacağını belirten Erkan. FED’e ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor:
“Çünkü faiz artırma hamlesi, zaten fazla olan FED ve diğer büyük merkez bankaları arasındaki para politikası ayrımını daha da derinleştirir. Beklentimiz post-Brexit dönemindeki konjonktüre uyum sağlayacak bir FED’in faiz artırımını 2017’ye doğru ertelemesi. Temmuz FOMC’sinde buna dair daha net sinyaller alabiliriz.”
Yakında anayasal referanduma gidecek olan İtalya’da siyasi geleceği ve AB ile ilişkileri etkileyecek düzeyde bir finansal sistem krizinin söz konusu olabileceğini kaydeden Erkan, “AB istikrarının olumsuz etkilenmesi ve birlikten kopmaların devam etme ihtimali bize olumlu yansımaz” diyor.
Mevcut koşullarda gelişmekte olan ülkelerde iyileşen piyasa koşullarına bağlı olarak BIST-100 endeksinde 80 bin üzeri korunduğu sürece pozitif yönde eğilimin devam edebileceğini belirten Erkan’ın borsa-ya ilişkin öngörüleri şöyle:
“80 bin eşiğinin yüksek bir hacimle güçlü bir şekilde kırılmış olması, endeks açısından pozitif bir görünüm yaratmakta. 80 bin seviyesi mayıs başından beri test edilmemişti, yeni hedef mayıs ayı başındaki negatif piyasa ortamında endeksin aşağı doğru çok hızlı yol aldığı bir aralığa denk geliyor. Bu aralığın üst bandı olarak 84 bin seviyesini görüyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli hareketli ortalamaların günlük grafiklerde denk geldiği aralık ise 80 bin-78 bin bölgesi. Bu kapsamda söz konusu aralığı konsolidasyon, 78 bin-77 bin 500 bölgesinin altını ise negatif bölge olarak görüyoruz. Endeksin şubat ayından sonra sadece bir defa 75 bin altında kapandığı için, yakın vadede pozitif senaryoda 84 bin, negatif senaryoda 75 binleri gösterebiliriz. Küresel ekonomilerde tansiyonun artması ve enflasyon beklentilerinin yükselmesi ihtimali bizi biraz daha temkinli olmaya itiyor.” Erkan, BIST’te olası geri çekilmelerde orta ve uzun vadeli portföy oluşturmak isteyenlere ise Akbank, Garanti Bankası, Sabancı Holding, Turkcell, Tüpraş, Koç Holding, İş Bankası, Emlak GYO, Ilalkbaıık, THY hisselerini takip etmelerini öneriyor.
PORTFÖYLERE DİKKAT
Sadeleşme adımlarına devam eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısında daha ihtiyatlı olacağını düşünen Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbandı, “Baz etkisinin olumlu katkısının sona ermesi ve asgari ücret artışının iyiden iyiye ekonomiye girmesi ile birlikte enflasyon yeniden yükselişe geçti. TCMB’nin bu hafta maksimum 25 baz puan indirim yapmasını bekliyoruz” diyor.
Brexit sonrası küresel risklerdeki artış ve Avrupa’da yaşanan siyasi belirsizlik nedeni ile FED’in bir süre daha beklemede kalacağı tahmininde bulunan Nalbantlı, olası riskleri ise şöyle ifade ediyor:
“FED bence, eylüle kadar rakamları ve piyasadaki durumu gözleyecek ve temmuzda aksiyon almayacak. Öte yandan İtalyan bankaları ülkedeki yavaş büyüme ve yüksek işsizlik oranından oldukça olumsuz etkileniyor. Bankalarm verdikleri kredilerin yüzde 20’ye yakını geri ödenemez halde. Toplam tutar ise yaklaşık 360 milyar euro. İngiltere’nin AB’den ayrılması ile birlikte banka hisselerindeki satış baskısı artarken, kurtarma paketi fikri güçlenmeye başladı. Avrupa Birliği’nde, İspanya ve Portekiz’e yüzde 3’ün üzerindeki bütçe açıkları nedeniyle yaptırım sürecini başlatma kararı aldı. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda İtalya’nın krize sürüklenmesi uzak bir ihtimal değil”.
İngiltere’nin AB’den ayrılmasının şokunu üzerinden atmaya çalışan küresel hisse senedi piyasalarına nazaran Borsa İstanbul’un yurtiçi gelişmelerin etkisi ile ayrıştığını hatırlatan Nalbantlı, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:
“Küresel belirsizliklerin olduğu bu dönemde portföy oluştururken dikkat etmemiz gerekiyor. Endekste 80 binin üzerinde kalınması durumunda maksimum 85 bin görülebileceğini düşünüyorum. Ancak yılın geri kalanında Avrupa’daki olumsuz gelişmelerin artması ve FED’in faiz artışı gibi gelişmeler sonrasında endeks 65 bin bölgesine kadar gerileyebilir. Geri çekilmelerde ise orta ve uzun vadeli portföy oluşturmak isteyenler Garanti Bankası, Çimsa, Bolu Çimento, Türk Traktör, Lokman Hekim, Katmerciler, Soda Sanayi, Enka İnşaat, Tat Gıda, TAV Holding hisselerini takip edebilir.”
“79 BİN 500 ÜZERİ ÖNEMLİ”
ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın da TCMB’nin ekonomik dengeyi bozmamak adına politika faizine dokunmayacağını, öte yandan FED’in de “bekle gör politikası” izleyeceğini düşünüyor. Brexit endişelerinin azalmasının yanı sıra FED faiz beklentilerinin ötelenmesinin gelişmekte olan ülke borsaları üzerinde pozitif bir etki yarattığını hatırlatan Altın, “İtalya’da yaşanan sorun, İtalya banka tahvillerini elinde bulunduran Avrupa’daki sorunlu ülkeleri etkileyip etkilemeyeceği. Bu da yeni bir bankacılık krizinin oluşup oluşmayacağı konusunu gündeme getiriyor. Bu durumun ilk etapta bize yansımasını beklemiyoruz. Ancak Avrupa’da yaşanacak bir bankacılık krizi sonrası dolaylı olarak yurtiçi bankacılık sektörü öncülüğünde BIST-lOO’de sert değer kayıpları yaşanabilir. Dolayısıyla FED’in faiz ve merkez bankalarından parasal genişleme beklentilerinin devamı halinde BIST-lOO’deki olumlu tablo devam edebilir” diyor.
Endekste pozitif gelişmelerin önemli bir bölümünün fiyatlandığını söyleyen Altın, kısa vadede maksimum 86 bin direncinin görülebileceğini söylüyor. Bütün olumsuzlukların tekrar baş göstermesi halinde ise görülebilecek minimum değerin 73bin 500 desteği olduğunu ifade eden Altın, “BIST’te bu olumlu hava bir süre daha devam edebilir. Yatırımcılar BIST-100 endeksinin 79 bin 500 desteği üzerinde kalması halinde kısa vadeli atımlar yapabilirler” diyor.
Ancak mevcut belirsizlikler göz önüne alındığında endeksin teknik anlamda 86 bin direncinin kınlamaması halinde Altın, piyasada kar satışları için fırsat oluşabileceğine dikkat çekiyor. Altın, borsadaki geri çekilmelerde orta ve uzun vadeli portföy oluşturmak isteyen yatırımcılara Aksigorta, Türk Telekom, THY, Emlak Konut GYO, T. Şişecam, Akçansa, Bizim Toptan, Coca-Cola İçecek, Halkbank, Koç Holding hisselerinin takip edebileceğini söylüyor.
“KÂR SATIŞLARI GELEBİLİR”
Borsa İstanbul’da geçen hafta başından bu yana global bazda görülen pozitifliğin etkisiyle bahar havasının söz konusu olduğunu belirten Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, ancak Avrupa cephesinden gelebilecek bir olumsuzluğun piyasalardaki rüzgarı tersine çevirebileceğini söylüyor. Teşvik beklentileri ile birlikte gündemde yer edinen Asya’da ise bir takım soru işaretleri bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, özellikle mali teşvik programının beklentileri karşılayamaması halinde endeksin hızının kesilmesinden endişe ediyor.
Mevcut durumda endeksin 80 bin seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde pozitif trendin devam edebileceğini kaydeden Öztürk, “Ancak yükseliş çok hızlı gerçekleştiği için kar satışları da gelebilir. Yatırımcılar akıllarının bir köşesinde bunu da tutmalılar” diyor. Endeks için 78vbin 500-82 bin 500 aralığım öngören Önder Öztürk, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:
“Kısa vadede getiri amaçlı yatırım yapılmasını uygun görmüyoruz. Belirsizliğin kısmen giderildiği dönemlerde yeni kazanımlar elde etmekten çok eldeki varlık korunmalı. Buna karşın mali yapısı güçlü, operas-yonel açıdan karlılığı yüksek, döviz pozisyonlarını hedge eden şirketler fiyatı da ucuzsa orta ve uzun vadede portföylerde değerlendirilebilir. Geri çekilmelerde ise orta ve uzun vade için İş Bankası, Koç Holding, Sabancı Holding, Aselsan, Emlak Konut GYO, Türk Telekom, Tofaş, Ford Otosan, Migros, Turkcell hisseleri takip edilebilir.”