Kariyer ve İş İlanlarıMakaleler

Doğru Yönetici Bulmak

Önemli kurumlara liderlik yapacak ve belki de geleceğe tesir edecek yöneticilerin atanmasında en aktif rolü oynuyorlar. Türkiye’nin önde gelen “head hunter”ları pazarı değerlendirirken geleceğin yöneticilerine de doğru kişiyi bulmak konusunda çok önemli tavsiyelerde bulunuyorlar…

YANLIŞ bir yönetici seçimi, o şirkete yöneticinin yıllık maaşının üç katına mal oluyor. 2008 krizinden sonra dünya genelinde kar marjları çok düştüğü için üst düzeyde yönetici ve lider seçimi hiç olmadığı kadar hassas ve bir konu haline geldi. Kurumlar bir yandan azalan kar marjlarıyla mücadele edecek doğru lideri ararken diğer yandan bu lideri süreçte oluşan maliyeti en aza indirmekle meşgul. Dijital dünyanın nimetleri sayesinde araştırmak ve uygun adaya ulaşmak eskisinden daha kolay olsa da müşterinin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak yetkinlikte, vizyoner, iletişimi güçlü, yenilikçi, sıra dışı fikirlere sahip, zamanın gerisinde kalmayan doğru lideri bulmak çok güç.

Belirsizliğin hakim olduğu VUCA (volatility, uncertainty, comlexity, am-biguity/ oynaklık, belirsizlik, karmaşıklık, muğlaklık) dünyasında şirketlerin geleceğine yön verecek doğru lider ve yönetici seçiminde, beyin avcılarına ya da bir diğer tabirle üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme yapan danışmanlık şirketlerine daha fazla iş düşüyor artık.

lider-bulmak

“AVCI” DEĞİL “ARAŞTIRICI”

Hemen belirtelim, onlar kendilerini “beyin avcıları” olarak değil, üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme yapan danışmanlar olarak tanımlıyor. Yani artık yaptıkları işi “head hunter” değil “executive search” olarak adlandırıyorlar. Şirketlerin rotasını ve vizyonunu belirleyen doğru yöneticileri bulan beyin avcılarının önemi daha da artarken Türkiye danışmanlık pazarı ise dünyadaki trendleri yakalamak noktasında her geçen gün güçleniyor.

Hala “tanıdık” ile iş yapma kültürü olsa da üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme pazarında Türkiye trendleri hızla takip eden ve uygulayan ülke olarak öne çıkıyor. Dünyanın en saygın ve etkili exevutive search şirketlerinin Türkiye’de faaliyet göstermesi ve lider seçiminde global netvvorklerinden faydalanmaları da bunun bir göstergesi.

Her ne kadar son dönemde ülkemizde yaşanan olumsuz gelişmeler danışmanlık sektörünü etkilemiş olsa da neticede şirketler lider arayışını her daim sürdürüyor ve executive se-arch hizmeti veren şirketlerden faydalanıyor. Türkiye’de şu anda işe alım yapan 300’den fazla şirket var. Bunlardan yaklaşık 50’si üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme hizmeti veriyor. Sektörde her geçen gün rakipler çoğalsa ve pasta daralsa da az sayıdaki lideri en uygun pozisyona yerleştirmekle sorumlu olan bu şirketlerin önemi artıyor.

İŞLERİ EN UYGUNU BULMAK

İçinde yaşadığımız VUCA ortamında durumu hızlıca irdelemek, geçmiş deneyimlerinden yararlanarak daha önce hiç karşı karşıya kalmadığı durumlarda dahi etkin aksiyonlar alabilmek ve bunu diğer insanları da angaje ederek yapabilmek, öğrenme çevikliğinin yüksek olması ile mümkün. Bunu yapabilen lider sayısı azken, bu liderleri seçip en uygun pozisyona yerleştirmekle yükümlü olan ve bunu en iyi şekilde yapan executive search liderlerini derledik bu hafta. Lider seçmenin püf noktalarını bilen, bunu bilimsel yöntemlerle olduğu kadar sektörel deneyimleriyle taçlandıran bu deneyimli danışmanlar, iyi bir liderde olması gereken özellikleri sıralarken Türkiye pazarını da bizim için değerlendirdiler. Bu alanda kariyer yapacaklara tavsiyeleri de olan beyin avcıları, doğru yeteneği elde tutmak için yapılması gerekenleri bizimle paylaştı…

MURAT YEŞİLDERE

Egon zehnder International Türkiye Lideri

Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden alan Murat Yeşildere, lisans eğitiminin ardından Manchester Üni-versitesi’nden İşletme Ekonomisi dalında yüksek lisans derecesi aldı. Finansal kiralama sektöründe başlayan profesyonel kariyeri Philip Morris, GSD Holding ve GSD Yatırım Bankası’nda hazine ve fon yönetimi konularında aldığı yönetici rolleri ile gelişti. Ekim 2000’de, yönetim danışmanlığı firması Egon Zehnder’e katıldı ve Türkiye’nin yanı sıra bölge coğrafyasında, farklı ülkelerde üst düzey stratejik yönetici atamaları, yetkinlik değerlendirme ve geliştirme projelerinde, yönetim kurulu atamalarında lider rol üstlendi. Son 15 yıl içinde, her yıl bine yakın mülakat yaparak, farklı geçmiş ve profile sahip liderleri tanıma imkanı yakaladı.

“TÜRKİYE OLGUNLAŞIYOR”

Yetenek piyasası düşünüldüğünde, Türkiye’nin henüz “olgunlaşma” aşamasında olduğunu belirten Yeşildere, diğer taraftan Türkiye pazarının “yönetici atama/araştırma” firmaları açısından değerlendirildiğinde dünyanın en büyük şirketlerinin rekabet içinde olduğu pazarlardan birisi olduğunu söylüyor. Trendlere baktığımızda ayrıca çeşitlilik ve kap-sayıcılık kavramları da artarak gündeme geliyor. Türkiye’de bu konu sadece cinsiyet ile sınırlı iken, dünyada coğrafyadan ırka, cinsiyetten dine, dile ve millete hemen her konuda çeşitlilik bir gereksinim halini alıyor. Küresel trendlere baktığımızda ise Yeşildere, özellikle executive search pazarında büyük oyuncuların inorganik büyümeyi tercih ederek, şirket satın alma yönünde ilerlediğini belirtiyor.

KÜRESEL AĞDAN FAYDALANIYOR

Egon Zehnder olarak lider seçimini yetkinlik bazlı yaptıklarını belirten Yeşildere, “Özellikle tepe koltuk (CEO/genel müdür) atamaları için üç yetkinlik bizim için önemli gösterge oluyor; sonuç odaklılık, stratejik düşünebilme ve değişime liderlik edebilme. Türkiye’de hala pazarın, sektör bilgisinin veya belli bir alandaki fonksiyonel uzmanlığın sıklıkla önemli bir seçim göstergesi olduğunun altını çizmemiz şart; yani Türkiye’de birçok projemizde ‘üst düzey uzmanlar’ arıyoruz” diyor. Portföy oluştururken Egon Zehnder’in küresel ağından da faydalandıklarının altını çiziyor. “Türkiye dünyanın değişik coğrafyalarında bulunan Türk liderlere, hatta bazen uluslararası liderlere olan talebin arttığı bir pazar olabiliyor” diyen Yeşildere, sosyal medyadan doğrudan temasa kadar birçok yolu doğru adaylara ulaşmak için etkin olarak kullandıklarını, sadece üst düzey roller için direkt ilan verme yoluna gitmediklerini aktarıyor.

Bu dönemde kadınların daha fazla iş hayatında yer almasını önemseyen Yeşildere, liderlere yetenek seçerken şu tavsiyede bulunuyor: “Büyük gruptan farklılaşmak her zaman değerli bir çaba olarak görülmeyebiliyor; bu yüzden de liderlere farklı ‘keskin’ yönleri olan bireyleri değerlendirirken, değişik lensler kullanmalarını tavsiye ederim. Tekdüze profiller değil, keskin yönleri olan bireyler kurumlan ileri taşıyacak, öne çıkartacak liderleri yaratabilirler; yeter ki fırsat bulabilsinler.”

GAYE ÖZCAN

HumanGroup Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü IRC Global Executive Search Partners / EMEA Bölgesi Lideri

IRC Global Executive Search Partners’ın altı kıtada, yaklaşık 45 ülkede, 75’i aşkın ofisi bulunuyor ve 2012’den bu yana Türkiye’de HumanGroup çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Firmanın EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) Bölgesi Liderliğini üstlenen Gaye Özcan, 20 yılı aşan kurumsal kariyerine 1995 yılında Interbank’ta başladı ve çeşitli kuramlarda insan kaynaklan grup müdürlüğüne dek yükseldi. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bö-lümü’nde lisans, Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Özcan, psikoloji, sosyal psikoloji, art terapi, ilişki terapisi, psikodinamik terapi alanlarında sertifikalara sahip.

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu