Artırılmış gerçeklik teknolojisi uzun yıllardır konuşulsa da henüz hayatımızı değiştirecek kadar iyi bir noktada değil. Artırılmış gerçeklikte amaç gerçek dünyaya ait görüntülerle dijital görüntüleri bir arada sunarak normalde göremediğimiz bilgilere erişebilmek. Bunu yapabilmek için gerçek görüntüyle dijital görüntünün birleştirildiği bir ekrana ihtiyaç duyarız. Örneğin birçok kamera uygulaması kendi yüz görüntünüze anında montaj yaparak, sizi makyaj yapmış gibi gösterebiliyor. Ya da akıllı gözlükler sayesinde gözlük camına yansıtılan dijital görüntüyle gerçek görüntüyü bir arada görmek mümkün olabiliyor. Ancak tüm bu uygulamalar henüz emekleme aşamasında. Bosch firması daha iyi çalışan bir akıllı gözlük üretmek için yaptığı çalışmalarda iyi bir noktaya gelmişe benziyor.
Bosch’un geliştirdiği akıllı gözlükte görüntü gözlük camına değil doğrudan retinaya yansıtılıyor. Gözlük sapına yerleştirilen gizli elektromekanik devre sayesinde istenilen görüntü Bluetooth ile cep telefonundan alındıktan sonra lazer ve mini aynalar aracılığıyla retinaya yansıtılıyor. Böylece çok daha gerçekçi bir görüntü elde edilebiliyor. Ancak bu yöntemde her bir gözlüğün kişiye özel olarak ayarlanması gerekiyor, bu da birkaç dakika içerisinde halledilebiliyor. Gözlükle sunulan dijital görseller çoğunlukla basit metinler veya yön bulmayı kolaylaştıran yönergeler. Böylece Bosch’un geliştirdiği gözlük benzerlerine göre daha kibar ve hafif. Öyle ki tüm sistemin ağırlığı 10 gram bile değil. Bununla birlikte, pille çalışan gözlük tam şarjla bir gün kullanılabiliyor. Üstelik gözlük camına bir şey yansımadığı için dışardan bakan kimse sizin gördüklerinizi göremiyor. Prototip aşamasındaki gözlüğün ürün olarak sunulması birkaç yılı bulacak olsa da insan bilgisayar etkileşimi açısından değerlendirildiğinde bu tür gözlükler çığır açıcı olabilir.
Bosch’un gözlüğüne benzer bir gözlüğü de Clearview adlı bir yüz tanıma şirketi geliştirdi. Bu gözlüğü ön plana çıkaransa donanım teknolojisi değil entegre olduğu sistemin yazılım teknolojisi. Clearview yüz tanıma teknolojisinde dünyanın önde gelen firmalarından biri. İnternette herkese açık olarak paylaşılan milyarlarca fotoğrafın analiz edilmesiyle devasa bir yüz havuzu oluşturan firma, milyonlarca insanı bir fotoğraftan tespit edebiliyor. Birçok polis teşkilatına hizmet sunan firma geliştirdiği gözlük sayesinde baktığınız kişinin kim olduğunu anında görebilmenizi sağlıyor. Özellikle güvenlik kontrolü yapan resmi görevlilerin kullanımı için tasarlanan gözlük bir bakıma anında GBT sorgusu yapılmasına olanak tanıyor. Böylece bir polis memuru karşısından gelen bir kişinin sabıka geçmişini, hatta aranıp aranmadığını bakar bakmaz görebiliyor. Geçtiğimiz aylarda Çin hükümeti özellikle havalimanlarında güvenlik güçlerinin benzer bir gözlüğü kullanmaya başladığını açıklamıştı. İşin kötü yanıysa sistemin yüzde yüz doğrulukla çalışmaması. Bu nedenle suçsuz birisi hiç beklemediği bir anda ara-nan bir suçlu gibi muamele görebilir.