Dolar Bazında Ucuz 27 Hisse
TL’nin değer kaybı Borsa İstanbul’daki hisseleri dolar bazında cazip kıldı. Endeksin ve buna paralel olarak hisselerin dolar bazında gerilemesinin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar bu kapsamda 27 hisseye dikkat çekiyor…
DOLAR/TL’NİN yılbaşından itibaren özellikle son bir haftadır yukarı yönlü seyir izlemesi borsaya da yansıdı. Borsada düşüş yaşanırken dolar bazında endeks ve buna paralel hisse senetleri cazip bir konuma geldi. BIST-100 endeksi haberi hazırladığımız saatlerde dolar bazında 23 bin seviyesindeydi. 2017’yi 30 bin 267 dolar ile kapatan BIST-100 endeksi yılbaşından itibaren en yüksek 32 bin 520, en düşük 22 bin 852 doları test efti. Yılbaşından itibaren ise dolar bazında yaklaşık yüzde 22.96 civarında değer yitirdi.
Endeksin dolar bazında düşük olması özellikle Borsa İstanbul’da halka açık şirketlerin yüzde 63.84 oranına sahip olan yabancı yatırımcılar açısından nispeten ucuzlamasına ve cazip olarak değerlendirilmesine neden oluyor. Endeksin ve buna paralel olarak hisselerin dolar bazında gerilemesinin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu noktada öncelikle dolar kurunun bulunduğu yerin önemli olduğunu hatırlatıyor.
Yılbaşından itibaren en çok değer yitiren endeks yüzde 33.57 ile BIST-Teknoloji, yüzde 29.59 ile BIST-Kimya, Petrol, Plastik ve yüzde 29.46 ile de BIST-Bilişim endeksinde gerçekleşti. Diğer bir deyişle yılbaşından beri dolar, TL karşısında değer kazandığı için hisseler hiç hareket etmeseler hatta hafif artsalar bile dolar bazında ucuzluyor. Hisse fiyatlarının dolar bazında gerilemesinin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, ancak tek kriterin bu olmaması konusunda da yatırımcıları uyarıyor. Analistler bu kapsamda dolar bazında fiyatı düşük orta ve uzun vade için alınabilecek 27 hisseye dikkat çekiyor.
“TEK KRİTER DEĞİL”
Endekse paralel olarak hisse senetlerinin fiyatlarının dolar bazında çok düşmesi ile dolar ya da euro bazında çalışan global varlık yönetimi şirketlerince yapılan yatırımlar için borsanın ucuzladığını belirten Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, “Ancak ellerindeki hisselerden de zarar ettikleri bir gerçek. Yani 1 milyar dolar yatırımı olan bir fon, yurtdışı borsalardan kâr ederken Türk piyasasından zarar etmekte” diyor.
Ancak Kaya, bir hissenin fiyatının dolar bazında çok düşmesini hissenin alımı için yeterli bir kriter olarak görmediğini de belirterek, “Siz yüzde 10 düştü diye alırsınız, ardından hisse yüzde 25 daha düşebilir diyor. Bu nedenle hisse bazlı risklerin yanı sıra piyasa kaynaklı risklerin de incelenmesini öneriyor. Şubat başından beri yaşanan düşüşte ağırlıklı olarak piyasa kaynaklı risklerin etkili olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Üç ayda yüzde 30 düşüş gerçekleşti. Bu oram aşan düşüşlerde hisse bazlı sorunlar olabilir. Öte yandan hissenin fiyatının dolar bazında düşmesinin dışında öncelikle şirketlerin artan faiz ve kura karşı durumuna bakılmalı. Kur açık pozisyonu bulunan, borç yükü fazla olan, maliyet artışını fiyata yansıtamayan şirketlerin hisseleri daha fazla düşmüş olabilir”
Kaya, Alarko Holding, Netaş, Otokar, Odaş Elektrik, Aselsan, Petkim, Mavi Giyim, Koç Holding, Şekerbank, Alarko GYO, Garanti Bankası, Aksa Enerji, Net Holding ve Vakıfbank’ı dolar bazında fiyatı düşen ve orta uzun vade için “al” verdiği hisseler olarak sıralıyor.
“TEKNİK OLARAK DA İNCELENMELİ”
Hisse senetlerinin dolar bazında ucuz olmasını daha cazip kazanç ve yatırım imkanı, yurtdışı yatırımcılar için daha fazla oranda halka açık şirket hisselerine (adet olarak) yatırım olanağı, kar marjı yüksek senetlerde uygun F/K oranları ile yatırım fırsatı ve temettü verimliliği olan şirketlerde yıl genelinde dolar bazlı yüksek temettü verimliliği sağlaması açısından önemli bulan Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, ancak yine de bir hissenin fiyatının dolar bazlı düşük olmasının alım için yeterli kriter olmadığına dikkat çekiyor. Borsalarda uzun vadeli beklentilerin satın alındığını ve yabancı yatırımcıların portföylerinde hisse senetlerini yerli yatırımcılardan daha uzun vadeli taşıdıklarına dikkat çeken Erbaş, “Diğer faktörler de çok önemli. Bu kapsamda şirketin sektörel olarak devamlılığı, gelişimi, döviz pozisyonlarının net olarak karşılaştırılması, net kar marjında gelişmeye devam etmesi ve uzun vadeli fiyat kazanç oranının beklenilen kar gelişimi ile düşük olması ve kurumsal yönetim kriterlerini benimseyen temettü verimliliği oranları gibi farklı kriterlere de dikkat etmek gerekiyor” diyor.
Böylesi durumlarda söz konusu kriterlerin yanı sıra özellikle teknik olarak düşüş trendini veya aşağı yönlü fiyat hareketini tamamlayarak finansal tablolarındaki gelişme ile birlikte yeniden yükselişe başlamış veya başlamaya uygun hisselerin dikkate alınmasını öneriyor. Erbaş, Ereğli, Soda Sanayi, Erbosan, Kartonsan, Aksa, Akbank, Kardemir, Alarko GYO, Deva Holding, BİM, Tofaş, Tekfen Holding, Trakya Cam, Kordsa ve Enerjisa’yı dolar bazında fiyatı düşen ve “al” verdiği hisseler olarak sıralıyor.
Yunus KAYA / Alnus Yatırım Araştırma Müdürü
“Koç Holding’te yükselme potansiyeli yüzde 30”
KOÇ HOLDİNG: 2017’yi 98 milyar TL ciro, 9 milyar TL FAVÖK sonucunda yüzde 42 arttırarak 4.9 milyar TL net kâr ile tamamladı. Topluluğun kombine cirosunun Türkiye’nin tahmini GSYH’sine oranı yüzde 7 seviyesinde olup, ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzdelO’una karşılık geliyor. Ancak 2017 son çeyrekte 1.2 milyar TL kâr beklentisine karşılık 1.08 milyar TL net kar açıklaması hisseye olan talebi azalttı. Yapı Kredi Bankası’nın bedelli sermaye artırımına gitmesi ile 1.4 milyar TL nakit artışa katılacak. Holdingin nakit pozisyonu bunu karşılamaya rahat yetmekte. Son dönemde aşırı satış yediğini düşündüğümüz holding hisselerinde yüzde 30 yükselme potansiyeli ile 17.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz ve “al” tavsiyesi veriyoruz.
ASELSAN: 31 Mart 2018 itibarıyla 7.5 milyar dolar ilerde teslim edeceği sözleşmeli işi bulunan şirketin net borcu sıfır seviyesinde olup 150 milyon dolar döviz pozisyon fazlası taşımakta. Normalde böyle bir şirketin bedelli sermaye artırımına ihtiyacı yoktur. Ancak dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında her geçen yıl dahada yükselen şirket, 1.4 milyar dolar nakit girişi ile çok daha güçlü hale gelecek ve üst sıralara doğru daha hızlı yükselecektir.
26 Aralık’ta şirket hisselerinin ikincil halkı arzı konusunda çalışmalar başlatılmasına karar alındı. Halka arz gelirinin yüzde 40’ı yeni ve önemli teknolojilere yatırım için, yüzde 30’u birleşme ve satın alma için kullanılacak. Sermaye artırımının Haziran ayı içerisinde tamamlanması beklenmekte. Son dönemde gerileyen hissede, sermaye artırımına katılmayı öneriyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Tonguç ERBAŞ / Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
“Akbank ön planda”
AKBANK: 5.15 F/K oranı ile işlem gören banka hisseleri bu yıl yüzde 9 oranında değer kaybetmesi ile birlikte karlılıkta bankacılık sektöründe öne çıkmaya devam ediyor. Kredi mevduat makasındaki güçlü artış, yabancı para kredilerindeki güçlü büyüme bu çeyrek için olumlu olarak değerlendirilebilir. Aktif kalitesi, düşük takipteki krediler rasyosu ile sektörde ön plana çıkmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Akbank hisselerinde yılın ilk yarısında yüzde 7 yükseliş potansiyeli ile 9.15 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TEKFEN HOLDİNG: Güçlü operasyonal sonuçlar ile ilk çeyrekte 279 milyon TL FAVÖK ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 büyüme kaydetti. Tekfen Holding’in tamamlanan projeleri ile Mart ayı sonunda bekleyen işleri 3.1 milyar dolara geriledi. Buna ilaveten Katar’da devam eden Al Khor otoyol projesine devam ederken TL hedef fiyat güçlü finansal yapısının yıl içerisinde devam etmesini bekliyoruz. 4 Nisan tarihinde hisse başına 0.6284 TL brüt temettü ödemesi yapan şirket için yılın ilk yarısında yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 16.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TOFAŞ OTO: 2018/3 finansal verilerinde beklentilerin üzerinde yüzde 24 artış ile yaklaşık 325 milyon TL kar açıkladı. Bu yılın ilk çeyreğinde adet bazında yurtiçi ve yurtdışı satışların azalmasına rağmen kurdaki yükselişin etkisi karlılığa pozitif yansımış gözüküyor. 2018 pazar tahminlerini değiştirmeyen şirketin satış maliyetleri ve finansman giderlerindeki gerileme, yıl genelinde kurdaki yükselişin etkisi ile karlılıktaki artışına devam edeceğini düşünüyoruz. 8.76 F/K oranı ile işlem gören şirket hisseleri için yılın ilk yarısında yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 26.40 öngörüyoruz.
İdil Taraklı