Dolar İçin Yeni Hedef ve Beklentiler
Son üç haftada yüzde 10 değer kazanan TL, dolar karşısında 5.30 olan kritik seviyeyi de denedi. Para yöneticilerine göre dolar/TL yılbaşına kadar önce 5 TL’ye ardından da 4.80 TL’ye inebilir…
Döviz kurlarında yaşanan düşüşün geçen hafta da sürmesi akıllara “dolarda yeni normal 5 TL, hatta 4.80 TL mi?” sorularını getirdi.Her ne kadar haftanın son günü TL’de yaşanan mini değer kaybı moralleri biraz bozsa da “yılbaşına kadar geçecek süreçte kurlarda düşüş ihtimali, yükseliş ihtimalinden fazla” görüşü kuvvet kazanmaya başladı. Peki, TL yaklaşık üç haftadır neredeyse kesintisiz olarak neden değer kazandı? Çok değil daha 23 Ekim’de dolar kuru 5.85, Euro ise 6.70 TL’den işlem görüyordu. Geçen hafta ise bir ara dolar 5.32 TL’ye, euro ise 6.07 TL’ye kadar geriledi. Haftanın son günü neredeyse üç haftalık düşüşe gelen tepki alımlarıyla dolar 5.4870 TL’ye, Euro ise 6.2300 TL’ye ulaştı.
TL NEDEN DEĞERLENDİ?
Aslına bakılırsa son üç haftada yaşanan yaklaşık yüzde 10’luk sert hareketi Türkiye ekonomisine ilişkin parametreler çok da desteklemedi. Buna karşın Rahip Brunson’un iadesiyle başlayan süreçte, başta ABD olmak üzere Avrupa ile yaşanan ilişkilerdeki havanın pozitife dönmesi, Hazine’nin ve bankaların dış borçlanmalarını sorunsuz ve başarılı biçimde tamamlaması ve en son İran’a ambargoda Türkiye’nin muaf tutulması moralleri düzeltti. Bu da TL’deki toparlanmayı destekledi. Hatta beklentilerden yüksek çıkan enflasyon rakamı bile bu pozitif havayı bozamadı.
Gelinen bu seviyeleri değerlendiren para yöneticileri, TL’deki güçlenmenin en azından yılbaşına kadar geçecek süreçte devam edebileceği görüşünde. Ancak buradaki kritik konu ABD’de devam eden Halkbank davasından gelecek haberler. Yine de yakın vadede dolar/TL kurunun yeniden 5.30’daki güçlü direncini deneyip kırması halinde 5 TL’yi dcncycccği görüşü hakim. 5 TL’nin kırılması halindeyse yeni hedef 4.80 TL olacak. Türkiye ekonomisi açısından 5-4.8 TL’ııin yeni normal olduğu görüşünü savunan uzmanlar, 4.80 TL’nin altında ithalatın yeniden cazip hale gelebileceği uyarısında da bulunuyorlar. Pozitif havanın kuvvetlendiği bu günlerde biz de yılbaşına kadar geçecek süreçte uzmanların Dolar/TL beklentilerini sorduk. İşte yanıtlar…
ATA YATIRIM
“4.80’İN ALTI İTHALATI ARTIRIR”
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş’a göre, dolar kuru 5.00 TL’nin altına inebilir. Ancak kur için yükselecek veya düşecek demenin neredeyse imkansız olduğu bir dönem içinde bulunduğumuzu söyleyen Demirtaş, buna karşın göstergelere bakarak sadece tahminde bulunabildiklerini ifade ediyor.
Reel efektif kura göre TL’nin hala son 15 yılın en düşük seviyelerinde bulunduğunu hatırlatan Demirtaş kura ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor:
“Reel efektif kur eylül ayında yüzde 61’lere kadar gerilemişti. Bu 94 krizinden bu yana TL’nin gördüğü en düşük seviye oldu. Ekim ayında reel efektif kur 2003’ten bu yana gördüğü en düşük seviye olan 69’lardaydı. Bu ay ise 70’ler seviyesinde. Dünyada şu anda büyük ekonomilerde faiz artırımları var.
Bu Türkiye gibi ülkeler için dezavantajlı bir durum. Buna karşın son aylardaki jeopolitik gelişmeler Türkiye’yi destekler yönde. Özellikle Türkiye’nin Avrupa ve ABD ile olan ilişkilerinde yaşanan normalleşme dikkat çekici. Böyle baktığımızda dolar/TL kuru için 5.50-7 TL arası sıkıntılı seviye demek. 5-5.50 arasını ise sıkıntıdan çıkış olarak görebiliriz. 5-4.80 seviyesini ise ben doğru şeyler yapılıyor olarak algılıyorum. Ancak dolar kuru için 4.80 TL’nin altı yeniden ithalatı cazip hale getirecektir. Bu da Türkiye’nin ithalat ve inşaatla büyüme sürecini yeniden başlatabilir.” “Kendi senaryomu 4.80’in altı için kurgulamam” diyen Demirtaş, “Şimdilik 5 seviyesinin altını görebiliriz. Şu anda piyasadaki hava oldukça olumlu” dedi.
MEKSA YATIRIM
“DOLAR / TL’DE TEPKİ YÜKSELİŞİ”
Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Abidin Balcı’ya göre, dolar/TL’de yaşanan son dönemdeki düşüş hareketine cuma günü tepki alımı geldi. Bu tepki çıkışının devamı ve güç kazanabilmesi için 5.56 seviyesinin geçilmesi gerektiğini öne süren Balcı, kurlarda yaşanan son geri çekilme ve kısa vade beklentisini ise şöyle özetliyor:
“ABD ile ilişkilerdeki yumuşama, bankaların sendikasyon yenilemeleri dışında Hazine’nin maliyeti yüksek de olsa dış piyasalarda tahvil ihraçlarının tekrar başlaması, İran’a ABD ambargosu konusunda Türkiye’nin muaf tutulması, ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin etkisi kurdaki düşüşte etkili olmuştu. Bu gelişmelerin fiyatlanmasıyla dolar/TL kurunda yüzde 26’Iık bir düşüş gerçekleşti. Düşüş hareketi önemli destek noktalarından tepki alımlarıyla karşılaştı. Dış piyasalardaki zayıflama, yukarı yönlü beklentilerin henüz kırılmamış olması, geri çekilmelerde döviz tevdiat hesaplarında az da olsa artış görülmesi veya talebin geliyor olması tepki çıkışına nedenler olarak gösterilebilir.
Tepki çıkışının devamı ve güç kazanması için 5.56 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu durumda 5.70 ve 5.85 sonraki direnç seviyeleri olarak görülebilir. Geri çekilmelerde ise son tepki alımlarının görüldüğü 5.30 ilk destek seviyesi geçerliliğini koruyor.”
İNFO YATIRIM
“HALKBANK İZLENMELİ”
înfo Yatırım Analisti Cem Gönen’e göre dolar/TL kuru için kritik destek seviyesi kasım ayı başında gördüğü 5.30. Dolar kuru için bu seviye kritik olmasına rağmen aşağı yönde kınlım ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Gönen, son dönemde yaşanan pozitif gelişmeleri ve beklentisini şöyle özetliyor:
“Dolar/TL’de ağustos ayında görülen zirve sonrası düşüş eğilimi devam ediyor. Özellikle rahip Brunson davasının sonuçlanması ve ABD ile ikili ilişkilerin son dönemin en olumlu havasında seyretmesi TL varlıklarda değerlenmeye neden oluyor. Diğer taraftan başlayan İran ambargosundan muafiyet alınması da TL’deki pozitif akışı destekleyen bir diğer faktör. Dolar/TL’de kasım başında görülen 5.3000 kritik destek olmakla beraber TL üzerindeki pozitif havanın en azından yıl sonuna kadar devam etmesi beklenebilir. Bundan sonraki süreçte özellikle Ilalkbank davasından gelebilecek olumlu haber akışı, kurda 4.88 bandına doğru geri çekilmeye neden olabilir.”
Gönen, teknik olarak kısa vadede 5.4100, 5.5500 ve 5.7000 seviyelerinin kritik direnç hattı olduğu görüşünde. Buna karşın aşağıda ise 5.2500-5.3000 bandı kritik eşik olarak ortaya çıkıyor. Özellikle Halkbank davasından gelebilecek olumlu haber akışının dolar/TL’de 5 TL’nin altına gevşemeye neden olabileceği vurgusu yapan Gönen, “Euro/TL’de ise 6.3800-6.4200 bandı kritik direnç olarak takip edilmeli. Kısa vadede 6.0700 ve 6.0000 seviyesi kritik destek olarak izlenebilir. Halkbank davasından gelebilecek olumlu haber akışı ile curo/TL’de 5.7000 5.8000 bandına geri çekilme yaşanabilir” diyor.
İNTEGRAL YATIRIM
“5 TL ‘NINALTI KALICI OLMAZ”
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ’a göre, dolar global piyasalarda ve buna bağlı olarak TL karşısında kan kaybını sürdürecek. Kurun yukarı yönde daha fazla gidecek alanı kalmadığı gibi yeni bir hikayesinin de bulunmadığını söyleyen Karadağ, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Son aylarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, Türkiye’ye yönelik risk algısının yumuşamasını destekledi. Aynı zamanda, dış piyasalarda doların güçlenmesi zorlaştığı için dolar/TL’deki kademeli düşüşün bir süre daha devam etmesini öngörebiliriz.”
Karadağ’a göre, Türkiye’deki risk algısı bozulmazsa kur 5 TL’nin altına doğru hareket edebilir. Ancak Karadağ bu düşüşün 5 TL’nin altında kalıcı bir alan oluşturabilecek güçte olmayabileceği görüşünde. Karadağ, teknik destek ve dirençleri ise şöyle sıralıyor:
“Dolar/TL kuru 5.30’un altına doğru hareketinde ısrarcı olmaya başlarsa o zaman 5 TL’ye doğru kademeli bir düşüş görebiliriz. Günlük olarak ele aldığımda, 14 günlük ortalaması 5.54’den geçiyor. Bu seviye direnç olarak izlenebilir ve bu direncin üzerine yükselirse kurun yeniden yükselme isteği içerisine girmeye başladığını düşünebiliriz. Ancak bu durumda bile çok agresif kalmasını beklemem. Euro/TL içinse 6.05 önemli bir destek noktası. Kurun rahatlaması için 6.05’in altını görmenin daha doğru olabileceği düşüncesindeyim. Bu durumda 6 TL’nin altını sınırlı da olsa konuşmaya başlayabiliriz. Yukarıda ise 6.32 direnç alanıdır.”
ESİN ÇETİNEL