Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Dolarda 3.50 bilmecesi

Hafta başında önemli eşik olarak gösterilen 3.50 TL’yi kırarak 3.49’ları zorlayan dolar kuru haftayı 3.52TL’den kapattı. “3.50 TL’nîrraltı zor” diyen analistlere göre, bu seviye kırılırsa 3.30 TL gündeme gelebilir…

2017 yılına hızlı bir giriş yapıp 4 TL seviyesini kıran dolar kurunun geçen hafta 3.50’nin altına inmesi her kesimde heyecan yarattı. “Acaba dolar kuru kalıcı biçimde 3.50’nin altına inecek mi? Bir süredir konuşulan 3.30 TL’yi görecek miyiz?” soruları yeniden gündeme geldi.

Bu sorulan soranlar çok da haksız sayılmazlar. Çünkü uzun süredir dolar/TL için 3.50 kritik seviyesinin aşağı yönde kırılamayacağı öne sürülüyordu. Bu seviye kimine göre kuvvetli bir destek, kimine göreyse psikolojik bir eşik olması yüzünden kısa vadede kırılmasına neredeyse imkansız gözüyle bakılıyordu.

Ancak pazartesi günü kınlamaz denen 3.50 aşağı yönde kırıldı ve haftanın ilk işlem saatlerinde dolar/TL kuru işlem ekranlarına 3.4980 TL olarak girdi. Tabii bu seviyelerde uzun süre tutunamadı. Özellikle hafta içinde Katar’la ilgili yaşanan gelişmeler jeopolitik risklere yeni bir halka daha ekledi. Buna rağmen dolar TL kuru hafta içinde tüm bu gelişmelere zayıf tepki vererek cuma gününü 3.52 TL’den kapattı. Başka deyişle dolar 3.50 TL’nin altında tutunamadı ama önemli destek seviyesinden de uzaklaşmamış oldu.

İşte, bu hafta sayfalarımızı herkesin merak ettiği “Dolar kuru yeniden 3.50 TLnin altına iner mi?” sorusunun yanıtına ayırdık. Döviz analistlerine kısa vadeli kur beklentilerini sorduk. Gelen yanıtlar ağırlıklı olarak kısa vadede 3.50’nin altına inişin zor olduğu yönünde. Ancak analistler bu seviyenin kırılması halinde teknik olarak 3.30 TL’lere kadar gevşeme potansiyeli olduğunu belirtiyor. Tabii bunun için yalnız iç değil global gelişmelerin de bu düşüşü desteklemesi gerekiyor.

Dolar mı euro mu TL mi

“3.5 TL SEVİYESİ KIRILABİLİR”

İstanbul Portföy Genel Müdürü Burak Üstay’a göre, dolar/TL’de 3.50’nin kırılması mümkün. Ancak öncelikle Katar krizinin en kısa sürede çözümlenmesi gerektiğine dikkat çeken Üstay, “Bu cephede yeni riskler ortaya çıkmayacaksa, euro/dolar paritesinde yaşanabilecek ek bir güçlenme, paritenin 1.15 ve üzerine yükselmesi, dolar/TL kurunun da 3.50 seviyesinin altına doğru gerilemesine sebep olabilir” diyor.

Körfez’deki olumsuz gelişmelerin ise, senaryonun tamamen terse dönmesine ve TL’de hızlı bir değer kaybına neden olabileceğine vurgu yapan Üstay, önümüzdeki bir aylık sürece yönelik beklentilerini şöyle özetledi: “Ortadoğu’da iyimser bir varsayımla baz senaryomuzu, herhangi bir sıcak çatışma olmayacağı ve krizin, kısa sürede çözüme ulaşacağı savına oturtuyoruz. Fed’in piyasaları rahatsız etmeyecek bir söylemle toplantıyı tamamlayacağmı düşünüyoruz. Bu şartlar altında sepet kurun, 3.70-3.75 arasına gerilemesini, euro/dolar paritesinin de baz senaryoda 1.1200 seviyelerinde seyredeceğinden hareketle, dolar/TL kurunun 3.4850/3.5350 aralığına sıkışmasını bekleyebiliriz.”

“3.52 DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Fokus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Ercan Güner ise, önümüzdeki bir aylık süreçte dolar/TL paritesinin 3.50-3.62 aralığında hareket etmesini bekliyor. Gelişmekte olan piyasalara (GOP) yönelik yaklaşık bir yıldır devam eden fon akımlarından Türkiye’nin uzun süre yararlanamadığını hatırlatan Güner, “Bu süreçte GOP para birimleri değer kazanırken, faiz oranlarında gerileme yaşandı. Ancak aynı süreçte TL ve faiz oranlarında tam tersi bir süreç yaşandı. Son dönemde gerek TCMB’nin sıkı para politikası gerekse seçim sürecinin tamamlanması GOP’tan negatif ayrışan TL varlıkların bir miktar değer kazanmasına olanak sağladı. Ancak bu durumun büyük ölçüde fiyatlara yansımış olduğunu, GOP tarafında yeni bir olumlu dalga yaşanmadıkça dolar/TL paritesinin 3.50 seviyesini aşağı yönde kırmasını beklemiyoruz” diyor.

Güner, dolar/TL paritesinde 3.52’nin önemli destek seviyesi olduğunu hatırlatıp şayet bu seviye kırılırsa aşağıda 3.35’e, yukarıda ise 3.62 ve ardından 3.75’e kadar yükseliş potansiyeli bulunduğuna dikkat çekiyor.

“ORTADOĞU’DA GERİLİM AZALMALI”

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Abidin Balcı ise, dolar/TL’de 3.50 seviyesinde tepki alımı geleceği görüşünde. 3.50 seviyesinin teknik analiz yönünden önemli bir destek bölgesi olduğuna dikkat çeken Balcı, “3.50 seviyesinin üzerinde tepki alımları gelecektir. Mevcut gündem ile 3.50’nin altma gelmesi zor görünüyor. Bu seviyenin altma gelinmesi için, dış piyasalarda ABD Doları’ndaki değer kaybının sürmesi, gelişen ülkelere ve Türkiye’ye devam eden fon akışının ivme kazanması, Ortadoğu’da gerilimin azalması gibi bazı gelişmelerin gerçekleşmesi gerekir” diyor.

Kısa dönemde dolar/TL’de 3.50-3.65 bandının izlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Balcı’ya göre şayet 3.50 aşağı yönlü kırılırsa bu defa 3.40-3.60 bandı öne çıkacak.

“YENİ BİR RÜZGAR LAZIM”

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, küresel risk iştahı gelişmekte olan ülke para birimleri lehine esmeye devam ettiği müddetçe do-lar/TL’nin 3.50 desteğini kırma şansı olduğu görüşünde. Ancak bunun için yeni bir rüzgara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Turşucu, özellikle 14 Haziran toplantısında Fed’in sürpriz yapmayarak beklentiler yönünde hareket etmesi sonucu dolar/ TL’de 3.50 seviyesinin altını görebileceğimizi söylüyor.

Dolar /TL için kritik seviyenin 3.50 olduğunu da hatırlatan Turşucu, “Burası hem teknik olarak kanal çizgisinin geçtiği yer, hem de 200 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu yer. Bu seviye aynı zamanda rekora giden sert yükselişte eşik görevi de görmüştü” diyor.

Turşucu’ya göre, önümüzdeki bir aylık süreçte dolar/TL’de 3.45-3.55 aralığında yatay seyir yaşanma ihtimali kuvvetli.

“YATAY SEYİR SÜRECEK”

NoorCM Pazarlama Müdürü Ahmet Ulu-han’da, dolar/TL kurunun bir süre daha 3.50 seviyesinde tutunacağı görüşünde. Özellikle bölgede yaşanan jeopolitik risklerin ön plana çıktığı dönemlerde bu seviyenin daha da güçlendiğini ifade eden Uluhan, sözlerini şöyle sürdürüyor;

“TL varlıklardaki pozitif duruşun bir süre daha sürmesi kısmen mümkün görünüyor. Ancak mevcut koşullarda jeopolitik risklere ve olası küresel ekonomik şoklara karşı halen kırılganlığımızın devam ettiğini düşünüyorum. Bu seviyenin aşağı yönde kalıcı kırılabilmesi için MB’nin sıkı duruşunun devamı ve Türkiye CDS’lerindeki iyileşmenin devam etmesi gerekiyor. Ancak ben 3.50’nin kırılma olasılığının zayıf olduğunu düşünüyorum. 3.50 altı fiyatlamalarda yerleşikler başta olmak üzere dolara olan talepte artış söz konusu olacaktır. Katar gelişmeleri ve benzeri jeopolitik gelişmeleri de baz alırsak kalıcı bir kırılma ve geri çekilme şimdilik zor görülüyor.”

Uluhan, önümüzdeki bir aylık süreçte ise kurun daha çok 3.60-3.50 bandında yatay seyretmesini bekliyor.

Euro/dolar paritesi ne olur?

İSTANBUL PORTFÖY

Euro bölgesinde yukarı doğru revize edilen büyüme tahminleri, euro için destekleyici oluyor. Euro’da dengeli bir seyir bekliyoruz. Ekonomideki güçlü seyir, para politikasında bekleme modu ile birleştiğinde, 1.1100-1.1300 aralığında bir seyir yaşanabileceğini öngörüyoruz.

INTEGRAL MENKUL

Fed’in faiz artırım beklentilerinin euro/dolar paritesinde fiyatlandığını ve en kötünün 1.05 seviyeleri ile geride kaldığını düşünüyorum. Euro bölgesi ekonomisindeki iyileşme ve AMB’na yönelik sıkılaşma beklentileri euro’yu güçlendiriyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte euro/dolar paritesinin 1.10-1.13 aralığında dalgalanacağını duşunuyorum. Parıtenın 1.10 seviyesinin altına tekrar kalıcı olarak gelmesi için Fed’in daha şahinleşmesi ya da AMB’nin daha fazla gevşemesi gerekiyor. Şu anda her iki beklenti de mevcut değil.

NOORCM

Euro bölgesinde genel olarak ekonomik aktivitenin son bir yıldır fena olmadığını görüyoruz. Sonuçta ECB uyguladığı para politikasının karşılığını alıyor diyebiliriz. Parite hem doların zayıflaması ve hem de ekonomik gelişmelerin pozitif yansıması ile euro lehine son dönemde tırmanışa geçti. Olası zorlamalara rağmen parite 1.12 seviyesinde ilk olarak tutunsa da, önümüzdeki kısa süreçte bu kademeyi kıracak ve 1.1050-1.1000 bandına doğru düşüşünü derinleştirebilecektir. 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek FOMC toplantısına dair belirsizliğin de etkisiyle paritenin 1.13-1.10 geniş bant aralığında dalgalanmasını bekliyorum.

FOKUS PORTFÖY

Euro bölgesinde yaşanan ekonomik toparlanma ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan düşüş son haftalarda Euro/dolar paritesinin 1.05’ten 1.13 seviyelerine kadar yükselmesinde etkili oldu. Paritedeki en önemli etkinin ABD ve FOKUS Euro bölgesindeki kısa vadeli faiz oranlan ve ekonomik büyüme farklarından kaynaklandığını ve yakın dönemde de bu farkların ABD Doları’nı destekleyecek yönde olmasını beklediğimizden Euro/dolar paritesinin yeniden 1.10 seviyesinin altına gerilemesini bekliyoruz.

MEKSA YATIRIM

ABD Başkanı Trump ile ilgili soruşturma sonrası ABD Doları’ndaki zayıflama devam ediyor. Bu gelişmeler Trump tarafından hayata geçirilecek ekonomi politikalarıyla ilgili beklentileri zayıflattı. Bu açıdan euro/dolar paritesindeki yükseliş eğilimin korunmasını bekliyorum. Ancak Ortadoğu’daki gerilim artarsa önemli dalgalanmalar görebiliriz.

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu