Dolar/TL’de 2.25 aşılırsa 2.28 hedeflenebilir
Önümüzdeki dönemde dolar/TL paritesinde değerlenme sürebilir. 2.25 TL seviyesinin aşılması durumunda yatırımcılar 2.28’i hedefleyebilir. Ancak bu aralık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kura müdahalesini de getirebilir…
MERKEZ Bankası (MB) bu ayı da pas geçti. Seri faiz indirimlerinin ardından bir önceki toplantıda gıda fiyatlarındaki artışı sebep göstererek sadece faiz koridorunda değişikliğe gitmişti. Geçen haftaki toplantıda ise faizlerde herhangi bir değişiklik yapmayarak piyasa beklentilerini karşılamış oldu.
Kurdaki yükselişse devam ediyor. Daha önce analizlerimizde hedef seviyemizi oluşturan 2.24, son toplantı ile aşılmış oldu ve parite 2.25 seviyesini test etmeye devam ediyor. Özellikle MB sıkı para politikası duruşunu vurgulayarak gelecek dönem için yönünü enflasyon hedeflemesine çevirdiğini belirtti.
Halen beklentilerin yüksek olduğu enflasyon ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Büyüme ve enflasyon arasında karar vermekte zorlanan MB yılsonuna en azından enflasyon rakamlarını makul seviyelere çekmek için çaba sarf edecek. Ancak en büyük engeli halen TL’de gerçekleşen değer kaybı oluşturuyor. Açıklamalarında dış ekonomik koşulların kötü olmasına rağmen büyümenin ihracat tarafından desteklendiği vurgusu ise orta vadede yeniden büyüme rakamlarına odaklanacağını, ancak bunun için dış koşulların daha da düzgün hale gelmesini bekleyeceğini gösteriyor.
Dış koşullarda ise hem jeopolitik risklerin artması hem de FED’den faiz artırımı beklentileri fiyatlanmaya devam ediyor. FOMC toplantısı sonrası geçen hafta açıklamalarda bulunan FED üyeleri genel olarak faizlerin 2015 yılında seri bir şekilde artırılacağını hatta sürecin ekim aymda sonlanacak olan varlık alım programının ardından başlayabileceğini belirttiler. Ancak FED için işsizlik ve enflasyon sorunu halen devam ediyor. İşsizliği yüzde 6’nın altında tutsa bile enflasyonda artışı yakalayabilmek için bir süre beklemek zorunda kalacak. Ayrıca büyüme rakamlarındaki beklentilerin de düşmesi, faiz artırımı sürecinin 2015’den önce başlamasının zor olduğunu gösteriyor.
Öte yandan Ortadoğu’da artan tansiyonda fiyatlanmaya devam ediyor. Özellikle ABD’nin müdahalelerin ardından TL tarafında fiyatlamalarda etkili olan riskler gelecek dönemde de devam edecek. Dolayısıyla dolar/TL’de değerlenmenin devam edebileceğini ve 2.25 seviyesinin aşılması durumunda 2.28’in hedeflenebileceğim öngörüyoruz. Ancak bu aralık MB’nin kura müdahalesini de getirebilir. Döviz satım ihalelerinde rakamın yükseltilmesi durumunda yeniden 2.25’in altında 2.23 seviyesine dönülmesini sağlayabilir.
ALTIN ALICISINI BEKLİYOR
Altın fiyatları ise dolardaki değerlenme sebebiyle hızla düşmeye devam ediyor. Son dönemin en düşük seviyesi olan 1.200 dolara kadar gerileyen altın fiyatları jeopolitik risklerin artmasıyla yeniden hareketlenebilir. Ancak bunun için öncelikle dolar kanadında faiz artırımı beklentilerinin bir miktar durulması gerekiyor. Bu durumda altında halen düşüş potansiyelinin devam ettiğini 1.180 seviyesine kadar satış baskısı altında kalabileceğini öngörüyoruz.
Ancak Rusya-Ukrayna gerginliğinin yeniden gündeme gelmesi ve de Ortadoğu’da hareketliliğin artması durumunda güvenli liman olarak altın talebi artabilir. Buna Çin ve Hindistan’ın yılso-nu talepleri de eklenirse altın erkenden alıcı bulabilir. 1.240 dolar seviyesi geçilirse 1.260 dolara kadar hareket devam edebilir. 1.260 doların üzerindeki fiyatlamalar yeniden alıcıların altına yönelmesine sebep olabilir.