Döner Markalarının Bayiliğini Alarak Döner Restoranı Açmak
Türkiye’de 30 bin döner büfesi var ve pazarın büyüklüğü 1,5 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Döner restoranları bu büfelerin yerini almaya ve giderek birer marka haline gelmeye başladı. Bu restoranlar Türkiye’nin her iline franchise vererek girişimcilere fırsatlar sunuyor. Yüksek kâr marjı sağlayan döner restoranları nıaster franchise vererek yurtdışına da açılmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de döner zincirleri yemek sektörünün önemli bir halkasını oluşturuyor. Artık döner, pek çok büyük yatınmcının da gözünü diktiği, pazarda rekabet oluşturan, hamburger, pizza gibi ithal lezzetlerle ve uluslararası fast food zincirleriyle yarışabilecek bir konuma geldi. Türkiye’de döner satan büfe sayısının 30 bin, cirosal büyüklüklerinin ise 1,5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlara İskender ve porsiyon döner sunan restoranlar dahil değil.
Yurtdışında yaşayan gurbetçiler sayesinde döner Avrupa’da da oldukça çok tüketilen bir \ i\eeek; Avrupa ülkelerinde yaklaşık 100 bin döner büfesi bulunuyor ve bunların cirosunun 9 milyar Euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’da kurulan döner fast food zincirlerinin bazıları 300 şubeye kadar ulaşabiliyor. Türkiye’deki döner markalarının da bir çoğu yurtdışına açılmaya başladı ya da açılmak için hazırlık yapıyor.
Bir taraftan yurtiçinde bir taraftan da yurtdışında büyümeyi planlayan döner zincirlerinin girişimcilere sundukları franchise fırsatlarını sizler için araştırdık.
10 FRANCHISE VERECEK
Baydöner, ilk restoranını 2007 yılında açtı. Edirne’den Samsun’a, Azerbaycan’dan Irak’a kadar 81 restoran ile faaliyet gösteren Baydöner markası altında şu an 23 franchise şube bulunuyor. Bu yıl sonuna kadar 10 yeni franchise daha vererek franchise şube sayısını 33’e çıkarmayı hedefleyen şirket, Türkiye’de nüfusu 150 bini geçen tüm şehirlere franchise vermeyi planlıyor. Baydöner Genel Müdürü Bülent Polat, “İlk restoranımızı açtığımızda döner, köşe başlarındaki küçük büfelerde, ucuza satılmaya mahkum bir yiyecek olarak algılanıyordu. Ancak biz o kadar büyük bir inançla hareket ettik ki hem yurtiçinde hem de yurtdışında kazandığımız başanlar döneri şimdiki konumuna yükseltti” diyor.
ABD, Almanya, Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine yönelik şube hedefleri bulunan Baydöner, franchise bedeli olarak 50 bin dolar + KDV istiyor. Baydöner restoranı açabilmek için ortalama 250 bin dolar + KDV yatırım yapmak gerekiyor. Bunun dışında yüzde 2 oranında reklam payı ve yüzde 5 oranında sürekli franchise ödemesi bulunuyor. Ciroya göre yüzde 10 ile 30 arası kâr marjı verilirken, aylık minimum 120 bin TL ciro hedefleniyor.
SEKİZ ŞUBE AÇACAK
Hat Döner, altı ilde faaliyet gösteriyor. Bu yıl sekiz şube daha açmayı planlayan şirket, yurtdışına açılımını da hızlandıracak. Şu an Azerbaycan’da bir şubeleri bulunduğunu söyleyen Hat Döner Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Beslekoğlu, bu yıl içinde Senegal ve Fas’ta birer şube açacaklarını ifade ediyor. ABD’de şubeleşme konusunda bir yatırımcı ile fizibilite çalışması yaptıklarını belirten Beslekoğlu, “2015 yılında Boston’da bir şube ile faaliyet göstermeye başlama çalışmaları içindeyiz” diyor.
Bu yıl franchise giriş bedeli almayan şirket, 2015 yılından itibaren 20 bin dolar almaya başlayacak. Toplam yatınm maliyeti mağazanın büyüklüğü ve şekline göre 100 bin TL ile 250 bin TL arasında değişiyor. İlk üç ay royalty bedeli alınmıyor. Üç ayın ardından ciro üzerinden yüzde 4 bedel almıyor. Bayiler için aylık minimum 75 bin TL ciro hedefleniyor.
İLK AÇILIM KATAR’A
Meru Döner, sekiz ilde toplam 15 şube ile faaliyet gösteriyor. İzmir, İstanbul ve Ankara’da yıl sonuna kadar toplam üç adet franchise şube açmayı planlayan firma, 2014 yılı sonunda da ilk yurtdışı atılımım Katar ile yapacak.
20 bin dolar + KDV franchise giriş ücreti alınıyor. Toplam yatırım maliyeti ise 100 bin dolar. Royalty bedeli alınmıyor. Kâr marjının yüzde 20-25 aralığında olduğu Meru Döner şubeleri için aylık hedeflenen ciro ise 60 bin TL.
Meru Döner Kurucusu Mehmet Dikbaş, Türkiye’de diğer zincirlere kıyasla döner zincirlerinin 3-4 kat daha fazla büyüdüğünü söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Ancak fiyat rekabeti son noktaya ulaşmış durumda. Biz kendimizi bu promosyon stratejilerinin ağır bastığı ve düşük fiyatla satanın kazandığı yarışın içinde görmüyoruz. Bu büyümenin sanal olduğunu düşünüyoruz.”
İSTANBUL’A DA GELECEK
Duble Döner Ankaralı bir şirket. Şu an Ankara’da beş şube ile hizmet veriyor. Şirketin genel müdür yardımcısı Eren Kurt, bu yıl Ankara’ya üç franchise vereceklerini, İstanbul’a ise master franchise anlaşması yaparak açılacak-lanm söylüyor. Kurt, 20l6’nın ilk yansında ise Çin’de yatırım yapmayı planladıklarını sözlerine ekliyor.
Duble Döner bu yıl franchise giriş bedeli olarak 60 bin TL alıyor. Bu bedel önümüzdeki yıl 100 bin TL olacak.
Bir şubenin toplam yatırım maliyeti ise lokasyona ve şubenin büyüklüğüne göre 300 bin ile 400 bin TL arasında değişiyor. Royalty bedeli olarak cirodan yüzde 5 almıyor. Kâr marjının yüzde 40 ile 45 arasmda değiştiği şubeler için aylık hedeflenen ciro ise minimum 140 bin TL olarak ifade ediliyor.
İZMİR VE ESKİŞEHİR HEDEFTE
Frango Döner, 2012 yılının eylül ayında kurulmuş bir marka. İstanbul’da üç şube ile faaliyet gösteren şirket, bu yıl içinde 10 franchise şube daha açmayı hedefliyor. Öncelikle İstanbul, İzmir ve Eskişehir’e franchise verilecek. Franchise giriş bedeli restoranın açılacağı bölgeye göre farklılık gösteriyor. Bir şubenin açılış maliyeti ise 200 bin TL. Öğrencilerin ve beyaz yakalı çalışanların yoğunlukta olduğu bölgeler tercih ediliyor. Royalty bedeli ciro üzerinden yüzde 4. Kâr marjı ise yaklaşık olarak yüzde 23. Bayi için aylık minimum 100 bin TL ciro hedefleniyor.
Frango Döner Kurucu Ortağı Halis Özgün, “Yurtdışında restoran açmak da uzun dönemli planlarımız içinde yer alıyor” diyor.
BU MARKALARDA DA FIRSAT VAR
ABA DÖNER: Üç ayrı konseptte mağazası bulunuyor. Aba Döner restoranlarına ilave olarak paket servis ağırlıklı hizmet veren Aba Döner Ekspress konsepti daha düşük maliyetlerle kurulabiliyor. Aba Döner Çeşni konseptinde ise özel soslu ürünler ile özellikle yenilikçi gençler hedef alınmış durumda. 200 metrekare civarında cadde mağazalar için metrekare başına yatırım bedeli bin-bin 200 TL civarında. 50-70 metrekare civarında kurulan AVM mağazalar için metrekare bedelleri bin 750 TL civarında.
BEREKET DÖNER: 1989 yılında Beyoğlu istiklal Caddesi’nde yaklaşık 50 metrekarelik bir dükkanda faaliyete başladı. Şirket, bu yıl 19 şube daha açacak. Ortalama işletme sermayesi 350-600 bin TL arasında değişiyor. Yeni açılacak şubeler için AVM’ler ve işlek caddeler üzerindeki yerler tercih ediliyor.
DÖNER-CHİ: 2011 yılında kurulan Bursa Kebap Evi’nin markası Döner-chi dört şubeyle faaliyet gösteriyor. 15 bin dolar isim hakkı bedelinin alındığı Döner-chi için toplam yapılması gereken yatırım 160 bin ile 250 bin TL arasında değişiyor. Yatırımın geri dönüşü ise yaklaşık iki yıl olarak ifade ediliyor.