Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Döviz yönlü pozisyonlara ağırlık verilmeli

İçinde bulunduğumuz dönem, hisse senedi riskini sıfırlamak ve döviz yönlü pozisyonlara ağırlık vermek için çok uygun. Kurda yukarı yönlü beklentim hâlâ geçerli…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 20 Nisan toplantısında radikal faiz indirimi gelir mi?

TCMB’nin yeni Başkanı Murat Çetinkaya’ya zor görevinde başarılar dileyerek başlayayım… Faiz indirimi için şartlar hiç bu kadar uygun olmamıştı. Önce içeriden başlayayım… Grafikte gıda enflasyonu bulunuyor. Mart ayında gıda enflasyonunda (özellikle sebze fiyatlarından kaynaklanıyor) yaşanan sert düşüş sayesinde TÜFE enflasyonu (manşet enflasyon) yüzde 7.5 düzeyine geriledi. Enflasyondaki düşüş “Merkez Bankası’ndan bu sefer güçlü bir indirim gelebilir” beklentisini kuvvetlendirdiği için “gösterge faiz” uzun zaman sonra yüzde 9.5’un altına indi. îç piyasalarda şartlar politika faizinde indirime hazır. Dışarıda da hava son derece iyi.

doviz

Bu yılm başında “ABD ekonomisi resesyona gidiyor”, “Çin ekonomisinde sert iniş yaşanacak” kaygıları, piyasaları germişti. Çin’de bileşik PMI endeksinin 50.0’nin üzerine çıkması (50 büyüme ve daralmayı ayıran eşiktir) ve ABD’de tarım dışı istihdam artışlarının 200 binin üzerinde devam etmesi, bu gerginliği en azından son dönemde belirgin bir şekilde azalttı. ABD’de resesyon olasılığı FED’in faiz artırım sürecini sekteye uğratarak yılın bütünü için beklenen toplam faiz artırımında azalmayı beraberinde getirdi.

İlgili grafikte görüldüğü gibi piyasa profesyonelleri bu yıl FED’den ilk faiz artırımım aralık toplantısında bekliyor. Avrupa’nın devreye soktuğu destek paketi ve faiz indirimleri sayesinde gene grafikte görüldüğü gibi Avrupa’da devlet faizleri sekiz yıla kadar eksi bölgede bulunuyor.

TCMB’nin politika faizinde indirimi yapabilmesi için dış ortam da uygun. Bu konuda TCMB güçlü bir adım atabilecek mi?

Çok sanmıyorum. 28 Nisan’da TCMB enflasyon raporunu çıkaracak. Bu rapor öncesi radikal bir adım atılması zor görünüyor. Tavan faizde 0.5 puanlık bir indirim kuvvetle muhtemel. Piyasalar ise bu indirimi büyük ölçüde fiyatladı.

Kur ve borsa beklentinizde değişim var mı?

Kurda hala yukarı yönlü beklentim geçerli. Zaten kademeli bir şekilde yükselişe devam ediyor. 2.80-2.85 bandı kur için uygun bir alım bandıydı.

Kur tekrar fırsat verirse alım yönlü pozisyon düşünülebilir. Mayıs-Haziran ayları dünya piyasaları için zor geçebilir.

23 Haziran tarihinde yapılacak Ingiltere referandumunda sonuçlar çok ortada. Son anketlerde “AB’den çıkalım” diyenlerin oranı yüzde 50’ye ulaştı. Referandum riski piyasalar tarafından henüz fiyatlanmış değil. İçinde bulunduğumuz dönemi hisse senedi riskini sıfırlamak ve döviz yönlü pozisyonlara ağırlık vermek için çok uygun buluyorum.

Paritede İngiltere referandumu öncesinde 1.15 aşılmaz demiştiniz. Değişen bir durum var mı?

Hayır burada bir değişiklik yok. Parite 1.15’e çok yaklaştı ama geçemedi. Brexit fiyatlaması başladığında paritede aşağı yönlü baskı artabilir. Referanduma kadar olan süreçte paritenin 1.08-1.15 bandında gidip gelmesi kuvvetle muhtemel. 1.15’e yakın bölgeler dolar yönlü pozisyonlar için uygun görünüyor.

Petrol için beklentiniz nedir?

Piyasalardaki genel iyimserlik petrole de yansıdı. 45 dolara kadar yükseliş gözledik. Mayıs-haziran ayları öncesinde 50 doların üzerinin pek olası olmadığı kanaatindeyim. Petrolde yeniden 35 dolara kadar bir gerileme potansiyelini yüksek görüyorum.

ERKİN ŞAHİNÖZ / PARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu