Dövizdeki yükseliş devam eder mi?
Dolar/TL’de iç nedenlerle olacak yükselişlerin kalıcı olma ihtimalini şimdilik düşük görüyoruz, Buna karşın 2.17 TL üzerinde üst üste birkaç kapanış görürsek 2.10-2,15 bandının yukarı kayacağını ve 2.23-2.25 seviyelerine doğru bir hareket olabileceğini düşünüyoruz…
GEÇEN hafta yatırımcılar bizlerin uzun süredir ifade ettiği riskleri fiyatlamayı tercih etti. Özellikle jeopolitik riskler fiyatlama-da ön plana çıktı. Rusya’ya yönelik yaptırımlarla Rusya’nın karşıt yaptırımları özellikle Avrupa ekonomisine verebileceği zararlar ön plana çıktı.
IŞİD’in Irak’taki faaliyetleri de uzun bir zamanın ardından Batılı ülkeleri rahatsız etmeye başladı. Hafta içinde IŞİD’in bölgedeki hakimiyet alanının artması üzerine ABD yönetimi bölgedeki birliklerine hava operasyonu düzenleme yetkisi verdi. Aslına bakılırsa geçen haftalarda bahsettiğimiz bu gelişmelerden çok daha olumsuz haber akışları vardı. Gerek Ukrayna-Rusya sınırında gerekse Irak’ta çok daha sert çatışmalar yaşanmış ve piyasalarda bu çatışmalar göz ardı edilmişti.
Bu hafta bu risklerin hatırlanmasında uzun süredir sıkışan piyasalarda kar realizasyonu yapma isteğinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışı piyasalarda bu süreç yaşanırken içeride Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ve hükümet kanadından diğer bazı isimlerden gelen açıklamaların Moody’s’in Türkiye’nin notunu indirebileceği şeklinde yorumlanması, bu olumsuz havanın daha sert hissedilmesine neden oldu.
Daha sonra bu açıklamaların yanlış anlaşıldığı şeklinde ifadeler olsa da haftanın son gününe kadar bu korku piyasanın üzerinde baskı oluşturdu. Haftanın son günü uluslararası piyasada riskli varlıklara kaçısın azalması ve doların değer kaybetmeye başlaması, içeride de Moody’s ye seçim sonuçlarına yönelik alman pozisyonlar, Borsa İstanbul’da haftanın en düşük seviyelerinden alımlarm gelmesini, TL’nin de son iki haftada oluşan kayıplarının bir kısmım geri almasını sağladı.
DOLAR VE EURO
2013’ün ikinci yarısında sürekli olarak değer kaybeden TL, bu yıl ocak sonundaki TCMB’nin şok faiz kararı açıklanmadan önce zirve seviyelerine ulaşmış, kararın ardından düşen tansiyon kurların da gerilemesine neden olmuştu. Yaklaşık dört aylık bir süredir de kurlarda daha sakin bir görünüm vardı. Dolar/TL 2.10/2.15 bandında dalgalanırken, euro/TL de kabaca 2.83/2.92 bandına sıkışmıştı.
Geçen hafta yukarıda saydığımız nedenlerle kurlar yönünü yeniden yukarıya çevirdi ve bahsettiğimiz bantların üst sınırları test edildi. Moody’s’in notumuzu kırması durumunda Türkiye’nin “yatırım yapılabilir ülke” statüsünden çıkmasıyla kurlardaki istikrar da bozulabilir endişesi bu hareketteki nedenlerden oldu.
DÜZELTME Mİ, TREND Mİ?
Öncelikle kurlardaki yükseliş hareketinin sadece Türkiye’ye özgü bir hareket olmadığının farkında olmak gerekiyor. Küresel ölçüde “riskten kaç” algısı ABD tahvillerine ve altına giriş olmasını sağladı. Bu durum doların da önemli para birimleri karşısında değer kazanmasını sağladı. Bu nedenle soracağımız ilk soru küresel ölçüde riskten kaçışın önümüzdeki günlerde de devam edip etmeyeceği olacak.
Bize kalırsa son dönemde olan bu hareket yükselen trend içindeki düzeltmelerden biri. Önceki haftalardaki yorumlarımızı okuyanlar yılın son bölümü ve önümüzdeki yıl için çok iyimser olmadığımızı bilirler, ancak bu sürecin henüz başlamadığını henüz bol likidite yaklaşımını bozacak bir gelişme olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle son günlerde bizce zayıf olan nedenlere dayandırılan sert hareketlerin uzun soluklu olmayacağı kanaatindeyiz.
TAHMİN ETMEK GÜÇ
Cuma günü bu yazının yazıldığı sıralarda Moody’s hala Türkiye için kararını açıklamış değildi. Bizim beklentimiz ise sert uyarılar olsa da notun korunacağı yönündeydi. Bu nedenle notun değişmediğini düşünerek yorumlarımıza devam edeceğiz. Kredi notu ile birlikte pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin de haftaya başlangıçta etkileri olacak.
Piyasa bu iki konudaki gelişmeleri harmanlayarak pazartesi günü açılış fiyatlarını belirleyecek.
Kredi notunda herhangi bir değişim olmaz ve seçimler de piyasanın beklediği gibi ilk turda sonuçlanırsa, geçen haftalardaki negatif baskının ardından cuma günü başlayan tepki bir süre daha devam edebilir.
Sonrasında yeni hükümet ve yeni ekonomi kurmayları konusu netleşene kadar yurtdışı ana belirleyici etken olmaya devam eder. Süreç beklediğimiz gibi devam ederse kurların ilk etapta gerilemeye başlaması. Borsa İstanbul’un da yeniden yükselen trendine dönmesi beklenebilir.
Dolar/TL kritik dirençlerini zorladı
Yorumlarımızı takip edenler son haftalarda sürekli olarak 2.1150 altındaki her rakamın alım fırsatı yarattığını ve bu pozisyonların 2.15/2,17 aralığında satış fırsatı yaratmasını beklediğimizi bilirler.
Geçen hafta dolar/TL kuru alım yapmış olanlar için bu satış fırsatını yarattı. Kur hafta içinde 2.17 üzerindeki rakamları görse de bu seviyenin üzerinde kapanış yapamadı. Haftanın son günü de 2.1850 üzerindeki rakamlar görüldükten sonra kapanış 2.1550 civarından gerçekleşti. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi küresel ölçüde riskten kaçış ve dolara sığınma algısının uzun soluklu olmadığını düşündüğümüz için dolar/TL kurundaki bu yükselişlerin de satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
iç nedenlerle olacak yükselişlerin de kalıcı olma ihtimalini şimdilik düşük görüyoruz. Buna karşın sebebi ne olursa olsun 2.17 üzerinde üst üste birkaç kapanış görürsek 2.10/2.15 bandının yukarı kayacağını ve yeni süreçte 2.15/2.17 aralığının dip yapılarak 2.23/2.25 seviyelerine doğru bir hareket olabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu hareketi hemen olacak bir hareket olarak görmüyoruz. Ancak teknik olarak ön plana çıkan bu seviyelerin de hafife alınmaması en azından terste kalan pozisyonlarda ısrarcı olunmaması için bir uyarı olarak dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Her şey yolunda gider ve kurlar bu süreci 2.17 altında kalarak tamamlarsa önümüzdeki haftalarda yeniden 2.10 civarına doğru bir geri çekilme olabilir. Özetle 2.17 altında yükseliş isteği zayıflamaya devam edecek, ancak 2.17 aşılır ve üzerinde kapanışlar görülürse 2.23/2.25 potansiyelinin güçleneceğinin de unutulmaması gerekir.
Euro/TL’de yükseliş zayıf kalabilir
Euro’nun geçen hafta dolar karşısındaki tepkisinin uzun soluklu olamayacağını düşündüğümüz gibi TL karşısındaki hareketinin de soniara yaklaştığını düşünüyoruz, Euro/TL’de 2.92 civarı çok güçlü bir direnç konumdaydı ve haftanın son günü burası test edildi.
Bu testin kurda yeni satıcıları getirmesi ise çok uzun sürmedi ve kur cuma günü akşam saatlerinde bu yazının yazıldığı sıralarda 2.89 civarına kadar geriledi. Kredi notu ya da seçim sonuçları konusunda önemli bir olumsuzluk oluşmadığı sürece kısa vadede kurda geçen hafta görülen seviyelerin zirve olarak kalması beklenebilir. Bu süreçte euro/TL 2.82/2.92 bandında alt tarafa doğru çekilebilir. Ancak nedeni ne olursa olsun dolar/TL kuru için de ifade ettiğimiz gibi burada da yukarı yönlü hareket sertleşebilir. Bu durumda kurda 3,00 TL civarı kısa vadede yeni hedef olur. Ancak başta da ifade ettiğimiz gibi bu öncelikli senaryomuz değil.
Euro, dolar karşısında zayıf seyretmeye mahkum
Euro önümüzdeki dönemde özellikle dolar karşısında zayıf seyretmeye tnahkurtı görünüyor.
Euro bölgesinden gelen ekonomik veriler her geçen gün yeni genişleme planlarını akla sokarken ABD’den gelen veriler de bir o kadar sıkılaştırma sürecinin hızlanabileceğin! işaret etmeye devam ediyor.
Bu durum euro/dolar paritesinin kan kaybetmesine neden oluyor. Kısa vadeli hareketlerde TL karşında her iki para birimi de genelde aynı yönde hareket etse de orta ve uzun vadede doların daha cazip olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle dövizde bir sepet oluşturmak düşünülüyorsa doların ağırlığının daha fazla olması gerektiği kanaatindeyiz.