Haberler

Dünyanın en zengin kulüpleri

manchesterAdeta banka gibiler. Milyar dolarlık piyasa değerleriyle dikkat çekiyorlar. Bilançoları, futbol endüstrisinin muazzam büyüklüğünü yansıtıyor.

İşte, dünyanın en değerli 10 futbol takımı…

DÜNYANIN en pahalı futbol kulübü, 3 milyar 400 milyon dolarlık değeriyle La Liga takımı Real Madrid oldu. Sahibi, taraftarları olan İspanyol takımı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4’lük bir değer artışı gösterdi. Amerikan Forbes dergisinin araştırmasına göre ikinci sırayı, 200 milyon dolar eksiğiyle Barcelona aldı. Üçüncü ise geçen yıla göre yüzde ll’lik düşüşe rağmen İngiliz Manc-hester United oldu. En büyük değer artışını yüzde 41 ile dördüncü sıradaki Bayern Münih kaydetti. Dünyanın en değerli 10 takımı listesinde, beş İngiliz, iki İspanyol, iki İtalyan, bir Alman takımı var.

Şimdi bu takımlara kısaca bir göz atalım.

1- Real Madrid (3.4 milyar dolar)

Merkezi Madrid’de bulunan ülkenin en eski ve köklü futbol kulüplerinden birisi. 1902’de kurulan kulüp, bu tarihten beri geleneksel beyaz forma ile sahaya çıkıyor. “Real”, kraliyet himayesinde demek. O zamanlar kral olan XIII. Alfonso, takımı oluş turmuş, amblemine de kraliyet tacı ekletmişti. Kendi sahasındaki maçları 1947’den beri Santiago Bernabeu Stadı’nda oynuyor. Real Madrid’e üye olanlar, hem hisse sahibi
oluyor hem de yönetimde söz hakkı elde ediyor. Kulüp, geçen yıl 513 milyon euro ciro yaptı. 58 maçta 49 gol atan Alfredo Di Stefano, 741 kez beyaz formayı giyen, “şeytan” lakaplı Raul gibi rekortmen oyuncuları oldu. Fakat dünyanın en pahalı kulübü olmak başarıyı garanti etmiyor. Son yirmi yılda yedi kez lig şampiyonu oldular.

2- FC Barcelona (3.2 milyar dolar)

Real Madrid’in ezeli rakibi. Kısaca “Barça” olarak bilinen Barcelona merkezli bir takım. 1899’da bir grup İsviçreli, İngiliz ve Katalan tarafından kuruldu. Kısa sürede “Mes que un club” (Bir kulüpten daha fazlası) sloganıyla Katalan kültürünün sembolü haline geldi. Geçen yıl 613 milyon dolar ciroları oldu.

Barcelona’ya üye olanlar da yönetimde söz sahibi. Kulüp yapısı, hisse almaya imkan tanımıyor. Şimdiye kadar futbolcularından 10’u “Altın Top” ödülüne layık görüldü.

Yedisi ise FIFA tarafından “Yılın Futbolcusu” ilan edildi. 400 milyon euro’dan fazla borcu olan takım, futbolcularına en yüksek haftalığı vermekle tanınıyor; Real Madrid’den bile fazla. Son yirmi yılda dokuz kez lig şampiyonu oldular.

3- Manchester United (2.81 milyar dolar)

1878’de “Nevvton Heath” adıyla kuruldu. 1892’de hisseleri 1 sterlin’e satılıyordu. 1902’de iflasın eşiğine gelmişken, 500 sterlinlik hisse alan dört iş adamı kulübü kurtardı. 1968’de, Avrupa Kupası’nı kazanan ilk İngiliz futbol kulübü oldu. 1986’dan 2013’e kadar teknik direktörlüğünü yapan Alex Ferguson, 26 yılda tam 38 ödül alarak rekor kırdı. Geçen yıl 397 milyon euro ciro yaptılar. 1998’de medya patronlarından Rupert Murdoch kulübü satın almaya çalıştı. Hemen “Murdoch aleyhtarı hissedarlar grubu” oluşturuldu. 2005’te yüzde 28.7’lik bir hisse, Amerikalı iş adamı Malcolm Glazer’a satıldı. Ferguson’un emekli olması ve yerine geçen Da-vid Moyes’in başarısız kalması üzerine takımın emektarı Ryan Giggs, ender görülen bir uygulama ile hem futbolcu hem teknik direktör oldu. Son yirmi yılda 12 kez lig şampiyonu oldular.

4- FC Bayern München (1.85 milyar dolar)

Münih merkezli Alman spor kulübü. Şimdiye kadar 24 lig şampiyonluğu ve 16 ulusal kupa birinciliği ile ülkenin en başarılı takımı. 1901’de Franz John yönetiminde 11 futbolcuyla kuruldu. Maçlarda çıkaracakları bir yedekleri bile yoktu. İlk ulusal şampi-yonluğunu 1932’de kazanmasına rağmen, 1963’te kurulan Alman

Ligi’ne (Bundesliga) alınmamıştı. Geçen yıl 392 milyon euro ciro yaptılar. Dünyanın en çok taraftarı olan ikinci kulübü. Resmi olarak kayıtlı 3 bin 576 fan kulübü, 263 bin 347 üyesi vardır (Birinci Portekiz’in Benfica takımı). Kulübün basketbol, hentbol, jimnastik, bowling, satranç, masa tenisi, hakem yetiştirme ve emekliler futbol takımı departmanları da vardır. Son yirmi yılda 12 kez lig şampiyonu oldular.

5- Arsenal (1,33 milyar dolar)

Londra/Holloway merkezli İngiliz Premier League takımı. Arsenal, 20’nci yüzyılın tamamında, kesintisiz olarak liglerde yer alan ilk ve tek takımdır. Diğer takımlar, yüz yılda, parasızlık, teknik yetersizlik ve diğer sebeplerden dolayı futbola zaman zaman ara vermiştir. 1886’da Woolwich’de kuruldu. 1913’te High-

bury’ye taşındılar. 1930’larda beş kez lig şampiyonluğu kazanarak futbolseverleri şaşırttılar. Kulübün en büyük hissedarı Amerikalı işadamı Stan Kroenke’dir. 2007’de aldığı hisseler, iki yılda yüzde 29.9’a ulaşmıştı. Manchester United ve Liverpool’dan sonra en çok şampiyonluk kazanan takım oldu. 2003-04 sezonunda 49 maçta yenilgi yüzü görmeyerek rekor kırdı. Son yirmi yılda üç kez lig şampiyonu oldular.

6- Chelsea (868 milyon dolar)

Londra/Fulham merkezli kulüp. 1905’te kuruldu. Kurulduğundan beri maçlarını Stamford Bridge Stadı’nda oynuyor. İlk lig şampiyonluğunu 1955’te kazandı. 2005’e kadar bir daha lig birincisi olamadılar. Fakat UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanan ilk Londra kulübüydü. 2003’te Rus milyarder Roman Abramovich’in takımı satın almasıyla parlak dönemi başladı. Çok pahalı transferler yapan Abramo-vich, Portekizli Jose Morin-ho’nun teknik direktörlüğüyle 2004-06 arası arka arkaya iki kez ve 2009-10 arası bir kez şampiyonluk kazandı. Chelsea’nin rekortmenleri de 648 kez forma giyen Frank Lampard ile bir İngiliz kulübünün en yüksek transfer ücreti (50 milyon sterlin) ödediği İspanyol oyuncu Fernando Torres’ti. Son yirmi yılda üç kez lig şampiyonu oldular.

7- Manchester City (863 milyon dolar)

1880’de Manchester’de kurulan kulübün en başarılı dönemi 1960’lar ve 1970’lerdi. Arka arkaya Lig Şampiyonluğu’nu, Lig Kupası’nı, Avrupa Kupa Galipleri Kupası’m kazandılar. 1980’ler-de gerileme dönemine girdiler. 2008’de Abu Dhabi United Group tarafından satın alınınca kulübün şansı döndü. 2011-12 sezonunda, tam 44 yal sonra lig şampiyonluğunu yakaladılar. Tayland’ın eski başbakanlarından Thak-sin Shinawatra bile, kontrolündeki UK Sports Investment Limited şirketi aracılığıyla takıma ortak olmuştu. Shinawatra, küçük hissedarların 30 milyon sterlinlik payını toplamıştı. Fakat Abu Dhabi şirketi, 200 milyon sterlinlik hisse alınca çoğunluğu ele geçirdi. Son yirmi yılda iki kez lig şampiyonu oldular.

8- AC Milan (856 milyon dolar)

İtalya’nın Lombardia bölgesinin Milano kenti takımı Milan, İtalya Birinci Ligi Serie A’mn her yıl başa güreşen takımlarından. 1899’da İngiliz işadamları Flerbert Kilpin ve Alfred Edwards tarafından kuruldu. Dünyanın, uluslararası şampiyonalarda en başarılı iki takımından biri (diğeri Real Madrid). 18 lig şampiyonluğu ile Serie A’nm en başarılı ikinci takımı (Birinci, 30 şampiyonlukla Ju-ventus). Kendi sahasındaki maçları “Giu-seppe Meazza Stadı” olarak da bilinen, 80 bin seyirci kapasiteli San Siro’da oynuyor. En büyük rakibi Inter ile olan maçları, en çok seyirci toplayan karşılaşmalar. Kulübün sahibi, başbakanlık da yapmış olan Silvio Berlusconi’nin kontrolündeki Mediaset Grubu. Son yirmi yılda beş kez lig şampiyonu oldular.

9- Juventus (850 milyon dolar)

İtalya’da Piemonte bölgesinin Torino merkezli Serie A takımı. Taraftarlarının kısaca “Juve” olarak adlandırdığı takım, 1897’de bir grup genç tarafından kuruldu. 1923’te sanayici Agnel-li Ailesi’nin yönetimiyle profesyonel bir kulüp oldu. Gençler, Agnclli’lere 30 lig şampiyonluğu vererek teşekkür ettiler. Kulüp tarihinin en başarılı oyuncusu, 646 kez maça çıkan, 277 gol atan Alessandro Del Piero idi. Zi-nedine Zidane da takımın sattığı en pahalı futbolcuydu. Zidane, Real Madrid’e 46 milyon sterline satılmıştı. Takımın hala en büyük hissedarı, Agnelli ailesinin bir holdingi olmakla birlikte yüzde 7.5 hisse de Libyan Arab Foreign, Investment’a ait. Son yirmi yılda sekiz kez lig şampiyonu oldular.

10- Liverpool (691 milyon dolar)

1892’de kurulmuş olan, İngiliz Premier League takımı. Kurulduğu yıldan beri maçlarını Anfield Stadı’nda oynuyor. En başarılı dönemi 1970’ler ve 1980’lerdi. Bili Shankly ve Bob Paisley, takıma 11 lig şampiyonluğu, yedi de Avrupa zaferi getirmişti. Fakat ne yazık ki “holiganlık” tanımı da Liverpo-ol’lu taraftarlardan çıktı. 1985’te Heysel Stadı’nda taşkınlık yaparak stat duvarının çökmesine ve 39 Juventus taraftarının ölmesine neden oldular. İngiliz kulüplerine beş yıl Avrupa’da oynamama cezası verildi. Daha ceza bitmeden bu kez de 1989’da Hillborough felaketinde 96 Liverpool taraftarı hayatını kaybetti. 18 lig şampiyonlukları olmasına rağmen son yirmi yılda şampiyon olamadılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu