Dünyanın Parası
Dünyanın Parası
FORBES’un “Global Milyarderler” listesinde bu yıl kişi sayısı ve toplam servet rakamı rekor kırdı. Türkiye açısından ise tam tersi bir durum hakim.
FORBES Türkiye’nin geçen ay dokuzuncu kez yayımladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde dolar milyarderi olarak yer alan 25 isim ‘Global Milyarderler’ listesine de adını yazdırdı. Yine de tablo bir önceki listeye kıyasla pek parlak değil.
Listede geçen yıl Türkiye (Kıbrıs listesinde yer alan Suat Günsel ile birlikte) 44 isimle temsil edilmiş, İngiltere (37) ve Hong Kong’u (39) kişi sayısı açısından geride bırakmıştı. Geçen yıl en çok dolar milyarderi çıkaran yedinci ülke olan Türkiye’den 19 isim bu yıl unvanını koruyamadı. Böylece Türkiye milyarder sayısına göre 17’nciliğe, toplam servet sıralamasına göre de 25’inciliğe kadar geriledi.
Dünya milyarderler listesinde yer alan bin 645 ismin yön verdiği toplam servet geçen yıla göre 1 trilyon dolar artarak 6,4 trilyon dolara yükseldi. Dünyadaki milyarder sayısı ise geçen yıla göre 219 kişi arttı. Ülke istatistiklerine bakıldığında çarpıcı sonuçlar var: Global servetin yüzde 81’ini elinde bulunduran ilk 17 ülke arasında milyarder sayısı geçen yıla göre azalan tek ülke Türkiye (19 kişi).
Türkiye’nin yarıştığı BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerindeki milyarderler geçen yıla göre 51 kişi arttı. Bu artışta aslan payı Çin (30) ve Brezilya’ya (19) ait. Rusya ve Hindistan’da ise milyarder sayısı birer kişi arttı. Bu yıl, Güney Kore (27), Tayvan (28) ve Avustralya (29) da milyarder sayısı ve toplam servet bakımından Türkiye’nin önünde.
Milyarderlerin yön verdiği toplam servete göre bakıldığında da benzer bir tablo var. En büyük erime 31,2 milyar dolarla Türkiye’de. Bu düşüşün ana sebebi dolar kurundaki yükseliş ve borsadaki düşüş.
Aynı koşullar birçok gelişmekte olan ülke için de geçerli olsa bile Türkiye kadar etkilenmemişe benziyorlar: Çinlilerin toplam serveti 112 milyar dolar artıda. Brezilya’da 2,2 milyar dolarlık “mütevazı” bir yükseliş var. Rus, Hint ve MeksikalIların toplam servetleri ise 5 ila 2 milyar dolar düşmüş durumda.
2013, gelişmiş ülkeler açısından kayıpların geri alındığı bir yıldı. Avrupa’da Almanya ağırlığını artırmaya devam etti. Listedeki Alman sayısı 27kişi artarak 85’e toplam servetleri ise 105 milyar dolarlık artışla 400 milyar dolara ulaştı. Böylece Ruslarla aradaki farkı 130 milyar dolardan 22 milyar dolara indirerek ABD’den sonra en çok servet üreten ülke olmaya bir adım daha yaklaştı.
Milyarder vatandaşlarının toplam serveti 100 milyar doların üzerinde artan iki ülke daha var. ABD’li milyarderlerin serveti geçen yıla göre 446 milyar dolar artarak 2,3 trilyon doları aştı. Toplamda 375 milyar dolara yön veren Çinli milyarderlerin servetlerindeki artış miktarı ise 112 milyar doları buldu. Avrupa’da İtalya, Fransa ve İngiltere uyruklu milyarderlerin servetlerindeki toparlanma da dikkat çekici. Fransız milyarderler servetlerini 92 milyar dolar artırdı. İtalyanların serveti 45 milyar dolar, İngilizlerin 32 milyar dolar, İspanyolların toplam serveti ise 22 milyar dolar arttı.
Bin 645 ismin sahip olduğu 6,4 trilyon dolarlık servetin yüzde 36’sı 492 Amerikalı milyarderin elinde. Ruslar yüzde 6,5 payla ikinci, Almanlar ise yüzde 6,2 ile üçüncü sırada. ABD’den sonra en çok milyarder çıkaran ülke olan Çin ise dünya servetinden yüzde 5,9 oranında pay alıyor. 65 ülkenin temsil edildiği listede toplam servetten yüzde 1 ’in üzerinde pay alan 18 ülke var. Ancak Türkiye bunlardan biri değil. Türkiye küresel servetten aldığı yüzde 0,7’lik pay ile 25’inci sırada yer alıyor.