Haberler

E-spor organizasyonlarına ve oyun pazarına yönelik

E-SPOR alanında, bilgisayar ve konsol oyunlarına yönelik kurulan takımların değerleri, günümüzde geleneksel spor kulüpleriyle yarışıyor. Örneklendirmek gerekirse Statista’da Christina Gough tarafından yayınlanan 2020 Aralık verilerince, TSM takımı için 410 milyon dolar, Cloud9 için 350 milyon dolar ve Team Liquid için 310 milyon dolar değer biçildiği görülüyor.

Hal böyle olunca, sektörün içindeki turnuvalar ve organizasyon yapıları da odak noktasına dönüşüyor. Devler, ya idari bakımdan süreci yönlendirmek ya da doğrudan takım bazında sahada yer almak istiyorlar.

SONY’DEN GELEN DEV HAMLE

Geçtiğimiz yılın ekim ayında, dünyanın en büyük teknoloji devlerinden olan Microsoft’un MSN Esports Hub adı altında bir girişim başlattığı haberi gelmişti. David Kane’in, MSN’in resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada 2022 yılında 600 milyonu geçmesi beklenen e-spor takipçilerine yönelik bir platform geliştirdiklerini söylemişti. İlgili açıklamada platformun, yapay zeka bağlantılı algoritmalar kullanarak organizasyon yapılarını ve kullanıcıları yekpare bir sistemde buluşturmayı hedeflediği açıklanmıştı. Bu açıklamanın hemen ardından Microsoft, Aralık ayında, çok da sürpriz olmayan biçimde “Smash.gg” isimli e-spor organizasyon platformunu satın aldığını duyurdu. Ekibin güçlenmesiyle birlikte, Microsoft’un sektöre yön verme eğiliminin kuvvetlendiği anlaşıldı. Görünen o ki, sektörün en önemli sosyal medya platformlarından biri inşa edilmeye çalışılıyor. Bu bir vizyondan ziyade, zorunluluk diyebiliriz.

Çünkü Microsoft’un elinde, O’nun doğrudan oyun sektörünün üreticisi konumunda olmasını sağlayan Xbox oyun konsolu da mevcut. Bu mevcudiyet, satış ve pazarlama sahasındaki söz sahipliği için bir baskı unsuru oluşturuyor. Ama tabii bu tip hamleler diğer rakipleri de çeşitli stratejiler geliştirme konusunda hırslandırmıyor değil. Geldiğimiz noktada, Playstation oyun konsolunun üreticisi Sony de geçtiğimiz ay benzer bir hamle gerçekleştirdi. RTS isimli e-spor girişimi ile Sony’nin sanal ortam kademesi olan Sony Interactive Entertainment (SIE), birlikte “Evo.gg” isimli turnuva organizasyonunu satın aldı. SIE ve RTS’nin hamleleriyle yoluna devam edecek olan Evo, aslında aralarında Tekken ve Mor-tal Kombat gibi dünyaca ünlü dövüş oyunlarının yer aldığı en prestijli turnuva organizasyonlarından biri. Bu da demek oluyor ki, PlayStation’ın pazarlama hamlesi, tıpkı Microsoft’un Xbox dolayısıyla yaşadığı gibi bir zorunluluğu Sony’ye yaşatıyor. Diğer yandan Sony’nin bu hamlesi, Evo’nun içinde yer alan çeşitli oyunların üreticilerini de meraka sevk etmiş durumda, özellikle Youtube gibi sosyal medya platformlarında Nintendo’dan da karşı bir hamle beklendiği ve buna yönelik yayınlar yapıldığı görülüyor. Bu hamlelerin, yeni bir organizasyon satın alımından ziyade, mevcut organizasyonlarda yer alan oyunların gelecekteki akıbetiyle ilgili olacağı da konuşulanlar arasında yerini alıyor.

TESFED VE T.C. GSB’DEN ÇOK ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

Mevcut pazarda organizasyonlara yönelik çalışmaların hız kazandığı şu günlerde, yerli sahamızda da önemli atılımlar yaşanıyor. 14 Nisan’da Türkiye E-Spor Federasyonu ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Genç neslin aktif olarak yer aldığı ortamlardaki organizasyonların düzenlemesini kapsayacak şekilde imzalanan protokolle birlikte, e-sporun yayılım alanının genişletilmesi hedefleniyor. TESFED Başkanı Alper Afşin Özdemir’in hayırlı olsun mesajıyla birlikte aktardığı biçimde, T.C. GSB’nin Gençlik Merkezleri ve Gençlik Kampları’nda e-sporun aktif olarak uygulanacağı belirtiliyor. Uluslararası arenadaki rekabetin her geçen gün giderek arttığı ve sertleşmeye başladığı oyun sektörünün, yerli sahada bu denli ciddi atılımlarla desteklenmesi çok önemli. İleride, belki Bakanlık ya da Federasyon nezdinde değil ama özel girişimciler doğrultusunda yurtdışında da benzer hamlelerin önemli girdiler sağlayabileceği unutulmamalı. Özellikle Sony ve Microsoft’un yer aldığı pazara yönelik yapılacak hamleler Türkiye’ye önemli döviz girdileri sağlayabilir şeklinde varsayımlar ortaya koyabiliyoruz. Anlaşılacağı üzere, her zaman altını çizdiğimiz “oyunda üretimin değeri” vurgusunu, oyunu oynatan olma hususunda da aynı önemle belirtmek gerekiyor.

Güzel bir hafta geçirmenizi dilerim…

Dr. Ali Efe İralı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu