Eğitim Sektörüne Yatırım Yapmak
Eğitim sektörü son yıllarda hızlı büyümesiyle dikkati çekiyor. TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Raporu’na göre, eğitim alanında faaliyet gösteren özel kuramların yıllık toplam işlem hacmi 16 milyar lirayı buluyor. Rapora göre eğitim sektöründe yaklaşık 25 bin kurum ve kuruluşta 300 binden fazla kişi çalışıyor.
Sadece özel okul diye bakıldığında ise 650 bin öğrencinin eğitim gördüğü bu okulların 6,5 milyar TL’lik bir iş hacmi bulunuyor.
Özellikle 2000-2014 yılları arasında özel okul sayısındaki üç kat artış dikkati çekiyor. 2000 yılında bin 788 olan okul sayısının geçen yılın sonunda 5 bin 118’e ulaştığı görülüyor. Bu artışın önemli bir bölümü ise okul öncesi ve sağlık meslek liselerindeki artıştan kaynaklanıyor. Türkiye’deki 462 özel meslek lisesinin çoğunun sağlık lisesi olduğunun altını çizmek gerekiyor.
700 bine yakın öğrenciye hizmet veren özel okullar, okul öncesi dahil zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin yüzde 3-4’üne öğrenim fırsatı sunuyor. Özel okullar, binalar ve açtıkları dersliklerle 700 bine yakın ek eğitim ve öğretim kapasitesi oluşturuyor. Özel okulların sektörde 25-30 milyar TL’lik yatırımı söz konusu. Bu okulların 150 bine yakın istihdam yarattıklarını da belirtelim.
OKUL SAYISI ARTACAK
Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de özel okullaşma oranı düşük. Ancak devletin özel okullarda okuyanlar için destek sistemleri çoğaldıkça okul ve öğrenci sayısının artması bekleniyor. Türkiye’nin genç nüfusa sahip bir ülke olması ve eğitime ilgi ve isteğin giderek artması, sektörün önündeki en büyük fırsat.
Bu fırsatı gören eğitim alanında-kikurumlar marka yaratmak için çalışırken, sektörün köklü eğitim kurumlan ise isim hakkı vererek ya da bizzat kendi imkanlarını kullanarak daha fazla şubede hizmet sunmak için yatırım yapıyor. Dershanelerin de dönüşümüyle birlikte önümüzdeki yıllarda okul sayısının katlanarak artacağı beklentisi hakim. Özel okullar sadece üç büyük ilde şubeleşmi-yor. Türkiye’nin her bölgesindeki ihtiyacı karşılamak üzere özel okullar açılıyor.
Bugün bölgelere göre okulların genel dağılımına bakacak olursak, en çok özel okulun İstanbul’da ve dolayısıyla 2 bin 678 ile Marmara Bölge-si’nde olduğunu görüyoruz. İç Anadolu Bölgesi’nde 985, Ege’de 810, Akdeniz’de 594 özel okul bulunuyor. Bu bölgeleri 309 okulla Güneydoğu Anadolu, 295 okulla Karadeniz ve 179 okulla Doğu Anadolu takip ediyor. Bu sayılara okul öncesi eğitim kurumlan da dahil.
TERCİH NASIL YAPILMALI?
2015-2016 eğitim ve öğretim yılı erken kayıt dönemi başladı. Birbiri ardına açılan özel okullar arasında anne ve babaların çocukları için doğru tercihi yapması çok önemli. Zira bir öğrencinin bireysel özellikleri, becerileri, değerleri ve kişilik oluşumunun çoğu ana okulundan liseye kadar olan eğitim hayatında oluşuyor. Bu anlamda okul seçimi bir öğrencinin hayatını belirleyen en önemli tercihlerden birini oluşturuyor. Uzmanlar, çocuk için aranan eğitim ortamının, öncelikle çocuğun özelliklerine göre belirlenmesi gerektiğinde hemfikir. Bu noktada gidilecek okula karar verilirken önceliklerin sıralanması ve okullar hakkında detaylı araştırma yapılması öneriliyor.
Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasında okulun misyonu, vizyonu ve kültürü yer alıyor. Eğitim programları, okulun prestiji ve kurumsallığı, okulun eğitime bakışı, yabancı dil, sosyal etkinlikler, veli profili, fiziksel yapı, bina, bahçe, yemekhane de dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar arasında yer alıyor.
Uzmanlar, okuldaki mevcut öğrencilerin kayıtlarını yenileyip yenilemediğine de bakmak gerektiğini söylüyor. Bu noktada bir sıralama yapıldıktan sonra okullarla görüşülmesi tavsiye ediliyor. Okulun tarihi, mezunları, yenilikçi ve çağdaş yaklaşımı yanında vaatleri de değerlendirmede ele alınmalı. Okulun akademik ve sosyal olarak çocuğa ne katacağını bilmek önem taşıyor. Zira yalnız okul başarısına odaklanmadan, yaşam başarısının bilincinde olarak eğitimlerin programlanması ve sürdürülmesi önemli.
Tabii fiyat da önemli bir tercih kriteri. Özel okulların yıllık eğitim ücreti ortalamasının tahminen 10 bin TL civarında olduğu görülüyor. Ancak az sayıda okulda ücretler 20 bin TL’nin üzerine çıkabiliyor.
Önümüzdeki dönemde şubeleşme konusunda yatırımı olan kolejlerin bu konudaki planlarını ve okullarla ilgili bilgiler, sizler için derledik.
BAHÇEŞEHİR KOLEJİ /15 yeni kampüs açacak
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlan, 46 yıllık geçmişi olan bir kurum. Kurum bünyesinde ilk kolej 1994 yılında İstanbul Bahçeşehir’de hizmet vermeye başladı. Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak, çağdaş ve kaliteli eğitimi Türkiye’de yaygınlaştırmak amacıyla 2003-2004 eğitim öğretim yılından itibaren Anadolu’ya açılma kararı alındı. Böylece kolejler tüm Türkiye’ye yayılmaya başladı. Bugün Bahçeşehir Koleji bünyesinde Türkiye genelinde 60 kampüs, 110 okul bulunuyor. 25 bin öğrencisi olan kolejde 2 bin 700 kişi istihdam ediliyor. 2015-2016 eğitim ve öğretim döneminde Dragos, Kurtköy, İzmir Güzelbahçe, Ordu, Keşan, Burdur, Afyon, T orbalı, Çorlu, Akhisar, Manisa, Siirt, Batman, Ayvalık ve Bodrum olmak üzere 15 yeni kampüs açılması planlanıyor. 60 kampüsün çoğu merkez okul. Ancak okulların bir kısmı da franchise sistemiyle açılıyor. Kendileri için franchise okulların da en az merkez okullar kadar önemli olduğunu söyleyen Bahçeşehir Koleji CEO’su Devrim Karaaslanlt, “Eğitimde değerli bir markayız ve bu değeri aynı şekilde taşıyacak kurumlara franchise veriyoruz” diye konuşuyor.
Franchise şartlarının okulun açılacağı bölgeye göre değerlendirildiğinin altını çizen Karaaslanlı, 45 yıllık eğitim tecrübesinden de güç alarak dünyaya örnek oluşturacak eğitim modelleri geliştirdiklerini anlatıyor. Karaaslanlı, “Kişiye özgü öğretim modeli, çift dilli eğitim sistemi ve dijital eğitim gibi sektörde fark yaratan uygulamaların öncüsü olduğumuzu söyleyebiliriz” diyor. Bahçeşehir Koleji’nde eğitim ücretleri okulun bulunduğu bölgeye göre farklılık gösteriyor. Çünkü İstanbul ve Anadolu’da ailelerin satın alma gücü birbirinden farklı. Okul ücretleri bu satın alma gücündeki farklılıklara göre belirleniyor.
FMV IŞIK OKULLARI / Akıllı sınıfın ilk uygulamacısı
l885’te Selanik’te kurulan FMV Işık Okulları, 129 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Kuruluşunun 49’uncu yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün onayı ile ‘Işık’ adını aldı. Bugün Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, 13 okuluyla Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy, Ispartakule kampüsleri ve T uzla Işık Anaokulu’nda eğitim veriyor.
Anaokulundan liseye kadar eğitim veren Işık Okulları’nm Erenköy Kampüsü’nde ayrıcalıklı olarak Fen Lisesi de bulunuyor. Vakıf bünyesinde yer alan FMV Işık Üniversitesi de Şile ve Maslak’taki kampüsleriyle Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencileri eğitiyor. Bugün tüm bu okullarda 5 bin öğrenci okuyor. Bu okullarda 683 öğretmen ve 206 idari personel olmak üzere 889 çalışan bulunuyor. İstanbul dışındaki illerden çok sayıda talep alan eğitim kurumu, ilk etapta Bursa için bir çalışma başlattı. Çok sayıda isim hakkı talebi de alınmasına rağmen kurum yönetimi buna sıcak bakmıyor.
Bünyesinde üniversitesi de bulunan bir kurum olarak çağdaş ve uluslararası standartlarda eğitim anlayışı benimsenmiş durumda. Güçlü yabancı dil eğitimi, bilim, kültür, spor ve sanat öncelikli konular. FMV Işık Okulları Spor, Sanat, Tasarım Akademisi’yle de öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesine ve bu yetenekler doğrultusunda gelişimlerine büyük önem veriliyor. Öğrenciler kampüslerindeki açık ve kapalı spor alanlarında tüm sporları yapabilme imkanına sahip. Ayrıca her öğrencinin bir enstrüman çalması teşvik ediliyor.
FMV Işık Okulları, 2012 yılında hayata geçirdiği tablet destekli eğitimle yeni sınıf yönetim yazılımı “akıllı sınıfın da Türkiye’deki ilk uygulayıcısı oldu. Eğitim ücretleri kampüslere göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 13-25 bin TL arasında değişiyor.
İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI / Konservatuar açıyor
Dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olan, 250’nci yaşına doğru geri sayıma geçen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) çatısı altında 2000 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, İTÜ’nün güçlü tarihi ve köklü akademik birikiminin temelleri üzerine kuruldu.
Bugün İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, İstanbul’da dört ayrı okulda eğitim veriyor. Şehir dışındaki okulu ise İzmir’de bulunuyor. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde Dr. Sedat Üründül Anaokulu, Dr. Natuk Birkan İlkokulu, Ortaokulu ve Ekrem Elginkan Lisesi yer alıyor. 2012 yılında eğitim hayatına başlayan Beylerbeyi Yerleşkesi’nde ise Beylerbeyi Anaokulu, ilkokulu, ortaokulu bulunuyor. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nın İstanbul dışındaki okulu ise İzmir Anaokulu, ilkokulu, Ortaokulu, Lisesi İzmirli öğrencilere eğitim veriyor.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda 2 bin öğrenci eğitim görüyor. Akademik ve idari personel olarak 500 civarında çalışan bulunuyor. Eğitim kurumu 2015-2016 eğitim ve öğretim yılını önemli bir yenilikle açmaya hazırlanıyor. ‘Ana Kucağından İTÜ’ye’ sloganıyla eğitim veren İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, öğrencilere müziği yaşatmak, müzik bilgisini geliştirmek ve müziği doğru öğretmek amacıyla Erken Müzik Eğitimi programı adıyla mini bir konservatuar kuruyor.
Konservatuvar eğitiminden, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda eğitim gören ilkokul 2,3,4 ile Ortaokul 1,2,3 ve 4. sınıf düzeyindeki öğrenciler yararlanabilecek.
Şu anda Türkiye’nin her yerinden franchise için talepler aldıklarını ve ilerleyen dönemlerde bunları değerlendirmeye alacaklarını söyleyen İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, diğer okullardan farklarını ise şöyle anlatıyor: “İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda bilimden sanata, spordan müziğe, öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimine yönelik programlar uygulanıyor. 3D robot uygulamalarından yenilenebilir enerji sistemlerine, fizikten iletişim teknolojilerine uzanan geniş bir yelpazede eğitim veriliyor. İTÜ Geliştirme Vakfı Anaokulları’nda çocukların tüm gelişim alanlarını destekleyen eklektik eğitim programları uygulanıyor.”
KÜLTÜR KOLEJİ / 55’inci yılını kutluyor
Fahamettin Akıngüç’ün kurucusu olduğu Kültür Koleji’nin tarihçesi 1960 tarihinde Bahçelievler-istanbul’da başladı. Bugün Kültür Koleji’nin, Ataköy kampüsü, Florya Anaokulu, Kültür2000 Koleji Alkent kampüsü ve Kültür2000 Koleji Bahçeşehir Anaokulu ile birlikte toplam 12 okulu bulunuyor. Kültür Koleji ilkokulu ve ortaokulunda öğrenciler ilköğretim çağına uygun bilgi ve becerilerle donatılırken, bilgi ve becerilerin yapılandırıcı yaklaşımla günlük yaşama yansıtılması da sağlanıyor. Müfredatın ve ders işleme yöntemlerinin, çok yönlü zeka kuramı, bireysel öğretim modeli, tam öğrenme yaklaşım ve metotlarına uyarlanarak uygulandığı Kültür ilkokulu ve Ortaokulu’nda öğrencilerin sınavlara başarıyla hazırlanması da öncelikler arasında bulunuyor. Yaparak, yaşayarak ve deneyerek öğrenen öğrenciler için öğrenmek bir yaşam biçimi olurken, aynı zamanda öğrencilere her türlü yeniliğe ve gelişmeye açık olmalarını sağlayan yaşam boyu öğrenme kültürü ve alışkanlığı kazandırılıyor.
Derslerin işlenmesi ve değerlendirme süreçlerinde öğrencilerin bireysel farklılıkları ve bireysel gelişimlerine uygun çalışmalara yer veriliyor. 2 bine yakın öğrencisi ve 300 çalışanı bulunan kurum, mezunlarından ve çalışanlarından aldığı güçle öncü ve dinamik bir kuruluş olarak 55 yılı geride bıraktı. Kültür Koleji 55’inci yıldönümünü bir dizi sanatsal, kültürel ve bilimsel etkinlikle kutluyor. Yıl içine yayılan bu etkinliklerde sanatı bilimi ve kültürü ortak bir noktada birleştiren kurum, her etkinlikte birlikte oluşturduğu bu enerjiyi tüm paydaşlarıyla sinerjiye dönüştürmeyi hedefliyor.
MEKTEBİM KOLEJİ / Franchise vererek büyüyecek
2011 yılında 200’e yakın öğrencisiyle Büyükçekmece’de açtığı ilk kampüsünde eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Mektebim Koleji, bugün 10 bine yakın öğrenci ve 27 kampüste 67 okuluyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Yatırımlarına hız kesmeden devam eden kurumun ilk etapta İstanbul’da açtığı okulları ve Mektebim markasını artık Türkiye’nin birçok bölgesinde ve ilinde görmek mümkün olacak.
Ümraniye ve Bahçeşehir’de açacağı ¡ki yeni kampüsle İstanbul’daki okul sayısını arttırmaya devam eden Mektebim Koleji, bu yıl açacağı Ankara Etimesgut ve Batıkent, İzmir Çiğli, Adana ve Yalova kampüsleriyle de 2015-2016 eğitim öğretim yılında büyümesini sürdürecek. Bu yıl öğrenci sayısının 16 binlere gelmesini hedefleyen kurumun 2019 hedefi ise 100 kampüs sayısına ulaşarak markayı tüm ülkeye yaymak. Franchise çalışmalarına da başladıklarını söyleyen Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, birçok il ve bölgede Mektebim Koleji’nin görüleceğinin altını çiziyor.
Şu ana kadar açılan tüm kampüsleri kendi öz sermayeleri ile açtıklarını söyleyen Kalko, büyükşehir statüsündeki il ve önemli ilçelerde kendi yatırımlarıyla okul açmaya devam edeceklerini, diğer il ve ilçelerden gelen franchise tekliflerini de titizlikle değerlendirdiklerini sözlerine ekliyor. Akıllı Kampüs konsepti ile faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Kalko, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Teknoloji kullanımı ve uygulamaları konusunda uzman öğretmenlerimiz eşliğinde tüm öğrencilerimiz akıllı eğitim uygulamalarının kullanıldığı akıllı tahta ve tabletlerle eğitimlerini sürdürüyorlar. Yabancı dil konusunda ileri seviyede uygulamalarımız mevcut. İngilizce başta olmak üzere Almanca, Fransızca ve İspanyolca dillerinde eğitim veriyoruz. Native öğretmenlerimiz öğrencilerimizle teorik ve uygulamalı dersler gerçekleştiriyor. Öğrencilerimizi bireysel olarak kişiye özel yapılan’Öğrenci Koçluğu’sistemiyle destekliyoruz.”
SAJEV EĞİTİM KURUMLARI / Fransızca, anaokulunda başlıyor
Saint-Joseph Lisesi’nin 145 yıllık geleneğini, deneyimini ve bilgi birikimini geleceğe taşıma ilkesiyle yola çıkan SAJEV Eğitim Kurumlan uzman eğitmen kadrosu, tam donanımlı sınıfları, laboratuvarları, sanat ve spor alanları sayesinde akılcı, katılımcı, dinamik bireyler yetiştiriyor. Saint Joseph Lisesi mezunları tarafından kurulan SAJEV (Saint Joseph Lisesi Eğitim Vakfı) ilk olarak 1998 yılında Özel Küçük Prens Anaokulu ve 1999 yılında ise Özel Küçük Prens ilkokulu’nu kurdu. 2013 yılında ise Sajev Özel Küçük Prens Lisesi açıldı.
SAJEV Özel Küçük Prens Anaokulu’nda uygulanan özel Fransızca eğitim programıyla 37’inci aydan itibaren öğrencilere gün içerisinde sürekli Fransızca duymalarını sağlayan ortamlar sunuluyor. Böylece öğrenciler ilkokula Fransızca adaptasyonunu tamamlamış olarak başlıyor.
Özel Küçük Prens ilkokulu ve Ortaokulu’nun başarı geleneği lise eğitiminde de öğrencilerinin gelecekteki başarısını hedefleyerek sürüyor.
Ulusal ve uluslararası projelerle zenginleştirilmiş öğretim programlarının ikinci yabancı dili ise İngilizce. Okulun bir diğer artısı öğrencilerine tercihlerine göre yurtiçi veya yurtdışındaki üniversitelerde zengin bir okuma seçeneği sunması. Bu çerçevede, Özel Küçük Prens Okulları ve Saint Joseph Lisesi arasında oluşturulan güçlü dayanışma ve yakın ilişkiler neticesinde, Fransa’daki okullara ziyaret programlan düzenleniyor ve öğrenci merkezli, proje temelli ve öğrenciler arası işbirliğini ön plana alan pedagoji teknikleri benimseniyor.
TED RÖNESANS KOLEJİ / Lise de devreye alınacak
Türk Eğitim Derneği (TED), Atatürk’ün direktifiyle 1928 yılında nitelikli gençler yetiştirmek amacı ile kuruldu. Bugüne kadar 48 bin öğrenciye burs olanağı sağlayan dernek, her yıl maddi olanağı olmayan ve başarılı öğrencilere tam eğitim bursu sağlayarak ideali yerine getirmeye devam ediyor. Bugün Türkiye’de 30 TED okulu bulunuyor. TED Rönesans Koleji de bunlardan biri. Bu kolej, TED Ankara Koleji mezunu olan Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve eşi Rönesans Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Refia Jale llıcak’ın ortak hayaliyle ortaya çıktı. 2009 yılında kurulan Rönesans Eğitim Vakfı, Türk Eğitim Derneği (TED) ile TED Rönesans Koleji’nin temellerini Aralık 2012 tarihinde İstanbul Küçükyalı’da yer alan vakıf arazisinde attı. 2014 yılının ocak ayında inşaatı tamamlanan okul, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında ilk öğrencileriyle buluştu. Bu öğretim yılında okulöncesi, ilkokul ve ortaokul 6. sınıfa kadar öğrenci kaydı alan TED Rönesans Koleji, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 7. sınıf dahil eğitim verecek. Kolejin lisesi ise 2017-2018 akademik yılında kademeli olarak eğitim ve öğretime başlayacak.
Herkesin çocuğu için iyi bir gelecek hayal ettiğini söyleyen TED Rönesans Koleji Okul Müdürü ipek Ak, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “TED Rönesans Koleji bu hedef doğrultusunda çalışıyor. Kolej, daha ilk döneminde, Cambridge ve LEED sertifikaları, dijital kütüphanesi, bilim, sanat, spor ve teknoloji etkinlikleriyle çıtasını yükseltti. Quest programıyla beceri ve değerler eğitimi de veren okulmuzun hedefi, öğrencilerimizi birer dünya vatandaşı olarak yetiştirmek.”
ÖZEL YENİ NESİL 2000 / Yeni okul yolda
Sainte Pulcherle Öğretim Eğitim ve Sağlık Vakfı, 2000 yılında bir grup Sainte Pulcherie mezununun girişimiyle ülkemizde eğitim standardının yükseltilmesi ve topluma yararlı bireyler yetiştirmek amacıyla kuruldu.
Sainte Pulcherle Öğretim Eğitim ve Sağlık Vakfı, 2000-2001 öğretim yılında Özel Yeni Nesil 2000 Anaokulu, ilkokulu ve Ortaokulu’nu öğrenime açtı.
Okulun eğitim sistemi ve altyapısı, kültürlerarası ortak paydaları güçlendirmek ve küresel toplumda kimliğini gururla ortaya koyabilecek bireyler yetiştirmeye odaklı. Bu hedef doğrultusunda, öğrencilerin Türkçe anadili yanında güçlü bir Fransızca ile ikinci yabancı dil olan İngilizce’ye de hakim olmalarını sağlamak üzere eğitim veriliyor.
Özel Yeni Nesil 2000 Okulları, bugün Etiler bölgesinde anaokulu, ilkokul ve ortaokul olarak hizmet veriyor. Toplamda 170 civarında öğrencisi ve 50’ye yakın çalışanı var. Önümüzdeki dönemde şehir merkezinden çok da uzaklaşmayacakları yeni ve daha donanımlı bir okul projesi gündemde. Ancak bu konuda bilgi paylaşmaktan kaçınılıyor.
Yeni dönem eğitim ücretleri 17 bin 870-28 bin TL + KDV olan okulu diğerlerinden ayıran en büyük farkı, Vakıf Koordinatörü Ekin Cengiç şöyle anlatıyor: “‘Fransız ekolünde bir eğitimi İngilizce ile de destekleyerek butik ve huzurlu bir ortamda öğrencilerin gelişim süreçlerini yakından takip etmek en önemli farkımız olarak ortaya çıkıyor.”