Elecreate Kablosuz Teknolojiler Üzerine Proje Geliştiriyor
Kablosuz teknolojiler üzerine proje geliştiren Elecreate, iş fikrinden çıkarak artık şirketleşen ve ürünlerini piyasaya sunan üç girişimciden oluşuyor. Kafe veya restorana gittiğinizde, telefonu masaya yerleştirilmiş olan kablosuz enerji aktarıcılar sayesinde şarj eden projeyi geliştiren girişimciler, yeni projeleriyle birlikte yurtdışına açılmayı hedefliyor.
İTÜ Elektrik Bölümü mezunu üç arkadaş, Ferit Güler, Efe Turhan ve Aydın Dikkulak tarafından kurulan Elecreate, kablosuz elektrik transferi ve kablosuz haberleşme teknolojileri üzerine proje geliştiriyor. Kablosuz enerji fikrinin etkisiyle yola çıkan üç girişimci, kablosuz telefon şarj etme teknolojisini geliştirdi. Kafe veya restorana gittiğinizde, telefonu masaya yerleştirilmiş olan kablosuz enerji aktarıcılar sayesinde şarj eden projeyi geliştiren girişimciler, bunu dünyada 200’ün üzerinde şirketin kabul ettiği kablosuz enerji konsoryumunun Türkiye’deki tek üyesi olarak standarta uygun yapıyor. Ürünlerini şu anda pazara sunan Elecreate’in, İstanbul’da belli kafe ve restorantlarda ürünleri mevcutken, Ankara’da da ürünleri hayata geçirdi.
Okuldan arkadaş üç girişimci
Aydın Dikkulak, girişimlerinin hikayesini şöyle anlatıyor:
“Efe, Ferit ve ben üniversite yıllarından beri bir araya gelip ufak projeler yapıp, yaz tatili parasını çıkaran bir ekiptik. Mezun olmaya yakın bir girişim kurma fikri içimizde vardı ancak yeni mezun olarak o cesaret alevlenmemişti. Sonrası üçümüz beraber bir şirketin AR-GE birimine girerek, hayata geçirdiklerimiz ve kendi iç organizasyonumuzla girişimcilik simülasyonu yaptık. İki yılda iki farklı TÜBİTAK projesi ile birlikte ortaya çıkardığımız ürünlerin pazarlamasından satışına her aşamasında yer aldıktan sonra, oradan ayrılıp Elecreate’i kurduk. Sanayi Bakanlığı, TGSD desteği ve İTÜ Çekirdek yarışması ofis ödülü ile girişimimizi başlattık.”
Şu anda satışı devam eden kablosuz şarj sisteminin yeni standartlara uygun ve daha gelişmiş versiyonlarını üretmek için çalışmalarını devam ettiren ekip, aynı zamanda diğer projeleri olan aydınlatma otomasyon sistemlerinin sahaya kurulumlarını gerçekleştiriyor. Aydın Dikkulak, “Ayrıca Elecreate’in girişimci değil yatırımcı olarak yer aldığı diş teli yerine alternatif kullanılan oldukça rağbet gören Şeffaf Aparey projemiz de hızla büyüyor. Yeni dönemde her üç projenin de büyüyerek, yurt içi ve dışı satışları artırmayı planlıyoruz” diyor.
“Profesyonel bakış sağladı”
İTÜ Çekirdek eğitimleri sayesinde girişim için profesyonel bakış açısı kazandıklarını vurgulayan girişimciler, “Gerektiğinde sağlanan mentor desteği ile tıkandığımız noktalarda yolumuzu bulmamızda yardım aldık. Laboratuvarındaki ekipmanlar sayesinde ürünü ortaya çıkarırken yatırım maliyetimizi azalttık” diyor. Bunun haricinde kazandığı ofis sayesinde bir yıl ücretsiz Maslak’ın ortasındaki ofiste çalışmalarını yürüten girişimciler, şimdi kendi ofislerinde bulunuyor.