Elektrikli hava araçları devri başlıyor
UÇAN taksiler artık hayal değil. Haftalardır haklarındaki bilimsel araştırmaları, gelinen son noktaları sayfalarımızda paylaşıyoruz.
“Uçan taksi kullanma dönemimiz geliyor” diyoruz. Karadaki taksilerle sıkıntılar bu derece artmışken hepimizim imdadına yetişecek gibi duruyorlar. Uçan taksi günleri o kadar yakın ki elektrikli uçan taksiler için inşa edilen özel bir havalimanı İngiltere’nin Coventry şehri yakınlarında faaliyete geçmeye hazırlanıyor.
Havalimanı, sadece elektrikli uçan taksiler ve drone’lar (insansız hava araçları) için kullanıma açık olacak. İşin en sevindirici tarafı bu araçların 0 karbon emisyonuyla havada kalabilmesi. Sadece ABD’de elektrikli hava taksileri pazarının 500 milyar değerine ulaştığı belirtiliyor.
Kulağa bilimkurgu filmlerinde fırlamış gibi gelebilir ama bu havalimanının Kasım ayı içerisinde açılmış olması bekleniyor. Coventry’nin ‘Kültür Şehri’ kutlamalarının bir parçası olarak faaliyete geçmesi planlanıyor. Urban Air Port adlı yeni bir şirket olan proje sahipleri etkinliği, şebekeden bağımsız, hidrojenle çalışan bir kentsel havaalanının nasıl çalışacağını göstermek için kullanacak.
Air-One isimli ulaşım merkezinin öncelikle bir ay açık kalması hedefleniyor. Devlet kurumlan, özel sektörler ve havacılık endüstrisi arasında yapılan işbirliği sayesinde açılıyor. Bu kısa deneme sürecinin ardından tekrar açılması ve başka alanlara örnek teşkil etmesi de amaçlanıyor. Hedef beş yılda bu havalimanlarından 200 tane açmak…
ŞARJ VE YÜKLEME ALANI
Özünde liman, teslimatları yapacak drone’ların ve elektrikli taksilerin şarj edilmesi ve yüklenmesi için bir alan sağlayacak. Böylece kamyonlarla dolu şehirde trafik tıkanıklığının giderilmesi ve dolayısıyla hava kalitesinin yükselmesi hedefleniyor.
HİBRİT YOLCU UÇAKLARI
Elektrikli taksilerden daha fazla heyecan veren bir başka proje ise hibrit yolcu uçakları. Kimi uzmanlara göre bunun gerçekleşmesi için onlarca yıl daha çalışmamız gerekiyor. Ama Yeni Zelanda da geçtiğimiz hafta ilk hibrit yolcu uçağı ile uçuş gerçekleştirip karbonsuz bir geleceği araştıran ülkeler listesine girdi. Bu Yeni Zelanda için bir ilk olsa da büyüyen trendin bir parçası.
Geçtiğimiz Aralık ayında ABD merkezli elektrikli uçak üreticisi Magnix de geleneksel motorunu elektrikli bir motorla değiştirdikten sonra dünyanın ilk ticari elektrikli uçakla uçuşunu gerçekleştirmişti. Test sadece dört dakika sürdü. Ama şirket aynı miktarda yedek güçle 30 dakika boyunca uçabileceğini iddia etti.
PİLOTSUZ UÇAKLAR
Elektrikli hava araçları geliştirilirken bir taraftan da bunları kimin uçuracağı tartışılıyor. Birçok şirket pilotlu uçak tasarlamayı tercih ederken Wisk ve EHang gibi şirketler de otomatik pilotların uçuracağı uçaklar geliştiriyorlar.
BURCU ALDİNÇ