Elliott Dalga Analizi
Sonlanan Diyagonal (Sonlanan Takoz)
Sonlanan Diyagonallerin en büyük özelliği trend sonlarında görülmesi. Sonlanan diyagoneller, Elliott’un bahsettiği itki özelliklerini taşımasına rağmen, zayıf sinyaller üretirler ve aynı zamanda da iç yapılarında alt dalgalar birbirlerinin içine geçişgen şekildedir. Kanal çizgileri daralan bir biçimde ilerler ve alt dalgaları toplam 5 dalgadan oluşur. Bu yapılar 5. ve C dalgalarında ortaya çıkar.
İlerleyen Diyagonal (İlerleyen Takoz)
İlerleyen diyagonellerin özelliği yukarıda bahsettiğimiz sonlanan diyagonelle aynı özelliklere sahiptir. Tek farkı ise ilerleyen diyagonaller trendlerin başında oluşur. Aynı şekilde iç yapılarında bulunan alt dalgalar geçişken özelliklere sahiptir. Trend kanalı daralan bir şekilde ilerler. Beş dalgalık bir yapıda ilerleyen bu formasyon, 1.dalgalar ve A dalgalarında görülür.
Üçgenler
Üçgenler, çoğunlukla 4. dalgada oluşur ve ana trend yönündeki en son hareketten önce gelirler. Üçgenler aynı zamanda, a-b-c düzeltmesinin b dalgasında ortaya çıkabilirler. Üçgen formasyonlarında genellikle hacim düşen bir seyir izler ve ardından üst bandın aşılmasıyla hem hacim yükselir hem de fiyatlar yeni bir yükse seviyeye doğru ilerlemeye başlar. Üçgenler kendi içerisinde görünümleri itibariyle 4 farklı kategoriye ayrılır. Bunlar, yükselen, alçalan, simetrik ve genişleyen üçgenler olarak adlandırılır.
Zigzag Düzeltme Yapısı
Zigzaglar sert keskin tersine dönüşü başlatan genel düzeltme yapılarıdır. A-B-C dalgalarından oluşur. A ve C dalgaları 5 dalgalık bir itki görünümünde yer alırken, B dalgası ise bir nevi düzeltme dalgası formatındadır ve toplam üç dalgadan oluşur. A ve C dalgalarının 5 dalgalık yapılardan oluşmasından ve ivmesinden dolayı itki dalgalarına benzetilir. Zigzag yapılar, nadiren de olsa ikili veya üçlü yapılar oluşturarak genişleyebilir. Zigzag yapılar genellikle 2.dalgalarda ve B dalgalarında görülür, ikinci düzeltme dalgalarında görülen zigzag yapılar genellikle bir önceki yükselen trendin yüzde 50-61.8’sini geri alır.
Zigzag düzeltme yapıları görünümleri itibariyle normal, genişleyen, yassı ve eksik zigzag yapılar olarak farklı kategorilere ayrılır.
Normal zigzag yapılarında da C dalgası, A dalgasının ulaştığı seviyeyi aşar. Genellikle bu düzeltme yapılarında C dalgaları daha agresif hareket ettiği için geri alım oranları daha yüksek olabilir. Bu yapılarda ikili ve üçlü zigzag yapılar ard arda oluşarak, genel görünüm genişleyebilir.
Yassı zigzag yapılarda ise C dalgası, A dalgasının seviyesine kadar ilerler. Diğer bir farkı ise B dalgası da bir önceki tepe yada dip bölgesine kadar geri alım yapabilir. Ayrıca bu dalgalarda hem A dalgası hem de B dalgası üçer alt dalgalar oluşturarak ilerler. C dalgası ise beş dalgalık bir görünüme sahiptir.
Genişleyen zigzagların en belirgin özelliği B dalgası bir önceki dip yada tepe noktasını aşar. Aynı zamanda C dalgası da A dalgasının ulaştığı seviyeyi aşar ve yapıyı sonlandırır. Bu yapıda da alt dalgalar aynı yassı düzeltme dalgasında olduğu gibidir. A ve B dalgaları üçer, C dalgası ise beşerli alt dalgalardan oluşur. Bu yapıda C dalgası en güçlü ve ivmesi en kuvvetli dalga özelliği taşır.
Eksik zigzag yapılar, A ve B dalgalarındaki görünüm itibariyle genişleyen zigzag yapıya benzer. Ancak en büyük fark, C dalgası bu yapılarda A dalgasının seviyesine ulaşamaz ve kısa kalır. C dalgası ise yine beş dalga olarak ilerler. C dalgasının kısa kalmasının nedeni ise piyasada trendin yönünün ani bir şekilde değişmesinden kaynaklanır.