Endüstriye özel İHA’larla yurtdışına açılacak
İnsansız hava araçlarını endüstri şirketlerinin ihtiyaçlarına cevap vermek için geliştiren Maxwell, ürününü 2016 yılının ikinci çeyreğinde piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi ile petrol ve petrokimya sektörlerine odaklanan şirketin hedefinde, 2017 yılında yurtdışına satış da var. Büyümek için ise yatırımlara sıcak bakılıyor.
Endüstriyel alanda kullanılabilen insansız hava araçları (İHA) üreten Maxwell, İHA teknolojisinin savunma sanayi dışında faaliyet gösteren şirketler için de işlevsel olmasını sağlamak amacıyla İstanbul Teknik Üniversiteli beş arkadaşın bir araya gelerek kurduğu bir girişim. Temelleri 2014 yılında atılan Maxwell, 2015 yılına kadar İHA konusu da dahil olmak üzere farklı projeler geliştirmeye devam etti.
Endüstri alanındaki açığın fark edilmesi üzerine 2015 yılında bu alandaki İHA çalışmalarına yönelen şirket, AR-GE çalışmalarını ve demo testlerini bitirmek üzere olduğu ürününü, bu yılın ikinci çeyreğinin başında piyasaya sunmayı planlıyor.
Maxwell’ın CEO’su Orkut Aktaş, öncelikle tanıtım faaliyetlerine odaklandıklarını ve bu yolla pazardaki açığın farkına varılmasını sağlayarak buradaki açığa kurumsal bir çözüm getirmeyi hedeflediklerini söylüyor, ilk sunduğu proje, arama-kurtarma konusunda olan Maxwell’in öncelikli hedef olarak belirlediği sektörler ise; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, petrol ve petrokimya.
“İHA aynı zamanda bir güvenlik sistemi”
Ortun Aktaş, neden bu sektörlerin İHA’ya ihtiyacı olduğunu şöyle açıklıyor:
“Sunduğumuz ürün ile bir güneş enerjisi santralindeki sorunların tespitini şu anda termal kamera ile yapılandan çok daha hızlı şekilde yapabiliyor ve veri kaybını hemen bulabiliyoruz. Rüzgar tribünlerinin kompozit yapılarında oluşan aşınma ve ayrılmaların derecesini, ürünümüzün sensörleri sayesinde öğrenebiliyor ve tüm tribünün bozulmasını engelleyerek soruna hemen müdahale ediyoruz. Petrol ve petrokimya şirketlerinde ise gaz kaçağı olduğu ya da atık gazların temizlenmesi gerektiği gibi, tespitini çalışanların yaptığı durumları İHA ile yapıyor, böylece güvenliği de sağlamış oluyoruz. Bizi farklı kılan, tüm bu sorunların denetimini sürekli olarak yapmamız ve tespit konusunda da hızlı olmamız.” Şirketlerdeki kontrolleri İHA aracılığıyla daha teknolojik şekilde yapan Maxwell, geliştirdiği İHA sisteminin durumsal farkındalığın yaratılmasında etkili olmasını ve bunun aynı zamanda bir güvenlik sistemi olduğunun fark edilmesini hedefliyor.
Maxwell’in ürettiği İHA, 1 kilograma kadar ağırlık taşıyabilse de, etkin görev yapabilmesi için en fazla 500 gramlık ağırlık öneriliyor. Girişimci ekip, ürünü küçük tuttuklarını ve bu sayede endüstri şirketlerinin ürünü kendi sahaları içinde belli regülasyonlara takılmadan kullanabileceklerini de sözlerine ekliyor.
Ortadoğu’ya ve doğalgaz ülkelerine yönelecek
Ürününün bu yılın ikinci çeyreğinde pazara çıkacağını belirten Ortun Aktaş, yıl içinde satış yapmayı planladıklarını da vurguluyor. Maxwell’in 2017 rotasında ise uluslararası arenaya çıkmak ve ihracata başlamak var. Hedef pazarlar da belirlenmiş durumda. Halihazırda Dubai’de bir temsilci ile görüşen şirket, Dubai üzerinden Ortadoğu’ya ve Türkmenistan, Azerbaycan gibi doğalgaz üreticisi ülkelere yönelmeye hazırlanıyor.
İTÜ Çekirdek bünyesinde bulunmanın Maxwell’e büyük katkı sunduğunu söyleyen Ortun Aktaş, “4 bin grup arasından elenerek bu noktaya geldik ve Big Bang 2015’te sekizinci olarak ofis ve para ödülü kazandık. Hem ulusal hem uluslararası yatırımlar için görüşmelerimiz devam ediyor ve bu konuda da İTÜ Çekirdek’in desteğini alıyoruz” diyor.