Girişimcilik Haberleri

Engellilere kariyer fırsatları sunuyor

Engelli Mehmet Kızıltaş, 23 yıl önce yaşadığı iş arama girişiminden ilham alarak engelsizkariyer.com’u kurdu. Yaşadıklarını başka engellilerin de yaşamasını istemediği için sosyal girişimci olarak böyle bir site kurmaya karar verdiğini ifade eden Kızıltaş, “Diğer kariyer sitelerinin eksik kaldığı engelliler konusunda hem işverenler hem de engellilerin ihtiyaç ve gereksinimlerini dikkate alarak inovatif çözümler sunuyoruz” diyor.

Mehmet KızıltaşÇalışmalarına 2005 yılında başlanan ve 2008 yılında hizmet vermeye başlayan engelsizkari-yer.com, diğer kariyer sitelerinin eksik kaldığı engelliler konusunda hem işverenler (IK profesyonelleri) hem de engellilerin ihtiyaç ve gereksinimlerini dikkate alarak inovatif çözümler sunuyor.

Türkiye’nin tematikte İŞKUR Özel istihdam Bürosu lisansına sahip engelliler insan kaynakları ve kariyer portalı olan site; engelliler ve işverenleri bir araya getiriyor. Binlerce engelli ile yüzlerce firmanın bir araya geldiği sitede bunun dışında engellilerin kişisel gelişimlerini, mesleki vasıflarını artırmaya yönelik farklı eğitimler de veriliyor. Meslek edindirme kurslarını bitiren adaylardan sınıfı geçenlerin yüzde 90’ının istihdam edildiği söyleyen site kurucusu Mehmet Kızıltaş, “Engelsizkariyer.com’da 7 binin üzerinde engelli aday CVsi yer alıyor. Yüzde 44 lise, yüzde 19 lisans, yüzde 12 ön lisans, yüzde 8 ortaokul, yüzde 4 ilkokul, yüzde 1 yüksek lisans şeklinde bir veri tabanımız var. Bu veriler bizlere işverenlerin aradığı eğitim seviyesinde güncel ve nitelikli aday veri tabanına sahip olduğumuzu gösteriyor” diyor.

Almanya örnek aldı

Kendisi de engelli olan Kızıltaş, bundan 23 yıl önce yaşadıklarının kendisini engelsizkariyer.com’a yönelttiğini belirtiyor. Yaşadıklarını başka engellilerin de yaşamasını istemediği için sosyal girişimci olarak böyle bir site kurmaya karar verdiğini ifade eden Kızıltaş, sitenin kuruluş öyküsünü şöyle anlatıyor: “Henüz 12 yaşındaydım. Arkadaşlarım yaz tatilinde okullar kapanır kapanmaz işe başlamışlardı. Ben de onlara özenerek iş aramaya başladım. Şehrin en işlek çarşısına doğru yola koyuldum. Gözüm camlara asılan ‘Çırak Aranıyor’ yazılarına takılıyordu, ilanın asılı olduğu küçük bir işyerine girdim. ‘Amca çırak lazım mı?’ diye sordum. ‘Evet lazım, lazım da bize sen lazım değilsin’ dedi, işte ilk iş başvuru deneyimimde kendi engel ve engellerim yüzüme vurulmuştu. Bu durum, başvurduğum diğer çırak arayan işyerlerinde de değişmemişti. Özgüvenimi kaybettim, hayata ve topluma olan bakış açım değişti.”

Benzer öykülerin yaşanmaması için altı yıl önce bu projeyi hayata geçirdiğini söyleyen Kızıltaş, “Bugün Almanya ve Fransa’nın da örnek aldığı bu projenin hayata geçmesini sağladık” diyor.

Kişisel gelişim eğitimleri

Engelli bireysel üyeler sitenin sunduğu tüm hizmetlerden ücretsiz yararlanıyor. Engelli adaylar engelsizkariyer.com’a bireysel üye olduktan sonra kişisel ve mesleki vasıflarını yükseltmek için Enocta ve Microsoft ile ortak hazırlanan e-öğrenme derslerinden yararlanabiliyor. Bunun yanı sıra engellilere İŞKUR fonlarından yararlanarak iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına göre belirlenen meslek dallarında meslek edindirme kursu düzenleniyor ve engelliler işe yerleştiriliyor.

Engellilerin, sitede yer alan iş ilanlarına başvuru yaparak kariyer yolculuklarında ihtiyaç duydukları anda iş koçluğu ve danışmanlık desteği de alabildiklerini belirten Kızıltaş, “Engellilerin iş hayatındaki vasıflarını en üst seviyeye çıkarmak için onlarla ‘Başarıya Giden Yol’ başlıklı olmak üzere birçok konuda da kişisel gelişim eğitimleri sunuyoruz” diye ekliyor.

iki yeni site açılacak

Engelsizkariyer.com ayda yaklaşık 8 bin ziyaretçi alıyor. Engelli iş gücü piyasasının yüzde 80’ine hitap etmeyi hedeflediklerini kaydeden Kızıltaş, engellilerin istihdamda ve sosyal yaşamda hak ettikleri fırsat eşitliğinde bir yaşam sürdürmeleri için ‘Engellilerle 360 Derece iletişim Eğitimleri’ni herkese sunmak istediklerini söylüyor. Bu yıl Engelsizkariyer.com’un yine ‘engellilik’ başlığı altında Türkiye’de olmayan iki yeni sektörel kariyer sitesini daha faaliyete geçirerek büyük bir boşluğu dolduracağına da değinen Kızıltaş, şunları anlatıyor:

“Öte yandan engellilerin sitemizin içeriklerinden çok hızlı haberdar olmalarını sağlayacak yeni iş modellerimizi de hayata geçireceğiz. Gelişen ve her geçen gün çok büyük işgücüne ihtiyaç duyulan bilişim dünyasında engellilerimizin meslek edinmelerini sağlamayı da hedefliyoruz. Firmaların sosyal medya alanındaki artan ihtiyaçlarına cevap vermek için engelli sosyal medya uzmanları yetiştirmek için kolları sıvadık. Şimdilik kas hastası, CP’Iİ ve omurilik felçli gibi ağır engellilerimizin evlerinden çalışmalarını sağlamak için onlara eğitimler vereceğiz.”

Sosyal girişimcilik algısı İngiltere’de 10 yıldır yaygın. Bu tür girişimler, demek ya da vakıf olmadan çözüm ekonomisi ile toplumsal bir konuya çözüm sundukları için yatırımcılardan ve devletten destek alabiliyor. Türkiye’de ise bu algının iki yıl öncesine kadar olmadığım belirten Kızıltaş, şunları ekliyor: “Sabancı Üniversitesi’nin Sosyal Girişimci Geliştirme Programı ile ilk kez farkındalık çalışmaları yapıldı. Bu programın ilk öğrencisi ve birincisi olarak da Brezilya’da düzenlenen INSEAD Sosyal Girişimcilik Konferansı’na katıldım. Bu tür programlar, sosyal girişimcilerin sosyal etki yaratan yönünü ölçümleyerek ve yarattıkları değerle de yatırımcılardan finans desteği alarak daha fazla etki yaratmanın yolunu açıyor. Bu girişimler mutlaka desteklenmeli.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu