Er-Bakır, Anadolu 500’de liderlik koltuğuna oturdu
Denizlili elektrolitik bakır tel üreticisi Er-Bakır, iki yıldır ikinci sırada yer aldığı Ekonomist’in ‘Anadolu 500’ araştırmasında bu yıl birinciliğe yükseldi. Er-Bakır, 2012’de ulaştığı 2 milyar 341 milyon liralık cirosuyla bu başarıyı yakaladı. Bu yıl 2,5 milyar liralık ciro hedefleyen şirket, üretiminin yüzde 30’unu ihraç ediyor. Küresel bir oyuncu olmak isteyen Er-Bakır, 2014’te 60 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
Er-Bakır’ın temelleri bundan 32 yıl önce Denizli Kaleiçi Bakırcılar Çarşısı’nda atıldı. Evlerde kullanılan bakır eşyaların üretimini yapan Ahmet Nuri Eri-koğlu, gelecekte bakırın kullanım alanının değişeceğini görerek, bugün hayatımızın her yerinde bulunan elektrik kablolarında kullanılan bakır telleri üretmek amacıyla bu şirketi kurdu. Denizli l’inci Sanayi Sitesi’nde kurulan şirket, ilk yıllarında bir KOBÎ olarak faaliyetine devam etti. 1984 yılına gelindiğinde ise Ahmet Nuri Erikoğlu’nun yakın arkadaşı olan ve Denizli sanayicileri arasında da önemli bir isim olarak tanınan Cafer Sadık Abalıoğlu, Er-Bakır’a ortak oldu.
Denizli’nin en büyük şirketlerinden biri olan Er-Bakır, bugün ANE Holding ve Abalıoğlu Holding’in bir iştiraki olarak ticari faaliyetlerine devam ediyor. Metal sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin elektrolitik bakır tel üreten iki büyük şirketinden biri olan Er-Bakır, 2010 yılından beri yüzde 45’lik pazar payıyla sektör lideri konumunda bulunuyor.
YENİ LİDER
Gerçekleştirdiği üretim hamleleriyle sektöründe başarılara imza atan şirket, gösterdiği performans ile Ekonomist’in düzenlemiş olduğu ‘Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi’ araştırmasında da her yıl ilk üçte yer alıyor. Geçen yılki yarışmanın İkincisi olan Er-Bakır, 2012 yılında ulaştığı 2 milyar 341 milyon liralık cirosuyla bu yıl birinciliğe oturdu.
2013 sonunda 2,5 milyar lira ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Er-Bakır Genel Müdürü Macit Taşkın, Türkiye’nin önde gelen ihracatçıları arasında yer aldıklarım söylüyor. Taşkın, ağırlıklı olarak, özellikle ileri teknoloji gerektiren yüksek katma değerli ürünlerin talep edildiği Avrupa ve ABD pazarlarına ihracat yaptıklan-nı da ekliyor.
Üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden Er-Bakır’m ihracat ayağı çok güçlü. Şirket, 1985 yılında ilk olarak Irak ve İran’la başladığı ihracat serüvenini bugün teknolojik olarak gelişmiş beş kıtadaki 40’a yakın ülkeyle devam ettiriyor. 1998 yılından beri Amerika’da CN WIRE isimli şirketi aracılığıyla müşterilerine hizmet veren Er-Bakır, havacılık, savunma, denizcilik gibi pek çok kritik sektöre üstün teknoloji ürünü mamuller sunuyor.
İHRACATTA ATAKTA
Daha fazla etkili oldukları Avrupa ve ABD pazarlarının yanı sıra kriz sonrasında Asya ve Afrika pazarlarına da yöneldiklerini dile getiren Taşkın, “Şimdi global değişimlerin firmamız üzerindeki etkilerini asgariye indirecek emniyetli bir pazar karmasını sürdürmeyi hedefliyoruz” diyor.
Taşkın, şunları anlatıyor: “Firmamız, kuruluşundan bu yana kesintisiz sürdürdüğü yatırımlarla sadece bugünkü pazar lideri konumuna ulaşmakla kalmamış, aynı zamanda dünyadaki teknolojik gelişmeleri sürekli takip ederek daha yüksek katma değerli ürünler ile yeni pazarlara girme imkanına da kavuşmuş bulunuyor.
Bu anlamda sadece son üç yılda yapılan yatırım tutarı 10 milyon doların üzerinde.”
Faaliyete geçtiği yıllarda 50 kişilik bir kadroya sahip olan Er-Bakır’m bugün 750 çalışanı var. 2012 ve 2013 yıllarını verimlilik yılları olarak belirleyen şirket, geçen yıl ortalama 13 bin 500 ton olan aylık üretim miktarını bu yıl ortalama 14 bin 500 tona çıkarmış bulunuyor. Şirketin 2012’de 163 bin ton olan yıllık üretiminin ise bu yıl 175 bin tona ulaşmasını hedeflediklerini belirten Taşkın, “Denizli’de 63 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan entegre tesisimizde 5 binden fazla çeşitlilikte tel üretimi gerçekleştiriyoruz” diyor.
Şirket, geçen yıl 22’nci sırada yer aldığı İstanbul Sanayi Odası (ÎSO) 500 listesinde ise bu yıl 23’üncü sırada yer buldu.
ÜÇ ŞİRKETİ VAR
Er-Bakır’ın bünyesinde faaliyet gösteren üç şirket var. Bunların ilki ortaklık yapısı ve yönetimi Er-Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri şirketi ile aynı olan Başak Metal. Bu şirket, Er-Bakır’ın ihracat şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Diğer bir şirket 1998 yılında Abalıoğlu Holding, Ahmet Nuri Erikoğlu Holding ve Er-Bakır A.Ş.’nin iştirakiyle ABD’de kurulan C.N. Wire Corp. Bu şirket, Er-Bakır ürünlerini ABD pazarında satmak için faaliyet gösteriyor. Üçüncü şirket ise 2007 yılında satın alınan Arenko Elektrik Üretim A.Ş. Bu şirket de üretimi ile Er-Bakır ve diğer ortaklarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.
Çevre sorumluluğu bilinciyle 1990’larm başında Denizli’de ilk arıtma tesisini kuran Er-Bakır, daha sonra peş peşe IS09001, IS014001, ISO/TS16949 ve OHSASI8OOI belgelerine sahip olmuş ve son olarak da 2005’de Kalder ödülüne layık görülmüş bulunuyor.
Şirket, üretimini çeşitli tesislerinde gerçekleştiriyor. Örneğin, rafi-nasyon tesisinde, üretimin ilk aşaması olan blister veya hurda bakırdan anod bakır üretiliyor. Elektrolitik katot bakırın mamul veya yarı mamul haline geldiği yıllık 200 bin ton kurulu kapasiteye sahip olan sürekli döküm ve tel çekme tesislerinde ise ergitme, döküm, kaplama, inceltme ve büküm işlemleri gerçekleşiyor.