Haberler

ERA.Net RUS PLUS yenilikçi Ar-Ge projelerini bekliyor

TÜBİTAK, uluslararası ortaklı Ar-Ge projelerini desteklemeye devam ediyor. Kurum, son olarak açtığı “ERA.Net RUS PLUS Yenilik Projeleri Ortak Çağrısına”yenilikçi Ar-Ge projelerini bekliyor…

TÜBİTAK, 1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile şirketlerin yeni teknolojilere kolay ve hızlı erişiminin sağlanması, know-how transferinin gerçekleşmesi, yeni pazarlara açılma yollarının oluşturulması, uluslararası alanda lider firmalarla çalışma olanağı sağlanması noktasında destek vermeye devam ediyor. Bugüne kadar “1509-Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında 292 projeye destek veren TÜBİTAK, 2016’da 1509 Programı kapsamında toplam 63.2 milyon TL’lik 41 projeye destek verdi.

Temmuz 2017’ye kadar geçen sürede 17 projenin desteklenmesine karar verdi.

2016-2017 yıllarında 1509 Programı’nın kullanıldığı 17 projede (ERA-NET, ERA-NET PLUS ve ERA-NET Cofund) 21 çağrıya çıkan TÜBİTAK, toplamda çağrılara 28.8 milyon euro bütçe aktarma taahhüdünde bulundu. Başvurusu alman 17 çağrıya 92 proje başvurusunda bulunuldu. Bunlardan sonucu belirli olan 10 çağrıda 12 uluslararası projede Türkiye’den 15 özel sektör kuruluşu yer aldı. Bu kuruluşlara 9.5 milyon TL destek aktarılması planlanıyor.

eranet

PROJE MÜKEMMELİYETİ ESAS OLACAK

TÜBİTAK, son olarak “ERA.Net RUS PLUS Yenilik Projeleri Ortak Çağrısı” açtı. 2017 yılı ortak çağrısına, Rusya’nın yanı sıra Almanya, Avusturya, Romanya ve Yunanistan’dan da fonlama kuruluşları katılıyor. Söz konusu çağrı çerçevesinde, Rusya’dan en az bir ve çağrıya katılan en az iki farklı Avrupa ülkesinden iki ortağın katılımıyla oluşturulacak konsorsiyum en az üç ortaklı olacak. Yenilik içeren Ar-Ge nitelikli proje başvurularının beklendiği 2017 yılı ortak çağrısına, Türkiye’de yerleşik katma değer yaratan tüm sermaye şirketleri katılabilecek.

Çağrı, proje mükemmeliyeti esasında yürütülecek, herhangi bir teknolojik alana öncelik verilmeyecek. EUREKA, EUROS-TARS ve ERA-NET kapsamında oluşturulan uluslararası ortaklı projelerde, her bir ortağın Ar-Ge faaliyetleri kendi ülkesindeki destek sağlayan kuruluşun iş işleyişine göre destekleniyor ve izleniyor. ERA-NET kapsamında oluşturulan uluslararası ortaklı projeler 1509 TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenecek. Proje bütçesi üst sınırın bulunmadığı çağrıda büyük firmalarda proje giderlerinin yüzde 60’ı, KOBİ’lerde proje giderlerinin yüzde 75’i hibe olarak desteklenecek.

TÜBİTAK’ın söz konusu çağrı için ayırdığı bütçe 300 bin euro olarak açıklansa da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu rakamın sunulan projelerin teknik mükemmeliyetine göre değerlendirme aşamasında artırılabileceğini açıkladı. Desteklenecek projelerin bütçe üst sınırlandırması olmaması nedeniyle kaç projenin destekleneceğinin henüz belli olmadığını söyleyen Özlü, Program kapsamında tahsis edilen bir bütçe bulunmadığını belirterek, bütçe sıkıntısı gibi bir durum söz konusu olmayıp, ihtiyaç duyulan bütçenin genel TEYDEB bütçesinden karşılandığını kaydetti.

BAŞVURU İÇİN 19 EYLÜL SON

TÜBİTAK, ERA.Net RUS PLUS kapsamında yenilik projeleri ortak çağrısına başvurular, 19 Eylül 2017’de Orta Avrupa saatiyle 15.00’de kapanacak. Başvurular elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Çağrıya Türkiye’den katılan firmaların online olarak 26 Eylül 2017 Türkiye saati ile 17.00’ye kadar PRODİS üzerinden TÜBİTAK’a ön kayıt başvurusu yapması gerekecek.

1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile sektörüne ve büyüklüğüne bakılmaksızın, firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik tüm sermaye şirketleri başvurabiliyor. Programda hibe şeklinde destek veriliyor. Destek oranı büyük firmalar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75.

ERA-NET kapsamında oluşturulan uluslararası ortaklı projelerde her bir ortağın Ar-Ge faaliyetleri kendi ülkesindeki destek sağlayan kuruluşun iç işleyişine göre desteklendiğini söyleyen Özlü, “Uluslararası ortaklı başvurular Program kapsamında desteklenecek. Uluslararası değerlendirme sonucu olumsuz olan projeler, uluslararası değerlendirmede uygun bulunmadığı gerekçesiyle reddedilir. Ancak, firma projesinin eksikliklerini gidererek diğer TEYDEB Destek programlarına tekrardan başvuru yapabilir” ifadelerini kullandı.

292 PROJEYE DESTEK

Program kapsamında bugüne kadar 292 proje desteklendi. 2016 yılında program kapsamında 41 projeye destek verilirken, projelere ait önerilen bütçe 63.16 milyon TL oldu. 2017 Temmuz ayma kadar geçen sürede 17 projenin desteklenmesine karar verildi. TÜBİTAK’tan alman bilgiye göre, 2016’da EUREKA programı kapsamında İspanya, Hollanda, Avusturya, Arjantin ve Şili ile toplam beş çağrıya katılım sağlandı. Ancak çağrılar dışında da proje başvuruları alındı. Arjantin ve Şili çağrılarına ilk defa Türkiye’den proje başvuruları alınmış olduğunu söyleyen Bakan Özlü, “Bunun dışında İspanya ile olan çağrıya yoğun ilgi gösterildi. Avusturya ile de otomotiv konulu bir çağrıya çıkıldı ve konu kısıdına rağmen yeterli ilginin gösterildiğini söyleyebiliriz” dedi.

“YEDİNCİ ÜLKEYİZ”

1509 programına yapılan başvuru sayılarının yıllara göre dağılımına bakıldığında sürekli bir artış gözlemlendiğini söyleyen Bakan Özlü, bununla birlikte başvuran firmaların çeşitliliği açısından da eskiye göre daha fazla yeni oyuncunun programa dahil olduğunu vurguladı. Bakan Özlü, Türkiye’nin potansiyeli göz önüne aldığında daha fazla sayıda ve çeşitlilikte aktörün bu süreçlere dahil olması gerektiğini ifade etti.

EUREKA Programı kapsamındaki uluslararası işbirliği faaliyetlerinde de gözle görülür bir seviyede artış yaşandığına dikkat çeken Bakan Özlü, Temmuz 2016 itibarıyla tamamlanan İsveç EUREKA Dönem Başkanlığı kapsamında Türkiye’nin 43 ülke arasında en fazla proje üreten yedinci ülke olmayı başardığını dile getirdi. Özlü, çağrılar olmasa da bu programlardan sürekli olarak faydalanma imkanı bulunduğunu kaydetti.

Faruk ÖZLÜ / Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Uluslararası işbirliklerinin ilk adımı

1509 programının Ar-Ge ve inovasyon konusundaki uluslararası işbirliğinin ilk adımı olduğunu düşünüyoruz.

Program kapsamında alınan destekler ile oluşturulan projelerle firmalarımız hem bilgi birikimini artırıyor hem de uluslararası paydaşlarla ortak işbirlikleri yürütme tecrübesi kazanıyor. Ayrıca ortakları vasıtasıyla yeni pazarlara erişim imkanı da oluşturuluyor. Bu programlar sayesinde firmalarımızın, hedef pazarlarındaki müşteri, tedarikçi ya da rakip statüsündeki uluslararası paydaşları ile işbirlikleri desteklenerek yeni piyasalara erişimlerini sağlayan ve ihracat potansiyelini artıran araştırma ve inovasyon projelerinin hayata geçirilebileceği değerlendiriliyor. Dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesi faaliyetlerini de teşvik etmesi hedefleniyor. Ufuk 2020 programına yapılan başvurularda 1509 programında alınan destekle oluşturulan işbirliklerinin kullanıldığına tanıklık ediyoruz.

Savaş-ÖZAYDEMİR / Eskişehir
Sanayi Odası Başkanı

Yeni teşvikler kışkırtıcı

Hükümet, yenilikçilik, teknolojik gelişme ve Ar-Ge’nin desteklenmesi noktasında iyi niyetli. Bu konuda önemli adımlar atılıyor. Yeni teşvikler kışkırtıcı. Uluslararası sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programlarıyla Türkiye’de katma değer yaratan projelerin desteklenmesi hedefleniyor. Batılı ülkeler bunu yıllardır yapıyordu.

Ar-Ge çalışmalarının yapılabilmesi için şirketlerin personel ve Ar-Ge altyapılarının belirli bir seviyenin üzerinde olması gerekiyor. Şirketlerin bu projelere karşı cesaretlendirilmesi önemli. Bu tür projeler incelendiğinde bir miktar kurumsal olarak tolerans gösterilmesi gerekiyor. Otomasyon ve sanayi 4.0 çalışmalarında iyiyiz. Bu alanda projeler üretiliyor. TÜBİTAK’ın geçmişinde bir yavaşlık vardı. Son yıllarda destek bütçeleri artırıldı. Ancak 15 Temmuz süreci sonrasında TÜBİTAK desteklerinde bazı aksaklıklar oldu. Son dönemde bu sıkıntılar biraz çözüldü. ‘TÜBİTAK ile iş yapılmaz, proje yapılsa da para alınmaz’ deniliyordu. TÜBİTAK bu imajını tamir ediyor.

HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu