Bilim - Teknoloji - İnovasyon

eSIM çok yakında yerli olacak

Yerli eSIM teknolojisinin geliştirilmesi

ESIM dünyanın yakından takip ettiği bir teknoloji. Genel tanım itibarıyla iletişim için eşsiz olma imkânı sunan yongalı SİM kartları ortadan kaldırıp bunu aynı haliyle, bir yazılım yardımıyla mümkün hale getirmeyi hedefliyor.

Çıktığı günden bu yana giderek küçülen plastik SİM kartların kullanımı giderek daha büyük zorluklar çıkarmaya başladı. Cihazlar arası geçişte uyumluluk ve boyut sorunu çıkarıyor, cihazların bunu takıp çıkaracak yuvaları genel mimarisini bozuyor. Ancak en önemlisi, artık geleceğin teknolojisi olarak tanımlanan nesnelerin interneti yani IoT cihazlar öylesine küçülüp kompakt hale geldi ki üstlerine birer SİM kart yuvası koymak onları tamamen işlevsiz hale getirme riski taşıyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ TALEPTE ÖNCÜ

Apple’ın ilk hayata geçirdiği günlerden bu yana önemli bir tartışma konusu olan eSIM, özellikle otomobillerde uzaktan erişimin zorunlu hale gelmesiyle kaçınılmaz olarak gündeme düştü. Otomobillerin üstüne hangi kartların konacağı, bunların değiştirilip değiştirilemeyeceği problemi sektörü çok fazla zorladı. eSIM’in ülkelerde kullanıma girmesi için bu yüzden başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok donanımcı kamu karar vericilerinden talep görmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta bu konuda ilk müjdeli haber, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’dan geldi.

Sosyal medya hesaplarından bir mesaj zinciriyle “Tamamen Türk mühendislerince geliştirilmiş olan ve fiziksel SİM kartın yerine kullanılacak #eSIM, yakın zamanda ülkemizde hayata geçecek. Ocak ayında GSM Birliği’nden sertifikasyon alarak, eSIM teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üreten dört ülkeden biri olduk” duyurusunu halkla paylaştı.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK

Aslında bu teknolojiye ülkemiz karar vericilerinin bakış açısı bundan çok daha eskilere dayanıyor. Henüz dünyada bu konuda doğu dürüst adım atılmazken ilgili regülasyon kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bir açıklama yapmıştı. Bu çerçevede 12 Şubat 2019’da alınan kararla uzaktan programlanabilir SİM teknolojilerini destekleyen sistemlerin kurulumu ve cihazlarda kullanımı, Mart 2019 itibarıyla yüzde 100 yerli olacak şekilde sağlandı. Alınan karar doğrultusunda, düzenlemede yer alan kurallara uymayan uluslararası şebekelerden, abonelikleri için süre verilerek eksiklerini tamamlamaları istendi.

eSIM’in gelmesiyle birlikte donanım kadar telekomünikasyon sektörü de çok önemli fırsatlara kavuşacak. Öncelikle her satış noktasında SİM kart stoku tutma zorunluluğu ortadan kalkacak. Fiziksel SİM kartın sağladığı tüm imkanları artık yazılımlar verilebileceğinden tek tuşla SİM kart güncellenebilecek. Bunun getireceği en önemli faydalardan biri de numara taşmabilirliğinde yaşanacak. Eskiden numara taşıyabilmek için bayilere gidip yeni numara almak zorunda olan, yeni kart aktif oluncaya kadar eskisini kullanmak zorunda olan kullanıcının çilesi sona erecek.

STANDARTLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Bunun yanında elbette ülkenin dört bir yanına dağılabilmek için bağlantı sorununun ortadan kalkmasını bekleyen IoT (nesnelerin interneti) cihazlarla uzaktan iş yapmak yeni bir boyut kazanacak. En başa dönecek olursak Avrupa’da bir zorunluluk olan, Türkiye’de de yakın tarihte hayata geçirileceğine kesin gözüyle bakılan eCALL adı verilen otomobillere uzaktan erişimin mümkün hale gelmesiyle otomobillerde yeni bir sayfa açılacak.

Teknoloji şu anda oldukça yeni ve güvenlik sorunları sıkça tartışılıyor. Ancak tüm dünya bu sorunları ortadan kaldırabilme adına uluslararası standartlar kapsamında adımlar atıyor.

Bunun Türkiye’de, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın müjdelediği haliyle yüzde 100 yerli bir adımla hayata geçirilmesi ve regülasyonunun bir buçuk yıl öncesinden tamamlanmış olması sevindirici.

Türkiye’nin teknoloji ve iletişim dünyasında dünyanın ilk dört ülkesinden biri olması gurur veriyor. Görüne o ki kamu karar vericileri üzerlerine düşeni yaptı. Artık sıra başta telekom operatörleri olmak üzere diğer paydaşlarda…

MUSA SAVAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu