Haberler

Evin dışında 35 milyar TL’lik pasta var

Evin dışında 35 milyar TL’lik pasta var

Türkiye’de büyüklüğü 35 milyar TL!ye ulaşan ev dışı tüketim sektörü her yıl büyüyor. Genç nüfusun tetiklediği ve dışarıda yeme içme alışkanlığının artmasıyla birlikte her geçen gün cirosunu katlayan sektöre, yabancı şirketlerin de yatırım yapması bekleniyor. Sektörün birçok girişimciye de fırsat sunduğu ifade ediliyor.

Evin dışında tüketim yaptığımız heltür yeme içme faaliyeti ev dışı tüketim (EDT) sektörü kapsamına giriyor.

Ayrıntılı bir tanımlama yapmamız gerekirse, otel, hastane, fabrika, fastfood, kafe zincirleri, okul, restoran, ofis, kamu kurumlan, turistik tesisler gibi ev dışındaki her türlü yerin tüketim ihtiyacını karşılayan sektöre ev dışı tüketim sektörü adı veriliyor.

gida fuari

EDT sektörü yediğimiz ürünün tarladan masaya gelene kadar geçen süreçte gerçekleştirilen her tür faaliyeti kapsıyor. Sektörün birinci ayağını oteller, restoranlar, kafeler ve pastaneler, büfe, kiosk, kahvehane, çay bahçesi ve ocağı, SPA’lar, eğlence mekanları, fastfoodlar, büfeler gibi ticari alanlar oluşturuyor. İkincisinde ise eğitim kurumlan, sağlık kurumlan, ulaşım şirketleri, temizlik ve güvenlik şirketleri, spor salonları ve yemek firmaları ve toplu yemek hizmeti veren kuruluşlar, iş yerleri gibi kuruluşları kapsayan sosyal alanlar yer alıyor.

35 milyar TL’lik pazar

Bilinen değerlere göre dünyada ev dışı tüketim pazarı 2,3 trilyon Euro’luk bir büyüklüğe sahip. Türkiye’de yedi büyük il analiz edildiğinde (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Muğla) 100 binden fazla EDT noktası bulunuyor.

EDT pazarının 2013 yılında TUİK verilerine göre ulaştığı büyüklük 35 milyar TL. Pazarın 2006 – 2013 yılları arasında ortalama yüzde 10-15’ler seviyesinde büyüdüğü hesaplanıyor. Yine TUİK verilerine göre Türkiye yıllık kişi başı ortalama 460 TL EDT harcaması yapıyor. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, 2015 yılında sektörün en az 1 milyon 170 bin kişiye istihdam sağlayacağını söylüyor.

Genç nüfus sektörü büyütüyor

2013 yılında EDT sektörünün yine Türkiye’nin ortalama ekonomik büyümesinin üzerinde bir büyüme gösterdiğini ifade eden Şahinöz, sektörün büyümesinde Türkiye’de nüfus artışının devam etmesi ve nüfusun yüzde 50’sinin genç olması, değişen ve gelişen eğitim koşullarının da etkisi ile bu nüfusun ev dışı tüketim yapmaya başlamasının etkili olduğunu belirtiyor. Şahinöz’e göre, AVM’lerin artışı ile oluşan platformlar, EDT noktalarının ulaşılabilirliğinin artması, temiz güvenilir tüketim noktaları ve markalı zincirlerin sisteme girmesini kolaylaştırması da evin dışındaki tüketimi motive ediyor. Restoran, kafe, otel kanallarında büyümenin diğer kanallara göre daha yüksek gerçekleştiğine dikkat çeken Şahinöz, şöyle devam ediyor: “EDT sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin başında gıda, içecek, temizlik, hijyen ve sarf malzemelerinin tedariğini sağlayanlar geliyor. Ancak sektörde faaliyet gösteren şirketler bunlarla sınırlı değil, herhangi bir EDT noktasında masanızda tabağınız önünüze geldiğinde, tarlaya kadar geriye doğru bu ürüne değen bütün şirketler EDT sektörünün oyuncularıdır. EDT sektörünü ve oyuncularını birkaç grupta ele alabiliriz: Üreticiler, tedarikçiler, Cash&Carry (toptancı marketler).”

Yabancı yatırım bekleniyor

Hâlihazırda mevcut yabancı sermaye ortaklı olan g2m, Metro, Migros ve BTT’yi saymazsak halen sektöre uluslararası stratejik bir girişim olmadığını ancak önümüzdeki yıllarda ekonomik gelişmelere bağlı olarak Avrupa’dan giriş olacağını kaydeden Şahinöz, EDT tüketim kanallarında özellikle restoran ve kafe kanallarında ciddi fırsatlar olduğunu söylüyor, işini nitelikli yapan birçok oyuncunun sektörde yerini ve payını alabileceğine dikkat çeken Şahinöz, “Sektörün büyümesiyle önemi gittikçe artan sektörel eğitim danışmalığı ve teknik destek alanlarında ihtiyaçlar oluşacak. Bu alanlarda da girişim fırsatları olduğunu düşünüyorum” diyor.

Fuara 50 bin profesyonel katılacak

ETÜDER ile CNR Holdingin bir kuruluşu olan Sine Fuarcılık ve İstanbul ihracatçı Birlikleri ile yapılan işbirliğiyle EDT Expo’nun ilki, geçtiğimiz yıl gerçekleştirildi. Bu yıl ikinci kez 27-30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuar, sadece sektör profesyonellerini hedefliyor. EDT Expo’da ev dışı tüketim sektörünün güçlü tedarikçileri 4 gün boyunca sektör profesyonelleri ile temaslarda bulunacaklar. CNR CEO’su Cem Şenel, “Bu fuarda, geçen yıla oranla çok daha yoğun bir katılımcı ve ziyaretçi kitlesi hedefliyoruz” diyor.

EDT Expo Fuarı ile sektörü irdeleyerek sorunlarına çözüm getiren sektör oyuncularını bir arada toplamayı ve her yıl güçlenerek daha geniş kitlelere ulaşmayı ve yurtdışında da ses getirmeyi hedeflediklerini belirten Şenel, şu bilgileri veriyor:

“Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Rusya’nın aralarında bulunduğu üike ve bölgelerden gelecek ziyaretçiler Türkiye’nin önde gelen sektör firmalarıyla bu platformda temaslarda bulunabilecekler. 45 bin m2 alanda gerçekleşecek olan EDT Expo 2014 Fuarı’nda 300 katılımcı ve 50 bin profesyonel ziyaretçi hedefliyoruz. Fuarın, sektörün ülkemizdeki büyüklüğü göz önüne alındığında yüzde 20 dolayında bir iş hacmi yaratmasını bekliyoruz.”

Plşirme etkinlikleri ve paneller

Her tür ev dışı tüketim ürününü tünyesinde barındıran EDT Expo 2014 Fuarı katılımcı firmalara, yenilikçi ürünlerini ve markalarım en iyi şekilde lanse etme olanağı sağlıyor. Pişirme etkinlikleri, çalışma grupları ve sektörün önde gelen isimlerinin katılacağı paneller ile taçlanacak olan fuar, katılımcıları nitelikli ziyaretçiler ile buluştururken aynı zamanda ev dışı tüketim sektörünün bilinirliğini de kuvvetlendiriyor.

Maliyet kontrolü ve standart garantisi

Sektörde 10 bine yakın ürünle hizmet veren ve 1? bin müşteriyle çalışan şirketlerden gSm’nin genel müdürü Burak Özbaşoğlu, tekli bir noktadan, çok noktalı zincir restoran, fastfood, otel gruplarının tüm illerde ürün tedarik, depolama ve lojistik hizmetlerini yürüttüklerini söylüyor. Özbaşoğlu, “Verdiğimiz bu servis sayesinde müşterilerimize maliyet kontrolü ve standart kaliteyi garanti ediyoruz. Son yıllarda gelişen EDT sektöründe müşterilerin; tedarik, depolama, lojistik hizmetleri ve tüm ürün portföyünü g2m’den teinin etme talepleri artıyor. Bu doğrultuda çözüm ortağı olduğumuz profesyonellerin, aradığı her ürünü g2m ürün gamında bulabilmesi için ürün gamımızı sürekli geliştiriyoruz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu