Evrenin Bir Başlangıcı Yoktu
Yeni ortaya atılan bir hipoteze göre; evrenin bir başlangıcı yoktu, sonu da olmayacak. Bu sonuç; kuantum mekaniği ve Einstein’ın genel görelilik kuramları birleştirilmeye çalışılırken ortaya çıktı.
Evrenin 13,8 milyar yıl önce bir patlamayla ortaya çıkmış olduğunu anlatan büyük patlama teorisi, genel görelilik kuramı kullanılarak açıklanmıştı. Ancak teorinin çok büyük bir eksiği var; patlama öncesinde ne olduğunu açıklayamıyor. Patlamadan önce tekillik adı verilen, çok yoğun ve çok küçük bir noktanın olduğu tahmin edilmekte. İşte asıl sorun da burada yatıyor. Teori, genel görelilik kuramından yola çıkarak oluşturulmuştu ancak tekillik noktası bu kuram tarafından açıklanamıyor. Hatta tekillik söz konusu olduğunda tüm fizik kanunları çöküyor.
Yeni hipotez, Mısır’daki Benha Üniversitesi bilim insanlarından Ahmet Farag Ali ve Kanada Alberta’da bulunan Lethbridge Üniversitesinden Saurya Das tarafından geliştirildi. Fizikçiler, ünlü teorik fizikçi David Bohm’un fikirlerinden etkilenerek onun çalışmalarını tekrar elden geçirdiler. Aslında yaptıkları, eski kuantum mekaniği denklemlerini güncellemekten ibaret. Yine de gerçekleştirdikleri düzeltmeler bir hayli karmaşık. Basitçe özetleyecek olursak; parçacıkların kütleçekim gücünün etkisinde ilerlerken oluşturdukları kavisli izlerini, kuantum yörünge denilen farklı bir yaklaşımla değiştirmiş oldular. Bu yaklaşımda, diğerinden farklı olarak izler hiç kesişmiyor. Bu neden mi önemli? Çünkü izlerin kesiştiği model tekilliği işaret etmekte. Dolayısıyla, kuantum yörüngenin kullanıldığı modelde tekillik de ortadan kalkmış oldu. Büyük patlamanın tekilliği denklemden çıkınca, evren bir kuantum akışkanla dolmuş oluyor. Bu akışkan, kütleçekim gücünün taşıyıcı parçacığı olarak kabul edilen fakat varlığı henüz ispatlanamayan gravitonlardan oluşmakta. Gravitonlar, kütleçekim gücünün kuantum mekaniğine uyarlanamaması nedeniyle iki kuramın birleştirilemiyor oluşuna da bir son verebilir. Eğer bir “kuantum kütleçekimi” teorisi oluşturulabilecekse, başrolünde kesinlikle bu parçacıklar olacak.
Fizikçiler, denklemler üzerinde oynayarak genel görelilik ve kuantum mekaniğini birleştirmeye çalıştıklarını ama mevcut sonucu elde etmeyi hiç beklemediklerini dile getiriyorlar. Değişiklikler sonrası oluşan bu tabloda hiçlikten var olan bir evren yerine, bir zamanlar daha küçük olan ama bir başlangıcı oLmayan evren modeli karşımıza çıkıyor.
Çalışmanın bu aşamasında fizik dünyasına bomba gibi düşen bir keşif yapmış olsalar da henüz asıl amaçlarına ulaşmış değiller. Yine de elde ettikleri sonuçlar mevcut kozmolojik modelin birçok sorununa çözüm getirebilecek gibi görünüyor.