Faiz indirimi fiyatlanmaya devam ediyor
Geçen haftayı Yunanistan beklentileri ile kapatan piyasalarda ekonomi gündemi bu hafta da aynı. Siyasette ise Ukrayna ile Rusya’nın anlaşması geçen haftanın en önemli gelişmesi oldu. İçeride ise faiz indirimi beklentilerini fiyatlamaya devam ediyoruz. Dolar bu hafta da yükselişini koruyabilir…
GEÇEN haftanın en önemli gelişmesi Ukrayna kanadında yaşandı. Rusya-Ukrayna gerginliğinde ateşkes ilan edildi. Çatışmaların son bulması Avrupa’ya destek olurken doların da bir miktar değer kaybetmesine sebep oldu. Yunanistan kanadı ise gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Borçların yapılandırması konusunda yapılan sert açıklamalar, Almanya tarafını kızdırırken henüz bir uzlaşmaya varılamadı. Ancak piyasa beklentisi Yunanistan’ın gözden çıkarılamayacağı yönünde. Yunanistan’ın daha önce gündeme gelen Avrupa Birliği’nden çıkarılma söylemleri, bu hafta neticelenebilir. Almanya sert tutumunu sürdürürken Yunanistan tarafında tonun düştüğünü görüyoruz. Son olarak Yunanistan’ın borçlarına sadık kalması gerektiği mesajı çıktığı söylenebilir. Senaryo, mevcut programın devam etmesi ancak birkaç şartın yumuşatılması yönünde. Özellikle bütçe fazlası kuralına sadık kalması gereken Yunanistan, bazı varlıkların satışı konusunda da şartlı bir anlaşmaya hazır. Bu durum euro üzerindeki baskının bir miktar azalmasını sağlayabilir.
24 ŞUBAT BEKLENİYOR
İçeride ise en önemli gündem maddesi halen faiz indirimi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 24 Şubat’ta gerçekleştireceği toplantı öncesinde piyasalarda faiz indirimi fiyatlanmaya devam ediyor.
2.51 seviyesinin üzerini test eden kur ise haftanın son işlem gününde yeniden 2.47 TL seviyelerine çekilmişti. Öte yandan geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın G20 zirvesinde yaptığı açıklamalar ön plandaydı. Enflasyonla mücadelenin en önemli önceliği olduğunu dile getiren Merkez Bankası sıkı duruşun devam etmesi konusunda ısrarcı. Enflasyonun ancak sıkı para politikası ile yenilebileceği söylemleri kur tarafında bir miktar satışlara sebep olsa da faiz indirimi beklentisi devam ediyor.
TCMB’nin 24 Şubat’ta gerçekleştireceği toplantıda 50 ile 75 baz puan aralığında bir faiz indirimi beklentimizi korumaya devam ediyoruz. Ancak şu anki koşullarda atılacak adımda temkinli olmak gerekiyor. Özellikle son haftada petrol fiyatlarında yaşanan toparlanmanın devam etmesi durumunda enflasyon görünümünde bozulma olabilir.
Ayrıca kurun yüksek seviyelerde kalması hem dış borç stoku, hem de enflasyon açısından oldukça önemli. Son dönemde hızla artış gösteren dış borç stoku, artan kur sebebiyle maliyetlerin artmasına yol açıyor. Öte yandan, yeniden toparlanan petrol fiyatları da kurun yüksek seyretmesiyle maliyetleri artıran bir diğer unsur. Bu durumda olası hızlı bir faiz indirimi, gelecek politikasının bozulmasına sebep olabilir. Merkez Bankası atacağı adımlarda temkinli duruş sergilemekte şu an için haklı görünüyor.
GRAM / TL KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR
Altında güvenli liman alımlanyia yükseliş hareketine, içeride kurun yüksek seyretmesi eklenince altın yatırımcılarının yüzü güldü. Halen 96 TL desteğinin üzerinde seyreden altın fiyatları, bu hafta da yüksek kalmaya devam edebilir. Ancak Merkez Banka-sı’nın faiz indirim kararı öncesi son hafta olması sebebiyle dikkatli olmakta fayda var. Çünkü Merkez Bankası’nın beklendiği gibi faiz indirmesi durumunda kur tarafında kar satışları gelebilir. Bu durum ons tarafında son dönemde düşüş gösteren altına olumsuz yansıyarak gram/TL’nin satış baskısının artmasını sağlar ve yeniden 87 TL fiyatlarına dönülebilir.