Faiz indirimi mümkün mü?
Faiz indirimi mümkün mü?
CMB’nin faiz indirimi kararını destekleyebilecek argümanlar oluşmuş olsa da hala temkinli duruşunu koruyacağı görülüyor. Bu nedenle TCMB’nin bu ayki toplantısında faizlerde değişime gitmeyeceğini düşünüyoruz…
PİYASALARDA gündem de beklentiler de çok hızlı değişmeye devam ediyor. Yurtdışmda FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) duruşunun netleşmesinin ardından içeride TCMB’nin faiz indirimi olasılığı speküle edilmeye başlandı.
Hafta içinde faizlerdeki aşağı yönlü hareket borsada sert yükselişleri beraberinde getirdi. Bu hafta perşembe günü gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde bu yöndeki spekülasyonların artmış olması, fiyatlama açısından bu hafta hareketli günler geçirileceğinin işareti.
PPK’DAN İNDİRİM KARARI ÇIKAR MI?
Küresel ekonomide büyüme beklentilerinin sürekli aşağı yönlü revize edilmesi, Türkiye’nin büyüme rakamlarının hedeflerin altında seyretmesi, petrol fiyatlarındaki düşüş ve cari açıktaki iyileşme, TCMB’nin faizlerde indirim yapması gerektiğini savunanların en büyük argümanları.
Bu argümanlar doğru olmakla birlikte TCMB’nin öncelikli hedefi olan fiyat istikrarına yani enflasyona yönelik mevcut verilerin ve beklentilerin hala yüksek seyretmesi TCMB’nin elini bağlıyor.
TCMB bir faiz indirimi yapacaksa bile öncelikle yukarıda bahsettiğimiz koşulların kalıcı olup olmadığını ortaya koymalı; ardından da enflasyon beklentilerinin düşüş eğilimine girmesini beklemeli. Bunun yanında yapılacak bir faiz indiriminin TL’ye olan güveni sarsmaması öncelikli koşul olmalı. Biz bu iki koşul sağlanmadan TCMB’nin faiz indirimine gitme olasılığının düşük olduğunu düşünüyoruz.
TCMB FAİZLERİ İNDİRECEK Mİ?
Grafikte TCMB’nin yaptığı beklenti anketindeki enflasyon beklentileri görülüyor. Burada 2014 yılsonuna yönelik tahminler yüzde 9.16’dan 9.22’ye çıkmış durumda. Anketin yapıldığı tarihten 12 ay sonrasına yönelik tahminler ise yüzde 7.54’ten 7.50’ye düştü. Ankette ortaya çıkan en ilginç detay ise 12 ay sonrasına yönelik beklentiler düşerken 24 ay sonrasına yönelik beklentilerin artmış olması oldu.
24 ay sonrasına yönelik beklentiler ise yüzde 6.79’dan 6.87’ye çıktı. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere cari yılın enflasyon beklentilerinde sürekli artış söz konusu. Önümüzdeki yılın enflasyon beklentilerine yönelik en büyük destekçi ise yılın ilk aylarındaki baz etkisi. Bu nedenle yılın ilk aylarındaki enflasyon rakamları görülmeden yapılacak erken bir hamle özellikle kurlar üzerinden bir geçişkenliğe neden olursa önümüzdeki yılı da enflasyon hedefleri açısından kaybetmemize neden olabilir.
Bu nedenle bu yılbaşında sütten ağzı yanan TCMB’nin, önümüzdeki yıl daha temkinli olacağını düşünüyoruz. Özetle TCMB’nin faiz indirimi kararını destekleyebilecek argümanlar oluşmuş olsa da ana hedef konusunda hala temkinli duruşu değiştirecek bir durum olmadığı görülüyor. Bu nedenle de TCMB’nin bu ayki toplantıda faizlerde değişime gitmeyeceğini düşünüyoruz.
BORSA VE EKONOMİSTLER
Başta da ifade ettiğimiz gibi geçen hafta Borsa İstanbul’daki sert yükselişin dayanağı faizlerdeki düşüştü. Faizlerdeki düşüşü tetikleyenin ise artan faiz indirimi beklentisi olduğu görüşü ağırlık kazandı. Ancak cuma günü açıklanan TCMB’nin beklenti anketine baktığımızda faiz indirimi beklentisinin ekonomistler tarafında çok fazla kabul görmediğini görüyoruz.
TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay ve 3, 6, 12, | 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla yüzde 8.25, 8.18, 8.24, 8.30 ve 8.18 olarak gerçekleşmişti. Mevcut oranın yüzde 8.25 olduğu göz* önünde bulundurulduğunda, ekonomistler tarafında faiz indirimi beklentisinin kabul görmediğini görüyoruz.
Faiz karan öncesi BISTte temkinli olunmalı
Borsa İstanbul’da (BIST) geçen hafta faizlerdeki düşüş kaynaklı güçlü duruş dikkat çekti. Buna karşın biz faizlerde düşüşe neden olacak spesifik bir gelişme olmadığını düşünüyoruz. Faizlerdeki düşüşle birlikte perşembe günü açıklanan ve 2.26 milyar dolar gelmesi beklenirken 2.2 milyar dolar gelen cari işlemler açığı da piyasaya destek oldu. Tüm bu gelişmelerle endeks haftanın ilk günü 77.650 civarını gördükten sonra 81.500’e kadar yükseldi ve haftayı 81.211’den tamamladı.
Endeksin son performansı bizim beklentilerimizi aştı. Buna karşın son yükselişlerin nedenlerini açıklamada kullanılan argümanların Türkiye’yi gelişmekte olan ülkelerin genelinden pozitif ayrıştırmaya yetmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de ana senaryomuzda bir değişikliğe gitmiyor, mevcut seviyelerden orta ve uzun vadeli yeni alım yapmayı doğru bulmuyoruz. Bu süreçte mevcut rakamların eğer taşınan pozisyonlar varsa kademeli olarak nakde geçiş için kullanılabileceğini, dönüşü görmeden pozisyon kapamak istemeyenlerin de 79.000’i stop loss olarak takip edebileceklerini düşünüyoruz. Özetle endeksin son birkaç gündeki güçlü duruşuna karşın mevcut seviyelerde orta ve uzun vadeli yeni alım yapmayı riskli buluyoruz. Günlük trade amaçlı yapılan alımlarda da mutlaka bir stop loss stratejisi oluşturulması gerekiyor. TCMB’nin faiz kararı bu hafta perşembe günü, ancak bu beklenti ile gerçekleşen son yükselişi kar reaiizasyonu için kullanmak isteyenler faiz kararını görmeyi beklemeyebilirler. Dikkatli olmakta fayda var.
Dolar Endeksi zirveleri zorlamaya devam ediyor
Dolar Endeksi’nin 88 civarındaki zirve seviyelerini test etmesine karşın, yurtiçi piyasalardaki iyimserlik TL’ye de destek oluyor. Perşembe günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan cari açık verisi de TL’ye destek oldu ve kur Dolar Endeksi’ndeki yükselişe karşın 2.24 altındaki seviyelere geriledi.
Kurun haftanın son iki gününde 2.24 altındaki seviyelere sarkmış olmasına karşın 2.2400/2.2450 aralığının bu hafta da güçlü destek olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Eğer günlük bazda bu hafta da 2.24 altında kapanışlar görülürse bu seviyenin altında bir sonraki güçlü destek bölgesi olan 2.2200/2.2250 aralığı bulunuyor. Düşük kaldıraçlarla işlem yapmayı tercih edenler, 2.24 altında kademeli olarak alım yapmayı düşünebilirler. Yukarıda ise 2.2650 ve üzerinde 2.28 kısa vadeli hedefler olarak takip edilebilir.
ÜZEYİR DOĞAN