Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Faiz İndiriminin Devamı Gelir mi?

MERKEZ Bankası’nın yeni başkanı Murat Çetinkaya, geçen hafta piyasaları faiz indirimi ile selamladı. Çetinkaya başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10’a çekti. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı. Aylardır faiz indirimi talebini her platformda dile getiren reel sektör, bu karar ile biraz da olsa nefes aldı. Reel sektörün temsilcileri Merkez’in 50 baz puanlık indirimini kademeli devam edecek bir indirimin başlangıcı olarak algıladığı için moraller yükseldi. Bu indirimin konut ve otomobil kredisi faiz oranları yüzde l’in altına çekmesi beklenirken, lokomotif sektörlerde ‘bahar’ havası gerçek manada başlamış oldu.

“REFORMLAR DA DEVREYE GİRMELİ”

Aylardır her platformda faiz indirimi kararı beklediklerini açıklayan İstanbul Ticaret Odası (ÎTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Merkez Bankası reel sektöre nefes verdi, şimdi sıra bankalarda. Bu indirimin işletmelerin ve KOBİ’lerin banka kredi borçlan ile yatırım ve ihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz” diyerek memnuniyetini dile getiriyor. “Yeni başlangıçlar her zaman umut vericidir. Seri faiz indirimleriyle bu sürecin devam etmesini diliyoruz” diyen Çağlar değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Enflasyon beklentisi geriliyor, kur aşağı yukarı oturdu, FED’in yıl içinde dört adet faiz artırım konusu gündemden uzaklaştı. Faiz indirimini tamamlayacak şekilde reel sektörü hızlandıracak, tüketicinin alım gücünü artıracak reformlar bir an önce devreye girmeli.”

dusuk faiz

“REEL SEKTÖR İÇİN FIRSAT”

İstanbul Sanayi Odası (ISO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Merkez Banka-sı’nın indirim kararının reel sektör ve finansal piyasalara önümüzdeki günlerde olumlu katkılar sağlayacak bir fırsat olacağını düşünüyor. Bahçıvan, “Merkez Bankası 50 baz puanlık faiz indirimi kararıyla finansal ve kurumsal istikrarı gözeten bir yaklaşım sergiledi. 50 baz puanlık faiz indirimi iç ve dış konjonktürdeki gelişmelere uygun, piyasa beklentileriyle uyumlu bir karar” diye konuşuyor.

“UYGUN KREDİ VERİLEBİLİR”

Faizlerin düşmesinin yatırımların hareketlenmesi için olumlu bir sinyal olduğunu belirten Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Merkez Bankası beklediğimiz gibi faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürdü. Enflasyondaki iyileşme ile bu indirimi bekliyorduk. Önümüzdeki aylarda da enflasyonun düşeceğini tahmin ediyor, Merkez Bankası’nın paralel olarak faiz indirimini sürmesini bekliyoruz. Ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indirimini bankaların da takip etmesini bekliyoruz.Umarım bu indirim bankaların özel sektöre daha cazip ve uzun vadede kredi vermelerine ivme kazandırır. Faizlerin düşmesini yatırımlar açısından olumlu bir sinyal olarak görüyorum.”

“DEVLET BORCU FAİZİ DE DÜŞSÜN”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını olumlu bulduklarını ama indirimlerin devamını beklediklerini vurgulayarak sözlerine başlıyor. Uzun süreden sonra gelen bu ilk faiz indiriminin piyasalara hemen olumlu yansımalarının başladığını belirten Demirtaş, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

“Kararın gerekçesinde küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanması, enflasyonun belirgin düşüş sergilemesi, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde arttırabileceği gibi önemli tespitler var. Karar hemen piyasaya yansıdı, dolar geriledi, tahvil faizleri düştü. Para Politikası Kurulu özetle ölçülü bir adım atılmasına karar verdi. Önümüzdeki dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı görülüyor. Faiz indirimi kararını son derece olumlu buluyoruz ve bu indirimlerin devamını bekliyoruz. Ayrıca, devletin vadesinde ödenmeyen borçlara uyguladığı fahiş faiz oranının da indirilmesini bekliyoruz.”

KONJONKTÜR UYGUN

Ticaret ve sanayi odaları gibi ihracatçılar da faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiği görüşünde. Faiz indirim kararını ülkemiz ve ihracatçılar adına olumlu bulduğunu belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ancak bu indirim kararını yeterli görmüyor, indirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz” diye konuşuyor. Büyü-kekşi’ye göre, faiz indirimleri yatırımların ve ihracatın artmasına destek olacak. Düşük faiz ortamında firmalar Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapacak; inovatif fikirler daha kolay hayata geçecek. “Küresel piyasalardaki rahatlama ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine uygun bir ortam sunuyor” diyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Dış gelişmeler son dönemde lehimize seyrederken, Türkiye ekonomisindeki son dönemdeki gelişmeler de oldukça olumlu bir tablo çiziyor. 2015 yılında ciddi ölçüde gerileyen cari açık, 2016’da da azalışını sürdürüyor. Yılın ilk iki ayında yüzde 28.3 düşen cari açık, yıllık bazda 30.5 milyar dolar seviyesine geriledi. Şubat ayında 14 ay aradan sonra ihracatımızın
artıya geçerek artış trendine girmesi ve ithalatımızdaki düşüş eğiliminin devam etmesi de bizlere önümüzdeki dönemde cari açığımızın gerilemeye devam edeceğini gösteriyor. Diğer taraftan, 2014 ve 2015 yıllarında yüksek seviyelerde seyreden gıda enflasyonunun son dönemde gerilemesi ve dolardaki artışın fiyatlar üzerindeki etkisinin azalmasıyla birlikte Mart ayında yüzde 7.5’e gerileyen enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini öngörüyoruz. Bütün bu olumlu gelişmeler bize önümüzdeki dönemde ilave faiz indirimleri için ciddi anlamda imkanlar sunuyor. Türkiye olarak artık bizim için 2016 yılının bir sıçrama yılı olması gerekiyor.”

“KESKİN İNDİRİM BEKLİYORDUK”

ÎHKÎB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise daha keskin faiz indirimi beklediklerini söyleyerek, “Bu indirim genel olarak finans çevrelerinin beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Ancak ihracatçılar olarak bizler üst bantta 1 baz puan gibi daha keskin bir indirim bekliyorduk. Alt koridorda da bir değişikliğe gidileceğini umuyorduk. Yatırım ortamının bugünkünden  daha iyi hale gelmesi için faiz oranlarının düşürülmesini kaçınılmaz görüyoruz. Kur noktasında baktığımızda ise beklentiler satın alındığı için kararın açıklanmasının ardından dolar ve euro’da düşüş yaşandı. Önümüzdeki süreçte faizin düşmesi halinde kurlar yükselişe geçecektir” diye konuşuyor.

“MALİYETLERİ AŞAĞI ÇEKER”

Konut ve otomotiv sektörleri faizlerin inmesiyle adeta gerçek bahar yaşamaya hazırlanıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, faiz koridorundaki indirimin satışlara olumlu yansımalarını beklediklerini söylüyor.

Faiz indiriminin ardından otomotiv maliyetlerinde aşağı yönlü bir hareket beklendiğini aktaran Erce, değerlendirmeleri yapıyor: Faizdeki düşüş finansman maliyetlerini aşağı çekme beklentisini artıracaktır. Bir miktar da aşağı çekecektir. Öte yandan araç fiyatları da döviz sepetiyle alakalı. Eğer faizlerdeki indirim kurda bir olumsuzluğa neden olmaz ise toplamda tüketicinin o araca ulaşma maliyetini aşağıya çeker. Merkez Bankası piyasayı rahatlatmak adına önemli bir adım attı. İnşallah bunun olumlu yansıması piyasada da olur. Piyasada olumlu bir yansıma olursa da sadece otomotivde değil, bütün sektörlerde pozitif bir sonuçla karşılanır. Reel sektörün önü açılır.”

Nail OLPAK / MÜSİAD Başkanı
Reel sektörü yatırıma teşvik eder

Türkiye’nin mevcut güçlü makroekonomik görünümü, bu ve ilerleyen aylarda yapılacak muhtemel diğer faiz indirimlerinin piyasalar tarafından fiyatlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret ediyor. Ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine önümüzdeki aylarda da devam etmesi, reel sektörü yatırıma teşvik edecek ve piyasalarda risk iştahını artıracaktır. Faiz indirimi sürecinin devam edeceğine yönelik piyasa beklentilerinin artması, başta konut talebini olmak üzere, yatırım-üretim-istihdam sürecini de olumlu etkilemesi bekleniyor. Ucuz faizin etkisiyle artan talebin enflasyonda bir miktar yukarı yönlü bir baskı oluşturması muhtemel bir netice. Yine döviz girişinin bir miktar yavaşlayacağını da öngörebiliriz. Bununla birlikte kurda meydana gelecek muhtemel artışın ihracatı olumlu yönde etkileyeceğini ve artan dış talebin GSYH büyümesine olumlu tesir edeceğini dile getirebiliriz. Önümüzdeki aylarda politika faizinde de indirime gidilmesi beklentisindeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu