Faizde yeni beklenti: 0.90
Bugün yüzde 1-1.30 arasında seyreden konut kredisi faizlerinin birkaç ay içinde yüzde l’in altına inmesi bekleniyor. Proje üreticileri ve finans kesimi sonbaharla birlikte konuta olan talebin artacağını öne sürüyor…
KONUT sektörü bugünlerde tatlı bir telaş yaşıyor. Bunun nedeni ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’mn (MB) yeni bir faiz indirimi yapacağı ve bunun konut faizlerine düşüş yönünde yansıyacağı beklentileri… Merkez Bankası’mn 17 Temmuz’da yapacağı toplantıda yeni bir faiz indirimi yapması halinde, bunun konut piyasasını 2013 yılı kadar olmasa da yine de önemli oranda hareketlendireceği düşünülüyor. Kısacası şimdilerde bankalar hesaplarını konuta olan talebin sonbahardan itibaren artması üzerine kurguluyor.
Ancak buradaki kilidin TCMB olacağını hatırlatmakta yarar var. Bu yıl mayıs ve haziran aylarında art arda iki kez toplam 1,25 puan faiz indirimi yapan MB’nin halen bir hafta vadeli repo faizleri yüzde 8,75 düzeyinde. Piyasanın bu konudaki beklentisi MB’nin bu ay yapacağı Para Politikası Kumlu (PPK) toplantısında faiz oranlarım 0.25-0.75 arasında indireceği yönünde. Şayet beklentiler gerçekleşir ve MB faiz indirirse bunun önce kredi faizlerini aşağı çekmesi ardından düşen faizin etkisiyle konuta olan talebin artması bekleniyor.
YÜZDE 1’İN ALTI BEKLENİYOR
Piyasa uzmanlarının ortak görüşü, bugün hala yüzde 1-1.30 arasında yoğunlaşan uzun vadeli konut kredisi faizlerinin sonbahara doğru l’in altma ineceği yönünde. Hatta daha iyimser olanlar faizlerin 0.90’ların da altına ineceğim öne sürüyor. Dolayısıyla gerek başta mevduat olmak üzere faizli enstrümanlarda getirilerin düşmesi, gerekse ediliyor. Gelelim içinde yaşadı ğımız şu günlere… U/manlar her yaz olduğu gibi bu yaz da konuta olan talebin düşük seyredeceği görüşünde. Yüksek sıcaklıkların yaşandığı yaz mevsiminin yanı sıra Ramazan’ın da temmuz ayma denk gelmesi yüzünden konut satışlarında canlılık gözlenmiyor. Ancak bugünlerde proje üreticisinden bankacıya her kesim konutta canlanma bekledikleri sonbahar ayları için hazırlık yapıyor.
“FAİZ DÜŞERSE FİYAT ARTAR”
Bu arada MB’nin bu ay faiz oranlarmı aşağı çekmesi halinde bunun önce mevduat faizlerini ardından, ağustos ayından itibaren de konut kredisi faizlerini aşağı çekmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar geçmiş dönemleri hatırlatarak faiz oranlarındaki her düşüşün ardından konut fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekerek “Faizler düşecek diye beklemeyin. Fiyatı uygun ve aynı zamanda beklentinizi karşılayan konut buldunuz mu satın alın” uyarısında bulunuyor.
Masraflar yüksek
İşte bankaların konut kredisi kullanan müşterilerinden talep ettikleri ücretler: GARANTİ BANKASI; Banka, kredi tahsis ücreti adı altında 1.500, ekspertiz ücreti olarak 525, kredi komisyonu için 2.500, ipotek tesis ücreti olarak da 150 TL azami ücret talep ediyor. Bunun dışında DASK sigortası da yaptırması gerekiyor. YAPI KREDİ: Banka açılış ve istihbarat ücreti olarak 1.250, ekspertiz ücreti 650, ipotek tesis ücreti olarak da 350 TL ve DASK sigortası talep ediyor.
FİNANSBANK: Banka, ekspretiz ücreti 650, ipotek bedeli 250, konut sigortası olarak 179, DASK sigortası için 98, noter masrafı için de 110 TL talep ediyor. Kredi ödemesi tamamlandığında ise 2000 TL ipotek fek ücreti istiyor. Finansbank ödeme planını değiştirmek isteyen müşterilerinden ise 100 ile 300 TL arasında ücret talep ediyor. İŞ BANKASI; Müşterilerinden kredi tahsis ücreti adı altında 2.000, ekspertiz ücreti 650, ipotek tesis ücreti için 200 ile 950 TL arasında ücret talep ediyor. Taksit ödemelerini geciktirenler ise mektupla bildirimler için 5 TL ödüyor.
HSBC; Kredi tahsis ücreti 1.600, ekspretiz ücreti 650, ipotek tahsis ücreti 150, DASK ücreti (130 metrekare Şişli) 157 TL, ferdi kaza sigortası için (1980 doğumlu erkek) 92 TL talep ediyor.
TEB: Müşterilerinden kredi istihbarat ücreti 1.500, ekspertiz ücreti 600, ipotek tesis ücreti 200, sigorta masrafı ortalama 1.330 TL talep ediyor. Ödeme plan değişikliği isteyenlerden ise 131 TL ödüyor. Gecikme bildirim bedeli için 3 TL isteyen TEB yeniden yapılandırma yapmak isteyenlerden de 200 ile 10 bin TL arasında ücret talep ediyor.
ING Bank: Kredi tahsis ücreti adı altında 1.500, ekspertiz ücreti 625, ipotek tesis ücreti 250 TL talep ediyor. Banka DASK (Kadıköy 135 metrekare ev) için 137, hayat sigortası (35 yaş erkek) için 196 TL istiyor.
“Faiz yüzde 0.90’ın altına iner”
MB’nin yüzde 0.75 düzeyindeki faiz indirimini, önümüzdeki aylarda yine bu düzeyde yapılacak yeni bir indirimin takip etmesi bekleniyor. Bu gelişme piyasadaki faiz oranlarına (kredi ve mevduat) düşüş yönlü yansıyacak. Bu düzeydeki indirimler sonucunda konut kredisi faizleri aylık bazda yüzde 0.90 ve altına, mevduat
faizleri de ortalama brütte yüzde 8.50-9.00’a (net getiri yaklaşık yüzde 7) inecek. Genel eğilime bakılırsa, konut kredisi maliyeti aylık yüzde l’i geçtiğinde, kredi talebi ve dolayısıyla konut talebi azalır; yüzde 0.90’ın altına indikçe konut talebini artırır. Konut kredisi maliyeti yüzde 0.90’ın altına indiğinde, aynı zamanda alternatif getiri araçlarının (TL mevduat ve hazine/özel sektör tahvili) getirileri de yıllık net yüzde 6-8 arasına indiği için konuta olan talep körüklenir. Bireysel açıdan bakıldığında kira getirisi makul bir konut alındığında, kiranın yıllık getirisi yüzde 4-5 aralığında olur; konuttaki olası değer artışı da kira getirisine eklendiğinde konut yatırımı tüm TL cinsi enstrümanlardan daha yüksek bir getiri sunar. Bütün bu gelişmelere baktığımızda bu dönemin konut talebine olumlu yansımasını beklediğimizi söyleyebiliriz.
İsmet ERDEM / Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Pazarlama ve Konut Finansmanı Direktörü
İkinci el konuta talep artacak
2014 yılının ikinci yarısı itibariyle bir miktar daha aşağı inerek yüzde 0.90-1 bandında kalan faiz oranlarının yılın üçüncü çeyreğinde aşağı yönlü trendini koruyacağını düşünüyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde yaşanabilecek olası faiz indiriminin oldukça sınırlı olacağını vurgulamak isterim. Özellikle faizlerin düşük ve konut fiyatlarının göreceli olarak daha az yükseldiği dönemlerde konut kredisi kullanarak konut satın almanın avantajlı hale geldiğini biliyoruz.
Yılın üçüncü yarısından sonra yani sonbahar aylarında başta ikinci el konutlar olmak üzere konuta olan talebin artmasını bekliyoruz. Bu arada yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşüm projeleri de hem arz hem de talep yönlü olarak inşaat sektörünü büyütecek gibi duruyor. Bu durumun yalnız kısa vadeli değil orta vadeli olarak da sektör üzerindeki ağırlığının artacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde konuta olan talepte artış bekliyoruz. Konut kredisi pazarı ise 2014 Mayıs sonu itibarıyla 104 milyar TL’yi aştı. 2014 sonunda konut kredisi pazarının yüzde 9-10 oranında büyüyerek 111 milyar TL seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz.
Galip TÖZGE / Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Eşit akbank taksit, sabit faiz”
Akbank olarak konut kredilerindeki çalışmalarımızı ‘Büyük Kırmızı Ev’ markası altında yürütüyoruz. 2014 yılında da konut kredisi müşterilerimize yönelik özel avantajlarımız, uygulamalarımız ve dönemsel kampanyalarımız devam ediyor. Konut kredilerinde ürün çeşitliliği, esnek ödeme planları, anlaşmalı konut projelerinde uygulanan indirimli faiz oranları ve büyük emlakçılarla kurulmuş işbirlikleri ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. En çok tercih edilen mortgage ürünümüz eşit taksitli ve sabit faizli mortgage. Ancak kişinin ödeme performansına göre esnek ödeme planlarımız da mevcut.
Örneğin temmuz ayına özel yaz kampanyamız kapsamında müşterilerimiz 150 bin TL kredi için beş yıl vadede 3.300, 10 yıl vadede 2.111 TL aylık taksit ödeyerek yeni evlerine kavuşabilecek. Kampanyamızda vade farkı gözetmeksizin yüzde 0.96 faiz ve sadece 850 TL kredi kullandırım ücreti uygulanıyor. 2013 yılını yüzde 27 büyüme ve 101 milyar TL’lik bakiye ile kapatan konut kredisi sektörünün bu yılı yaklaşık yüzde 12 civarında büyümeyle 113 milyar TL seviyesinden kapatacağını öngörüyoruz.