Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Faizler düşüyor bankalar yükseliyor!

faizBu yaz cumhurbaşkanlığı seçimi, Irak krizi ve parasal genişlemenin erkene alınması piyasaları etkileyecek. MB’nin faizleri düşürmesi bankalara yanyor. Global likidite koşullan da gelişen piyasalardan yana. Bu dönemde endeksin yönünde bankalar belirleyici olacak. Aracı kurumlar ise gelinen fiyat seviyeleri itibariyle sadece TSKB, AlbarakaTürk, Halkhaıık ve İş Bankası’m öne çıkarıyor.

Piyasalar mart ayının sonundan bu yana beklenenin ötesinde iyi bir performans sergiledi. Yurtiçinde siyasi gelişmeler ve yurtdışında bölgemizde yaşananlar piyasaların moralini bozsa da yabancı yatırımcılar ayağında durum çok daha farklı fiyatlanmış görünüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararı ve FED’in faiz artırımına 2015 ikinci yarıdan itibaren başlayacağı yönündeki haberlerle yabancı yatırımcılar tarafında gelişen piyasalar bir fırsat olarak görüldü. Bor-sanın lokomotif sektörü olan bankacılık hisseleri başta olmak üzere büyük hisseler, endeksi haziran ayı içinde 80.000 seviyesinin üzerine taşıdı. Yabancı payı bu dönemde yüzde 6l’den yüzde 64’e yaklaştıktan sonra son günlerde gelen satışlarla yüzde 63,78 seviyesine geldi.

MENKUL KIYMETLERİN ÖNEMİ

Borsanın son yükselişinde Merkez Bankası’nın faiz politikasında düşüş yönünde verdiği kararların etkisini de unutmamak gerekiyor. Şöyle ki, halka açık bankalar faizdeki yükseliş nedeniyle menkul değerler değer artış kalemlerinde, önceki dönem bilan-çolannagöre 11,1 milyar TL’ye varan düşüşler yaşamışlardı. Faizlerin tekrar düşüş eğilimine geçmesi, bankaların menkul kıymet değeri değer artışlarını olumlu etkileyecek.

Sonuçta bankacılık hisseleri, endeksteki ağırlıkları da dikkate alındığında, bundan sonra da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. Buradan yola çıkarak aracı kurumların, bankacılık hisselerindeki önerilerini ve bilanço beklentilerini aldık. Haberimizde sektör analistlerinin değerlendirmelerini ve bu hisselerle ilgili önerilerini bulabilirsiniz. Burada şunu ifade edebiliriz ki, gelinen seviyeler itibariyle alım yapılırken dikkat edilmesinde, daha seçici hareket edilmesinde fayda var. Çünkü önerilere bakıldığında sadece Halkbank, TSKB ve Iş Bankası’nda ‘al’ notları öne çıkıyor. Bunun yanında bazı bankalarda da ‘sat’ tavsiyeleri var. Çünkü MB’nin faiz indirimleri zaten bir miktar hisse fiyatlanna yansıdı. Bazı aracı kuramların MB’nin son kararları sonrasında bankacılık hisselerinde önerilerini gözden geçirdiğini de kaydedelim.

YAZ SICAK GEÇEBİLİR

Sektörle ilgili değerlendirmeleri haberimizin detaylarında okuyacaksınız. Peki piyasalarda rüzgar yavaş yavaş tersine dönüyor mu? ‘Pozisyon azalt-Ramazan ayının da etkisi altında tatile çık’ dönemi mi? Aldığımız izlenim, bu yaz piyasaların yaz tatiline çıkma konusunda aceleci davranmayacağını gösteriyor. Burada son beş yılın Ramazan ayında sadece 2011 yılında borsa-da düşüş yaşandığını da hatırlatalım. Jeopolitik ve yerel risklere rağmen yaz aylarında da olağanüstü bir gelişme olmazsa gelişen piyasalara para girişinin devamını bekleyen Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman, “Gelişmekte olan piyasaların, gelişen piyasalara göre daha iyi performans sergileyeceği bir dönemdeyiz” diyor.

Bunun yanında konuştuğumuz bir aracı kurum genel müdürü ise piyasaların yaz rehavetine girmesi durumunda endekste 75.000’e doğru geri çekilme olabileceğini söylüyor. Ancak yukarı harekette 80.000 seviyesi şimdilik direnç oldu.

HEDEFLER REVİZE EDİLECEK

Bilindiği üzere Merkez Bankası 22 Mayıs’ta 50 baz puanlık sürpriz bir faiz indirimi yapmıştı. MB, geçen hafta salı günü gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplatısmda 75 baz puanlık daha indirime giderek politika faizini yüzde 9,5’den yüzde 8,75’e düşürdü. Bu indirimlerin ardından, Deutsche Bank, MB’nin para politikasını gevşetmeye devam etmesini bekliyor. Haziran ayında enflasyonda ciddi düşüşün desteği ile gelecek ay repo faiz oranında ‘ölçülü’ bir indirim beklediklerini belirten Deutsche Bank yetkilileri, global likidite şartlarının yaz boyunca destekleyici olmaya devam etmesi halinde faiz indiriminin bundan biraz daha fazla olabileceğini ve MB’nin faiz koridorunu da aşağı çekebileceğini aktarıyor.

Bütün bu beklentilerin toplamında konuştuğumuz çoğu aracı kurumun bankalar için hedef fiyatlarını güncellemeye aldıkları bilgisi geldi. Aracı kurum uzmanları, kurum olarak banka hisselerindeki tavsiyelerinde önemli değişikliklere gitmeseler de hedef fiyatlarda bu hafta içinde aşağı ya da yukarı yönlü revize yapılacağını belirtiyor.

İŞ (C) VE HALKBANK ÖNERİSİ

Bankacılık hisselerine bakıldığı zaman özellikle mevduat bankalarında İş Bankası (C) ve Halkbank, katılım bankalarında ise Albaraka’nın önerildiği dikkatlerden kaçmıyor. Burgan Yatırım Bankacılık Analisti Duygun Kutucu, İş Bankası (C)’de 7,19 TL’lik ve Halkbank’ta ise 19,72 TL’lik hedef fiyatla ‘alım’ önerirken şunlan söylüyor: “Özellikle bu iki bankanın fiyatları diğer bankalara oranla daha ucuz. İki banka da TL ağırlıklı bilançoya sahip ve TL faizlerindeki düşüşten İş Bankası da, Halkbank da daha olumlu etkilenecektir.” Kutucu aynca, iki bankanın da rasyolarmın oldukça güçlü olduğunu belirtirken, katılım bankalarında ise Albaraka için ‘al’ tavsiyesi verdiklerini belirtiyor.

Bekledikleri üzere Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim kararıyla birlikte MB’nin de ek faiz indirimine gittiğini söyleyen Global Menkul Değerler Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur, bu hamlelerle beraber bankaların TL fonlama maliyetlerindeki düşüşün marjlarda artışı da beraberinde getireceğine dikkat çekiyor. Onur, “Halkbank ve Vakıfbank’ın faiz indirimlerinden pozitif anlamda en fazla etkilenen bankalar olmalarını bekliyoruz” diyor.

FITCH NOT DÜŞÜRDÜ

Bununlar birlikte geçen hafta Fitch Ratings, İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank’ın uzun vadeli yabancı para ve yerel para cinsinden ihraç notlarını ‘BBB’den ‘BBB-‘ye düşürürken, Yapı Kredi Bankası’nın notunu ‘BBB’ olarak teyit etti. İlk üç bankanın not görünümleri ‘durağan’ olarak korunurken Yapı Kredi’nin görünümü ‘du-rağan’dan ‘negatife çekildi.

Not indirimleri, hızlı kredi artışı neticesinde artan riskler ve finansal verilerde son dönemde ortaya çıkan hafif bozulmanın bankaların kredi notlannın ülke kredi notunun üzerinde tutulması koşullarını ortadan kaldırdığı için yapıldı. Yapı Kredi’nin notunun teyidi ise ana hissedar Unicre-dit’in yüksek kredi notu ve Yapı Kre-di’yi destekleme konusundaki kararlılığına dayandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu