Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

FED, TL’yi yükseltiyor

Bu ayın ana gündemi FED’in faiz politikasıydı. FED’in izleyeceği tutum sadece bu ay için değil ilerleyen dönemler içinde belirleyici bir unsur olacak. FED yüzde 0,50 olan faiz oranında değişikliğe gitmeye gerek görmedi. Faiz kararı sonrası Yellen’in yaptığı açıklamalarla ileriye dönük fikirler oluşturmaya başladık. Global risklerin oluşturduğu sorunlara değinen FED Başkanı faiz artırım konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini savundu. Bunların yanı sıra ABD tarafından ay içinde büyüme, tarım dışı istihdam ve enflasyon verileri iyi geldi. Ayın geri kalan bölümünde FED üyelerinin zaman zaman faiz artışı yönünde açıklamalarına Yellen son noktayı koydu. Yellen’in konuşmaları, FED’in güvercin tutumunun devam ettiğini gösteriyor. Bu da piyasalara olumlu geri dönüş yaşatabileceği havasını bizlere veriyor.

FED beklenti

FED, MB’Yİ HAREKETLENDİRDİ

Türkiye tarafından önemli verilerin açıklandığı bir süreci geride bıraktık. TCMB, FED’in güvercin tutumu üzerine hükümetinde uzun süredir bahsettiği faiz indirimi konusunda önümüzdeki süreçte ilk adımı atabileceğinin ipuçlarını bizlere gösterdi. Ana faiz oranı yüzde 7,50 olarak değişiklik göstermezken üst bandı oluşturan faiz oranı 25 baz puan düşürerek yüzde 10,50 olarak açıkladı. Bu düşüş ileride muhtemel bir faiz hamlesi için de bir sinyal olarak algılanabilir. Yıllık TÜFE oranının Türkiye’nin orta vadeli planı olan yüzde 7,5’un da altında yüzde 7,46’ya gelmesi olumlu algılandı. 2015 yılı birçok açıdan Türkiye için zor geçse de yıl içindeki büyüme oranının hedefe uygun olarak yüzde 4 olarak gerçekleştiği görüldü.

NELER TAKİP EDİLECEK?

FED’in ve TCMB’nin izledikleri politikalarından çıkardığımız sonuç, dolar/TL paritesinin orta ve uzun vadede TL tarafında olumlu fıyatlanacağı yönünde. Ay içerisinde ABD tarafından açıklanacak olan perakende satış ve ÜFE oranlarında önceki döneme göre artış bekleniyor. TÜFE oranında ise önceki döneme göre kısmen bir düşüş beklentisi göze çarpıyor. Son olarak da Nisan ayı Philadelphia FED İmalat Endeksi açıklanacak.

Türkiye tarafından ise ayın gündemi, 20 Nisan’daki faiz kararı. MB’nin yeniden üst banttan indirim yapma olasılığı yüksek. Bu oranın ne olacağı merak konusu. Faiz kararı öncesinde ise TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresinin sona erecek olması da piyasalar da izlenecek. Yeni başkan Murat Çetinkaya’nın yönetiminde MB’nin politikaları izlenecek. Önümüzdeki dönemlerde de faiz tarafında düşüş trendinin devam edeceği beklentisi, TL varlıklarını güçlendirmeye devam edebilir. Bu beklenti yurtiçine sıcak para girişinin artmasına da destek sağlıyor.

Merkezler izlenecek

15-16 Mart’ta gerçekleşen FOMC toplantısının ardından FED’in faiz artırımım tahmin edilenden daha yavaş gerçekleştirmeyi planladığını açıklaması, piyasalar için şaşırtıcı olmuştu. FED’den gelen bu hamle doların değer kaybetmesine neden olurken, EURUSD paritesinin de Mart başından bu yana içinde olduğu yükseliş trendinin kuvvetlenmesini sağladı. EURUSD paritesinin kısa süreli de olsa seyrinin değişmesine neden olan gelişme 22 Mart Sah günü yaşandı. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki terör saldırılan Euro’da satışlara yol açtı.

YELLEN’İN ARDINDAN

EURUSD paritesinin yaşanan menfur saldırının ardından toparlanmasını sağlayan destek FED Başkanı Janet Yellen’dan geldi. 29 Mart’ta New York Ekonomi Kulübü’nde konuşan Yellen, FED’in faiz politikasını ayarlama konusunda temkinli bir şekilde ilerlemesinin uygun olduğunu düşündüğünü açıkladı. Önceki konuşmalarına paralel olarak küresel ekonominin artan riskler getirdiğine değinen Yellen, sözlerine “Federal fon faizinin çok düşük olması ile birlikte FOMC’nin ekonomik olumsuzluklara tepki vermek için geleneksel para politikasını kullanma yeteneği asimetrik” şeklinde devam etti. Yellen’ın konuşması, piyasalarca FED’in yakın vadede parasal sıkılaşmaya gitmeyeceği şeklinde değerlendirildi ve böylece doların değer kaybetmesiyle EURUSD paritesi kademeli olarak yükseliş gösterdi.

TOPLANTI TUTANAKLARI

Nisan ayının ilk haftasında Mart ayındaki FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uyguladıkları faizlerle alakalı önemli kararlar aldıkları toplantıların tutanakları yayınlandı. İlk olarak 6 Nisan’da FOMC tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre, çoğu FED yetkilisi bir sonraki faiz adımı için beklemek gerektiğini düşünürken, iki FED yetkilisi, Mart ayında faiz artışını savundu. Ayrıca, tutanaklarda küresel gelişmelerin ve ekonomik verilerin faiz politikasının belirlenmesinde gerekli olduğu belirtilirken, mevcut küresel ekonomik koşulların ekonomik görünüm için risk oluşturduğunun ve zayıf küresel büyümenin doları daha fazla destekleyebileceğinin altı çizildi. FED Başkanı Yellen’ın güvercin açıklamalarının ardından dolarda hızlanan değer kaybının aksine yayınlanan tutanakların tahmin edilenden daha şahin gelmesi, EURUSD paritesinin yavaşlamasına neden oldu.

ECB’nin piyasaları şaşırtarak sadece mevduat faizini indirmeyip, aylık varlık alım tutarını da arttırdığı PPK toplanüsına ait tutanaklar, 7 Nisan’da yayınlandı. Tutanakların yayınlanmasından önce

konuşan ECB Başkanı Mario Draghi, ECB’nin ekonomik ortamın iyileşmesine yönelik katkıları sayesinde 2015’in Euro Bölgesi için toparlanma yılı olduğunu ancak enflasyonun aşağı yönlü olmaya devam ettiğini dile getirdi. Tutanaklarda ECB yetkililerinin Mart ayında daha sert faiz indirimini tartışüklarını gördük.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu