Felsefesi sosyal inovasyon
Japonya’nın önde gelen teknoloji firması Hitachi, karlılık sıkıntısı yaşayan diğer Japon firmalarının aksine çok başarılı finansal tablolara sahip. Bu başarının ardında benzersiz bir sosyal inovasyon felsefesi yatıyor…
JAPON Hitachi, Türkiye’ye güvenen ve yatırımlarını artıran şirketlerden biri. Türkiye’de ofis açtığı 2011 yılından bu yana faaliyet alanını ve şirket sayısını sürekli artıran firma ülkemize ayrı bir önem veriyor. Sağlık, ulaşım, enerji verimliliği ve toplum güvenliği gibi konulara ağırlık veren şirket, Türkiye’de satın almalarla büyüyor. Son olarak Kurt&Kurt şirketinin yüzde 75’ini satın alan Hitachi, sağlık iş folunu kurarak Türkiye’yi sağlık alanındaki global operasyonlarında “Beşinci Stratejik Merkez” olarak konumladı. Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika’daki operasyonlarını Türkiye’den yönetecek olan şirket, ürün grubu bünyesindeki çözümleri, partikül ışm terapi teknolojisinden enformatiğe, BT servislerinden entegre toplum sağlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede sunacak.
BEŞİNCİ STRATEJİK MERKEZ
Yumuşak karnımız olan toplum güvenliği de IOT (Internet of Things – Nesnelerin interneti) ile sağlanacak. Sosyal inovasyon felsefesi doğrultusunda toplumun temel ve öncelikli «g n-| sorunlarına çözüm üretmek için çalışan firma, güvenliğe öncelik veriyor. Hitachi’nin toplum güvenliğini sağlamak üzere donanım ve yazılımını geliştirdiği, hali hazırda ABD’de 30 eyalette kullanılan “Hitachi Güvenlik Platformu” eşgal belirleme, obje tanıma, plaka tanıma, internette anahtar kelimelerden suç tahmin modeli gibi çok farklı modülleri içeriyor. Bu platforma, şehrin çeşitli noktalarındaki bin kamera aynı anda bağlanabiliyor. Bu kameralardan gelen görüntüler, güvenlik birimlerinin kara listelerinde yer alan kişilerin eşgallerinin yüklü olduğu veritabamnca taranıyor.
Saniyede 36 milyon görüntü eşleştirmesi yapabilen platform, eğer analiz sonucunda güvenlik birimlerinin kara listesinde yer alan eşgallerden biriyle eşleşirse polise otomatik olarak uyarı veriyor.
Platform aynı zamanda suçu önceden tahmin etme teknolojisine de sahip. Kameraların tespit ettiği suçlu ya da suçluların yan yana gelmesi platform tarafından bir risk olarak algılanıyor ve analiz programı tahmin yürüterek polisi uyarıyor. Sadece insanların değil, boru hatları gibi önemli projelerin güvenliği de bu kameralar sayesinde takip edilebiliyor. Gerçek zamanlı izleme ve analiz ile oluşabilecek muhtemel suçun önüne geçmek ya da oluşan bir vakaya hızlı müdahale etmek akıllı teknolojilerle mümkün hale geliyor.
LUMADA PLATFORMU
Gerçekleşen bazı rakamlardan hareketle yapılan bazı öngörüler şöyle:
1) 2016’da her gün yaklaşık 5.5 milyon yeni cihaz birbiri ile nesnelerin interneti aracılığıyla bağlantıya geçti.
2) 2019’da nesnelerin interneti için tüm dünyada toplamda 1.3 trilyon dolar harcanması bekleniyor.
3) Birbirine bağlı cihaz sayısı 2020’de 20.8 milyar olacak.
4) 2020’de kişi başına düşen birbirine bağlı cihaz sayısı 5.1 olacak.
5) Nesnelerin interneti, 2025’de 11 trilyon dolarlık değere ulaşacak.
6) Nesnelerin interneti tüm dünyada, önümüzdeki 20 yılda 15 trilyon dolarlık endüstriyel bir pazar oluşturacak.
Bu öngörüleri Frost&Sullivan işbirliği ile birlikte ortaya koyan Hitachi, dünyanın gidişatına uyum sağlayacak bir dönüşüm başlattı. Hitachi Türkiye Ülke Müdürü Murat Yılmaz bu dönüşümün ilk sonuçlarını şöyle anlatıyor:
“İT sektöründeki yeteneklerini üretimden gelen kaslarıyla birleştiren şirket, çözüm üreten ender firmalardan biri haline dönüştü. Sahip olduğu 100 yıllık operasyonel teknoloji ve 50 yılı aşkın süredir devam eden IT deneyimini tek çatı altında birleştiren Hitachi, 980 şirketi aracılığıyla tüm dünyada ürettiği cihazları birbirine bağladığı ‘Lumada’ adında bir platform geliştirdi. Lumada sayesinde, son beş yıldır üzerinde durduğu sosyal inovasyon felsefesi doğrultusunda toplumun geleceğini ilgilendiren sağlık, enerji, ulaşım, toplum güvenliği gibi öncelikli konular için çözüm üretiyor. Tren hatlarından sinyalizasyon sistemine, sağlıkta kullanılan teşhis cihazlarından kameralara, asansörlere hatta klimalara kadar ürettiği tüm cihazları birbirine bağlayan Hitachi, bu dönüşüm sayesinde pek çok Japon şirketinin aksine tarihinin en yüksek finansal sonuçlarına ulaşmayı da başardı.”
Biz milletçe Japonya’yı seviyoruz. Başarılarını gördükçe de sanki biz başarmışız gibi mutlu oluyoruz…
MUSA SAVAŞ