Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Finans dünyasının en önemli aktörleri de robotik sürece dahil oldu

BANKALAR, aracı kurumlar, yatırım bankaları, sigorta şirketleri yani finans dünyasının en önemli aktörleri de robotik sürece dahil oldu. Önce kurumlarm içerdeki işlemlerini yani hasar dosyalan, kredi talepleri, kredi kartı gönderimi gibi operasyonel işlemlerini ele geçiren robotlar şimdi birebir müşterilerle de yüz yüze gelmeye başladılar. Artık robotları aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketleri, portföy yönetimi ve danışmanlık hizmetlerinde, bankalar şube işlemlerinde, BES şirketleri fon seçiminde, sigorta şirketleri paket seçimi ve hasar süreçlerinde çok daha etkin kullanmaya başladılar. Dünyadaki eğilimin de bu yönde olduğuna dikkat çeken şirket yöneticileri, yakın vadede nesnelerin interneti, yapay zeka, akıllı cihazlar, akıllı evler ve arabalar, webchat, chatbotlar gibi teknolojik vc robotik ürünler üzerinden sizlcre ulaşmaya hazırlanıyorlar…

YAPI KREDİ BANKASI
TÜRKÇE KÜTÜPHANE KURDU

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan’a göre müşterilerin tüm finansal servis deneyimleri akıllı otomasyonlar, hizmet sürelerini iyileştiren uygulamalar ve destek servisleri, makine öğrenmesi, doğal dil işleme, derin öğrenme vc robotik yöntemlerin kullanıldığı teknolojilerle iyileşiyor. Bu nedenle Yapı Kredi’nin iş süreçleri ve banka içinde kullandığı servislerin dijitalleşmesinde yapay zeka teknolojilerinden yararlanan, veriden kendi kendine öğrenen sistemlerle ilerlemeyi sürdürdüklerini söyleyen Erdoğan, şu örnekleri veriyor:

“Örneğin, Türkçe doğal dil işleme ve makine öğrenmesi temelli bir uygulama ile serbest formatta yazılmış müşteri talimatlarını işlem tipine göre sınıflandıran bir sistemi hayata geçirdik. Bu sistem, işlem bilgilerini talimattan otomatik olarak çıkarabiliyor. Geçen yıl 3.8 milyon işlem, insan müdahalesi olmaksızın otomatik olarak işleme alındı. îşlem sürelerinde yüzde 70’e varan kısalma sağlandı. Müşteri talimatı ile ilgili tüm süreçlerin yüzde 58’i ise dijitalleştirildi. Yapay zeka temelli bir diğer yeni projemizle kurumsal, ticari ve KOBİ bankacılığı alanlarında şirketlerin finansal dokümanlarını makine öğrenmesi ve doğal dil işleme ile işleyerek finansal analizin otomasyonunu sağladık. Daha önce bir finansal analistin tekli bir firmanın analizini yapması günler alırken, şimdi saniyeler içerisinde tamamlanıyor.

Bankacılık operasyonları bünyesinde hayata geçirdiğimiz, Dijital îş Gücü projesi de bu teknolojileri kullandığımız bir başka alan. Bu projeyle, raporlama, bilgi giriş işlemleri gibi süreçlerde verimliliğimizi ve müşteri taleplerine sağladığımız geri dönüşleri daha da hızlandırdık. Öte yandan, üçüncü parti şirketlerin yapay zeka teknolojilerini farklı alanlarda ekosistemimize dahil ediyoruz. Örneğin, Yapı Kredi Mobil’i kullanan müşterilerimiz bir yapay zeka asistanı olan Siri ile konuşarak para gönderebiliyor.”

Yapı Kredi doğal dil işleme konusunda da önemli çalışmalara imza atıyor. Pek çok küresel teknoloji devi bu konuda İngilizce ürün ve hizmetler çıkarıyor. Ancak Türkçe doğal dil işleme kütüphanelerinin oluşturulmasının, ülkemizde yapay zeka teknolojilerinin gelişmesinde büyük önemi olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türkçe ana dili olan tüketicilerin yapay zeka temelli hizmetlere erişebilmesi açısından gerekli. Dört yıldır kendi Türkçe doğal dil işleme kütüphanelerimizi geliştiriyoruz. Bu konuda iş birliklerine açığız. Ayrıca geçtiğimiz yıl müşterilerimizin dijital platformlarda mesaj yazarak bankacılık işlemleri yapabileceği chatbot projemizi de başlattık. Projemiz Webchat, Facebook Messenger, Mobil Chat vb. kanallardan entegrasyona açık bir şekilde geliştirildi. Chatbot ile çok yakın bir zamanda çok farklı işlemler de gerçekleştireceğiz.”

İŞ BANKASI
13 ALANDA ROBOTLAR VAR

Son beş yıldır dijital dönüşüm yaşayan ve ciddi altyapı yatırımı yapan İş Bankası şimdi de gelecek 10 yılm teknolojisi ve işlerini tanımlayarak akıllı, bağlı, güvenli, yeni dijital geleceğe hazırlanıyor. Banka robotik yazılımlar ve insansı robotlar konusunda da önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda robotik süreç otomasyonu (RPA) uygulamalarını ağırlıklı, iç süreçlerinde yüksek hacimli ve tekrar eden işlerin yapıldığı alanlarda kullandıklarını açıklayan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, şu örnekleri veriyor:

“Müşterilerimizin kredi kartı harcama itirazlarına dair alınması gereken aksiyonlarımız iki yılı aşkın süredir Robotik Süreç Otomasyonu ile yürütülüyor. Bu sayede birim işlem süresini 5 dakikadan 3.8 dakikaya indirdik. Müşterilerimizden Bankamatik kanalıyla gelen ek hesap limit artış taleplerinde de Robotik Süreç Otomasyonu kullanıyoruz. Sekiz çalışanın bu işe ayrılması gerekirken, bu iş yükünün tamamı robotlar tarafından karşılandı. Bankamızda şu anda 13 farklı süreçte Robotik Süreç Otomasyonu teknolojisini kullanıyoruz.”

İş Bankası bu kapsamda insansı robot Pepper’ı 19 Kasım’da İstanbul Merkez Şube’de hayata geçirdi. Pepper şubeye gelen müşterileri karşılayarak yapmak istedikleri işlemleri en hızlı ve kolay şekilde tamamlayabilmeleri için onları yönlendirmenin yanı sıra ihtiyaçlarına cevap verecek ilgili İş Bankası ürün ve hizmetlerini de videolar üzerinden anlatıyor. Robot teknolojisinin süreçleri hızlandırıp hatasız sonuçlar elde edilmesinin yanı sıra verimlilik artışı da yarattığına dikkat çeken Aran sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gelecek için kritik gördüğümüz teknolojilerde yetkinliğimizi artırmak için çalışıyoruz. Bankacılığı görünmez kılacak mobil teknolojiler, yapay zeka teknolojileri, robotik sistemlere dayanan çözümlerin yanı sıra APFlar ve IoT üzerinde de çalışmalarımız bulunuyor. Gelecekte akıllı cihazlar, evler, arabalar üzerinden de müşterilerimize ulaşabileceğiz.”

İş Bankası ayrıca blockchain teknolojisini de yakından izliyor. Blockchain dünyasında parayı saklamak ve para transferleri için kurumlara ihtiyaç bulunmadığını hatırlatan Aran, “Bankaların blockchain üzerinde kendi hizmetlerini açmaları ve var etmeleri kaçınılmaz olacak. Farklı senaryolar için PoC’ler (Proof of Concept) yapıyoruz. Yerli ve yabancı blockchain platformlarına da katılarak finans sektörünün diğer oyuncuları ile birlikte hayata geçirilebilecek senaryoları değerlendiriyoruz” diyor.

TEB PORTFÖY
PORTFÖYLERE ROBOADVİSOR

TEB Portföy portföy yönetiminde gelişmiş bir “Roboadvisory” sistemi uyguluyor. Sadece portföy danışmanlığı değil, risk ölçümü ve performans takibi gibi pek çok konuda roboadvisory kullandıklarını söyleyen * TEB Portföy Araştırma Direktörü Pınar Uğuroğlu Delice, “Stratejik ortağımız BNP Paribas Asset Management 2017 yılında Avrupa’nın önde gelen roboadvisory girişimlerinden GAMBIT’te çoğunluk hisseye sahip oldu. Bu roboadvisory platformları üzerinden hem yatırım fonları, hem BES için fon seçimi, yatırım danışmanlığını, hem kişiselleştirilip hem de genele yayılacak” diyor. Delice, özellikle BES geliştikçe yatırım yapılacak fon çeşitliliğinin arttığını ve sistemin de bu fonlar üzerinden yılda altıya varan fon dağılım değişimlerinin yapılmasına izin verdiğini hatırlattı. Yatırımcıların proaktif davranmasına izin veren roboadvisory’in çok sayıda avantajı olduğunu söyleyen Delice, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Roboadvisory platformları üzerinden kişisel risk/getiri tercihlerine göre baştan belirlenecek kıstaslarla yapılacak ve yapısı itibariyle dinamik olacak fon tercihleri getirilerin iyileştirilmesinde önemli rol oynayabilir. Roboadvisory platformumuz TEB müşterilerinin optimal risklerle kıstas getiri üstünde bir performans sağlamasına katkı sağlayacak. Bir sonraki aşamada bu platformlar performans ve risk raporlanmasında da kullanılabilir ve algoritmaların geliştirilmesiyle sadece fon ailelerine değil başka yerli ve yabancı varlık sınıflarına yatırım yapmayı da gündeme alabilir.”

QNB FINANSBANK
AYLIK 65 BİN TALİMAT YANITLANIYOR

QNB Finansbank anlık veri transferi mümkün olmayan ve insan etkileşimiyle veri transferi ihtiyacı olan süreçlerde verimliliği sağlamak ve bu transferleri kesintisiz ve hızlı hale getirmek için robot yazılımları kullanıyor. Süreçlerde sık tekrar eden ve sezgisel karar verme ihtiyacı bulunmayan yerlerde de robot teknoloji kullandıklarını söyleyen QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kürşad Demirkol, Müşterilerimizden e-posta yoluyla gelen talimatları yazılımlarımız ile kategorilere ayırıp, kurum ve vergi ödemeleri gibi işlemleri daha hızlı gerçekleştirebiliyor ve müşterilerimize daha yüksek kalitede hizmet sunabiliyoruz. Ayrıca, yazılım geliştirme süreçlerimizde yazılım kalitesinin artırılması için de robot yazılım teknolojilerini kullanıyoruz. Bankacılık ürünlerimizde var olan yüzlerce kullanıcı senaryosu, bu robot yazılımlarla kalite güvencesini sağlamak amacıyla sürekli test ediliyor” dedi.

Banka bu sayede, çalışanlarını operasyonel işlerden uzak tutarak, katma değeri yüksek, farklı çalışmalara odaklanabilmelerini sağlıyor ve verimliliği artırabiliyor. Müşteri açısından bakıldığında ise hizmetlerin kesintisiz hale gelmesi sonucunda süreçlerin hızlandığını ifade eden Demirkol, şu örnekleri veriyor:

“Örneğin müşterilerimizden e-posta olarak gelen transfer talimatlarını anlamlandırıp, robot yazılımlar aracılığı ile mevcut süreçlerimize otomatik olarak entegre edebiliyoruz. Yıl içerisinde, bu yöntemle aylık ortalama 65 bin adet talimatı anlamlandırıp sürecin kesintisiz olmasını sağladık. Şimdilik anlık veri transferi imkanı bulunmayan durumlarda kullanmayı tercih ediyoruz. Bilindiği üzere bankalarımız bir çok kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile büyük bir ekosistem dahilinde çalışıyor. Bu kurum ve kuruluşlarla böyle bir entegrasyon ihtiyacımız olursa kullanmaya devam edeceğiz.”

ALLİANZ HAYAT VE EMEKLİLİK
TESTLER SÜRÜYOR

Allianz Hayat ve Emeklilik yakın vadede düeyen müşterilerine roboadvisor yani robotlarla fon yönetimi hizmeti verecek. Yaklaşık bir yıl önce iki genç girişimci ile birlikte Roboadvisor konusunda çalışma başlattıklarım söyleyen Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, “Pilot uygulamalarımız başladı. Roboadvisor’m testleri çok başarılı çıktı. Önümüzdeki dönem devreye alabiliriz. Ancak öncelikle fon sepetlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Ama biri diyor ki hayır ben sepet istemiyorum o zaman istersen sana bir roboadvisor sistemi kuralım diyeceğiz. Ancak şunun bilinmesinde fayda var.

Bu bir makine. Bu makine bakacak ve diyecek ki ben değiştiriyorum. Sen de buna güveneceksin” dedi. Roboadvisor sistemi ile BES portföylerinin otomatik olarak makine tarafından değiştirildiğini de hatırlatan Türkölmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak roboadvisor için yaptığımız testlerde de gördüğümüz üzere fonlardaki bu değişim yılda altı kereye gitmiyor. Bazen makine yıl içinde bir kez fon değişimi yapıyor. Her zaman hata payı olabilir. Sistemi henüz devreye sokmadık. Acele etmemek lazım. Şu anda BES fonları için oluşturduğumuz dört farklı sepetimiz var ayrıca 100 bin TL ve üzeri tasarrufu olan yatırımcılarımız için danışmanlık hizmetimizi sürdürüyoruz.”

AVIVASA
NESNELERİN İNTERNETİ RADARINDA

AvivaSA dijital dönüşüm programı başlattı. Bu kapsamda dijital yatırımlara hız veren şirket örneğin robot teknolojisi ile otomatik katılım sürecindeki yoğun operasyonel iş yüküne çözüm sağladı.

Projenin başarısının verdiği cesaretle, mevcut ürün m ve süreçlerdeki karmaşık operasyonların ? Robotics’e taşınmasına devam ettiklerini söyleyen AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, firmanın dijital dönüşüm programını, iş süreçlerini hızlandırmak ve verimliliği artırmak amacıyla kullandığını açıkladı. Bu proje sayesinde firma, rutin, katma değersiz operasyonel süreçlerini, sanal çalışanlara devretti. 7/24 operasyonel süreçlerde görev yapan sanal çalışanlar ile hataların azaltıldığını söyleyen Kuruca, uygulama hakkında şunları söyledi:

“İhtiyaç durumunda ek istihdam ve eğitim maliyeti yaratmadan, anında sanal çalışan sayısını artırabiliyoruz. Ayrıca rutin ve katma değersiz operasyonel süreçlerin sanal çalışanlara devredilmesiyle, insan kaynağımızı daha yaratıcı ve verimli alanlarda kullanabiliyoruz. Hem dijital dönüşüm, hem de robot teknolojilerini kullanma anlamında temel amacımız, müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp, en uygun ürünü, tercih ettikleri kanaldan müşterilerimiz ile buluşturmak.” AvivaSA bu anlamda, müşteri eğilimleri ve yeni iş modelleri, sağlık sektöründeki teknolojik gelişmeler, IoT (nesnelerin interneti) ve akıllı evler, yapay zeka uygulamaları, AR ve VR ile ilgili gelişmeleri radarına almış durumda. Kuruca’nın verdiği bilgiye göre, AvivaSA’mn dijital dönüşüm ve robot teknolojisine yatırımları önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK
TÜM ALANLARA YAYILACAK

Anadolu Hayat Emeklilik, faaliyet alanını gösterdiği bireysel emeklilik, otomatik katılım ve hayat sigortası branşlarında etkin biçimde robot teknoloji kullanıyor. Kurum özellikle artan müşteri sayısına bağlı olarak poliçelendirme, sözleşme açılışı, tahsilat gibi operasyonel süreçler başta olmak üzere robot teknolojilerini etkin olarak kullanıyor. Ayrıca bu süreçlerde otomasyon da sağlıyor. Önümüzdeki dönem robot teknolojisini tüm alanlarda aktif şekilde kullanacaklarım söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, “Yeni teknolojik çözümlerden maksimum seviyede yararlanmayı hedefliyoruz. Bu . kapsamda yapay zekâ ve robot teknolojisinin entegre edilebilir tüm operasyonel süreçlere adaptasyonunu hedefledik. Buna ilaveten, müşteri tabanımız için kurguladığımız sistematik bilgilendirme ve tavsiye süreçlerinde de etkin kullanımı konusunda projeler yürütüyoruz” diyor.

GARANTİ EMEKLİLİK
KÜÇÜKLERE ROBOT HİZMET

Garanti Emeklilik 2017’nin son çeyreğinde sektörde bir ilk olan robot danışmanlık ürünü “Fon Koçu”nu hayata geçirdi. Bu sayede şirket kısa bir anket sonucunda katılımcılarının risk/ getiri profillerini hesaplayıp, risk profillerine uygun model portföy önerisinde bulunmaya başladı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcıların yaptıkları fon tercihlerinin getiriler üzerinde çok etkili olduğunu hatırlatan Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, roboadvisory sistemine ilişkin şunları söyledi:

“Bugün dünyada roboadvisory, yani robot danışmanlık veya yapay zeka ile finansal danışmanlık işi hızla yayılıyor. Burada az birikimi olmasına rağmen, çok parası olan yatırımcılarla dijital kanallardan benzer kalitede bir yatırım danışmanlığı alabilmek. Biz de aynı bu mantıkla yola çıktık. Şu anda Otomatik BES ile birlikte toplam 1.7 milyon katılımcımız var. Fon Koçu ( sayesinde daha sistemde yeni yeni parası t? birikmeye başlamış katılımcımıza da, 150 bin TL’si birikmiş katılımcımıza aynı kalitede hizmet verebiliyoruz.”

Garanti Emeklilik’in Fon Koçu önce risk grubuna, sonra doğru risk grubuna bakıp, doğru model portföyü sunuyor. Bunun için katılımcıların tek yapması gereken 3 dakika süren anketi cevaplamak. Bu anket sayesinde katılımcıların risk profillerini belirleyerek kendilerine en uygun yatırım tercihlerini yapmalarım ve daha yüksek bir getiri elde etmelerini hedeflediklerini söyleyen Göçer, “Fon Koçu dinamik bir sistem. Yani değişen piyasa şartlarına göre portföyler de dönemsel olarak değişiyor. Biz bu değişiklikleri, önce Fon Koçu’nu tercih etmiş katılımcılarımıza SMS, e-posta ile göndererek incelemelerini tavsiye ediyoruz. Böylece güncellemeleri adım adım takip edip internet şubemize girip fon dağılım değişikliklerini kendileri kolayca yapabiliyorlar” dedi.

ÜNLÜ & CO.
HİSSELERİ ROBOT SEÇECEK

Yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, nitelikli yatırımcılarına on-line platformlardan hizmet sunuyor.

Bu müşteri grubuna özellikle piyasadaki yaygın veri yayın firmalarının algoritmik işlem uygulamalarını yurtiçi ve dışı hisse senedi ve türev ürünleri kapsayacak şekilde sunduklarını söyleyen ÜNLÜ & Co Operasyon, Muhasebe, İdari işler ve Bilgi Teknolojileri Departmanlarından Sorumlu Grup COO’su (Chief Operating Officer) Evin Tümay, “Dolayısıyla müşterilerimiz hisse senedi yatırımlarını brokerlar üzerinden yapabileceği gibi yapay zeka destekli platformlarımızdan da kolayca gerçekleştirebil iyorl ar” dedi.

Kurum şimdilik robot çözümleri, belirli bir stratejisi olan ve yüksek hacimli yatırımcılarına kolaylık olması açısından geleneksel yöntemlere ek olarak sunuyor. Gelecek 10 yılda yapay zekanın finans sektöründe daha da yaygınlaşacağı tahmininde bulunan Tümay, bu alandaki gelişmeler hakkında şunları söyledi:

“Şu anda dünya genelinde bankacılık sektöründe sahtekarlık tespiti, kimlik doğrulama, akıllı alacak yönetimi, otomatik veri yönetimi, raporlama gibi alanlarda yapay zeka aktif olarak kullanılıyor. Söz konusu bu uygulamalar sayesinde yatırımcılar sürekli piyasa takibi yapmak zorunda kalmıyor. Kendi yatırım stratejilerini akıllı çözümün üzerine tanımladıklarında, piyasa hareketlerine daha hızlı tepki vererek hem kazanç hem de risk yönetimini etkin şekilde yapabiliyor.”

Yatırımcılar açısından bakıldığında robot çözümlerin, davranış, demografik özellikler gibi parametrelerden yararlanarak müşteri verilerini analiz edip varlık yönetiminde etkin rol alma imkanı sunduğunu söyleyen Tümay, “Çünkü içinde yaşadığımız dönem, doğru bilgi ve danışmanlığa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönem. Biz de 2019 yılında grubumuz genelinde manuel işleyen operasyonel süreçlerin otomasyonu için robot teknolojilerin kullanım fırsatlarını daha ağırlıklı değerlendirmeyi planlıyoruz” dedi.

ANADOLU SİGORTA
10 İŞİ ROBOT YAPIYOR

Anadolu Sigorta, ön teklif operasyonlarından poliçe lendirmeye, hasar işleme süreçlerinden veri giriş işlemlerine uzanan bir çerçevede 10’dan fazla iş sürecinde robot teknolojileri kullanıyor. Robotik teknolojilerin yatırım önceliklerinde kritik bir yere sahip olduğunu söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, “Sürekli yeni projelerle kullanım alanlarını genişletiyoruz. Robotik teknolojilerin otomasyon, optimizasyon ve transformasyon konusunda değer önerisi barındırdığını düşünüyoruz. Bunlardan özellikle ilk ikisine ilişkin geri dönüşlerimiz olumlu” diyor.

Şirket bu sayede özellikle hasar süreçlerinde müşteri deneyimini iyileştirip, tüm sigortacılık süreçlerini ise daha hızlı yürütmeye başladı. Yakın vadede yeni çalışmaları hayata geçirmek için çalıştıklarının da altını çizen Abacı, “Yakın vadede robotik teknolojileri, yapay zeka, görüntü işleme ve optik karakter tanıma teknolojileri ile birlikte konumlandırmak suretiyle’ akıllı otomasyonlar’ olarak adlandırılabilecek nitelikte kurguları hayata geçireceğiz” dedi.

DENİZBANK
ALGOLAB YOLDA

Denizbank özellikle yatırım işlemlerinde, belge tanıma ve sınıflandırma alanlarında robotik teknolojiyi kullanıyor. Banka yakın vadede Algolab adını verdiği inovatif bir ürünü de hayata geçiriyor. Algolab’ın, türünün tek örneği bir algoritmik yatırım platformu olduğu bilgisi veren Denizbank İnovasyon Komitesi Başkanı Gürhan Çam, “Algolab’i benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, her tipte son kullanıcıya hitap edebilir olması. Algolab yayma alındığında bu konuda hiç tecrübesi olmayanlardan gerçek yatırım kurtlarına herkesin platformu olacak” diyor. Robot teknoloji sayesinde Denizbank müşterilerinin hizmet ve servislere ulaşım hızı ve kalitesinin arttığım sözlerine ekleyen Çam, bu konuda şu örneği veriyor:

“Özellikle daha önce var olan birçok hizmetimizi insan eforundan robot gücüne dönüştürdüğümüzde yapılan hataların azaldığını, hizmet kalitemizin yükseldiğini ve bu işlemleri yapan çalışanlarımızın artık çok daha verimli kullanılmasıyla yeni hizmet ve servislerin bünyemize eklenmesinde büyük katkısı olduğunu gördük. Örneğin, ‘Deniz’e Çek Gönder’ uygulaması ile kullanıcılar, artık vade beklemeksizin, zaman ve mekândan bağımsız faturalı çekleriyle ilgili işlemlerini hızlıca yapabiliyor ve DenizBank şubelerinden finansmana erişebiliyorlar. Bu uygulama ile faktoring işlemlerini, müşterinin cebine taşıdık ve işlem süresini ortalama iki günden sadece bir dakikaya indi.”

TEB (TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI)
ROBOT ŞUBE AÇILDI

Türkiye Ekonomi Bankası şube bazında ilk robot uygulamasını Altunizade Şubesi’nde başlattı. Müşteri taleplerine daha hızlı karşılık vermek için robotik süreç otomasyonu başlattıkları bilgisini veren banka, verilen hizmetler hakkında şu bilgileri veriyor:

“TEB. bilgi girişi, raporlama ve dosya transferi gibi iş süreçlerine robotların dahil edilmesiyle beraber mevcut personelin ‘daha nitelikli işlere’ yoğunlaşmasını hedefliyor. Devreye alman robot yazılımla beraber mesai saatleri sonrası personelin üzerindeki iş yükünün azaltılması ve müşteri taleplerinin günün her saati karşılanması planlanıyor. Robot yazılımların 7/24 çalışabilme özelliği ile tüketici taleplerine daha etkin çözüm üretilmesi hedefleniyor.”

Hali hazırda TEB’de Pratik Şubeler kanalıyla dijitalizasyon başlamış durumda. Dijital ve fiziksel şubeleri birleştiren TEB Pratik Şubeler’de para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemler de insansız yapılabiliyor. Fiziki dokümanların ortadan kalktığı ve tüm dokümantasyonun cihaz üzerinden dijital onaylandığı TEB Pratik Şube’ler banka için de önemli bir operasyonel verimlilik sağlıyor. Yapılan açıklamada, TEB Pratik Şubelerin, TEB’in Ar-Ge’de çalışan kendi mühendisleri tarafından geliştirildiği bilgisi verildi.

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu