Bilim - Teknoloji - İnovasyonEkonomi - Borsa - Hisse Senedi

Finans Sektöründe Yapay Zeka Kullanımı

Bankalar ve sigorta şirketleri artık yapay zeka veya diğer adıyla robotlarla hizmet vermeye başladı. Bu teknolojiler sayesinde finans kesimi sıfır hatalı işlemler ile maliyet ve iş süreçlerini yüzde 100’lerin üzerinde azaltarak işlem yapma imkanına kavuştu…

ARTIK her alanda yapay zeka veya diğer adıyla robot teknolojileri duymaya başladık. Peki nedir bu yapay zeka? En basit anlatımıyla bilgisayarların problemler karşısında insan düşünce ve davranışlarına benzer şekilde hareket ederek çözüm üretmesidir diyebiliriz.

Şimdi her kesimde olduğu gibi başta bankalar olmak üzere finans kesimindeki firmalar da rotasını yapay zeka veya robot teknolojilere çevirmiş durumda. Hali hazırda ürün bazında veya uygulamanın bir ayağında bu teknolojiyi kullanan bankalar ve sigorta şirketleri önümüzdeki dönemde daha karmaşık işlemlerde de bu teknolojileri bünyelerine dahil edecekler gibi.

Şimdilerde robot teknoloji kullanan bankaların temel önceliği daha hızlı, operasyonel maliyeti daha düşük ve dolayısıyla daha uygun fiyatlı ürün ve hizmetler sunmak. Sektör özellikle büyük veriden hareketle müşteriyi daha iyi tanımayı ve bu sayede kişiye özel ürün ve hizmetler geliştirmeyi hedefliyor.

yapay zeka

AMAÇ, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Yapay zeka algoritmaları sayesinde bankalar kredi tahsisinden, şubede müşteriyi karşılamaya kadar birçok alanda müşteri memnuniyetini yükselten yeni uygulamalar başlatmış durumda. Örneğin Akbank, yapay zeka sayesinde müşterilerinin yatırımlarının yönlendirilmesinden, kart harcamalarına göre avantajlar sunulmasına, hatta hangi lokasyondaki şubeden en uygun hizmeti alacaklarına kadar geniş bir yelpazede hizmet ve ürün sunabiliyor.

Denizbank ise MobilDeniz ve Denizbank.com tarafında müşterilerinin harcamalarını akimda tutan çok kullanılan menüleri öne taşıyarak işlem kolaylığı sağlayıp, harcamalara göre kişiselleştirilmiş fırsatlar sunan yapılara geçti. Bankacılık sektörünün genelinde bu hizmetler artık yapay zeka ile takip ediliyor.

MALİYETLER YÜZDE 100 AZALDI

Yapay zeka sayesinde müşteri memnuniyetim yukarı taşıyan bankalar operasyon maliyetlerini ise önemli oranda aşağı çekiyor. Hatta bazı bankalar ve sigorta şirketleri yapay zeka ile yürüttükleri süreçlerde maliyetlerini yüzde 100 oranında azaltmış durumda. Örneğin Yapı Kredi yapay zeka kullanarak geliştirdiği Safir projesi sayesinde işlem sürelerini neredeyse yarı yarıya kısaltmayı başardı.

AkSigorta ise Robot Dönüşüm Projesi çerçevesinde rücu dosya tahsilatı, filo kasko ve filo trafik poliçe üretiminde toplamda 100 milyon TL’nin üzerinde finansal getiri sağladığını belirtiyor. KGF kredilerinin başvuru formlarını robot teknoloji ile hazırlayan ING ise şubede yaklaşık 40 dakikada gerçekleştirilen bir KGF başvurusunu robotlar sayesinde 5 dakikadan az sürede ve sıfır hata ile yapıyor.

Bugün bankalar ve sigorta şirketleri yakın dönemde daha çok ve karmaşık iş süreçlerinde yapay zekayı kullanmak için hummalı çalışmalar yürütüyor. Ancak unutmayın ki bugün bile bizim göremediğimiz ancak geri planda çalışan çok sayıda yapay bankacı işlerinin başında…

YAPİ KREDİ SÜRELER YÜZDE 70 KISALDI

Yapı Kredi öğrenen makinalar, yapay zeka trendlerine stratejilerinde önemli bir yer ayırıyor. Bu kapsamda banka 2014 yılından bu yana yapay zeka alanında çalışmalarını sürdürüyor.

Özellikle emek yoğun işlerin yapıldığı merkezi operasyon ekibi için Safir isimli projeyi geliştirdiklerini söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, “Safir’i makine öğrenmesi ve doğal dil işleme gibi yapay zeka tekniklerini kullanarak, tamamen iç kaynaklarla geliştirdik. Bu projeyle gelen müşteri talimatları otomatik olarak sınıflandırılıyor ve bu talimatlardan bilgi çıkarımı yapılarak sisteme elle veri giriş . ihtiyacı ortadan kaldırılıyor. Safir projemiz, i operasyon tarafında ciddi kaynak tasarrufu sağladı ve işlem sürelerini kayda değer ölçü-| de iyileştirdi. Bugün operasyonel süreçleri-I < ! mizde aktif olarak kullandığımız bu sistem, .y yeni teknik ve algoritmalar çıktıkça güncel-leniyor” diyor.

Banka bunun yanı sıra iOS işletim sistemine sahip cihazlarda akıllı kişisel asistan Siri YamKrfUtİ üzerinden para transferi özelliğini de hayalarım GUI ta geçirdi. Bu sayede Yapı Kredi müşterileri, Siri’ye ‘Para Gönder’ ya da ‘Transfer Et’ komutunu yönelterek telefonlarına kayıtlı bir cep telefonu numarasına istedikleri anda, istedikleri yerden para gönderebiliyor. Sektörde yine bir ilk olarak Bankacı Bot hizmetini devreye aldıklarını söyleyen Cahit Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu uygulamayla güvenlik bilgisi gerektirmeyen işlemler için Facebook Messenger’m bot uygulaması üzerinden bankacılık hizmetlerimizi sunuyoruz. Teknoloji ile şekillenen dijital bankacılık kanallarımızdan sunduğumuz hizmetler, şube ile karşılaştırıldığında maliyetlerde yüzde 97 oranında tasarruf sağlıyor. Bu da müşterilere daha düşük işlem ücreti, avantajlı faiz oranı ve daha az masraf olarak yansıyor.

Yapay zeka teknolojilerini kullanarak geliştirdiğimiz Safir projesi ile müşteri talimatlarını kategorilere ayırabiliyor, talimat bilgilerini otomatik olarak görüntüleyebiliyoruz. Safir sayesinde müşteri talimatlarının elle girişinde yüzde 50 azalma sağladık. Buna bağlı olarak işlem sürelerinde de yüzde 70’ye varan oranda kısalma gözlemledik. Yeni gelişen yapay zeka teknikleri sayesinde verimliliğimizin daha da artmasını bekliyoruz.”

yapay zeka

AKBANK

14 MİLYONA HİZMET SUNUYOR

Akbank analitik dünyadaki yolculuğuna 2005 yılında veri madenciliği ile başladı. 2015 yılında ise banka veri madenciliği, mo-delleme, optimizasyon gibi çalışmalara büyük veri ve yapay zeka çalışmalarını da ekledi. Akbank CAO (Chief Analytics Officer, Analitik Bölüm Başkanı) Attila Bayrak, sektörde ürün ve hizmetlerin şube, çağrı merkezi gibi fiziksel kanallardan mobil, internet bankacılığı gibi dijital kanallara geçişiyle birlikte büyük veri analitiği ve yapay zeka uygulamalarının daha önemli hale geldiği görüşünde. Finans dünyasının bu noktada yapay zekaya ilgisinin çok yoğun olduğuna dikkat çeken Bayrak, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bugün artık yatırımlarımızı, birikimlerimizi etkileyen yapay zeka; bankalara özellikle de mutlu müşteri tecrübesinde önemli bir fark katıyor. Yapay zeka; hem müşteri, hem de banka için katma değeri her geçen gün artırıyor.

Müşterilerimizden aldığımız anlık geri dönüşleri de dikkate alarak, yeni analitik ve teknolojik projelere yönelmiş durumdayız. Satış ekibimiz, anlık olarak almaları gereken satış ve pazarlama aksiyonları ile ilgili yapay zeka yardımıyla yönlendiriliyor ve bu şekilde de 14 milyonu aşkın müşterimiz için anlık olarak en iyi ürün ve hizmetleri sunabiliyoruz.”

Bayrak’a göre yapay zeka, Akbank müşterilerinin hayatlarını etkilediği gibi kurumlan da şekillendiriyor. Büyük veri analitiği ile Akbank’m müşterilerine daha yüksek kalitede analiz edebilme ve ihtiyaçlarına göre daha uygun çözümler sunabilen çok önemli teknolojik gelişme yakaladığını söyleyen Bayrak, “Müşterilerden elde edilen veriler ve teknolojik gelişmelerin sağladığı olanaklar, büyük veri analitiği kullanılarak, optimum çözümlerin geliştirilmesini sağlıyor. Bu da bize, tam da müşterilerimizin istediği, onların ihtiyaçlarım en iyi şekilde karşılayacak ürün ve hizmetler geliştirmemizi sağlayan altın değerinde veriler sağlıyor. Yapay zeka algoritmaları kredi tahsis süreçlerinden, müşteri kayıplarını engellemeye kadar birçok noktada bize geri besleme veriyor” diyor.

Banka büyük veri analitiği ve yapay zeka çalışmalarını Sabancı Üniversitesi ve MIT Media Lab ile ortak yürüttüğü BAVLAB (Büyük Veri Davranışsal Analiz ve Görselleştirme Laboratuvarı) ile sürdürüyor.

DENIZBANK

YAPAY ZEKAYA AĞIRLIK VERDİ

Robotik, robot, yapay zeka gibi konular Denizbank’m son on yıldır gündeminde ağırlıklı yer tutuyor. Denizbank olarak mantıklı buldukları her ürünü ve her süreci dijitale taşımayı ve robotik yazılımlarla uçtan uca robotize etmeye çalıştıklarını söyleyen DenizBank Dijital Kuşak Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik, “2012’de Dijital Kuşak Bankacılığı adı altında başlattığımız dijital maceranın ilk gününden itibaren ürünlerimizde yapay zekaya ağırlık verdik. Özellikle fast-Pay ve MobilDeniz ürünlerimizde çok ciddi yapay zeka tabanlı yazılımlarımız mevcut. Örneğin “Sesle para çek” gibi fastPay fonksiyonlarında arkadaki veriyi hızla işleyen, senkronize eden ve sonuç üreten bir yapay zeka motoru var ki bunu müşteriye yüksek doğruluk oranı ve iyi çıktı ile sunmak oldukça kıymetli ve zor bir iş.

MobilDeniz ve DenizBank.com tarafındaysa harcamalarınızı akimda tutan, çok kullandığınız menüleri öne taşıyarak size işlem kolaylığı tanıyan, harcamalarınıza göre size özel kişiselleştirilmiş fırsatlar sunan bir yapıya sahibiz. Bu kişiselleştirme ve makine öğrenimi gerçekleştiren mimari yetkinliğimiz ise doğası gereği yapay zeka platformları üzerine kurulu şekilde çalışmakta” diyor.

ING BANK

HEDEF 40 ROBOTA ULAŞMAK

ING Bank Robotik Süreç Otomasyonu konusu ile 2017 yılının başından bu yana ilgileniyor, tik robotu olan KGF robotunu, nisan ayı başında canlı ortama alan ING KGF giriş sürecini hızlı/hatasız hale getirdi. Şu anda canlı ortamda 8 robotları bulunduğunu ve çeşitli ope-rasyonel adımları onlarla gerçekleştirdiklerini söyleyen ING Bank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Şamlı, önümüzdeki yılsonuna kadar toplamda 40 robota ulaşmayı planladıkları bilgisini veriyor.

Robotların, geleneksel IT çözümlerine göre çok daha hızlı geliştirilebildiğini ve uygulamaya alınabildiğini söyleyen Bahadır Şamlı, bankanın uygulamaları hakkında şunları söylüyor:

“Hız ve hatasızlık anlamında, manuel işlemlere göre avantaj sağlıyor. Örnek olarak, şubede yaklaşık 40 dakikada gerçekleştirilen bir KGF başvurusunu, bir robot 5 dakikadan az sürede ve sıfır hata ile yapıyor.

Yeni nesil bankacılığı güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız kapsamında mobil uygulamalar ve kullanıcı odaklı tasarımın yanında ana odaklarımızdan biri de yapay zeka destekli uygulamalar. Bu konudaki önceliğimiz, doğrudan sistem entegrasyonu gerçekleştiremediğimiz süreçler olacak. IT çözümünün maliyetli ya da uygun olmadığı sorunların çözümünde robot kullanmayı düşünüyoruz. Hedefimiz, basit kopyala yapıştır yapan robotlar ile başlayarak, daha karmaşık robotlar için uygun ortamı sağlamak. Hedefimiz, bir süreci baştan sona, tüm olası durumları kapsayacak şekilde ilerletebilen uçtan uca robotlar geliştirmek.”

Ne planlıyorlar?

AKBANK

Yapay zeka ile beraber finans sektöründe bizi bekleyen pek çok yenilik var. Dijital kanallarımızda ses ve görüntü yardımıyla ürün ve hizmetlerin yönetilebilmesinin yanı sıra, müşteri deneyiminin kusursuz hale getirilmesiyle beraber tamamıyla insan bağımsız bankacılık süreçlerinin geliştirilmesi önemli bir bakış açısının yolunu açtı. Öte yandan sektör özelinde sahtecilik, dolandırıcılık gibi konularda da Bankacılığı koruyan ileri analitik algoritmalar geliştirilmeye başlanmış durumda. Hem müşterilerimiz hem de kurum bakış açısıyla kazan-kazan senaryolarının yoğun şekilde yaşanacağı bir dönemin eşiğindeyiz.

DENİZBANK

Strateji planlarımız arasında robotik ve fiziki robotlar küçümsenmeyecek paylara sahip. Biz kullanıcımıza ve kendi iç süreçlerimize yardımcı olacak hatta bozup yeniden inşa edecek projeler ile İnovasyon yapıyoruz. Bu alanlardan biri de robotik.

Yeni dönem robotik teknolojiler ve yeni dönem akıllı robot örneklerinde gördüğümüz üzere bankacılıkta da bir robotize döneme girildi. Biz banka olarak bir sonraki kuşağın şubeleri görmeyi dileyeceğini pek sanmıyoruz.

Şube içinde insan görmek istedikleri ise aklımızın ucundan bile geçmiyoruz. Bu nedenle birçok robot teknolojisini test ediyoruz ve hangisinin en uygun olduğu üzerine ciddi araştırmalar yapıyoruz. Yakın dönemde müşterilerimizi şaşırtacak inovatif projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

YAPI KREDİ

Yapı Kredi olarak teknolojideki gelişmeleri yakından takip ediyor ve yol haritamızı da bu gelişmeler paralelinde sürekli güncelliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu teknolojileri, diyalog tabanlı sistemler (ChatBot’lar) geliştirilmesi, müşterilerimize en uygun ürünlerin önerilmesi ve yoğun işlemlerin d[jitalleştirilmesi alanlarında kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca risklerin önceden tahmin edilmesinde, risklerin ve sahtekarlıkların önlenmesinde de yine bu teknolojilerden faydalanmayı hedefliyoruz.

Sigorta sektörü de kullanıyor

Aksigorta
100 MİLYON TL KAZANDI

Aksigorta Robot Dönüşüm Projesi’ni Eylül 2016’da başlattı. Kurum robot süreç otomasyonu (RPA) sayesinde tekrarlanan, kural tabanlı ve manuel olan insan faaliyetlerini kısmen veya tamamen otomatik hale getirdi. Dokümanları hızlıca analiz edip, çizelgeleri, e-postaları okuyup, web servis oluşturan ve gerekli aksiyonları alabilen bir sistem yakaladıklarını söyleyen Aksigorta Bilgi Teknolojileri ve Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin Demirel, firmanın uygulamaları hakkında şunları söylüyor: “Robot süreç otomasyonunu halen Filo müşterisine ait araçların Trafik poliçesi ve zeyil işlemlerinin yapılması, Filo kasko hasar dosyalarının açılması, Rücu dosyalarının açılması ve ödemelerin rücu edilmesi, Filo müşterisine ait araçların kasko poliçe ve zeyil işlemlerinin yapılması olmak üzere toplam 16 süreç de kullanıyoruz. İlerleyen süreçte, hasar ve üretimde daha da yaygınlaştırmayı, finans ve tahsilat bölümlerinde de aktif hale getirmeyi planlıyoruz.” AkSigorta robot Dönüşüm Projesi çerçevesinde rücu dosya tahsilatı, filo kasko ve filo trafik poliçe üretiminden toplamda 100 Milyon TL’nin üzerinde finansal getiri sağladı. Son bir yılda robotlar şirket üretiminin yüzde 5‘ini oluşturmaya başladı. Bu projede Haziran 2017 sonuna kadar sanal çalışanlar ile yaklaşık 17 bin hasar rücu dosyası, 5 bin adet filo hasar dosyası açtıklarını, filo trafik ve kasko süreçlerinde yaklaşık 100 bin poliçe ve zeyil ürettiklerini söyleyen Demirel, robot çalışanların avantajlarını ise şöyle sıralıyor:

“Sanal çalışanların, normal çalışanlara oranla 6 kat daha fazla ve yüzde 50 daha hızlı çalışabildiklerini gördük. Ortaya çıkan rakamlar gösterdi ki; normal çalışanlar günde 6 saat olmak üzere yılda 240 gün (1440 saat] verimli çalışabilirken, sanal çalışanlar yılda 365 gün ve toplamda 8.650 saat çalışabiliyor. Robot projeleri şirketimize ek 15 çalışan gücü sağladı ve bu sadece 3 robotun yüzde 30’luk zamanıyla gerçekleştirdi.

Böylece, son teknolojiyi kullanarak hem müşterilerimize verdiğimiz hizmeti mesai saatleri ile sınırlamıyor ve 7/24 hale getiriyor, hem de çalışanlarımızın üzerindeki operasyonel yükü alarak onların birikimlerini, uzmanlıklarını daha çok yansıtabilecekleri pozitif müşteri deneyimi yaratacak işlere yönlendiriyoruz.”

Anadolu Sigorta
RPA ÇALIŞMASI BAŞLATTI

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, kurum olarak robot teknolojiyi süreç otomasyonu (RPA: Robotic process automation) ve çok eskiden beri İT süreç otomasyonu DevOps (Yazılım Geliştirme Döngüsü) alanında kullandı.

Son iki yıldır RPA teknolojisinin iş süreçlerinin otomasyonunda da kullanılabileceğine yönelik çalışmalar yapıldığını söyleyen Mehmet Abacı, “Biz, İT süreçlerinin otomasyonunda ve otomatik yazılım testlerinin yapılmasında bu teknolojileri uzun zamandır uyguluyoruz. RPA teknolojisinden iş süreçlerinde de faydalanmak üzere 2017 Ağustos ayından itibaren çalışmaya başladık. Amacımız iş süreçlerimizi hızlandırmak ve acentelerimize daha iyi hizmet verebilmek.

Bu amaçla 3 aşamalı bir süreç belirledik. Bunlardan ilki, yenileme zamanı gelen poliçelerin otomatik olarak tekliflerinin oluşturulması ve acentelerimizin bilgisine sunulması üzerine.

Bu konudaki çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız” diyor. Robot teknoloji ile iş süreçlerinin iyileştirilmesini, çalışan ve iş ortaklarının, fazlaca efor harcayarak yaptıkları işlerde, onlara yardımcı olmayı amaçladıklarını söyleyen Abacı, böylece kurumsal verimlilik ve karlılığa katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguluyor.

Anadolu Sigorta RPA teknolojilerini kullanarak hem müşterilerine, hem de birlikte çalıştığı iş ortaklarına daha iyi hizmet ve imkânlar sunmak istiyor.

Mehmet Abacı, “Anadolu Sigorta RPA sayesinde daha çevik bir organizasyon yapısına ulaşmayı hedefliyor” diyor.

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu