Haberler

Firmalar borçlarını dert ertmesin borca artık sigortacılar kefil olacak

Borçlu firmaların artık borçlarını dert etmelerine gerek kalmayacak. Bankaların verdikleri teminat mektuplarına alternatif olacak “kefalet sigortası” ile firmaların borcuna artık, sigortacılar kefil olacak. Sigorta ile sözleşmede öngörülmüş miktar, riskin gerçekleşmesi halinde alıcı ya da alacaklı şirkete, sigorta şirketince ödeniyor.

BİR başka şirkete borçlu ya da belirli bir taahhüt altına girmiş firmaların artık borçlarını dert etmeleri tarih oluyor. Bankaların verdikleri teminat mektuplarına alternatif, “kefalet sigortası” ile şirketlerin borcuna artık sigortacılar kefil olacak. Türkiye’de kredi (alacak) sigortası branşında faaliyet gösteren şirketlerden Euler Hermes, kefalet sigortasını kurumsal firmalara yönelik olarak piyasaya sunuyor.

Kefalet sigortası aslında, dünyada teminat mektuplarının yerine sigorta sektörü tarafından verilen bir taahhüt sigortası. Teminat sigortası olarak da bilinen kefalet sigortasında, sözleşmenin bir tarafının diğer tarafa karşı olan yükümlülüklerini yerine getirememesi veya borçlunun alacaklı tarafa borcunu ödeyememesi durumunda sigortacı, sözleşmede öngörülmüş miktarı alacaklı tarafa ödüyor. Sigorta şirketinden söz konusu ürünü satın alan sigortalı-ya, sigorta poliçesiyle birlikte “kefalet senedi” altında bir taahhüt veriliyor. Risk gerçekleştiğinde söz konusu taahhütün tamamı sigorta şirketince karşılanıyor. Söz konusu riskler de iflas, siyasi risk, iş bırakma ve sözleşmede belirtilen diğer yükümlülükler olarak sıralanıyor. Yurtdışın-da, Amerika ve AB ülkelerinde şahıslar da bireysel kredi amaçlı sigorta şirketlerinden, kefalet sigortası alabiliyor. Ancak, Euler Hermes, Türkiye’de bu ürünü bireylere yönelik değil; kurumsal firmalara yönelik sunacak.

firma borc sigortasi

Hedef kitle, kurumsal firmalar

Kefalet sigortası lisansını geçen yılın haziran ayında aldıklarım belirten Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Kefalet sigortasında, prim üretimine yönelik bir hedefimiz yok. ilk izlenimlerimize göre, şirketler bankalardan nakit kredi ihtiyaçları için, yeni kapasite üreten sigorta şirketlerinden de gayri nakdi kredi ihtiyaçları için yararlanacak” diyor. Kefalet sigortasında Euler Hermes’in hedef kitlesi, kurumsal firmalar ve çokuluslu firmalar olarak belirlenmiş. Söz konusu ürüne öncelikle inşaat, enerji, altyapı ve üretim sektörlerinden talep gelmesi bekleniyor.

Dolaylı kefalet de veriliyor

Kefalet sigortası ile ilgili olarak Genel Şartları yayımlayan Hazine Müsteşarlığı, bu konuda 1 Ekim 2014’te de bir tebliğ yayımladı. Tebiğ’de kefalet sigortasının, ‘doğrudan kefalet’ ve ‘dolaylı kefalet’ olarak ikiye ayrıldığı belirtildi. Kefalet sigortası satan bir sigorta şirketi, sigortalı için direkt garantör olduğunda bu doğrudan kefalet, sigorta şirketi, sigortaladığı şirkete kendisi değil de bir başka banka ya da sigorta şirketi aracılığıyla kefalet verdiğinde bu da dolaylı kefalet anlamına geliyor. Sözgelimi, dolaylı kefalette, yurtdışında iş yapan bir taahhüt firması (Türk firma) için Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketi, yurtdışında faaliyet gösteren aynı gruba ait sigorta şirketi üzerinden kefaleti sağlayabiliyor.

Kefalet sigortası yaptıran firmalar nakit akışlarını da sağlama alıyor

• Bir işi taahhüt eden ya da bir mal, hizmet satan şirketin alıcıları genellikle söz konusu şirketten (satıcı] yazılı garanti veya teminat talep ediyor.

• Türkiye’de satıcı ya da yüklenici şirketler genellikle bankaların kapısını çalarak, ‘teminat mektubu’ istiyor.

• Teminat mektupları, şirketlerin kredi limitleri üzerinde baskı yaratıyor; bunun sonucunda yeni yapılan yatırımlar, şirketlerin nakit akışlarını tehlikeye atabiliyor.

• Kefalet sigortası, bu noktada devreye girerek, üçüncü taraflara karşı doğacak yükümlülükleri ile ilgili olarak şirketlere çok çeşitli garanti seçenekleri sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu