Fitch’in piyasalara bir etkisi olmaz
Fitch’ten son dönemde sert uyanlar geldi. Ancak görünümde bir indirim yapılmasını beklemiyorum. Haliyle bayram sonrasında piyasalar üzerinde Fitch’in olumluya da olumsuz bir etki yaratması beklenmemeli…
ECB’nin adımları FED korkularına panzehir olabilir mi?
Olamaz… Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısı vardı. Beklenildiği gibi faiz oranlarında değişime gidilmedi. Gene beklenildiği gibi ECB varlığa dayalı menkul kıymet alım programının detaylarını açıkladı.
ECB, Avrupa’daki durgunlukla mücadelede üç önemli silah kullanıyor. Birincisi, hiç kuşkusuz faiz oranları. ECB faiz oranlarım sıfır düzeyinde tutarak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. İkincisi ise, TLTRO (koşullu LTRO programı).Bu program çerçevesinde ECB Avrupa bankalarına uzun vadeli ve düşük faizli kredi veriyor. Ama koşullu. Koşul da bankaların aldıkları likiditeyi dönük reel sektöre kredi olarak vermeleri. Üçüncü ise, detayları geçen hafta açıklanan varlığa dayalı menkul kıymet alım programı.
Bu program çerçevesinde ECB bankalardan ‘covered bond’ (ipotek teminatlı borçlanma senetleri) ve varlığa dayalı menkul kıymet alacak. Böylelikle finansal sisteme ek likidite sağlanacak. Bu likiditenin kredileşerek reel sektöre ulaşması temennisiyle…
Bu program büyüklüğü 1 trilyon euro mertebesinde olabilir. Tüm bu önlemlerin euro bölgesindeki ekonomik aktiviteye önümüzdeki aylarda toparlanma getirmesi beklenmeli. Ancak devreye sokulan bu programın FED kaygılarını sınırlandırması mümkün değil. Flaliyle piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratması beklenmemeli.
Fitch’den beklentiniz nedir?
Ben, notumuzda bir indirim beklemiyorum. “Yatırım yapılabilir” notunu almamız yıllar sürdü. Hak edişi geç aldık. Fitch notumuzu durağan görünümde tutuyor. Son aylarda piyasalar açısından olumlu seçim sonuçlarına rağmen Fitch’ten sert uyarılar geldi. Ancak görünümde de indirim beklemiyorum. Haliyle bayram sonrasında piyasalar üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki yaratması beklenmemeli. Çünkü Fitch’ten gelebilecek görünüm indirimi riski iç piyasalarımız tarafından hiç fiyatlanmadı.
Fitch’in görünümümüzü düşürmesi son derece siyasi bir karar olur. Hele ki Türkiye’nin yabancı askerlerin Türkiye’de konumlanmasına bir sene izin verebilecek tezkereyi çıkarmış olmasına rağmen. Ancak görünümde indirim gelirse piyasalar üzerindeki etkisi kalıcı ve olumsuz olur. Çünkü Türkiye konusunda en cesur kredi derecelendirme kuruluşunun görünümü düşürmesi aralık ayındaki Türkiye değerlendirmesinde Moody’s’in not indirimi yapabileceği yönündeki kaygıları kuvvetlendirir.
Tarım dışı sonrası piyasalar?
ABD’de eylül ayı tarım dışı raporu geldi. İstihdamda beklentilerin üzerinde artış var. İstihdam 210 bin kişilik artış beklenirken ABD ekonomisi eylül ayında 248 bin yeni istihdam yaratmış. Üstelik geçmiş iki aym verilerine de yukarı yönde (60 bin kişi) revizyon yapılmış.
Ayrıca işsizlik oranı da yüzde 5.9’a geriledi. Beklenti yüzde 6.1’di. Bu seviye en son temmuz 2008’de görülmüştü. FED’in hareket etmekte çok geç kaldığını düşündüğümü aylardır ifade etmekteyim. Son rakamlardan sonra FED baskısı yoğun bir şekilde hissedilmeye devam eder. Dolar/TL’nin 2.20’lara dayanması artık kaçınılmaz. Paritede 1.25’lere kadar geri çekilme söz konusu olabilir.
Altında ise önceki ikili dip 1.180 doları yeniden test edebiliriz. BIST’te ana yön aşağı. Arada gelebilecek yükselişler tepki niteliğinde olabilecek. BIST’te 70.000-73.000 geniş bandı, 70.000-71.000 dar bandı hedef olarak görülebilir. Hisse senedi riski almak ya da var olan riskleri artırmak için çok erken.
Sizlere, ailelerinize ve tüm sevdikleriniz güzel bir bayram dilerim.