Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Fonlama faizinde indirim

Fonlama faizinde indirime giden Merkez Bankası, büyüme ile enflasyon arasında denge arayışında. Ekonomistlere göre, bu kararın sonuçları eylül başında açıklanacak enflasyon verisiyle ortaya çıkacak…

fonlama faiziDÜNYA ekonomisinde sonbahara girerken faiz ve likidite kararları kritik önem taşıyor. FED’in faiz artışıyla ilgili vereceği kararı ve Avrupa Merkez Bankası’nm yeni genişleme stratejisi piyasalar açısından yol gösterici olacak. İçerde ise yeni kabinenin kurulması ve ekonomi yönetiminin belirlenmesi piyasalarda olumlu fiyatlamyor. Ekonomi ilk çeyrekteki yüksek büyümenin ardından ikinci çeyrekte yavaşlama sinyalleri veriyor. Geçen hafta ayrıca Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararı çok konuşuldu.

Merkez Bankası ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizine dokunmazken bunun yerine faiz koridorunun üst bandında 75 baz puanlık indirime gitti. Piyasada genel beklenti Merkez Bankası’mn politika faizinde küçük ölçekli bir indirime gideceği yönündeydi. Son faiz kararıyla birlikte, politika faiz oranı yüzde 8.25 ve faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç verme faiz oranı yüzde 7.50 olarak kalırken, faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı ise yüzde 11.25’e indirilmiş oldu. Merkez Bankası yaptığı açıklamada kredi büyüme hızının makul düzeyde olduğuna iç talebin de ılımlı bir eğilim sergilediğine dikkat çekti. Enflasyonla ilgili ise gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin iyileşmeyi geciktirdiğini buna karşın döviz kurunun olumsuz etkilerinin azaldığını ifade etti. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun korunacağı vurgusu yapıldı.

Merkez Bankası’mn üst bantta yaptığı indirim ekonomistler tarafından enflasyonu ve büyümeyi birlikte gözeten dengeli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre, üst banttaki indirim genel anlamda kredi faizlerinde düşüş sağlayabilir. Alt bandı sabit tutması ise enflasyon kaygısının sürdüğünü gösteriyor.

“BANKALAR DİKKATE ALIYOR”

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Asla-noğlu, MB’nin aldığı kararla hem ticari hem de konut kredi faizlerinde genel bir indirim yaşanabileceğini belirtiyor. Asla-noğlu’na göre, daha önce politika faizinde yapılan indirim kredi faizlerine sınırlı yansımıştı. Çünkü bankalar kredi kullandırırken fonlama maliyetini dikkate alıyor. Üst bandın indirilmesi büyümeyi desteklediğini, alt bandı indirmesi ise enflasyonla ilgili kaygıların sürdüğünü gösteriyor. Para politikasının etkisini gecikmeli olarak göstereceğine dikkat çeken Aslanoğlu’na göre, bunun süresi üç ila sekiz ay arasında değişiyor. Bundan sonrasında ise dış konjonktürün uygun olması durumunda yine üst bantta 50 baz puan daha indirime gidebilir.

“3 EYLÜL VERİSİ BEKLENİYOR”

Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’mn yüksek seyreden enflasyonu düşürmekle düşük seyreden büyümeyi yükseltmek arasûıda gelgitler yaşadığını savunuyor. Sonunda ortalama bir kararla her iki amaca birden hizmet etmek üzere bir beklenti yaratma yolunu seçtiğini söylüyor. Eğilmez’e göre, gecelik borç verme faizlerinin düşürülmesi, bankaların daha ucuza fon bulmasını sağlayacak. Bu gelişme, hem mevduat hem de kredi faizlerini düşürerek kaynakların ucuzlamasının yanı sıra kredilerin de bir miktar artmasını sağlayacak. Kredilerin artması büyümeyi yukarı doğru itecek. Ekonomi politikasında ikili hedefe yönelik kararların başarıya ulaşmasının kolay olmadığını vurgulayan Eğilmez, bu kararın test edileceği ilk aşamanın 3 Eylül’de açıklanacak olan enflasyon verisi olacağını kaydediyor. Buna göre eğer, yıllık enflasyonda gerileme ortaya çıkmamışsa Merkez Bankası’na yönelik yine eleştiriler başlayacak.

“GEVŞEME EĞİLİMİNİ KORUYACAK”

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Merkezi Başeko-nomisti Nihan Ziya Erdem ise, enflasyonda beklendiği ölçüde düzelme görülmemesi halinde Merkez Bankası’nm elinin zorlaşacağını söylüyor. Güven endeksleri ve imalat sanayi gibi öncü göstergelerin iç talep ve üretime dair olumsuz sinyaller verdiğini savunan Erdem’e göre, Merkez Bankası şartların elverdiği ölçüde gevşeme eğilimini koruyacak. Ancak, Merkez Bankası’nm döviz kurunda olumsuz bir etki yaratmadan faiz indirimlerine devam edebilmesi portföy girişlerinin sürmesiyle beraber orta vadeli faizlerin gerilemeye devam etmesine bağlı olacak.

“BANKALARIN İŞTAHI ÖNEMLİ”

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti Ali Çakıroğlu, Merkez Bankası’nm aldığı kararı haftalık repo faizindeki indirim sürecinin tamamlandığı, buna karşın faiz koridorunda önümüzdeki dönem yeni indirimlerin gelebileceğinin işareti olarak yorumluyor. Bu haliyle bakıldığında para politikasında yeni bir döneme geçildiğini belirten Çakıroğlu’na göre, gecelik borç verme faizi olan koridorun üst bandında yapılan 75 baz puanlık indirim, kredi faizlerini aşağı çekebilecek. Bu durumun ekonomiyi ne kadar canlandıracağı ise bankaların kredi verme iştahıyla doğru orantılı olacak. Bunların dışında haftalık repo faizinde değişikliğe gidilmemesi TL’ye olumlu yansısa da, faiz koridorunun daralması ve daralmaya devam etme potansiyeli önümüzdeki süreçte kur oynaklığını artırabilir. Global tarafta mevcut görünümü olumluya çevirebilecek yeni bir gelişme olmadığı sürece, TL üzerindeki baskı sürecek.

“İHTİYATLI DURUŞUNDAN ŞAŞMADI”

integral Menkul Değerler analisti Beste Naz Süllü ise, Merkez Bankası’mn siyasi gelişmelerde düşen tansiyon ve olumlu gelişmelere yönelik bir adım atığını söylüyor. Süllü’ye göre, Merkez Bankası bir yandan koridorun üst bandında 75 baz puanlık bir indirime giderken, bir yandan da marjinal fonlama oranını yüzde 10’un üstünde tutarak ihtiyatlı duruşundan şaşmadı. Ocak ayındaki politik belirsizlik ve risklerden dolayı faizleri hızlı bir şekilde yükselten Merkez Bankası, son birkaç toplantıda yükseltilen faizlerin bir kısmını geri aldı. Yılın başından beri var olan risklerin sona ermesinin ardından, enflasyonist baskı ve jeopolitik riskler ise sürüyor. Irak’ta yaşanan tehditler sonrasında dış ticaretimize negatif etkisi ve enflasyon görünümündeki düzelme görülmedikçe, MB’nin önümüzdeki toplantılarında da tedbirli hareketler görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu