Fransız Total’ın Türkiye bilmecesi
Eylül ayında Total Türkiye’deki servis istasyon ağı, ticari satış, tedarik ve lojistik varlıklarını Demirören Grubu’na satmak üzere anlaştı. Total’in yaptığı açıklamaya göre bu satış 325 milyon euro’ya yapıldı.
O günlerde Total icra Komitesi Üyesi ve Pazarlama Hizmetleri Başkanı Philippe Boisseau basına yaptığı açıklamada, birkaç yıldır Türkiye’de pozisyonları ile ilgili derinlemesine bir inceleme gerçekleştirdiklerini ve beklenen karlılık seviyesine ulaşmak için satışa karar verildiğini belirtmişti.
Öğrendiğimize göre, Total’in Demirören’e devri tam olarak tamamlanmamış. Bu süreç devam ederken, kısa süre önce Total Turkey Pazarlama Anonim aşirketi adıyla yeni bir şirket kuruldu. Arkadaşımız Rahime Baş üçar’ın öğrendiğine göre, Marie Daniel Tournand tarafından 100 milyon TL sermaye ile kurulan şirketin faaliyet alanı tam da Total’in devrettiği işleri içeriyor.
Total, 1970’den beri Türkiye’de Total Oil Türkiye Anonim Şirketi’ adıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Halen 44 milyon 399 bin TL sermayesi olan şirketin 46.7l0l(Rev.2) olan nace kodu, yeni kurulan Total Turkey ile aynı. Söz konusu nace kodu, şirketin “sıvı yakıtlar ve bu yakıtlarla ilgili ürünlerin toptan ticareti (ham petrol, ham yağ mazot, benzin, biodizel, fuel oil, gaz yağı, madeni yağlar, gres yağları vb.” alanında hizmet verdiğini ifade ediyor. Eski şirket ile aynı adreste, Ümraniye’de Onur Ofis Park iş Merkezi’nde kurulan Total Turkey şirket çalışanları arasında bile dedikodulara neden oldu. “Satıştan vazgeçildi” söylentisi çalışanlar arasında yayıldı.
Ancak Total yetkilileri daha önce Total’in ayrı bir şirket çatısı altında bir araya getirilecek madeni yağ (Menemen’deki harmanlama tesisi de dahil olacak şekilde) ve kokusuz LPG faaliyetleri ile Türkiye pazarında varlığını sürdüreceğini belirtmişlerdi. Yeni şirketin bu işler için kurulmuş olması muhtemel. Yeni şirketin ne yapacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.Total’ı devralan Demirören Grubu, enerji sektöründe Milangaz, Moil markalarıyla faaliyet gösteriyor. EPDK verilerine göre, 80 milyar TL büyüklüğündeki akaryakıt dağıtım sektöründe 70 şirket faaliyet gösteriyor ancak ilk 10 sıradaki şirketlerin pazar payı yüzde 80’i aşıyor. Total Türkiye’de yaklaşık 440 istasyon ve 10 bin çalışanı ile faaliyetlerini sürdürüyor.