Genç Tüketicilere Yönelik Pazarlama Trendi; Snapchat
Özellikle genç tüketicilere ulaşmanın en eğlenceli yollarından biri olarak adlandırılan “Snapchat” trendi ortalığı kasıp kavuruyor…
BANNER’LARIN modası çoktan geçti. Tvvitter ve Facebook ise doldu taşıyor. Google Adwords’taki rekabette öne geçmek ise oldukça zorlaştı. Şirketler sosyal medyada kendilerine yeni alanlar ararken, özellikle 15 ila 35 yaş arası tüketici kitlesini hedefleyenlerin gözü hızla büyüyen ve muhteşem bir pazarlama kanalına dönüşen Snapchat’e takılmış durumda.
Bir pazarlama mecrası olarak nasıl kullanılacağına geçmeden önce, Snapchat nedir ondan bahsedelim dilerseniz. Snapchat, en özet tanımıyla internet üzerinden kullanıcıların birbirlerine 1 ila 10 saniye aralığında video ve fotoğraf gönderebildiği bir mobil uygulama.
Twitter’in karakter sayısı bile yetersiz geliyorken, maksimum 10 saniyeye sığdırılması gereken videolar da nereden çıktı diye düşünebilirsiniz. Oysa akla gelenin aksine, iOS ve Android’lerde kullanılabilen bu uygulamayı rakiplerinden ayıran en önemli özellik, paylaşılan fotoğraf ve videoların bu süre içerisinde kaybolması.
Nedeni basit… Günümüzde sosyal platformlar zaman zaman bir kabusa dönüşüyor olsa da, Snapchat’in bu kadar popüler olmasının tek nedeni aslında bu tür sonsuz erişimleri kısıtlıyor olması. Gönderilen her şeyin belli bir zaman içinde kendi kendini siliyor olması, özellikle Y kuşağını cezbediyor.
GÜNLÜK 7 MİLYAR İZLEME
Rakamlar da bunu açıkça ortaya seriyor. Öyle ki Snapchat, 100 milyon günlük aktif kullanıcı sayısı, gün içinde atılan 400 milyon snap ve günlük 7 milyar video izlenme oranı ile adeta rekora koşuyor. Uygulamanın kullanıcılarının yaş kriterleri göz önünde bulundurulduğunda ise, özellikle Y kuşağı hedef kitleye ulaşmak isteyen markalar için muhteşem bir fırsatın oluştuğunu söylemek mümkün.
Şirketlerin Snapchat’i hangi amaçlarla kullanabildiğine gelince… Bu uygulamayla şirketler takipçilerine yarışmalar düzenleyebiliyor ya da yeni ürünlerine yönelik lansman yapabiliyor. Aynı şekilde indirimleri duyurmaktan iletişim kampanyalarını paylaşmaya, özel röportajlar gerçekleştirmekten basına bilgi aktarmaya kadar çok farklı pazarlama ve iletişim aksiyonlarını bu mecraya taşımak olası.
Hal böyle olunca uygulamanın Y kuşağına ulaşma gücünden faydalanan şirket sayısı da hızla artıyor. Mc Donalds’tan General Electric’e, NBA’den Heineken’e, Amazon’dan Unilever’e bu listeyi ve yelpazeyi genişletmek olası. Türkiye’de henüz az sayıda bu yeni trendi yakalayan şirketlerin başında Mavi var. Ancak ComS-core’un yaptığı araştırma, trendin hızla yaygınlaşacağını ortaya koyuyor. Sosyal medyaya akıllı telefonları üzerinden giren 18-34 yaş arası kullanıcılar arasında Snapchat’in üçüncülüğe yükseldiğini gösteren araştırma, Twitter’ın bu alanda tahtını bu yeni uygulamaya kaptırdığını da gösteriyor.
Snapchat’ten pazarlama yaparken dikkati
- Bu uygulamayı kullanırken, hızlı ve yaratıcı olmanız şart. Hîkayenizin kısa ve çarpıcı olmasına özen gösterin.
- Kendinizi unutturmayın. Güncel kalmak için sık sık snap atmayı ihmal etmeyin.
- Y kuşağının reklamlardan hoşlanmadığını göz ardı etmeyin. Reklam yerine değerli içerikler oluşturmayı tercih edin.
- Promosyon, hediye ve yarışmalar bu mecrada çok ilgi görüyor. Takipçilerinizi bu şekilde artırmayı deneyin.
- Kısa videolarla merak yaratın. Özellikle yeni ürününüzü pazara sunmadan önce Snapchat’te tanıtmanız, ilgiyi artıracaktır.
Rakamlarla Snapchat
- Kullanıcılarının yüzde 7Q’ini kadınlar oluşturuyor.
- Her gün 400 milyondan fazla “Snap” gönderiliyor.
- Üniversite öğrencilerinin yüzde 77’si günde en az bir kere Snapchat uygulamasını kullanıyor.
- 18-24 yaş arası kitlenin yüzde 70’i Snapchat uygulamasını en çok Cuma ve Cumartesi günleri kullanıyor.
- Snapchat kullanıcılarının yüzde 37’si yaratıcılık, yüzde 27’si arkadaşlarıyla iletişim halinde olmak, yüzde 23’ü yazışmaktan daha kolay olduğu için uygulamayı kullanıyor.
- Üniversite öğrencilerinin yüzde 69’u bir markayı diğer sosyal medya hesaplarından takip ettiği için, o markayı Snapchat uygulamasından da takip etmeye eğilimli.
- Aynı kitlenin bu tip kampanya ve indirimleri satın alma eğilimi bulunuyor.
- Kullanıcıların yüzde 62’si #selfie snapleri gönderiyor.
- İPhone kullanıcılarının yüzde 18’i Snapchat kullanıyor.