Geri çekilmede öne çıkacak hisse önerileri
Olası geri çekilmede öne çıkabilecek 44 hisse
BORSA İstanbul’da 2020 Kasım’da hızlanan rallinin 2021’de de devam ettiği görülüyor. Mevcut fiyatlamalar ABD’deki seçimler, içeride TCMB’nin sıkı duruşu ve aşı gelişmeleri ile destekleniyor. BIST-100 endeksindeki yükselişin Kasım’dan bu yana yüzde 40’a ulaşması dikkat çekiyor, öte yandan borsanın hala iskontolu olmaya devam ettiğini belirten uzmanlar ancak en azından bir düzeltmeye yakın olduğumuzu hatırlatıyorlar. Bu ralli içerisinde bir düzeltme hareketinin doğal olarak yaşanacağını düşünen analistler, yine de borsada yılsonu için mevcut seviyelerin üzerini hedefliyorlar. Analistler, BIST-100 için 12 aylık şirket değerlemelerine bağlı olarak 1.800 seviyelerini öngörüyorlar. Sonuç olarak olası geri çekilmelerin kalıcı olması beklenmiyor. Ve her ne kadar Borsa İstanbul’da bir düzeltmeyi yakın görseler de hala makul fiyatta olduğunu düşündükleri ve geri çekilmelerde pozisyon alınabilecek 44 hisseye dikkat çekiyorlar.
İçeriğe Ait Başlıklar
“İKİNCİ YARIDA SATIŞ DALGASI GELEBİLİR”
Gerek yabancı, gerek yerli kurumlarca yapılan değerlendirmelerde BIST-100 için 1.700-1.800 aralığında hedeflerin öngörüldüğüne dikkat çeken Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, dolayısıyla borsa için yükselişin temel anlamda dayanağı olduğunu söylüyor, önümüzdeki bir yıl için en yüksek 1.800, en düşük 1.400 seviyelerini öngören Kaya, gerek ABD’de, gerek BIST’de çoğu şirketin değerinin kârının artış hızının çok üstüne çıkan bir değerlemede olduğunu hatırlatıyor. Global para likiditesindeki artışın da bu süreci desteklediğini ifade eden Kaya, “Ancak 2020’de 16 trilyon dolarlık G4 Merkez Bankaları likidite artışının 2021’de 3 trilyon dolar olacağını dikkate alınca piyasaların bu ek desteği beğenmeyeceğini ve daha fazlası için merkez bankalarına karşı davranacağını düşünüyorum. Bu da bizi yılın ikinci yarısında global anlamda borsalarda satış dalgası ile karşı karşıya bırakabilir. İki yıldır üst üste artış yaşayan BIST-100 Endeksi’nin de tarihinde hiç üç yıl üst üste kazanç yaşamadığını dikkate alırsak bu alanda bir risk var demektir” diyor.
Yatırımcıların sürekli yükselen bir borsada aşırı değer artışı yaşamış hisselerde dikkatli olması gerektiğini de hatırlatan Kaya, en önemli kuralın manipülatörler satışa geçmeden satmak olduğunu söylüyor. Yatırımı kısa vade yerine orta vade olarak düşünen yatırımcıların daha rahat olacaklarını, kısa vadecilerin ise sosyal medyadaki lisanssız elemanlar yerine aracı kurumlarından tavsiye almalarını öneriyor.
Kaya, bu dönemde geri çekilmelerde pozisyon almak isteyenlere Türkiye Sigorta, Turkcell, Oyak Çimento, Eczacıbaşı îlaç, Enerjisa, Alkim Kimya, Vestel Elektronik, Koç Holding, Doğan Holding, Koza Anadolu, Odaş Elektrik, Tofaş Oto, Alarko Holding, Yataş, Şok Marketler, Goodyear, Şişecam, Kerevitaş, Aksa Enerji ve İndeks Bilgisayar hisselerini öneriyor.
“BİR DÜZELTME YAŞANACAK”
Borsa İstanbul’da soluksuz bir ralli içinde olduğumuzu ve Kasım ayı başından itibaren rallinin hız kazandığını hatırlatan İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin ise, “Bunun ne kadar devam edeceğini kestirmek elbette güç ama en azından bir düzeltmeye yakın olduğumuzu hissediyoruz” diyor. Ancak yılsonu için hedeflerinin mevcut seviyelerin de üzerinde olduğuna dikkat çeken Şahin, “Son 2.5 aydır devam eden rallide aslında bize eş olan gelişmekte olan ülkelerle aramızdaki farkı kapattık, hala iskontolu olmaya da devam ediyoruz. Dolayısıyla Borsa İstanbul’a pahalı diyemeyiz. Ancak tekrar etmek lazım ki bu ralli içerisinde bir düzeltme hareketi de doğal olarak yaşanacak; bu harekete hazırlıklı olmakta fayda var. Geri çekilmelerin kalıcı olmasını beklemiyoruz. Ama geri çekilme olduğunda elde nakit olursa bu fırsat değerlendirilebilir” diyor. Her geçen gün artan yatırımcı sayısı ve bütün dünyada merkez bankalarının genişleme politikalarının borsala-rı 2021’de de desteklemeye devam edeceğini ifade eden Şahin, endeks için 2021’de en düşük 1.300 seviyelerini görebileceğimizi düşünüyor. Yukarı tarafta ise aslında yatırımcı akınının ne kadar devam edeceğine bağlı olarak farklı seviyeler telaffuz edilebileceğini ancak 1.800’lerin gayet mümkün olduğunu söylüyor.
“HER ZAMAN BAZI ŞİRKETLER UCUZ KALIR”
Borsaya giriş yapmak için yanlış zaman olmadığını çünkü her zaman bazı şirketlerin ucuz kaldığını belirten Şahin, “Borsada fırsatlar asla bitmez ancak mevcut durumda fırsat barındıran hisse sayısı oldukça azaldı, o yüzden çok daha titiz ve detaycı olmanın gerekli olduğu bir dönemdeyiz” diyor. Şahin, elinde mevcut seviyelerde pozisyon bulunduran yatırımcıların hisselerinin bir kısmını satarak nakit oluşturarak düşüşlerde bu nakitleri yeniden hisse alımı için kullanabileceğini söylüyor. Bunun zaten en geleneksel yöntem olduğunun altını çizen Şahin, “İkinci alternatif ise endeks için bir seviye belirleyip buraya stop koymak. Üçüncü seçenek ise VİOP üzerinden endeks kontratlarında kısa pozisyon açarak portföyün bir kısmını hedge etmek. Burada dengeyi doğru kurmak çok önemli; o yüzden mutlaka aracı kurumdaki yatırım danışmanlarından destek alınmalı” açıklamasını yapıyor.
Şahin, her ne kadar Borsa İstanbul’da bir düzeltmeyi yakın görse de hala makul fiyatta olduğunu düşündüğü ve geri çekilmelerde alınabilecek Alarko Holding, Vestel Elektronik, İndeks Bilgisayar, Arsan Tekstil, Yapı Kredi, Arçelik, Mavi Giyim, İş Yatırım Menkul Değerler, Akbank, Tofaş Oto, Çemtaş, Aselsan, Kervan Gıda, özak GYO, Tüp-raş, Petkim, Türk Sigorta, Şok Marketler, Garanti BBVA ve Tekfen Holding hisselerini öneriyor.
“GERİ ÇEKİLEMELER DEĞERLENDİRİLMELİ”
Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın da BIST-100 endeksindeki yükselişin Kasım ayından buyana yüzde 40’a ulaştığına dikkat çekiyor. “Kısa vadeli bakış açımızda endeksin ivme kaybederek de olsa 1.570 seviyelerini test etmesini bekliyoruz” diyen Aydın “Ancak pozisyonları artırmak için olası gerilemeler değerlendirilmeli kanaatindeyiz. BIST-100 endeksi 2021 sonu tahminlerine göre 7.5 F/K çarpanıyla işlem görüyor, bu çarpan beş yıllık ortalamalara yakınken halen benzerlerine göre yüzde 40’ın üzerinde bir iskontoya işaret ediyor. Bu nedenle kısa vadede kar satışları görülse de orta-uzun vadede hisse senetlerini cazip buluyoruz” yorumunu yapıyor.
“HEDEF FİYATIMIZ 1.803”
Endekste kısa vade için 1.570-1.600 seviyelerinin görülebileceğini, olası satış baskısında ise 1.520-1.475 desteklerini takip ettiklerini söyleyen Aydın, “Endekste orta vadeli ortalamaların 1.375 seviyesinde bulunduğunu ve bu seviyenin yüzde 30 üzerinde bulunduğumuzu hatırlatmakta fayda var. BIST-100 için 12 aylık şirket değerlemelerine bağlı olarak öngördüğümüz hedef fiyat ise 1.803 seviyesine işaret ediyor” diyor. Hisse senetlerinin dik bir trend ile yükseldiği dönemlerde herkesin özgüveninin de yükseldiğini hatırlatan Aydın, ancak yatırım dünyasında özgüvenin çok iyi bir özellik olmadığına dikkat çekiyor. Aydın, yatırımcıların kazanmaya devam ettikçe daha dikkatsiz ve umursamaz olabileceğini, bu durumlarda özellikle profesyonellerden destek almanın çok faydalı olacağının altını çiziyor. Yatırımda başarının en önemli bileşenlerinden birinin psikoloji olduğunu belirten Aydın, “Psikolojinin iyi yönetildiği ortamda temel analiz ile seçilen şirketlere, teknik analiz yöntemlerini kullanarak doğru zamanda yatırım yapılabilir, özellikle 2021 için salgından çıkıştan en olumlu etkilenecek sektörlere, doğru fiyatlardan yatırım yapmayı öneriyoruz. Somutlaştırmak gerekirse, endekste ortalamalara doğru geri çekilmelerde, demir-çelik, havacılık, enerji ve mali sektörlere yatırım yapılabilir kanaatindeyim” şeklinde konuşuyor.
Aydın, bu dönemde geri çekilmelerde pozisyon almak isteyenlere Akbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası C, Yapı Kredi, Vestel Elektronik, Arçelik, Kardemir D, Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Pegasus, Koç Holding, Şişecam, Turkcell, Ford Otosan, Tofaş Oto, Çimsa, Akçansa ve Emlak Konut GYO hisselerini öneriyor.
Yükseliş trendinde pozisyon almak isteyenlere öneriler
- Özgüven iyidir ama hisse senetlerinin dik bir trend ile yükseldiği dönemlerde çok iyi bir özellik olmadığı unutulmamalı.
- Bu nedenle özelliklede yükseliş dönemlerinde profesyonellerden destek alınmalı.
- Borsada portföy oluşturmak için her zaman fırsat vardır.
- Bazı şirketler her zaman ucuz kalır ve borsada fırsatlar asla bitmez.
- Ancak yükseliş dönemlerinde fırsat barındıran hisse sayısı oldukça azalır bu nedenle çok daha titiz ve detaycı olmak gerekir.
- Temel analiz ile seçilen şirketlere, teknik analiz yöntemlerini kullanarak doğru zamanda yatırım yapılabilir.
- 2021’de salgından çıkıştan en olumlu etkilenecek sektörlere, doğru fiyatlardan yatırım yapılabilir.
- Bu kapsamda demir-çelik, havacılık, enerji ve mali sektör hisseleri tercih edilebilir.
- Aşırı değer artışı yaşamış hisselerde dikkatli olmak gerekir.
- En önemli kural manipülatörler satışa geçmeden satmak olduğu unutulmamalı.
- Yatırımlar kısa vade yerine orta vade olarak düşünülmeli.
- Sosyal medyada lisanssız elemanlar yerine aracı kurumların tavsiyeleri dikkate alınmalı.
- Geleneksel yöntem denenerek mevcut seviyelerde elinde pozisyon bulunduran yatırımcılar hisselerinin bir kısmını satarak nakit oluşturup düşüşlerde bu nakitleri yeniden hisse alımı için kullanabilir.
- Endeks için bir seviye belirleyip buraya stop konulmalı.
- VİOP üzerinden endeks kontratlarında kısa pozisyon açarak portföyün bir kısmı hedge edilebilir.
Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetim Direktörü
“Kardemir’de yüzde 22 yükseliş öngörüyoruz”
KARDEMİR D: Karlılık açısından zayıf geçen 2019’un ardından 2020’de de salgınla ilgili endişelere bağlı olarak ürün fiyatları ve marjlarda baskı gördük. Ve şirketin operasyonel ve net karlılık performansına 2020 son çeyreğine kadar negatif yansıdı. Salgına ilişkin endişeleri geride bırakan Çin’in talebi ve küresel ekonomilerin 2021 yılında yeniden büyüme trendine dönecek olmasının etkisiyle birlikte, 2020’nin son çeyreğinde ürün fiyatlarında ve marjlarda gözlenen iyileşmenin 2021’de de süreceğini düşünüyoruz. 2020 son çeyreğine kadar ortalama 53 dolar/ton seviyesindeki ton başı FAVÖK’ün, artan çelik fiyatlarının etkisiyle birlikte I dördüncü çeyrekte 120 dolar/ton (4Ç19:25 dolar/ I ton] seviyesine yükselmesini, 2021 genelinde de ilk yarıdan daha yüksek olmakla beraber [150-170 dolar FAVÖK/ton) yılın tamamında da bu seviyelere yakın bir trend bekliyoruz. Yönetimsel sorunların, yeni yönetim kurulu ile birlikte aşılmasının yanı sıra yükselen ürün fiyatlarının desteğiyle birlikte borçluluğun azaltılmasına yönelik 2021‘de alınacak aksiyonların, şirketin orta vadede 3.5 milyon ton üretim hedefine daha hızlı ulaşmasını destekleyecektir. Son açıklanan finansallarda 1.9 milyar TL net borca sahip olan şirketin, 2.4 milyar TL tutarında döviz açık pozisyonu sebebiyle TL’deki değer kazancından da pozitif etkilenmesini bekliyoruz. Kardemir D hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 7.65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Havacılık sektörü üzerinde salgına bağlı sağlık endişeleri ve seyahat kısıtlamalarının yarattığı olumsuzluklar, 2020’de şirketin yolcu sayısına negatif yansırken, haziran ayından itibaren normalleşme sürecinde iç hatlar tarafında dış hatlara göre daha hızlı toparlanma izledik.
Yolcu sayısındaki düşüş ve birim gelirlerdeki zayıflığa karşılık, etkin maliyet kontrolü şirketin fınansalları üzerinde salgın kaynaklı olumsuzlukları sınırladı. 2021’de aşılama, toplumsal bağışıklığa ulaşma süresi ve güvenli yolculuk adına sektöre getirilecek düzenlemeler yakından izlenmeye devam edilecek. Düşük maliyetli havayolu şirketi olarak 2021’de sektörde yaşanmasını beklediğimiz büyüme döneminde esnek ve karlılığa dayalı iş modeli, güçlü bilanço yapısı ve yönetimi, uzun uçuş ve iş seyahatlerine göre kısa mesafeli uçuşların daha hızlı toparlanacağı beklentisi ile Pegasus’un ön plana çıkabileceği görüşündeyiz. 2021’de toplam kapasitenin (ASK) 2019’un yüzde 80’ine kadar ulaşacağını, toplam yolcu sayısının ise 23 milyona yaklaşarak 2019’un yüzde 75’i seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Hedef çarpan modeline göre değerlediğimiz Pegasus hisseleri için 2021T 6.8x FD/FAVÖK çarpanına göre hedef fiyatımızı 96.90 TL seviyesine yükseltiyoruz.
ŞİŞECAM: Küresel büyüme trendinin kırıldığı, salgın endişeleri nedeniyle birçok sektörün yeni normallere uyum sağlamak zorunda kaldığı 2020 yılını Şişe Cam’ın, güçlü bilanço yapısı, yabancı para gelirleri ve güçlü konumlanması ile hem operasyonel, hem de net karlılık tarafında büyüme ile tamamlamasını bekliyoruz. Yıl içinde iş kollarının şirket çatısı altında birleştirilmesi ardından sağlanacak maliyet optimizasyonu ve sinerjinin, 2020 benzeri yıllarda oluşacak küresel riskleri aşmakta şirketi daha da güçlendireceğini düşünüyoruz. Düz cam segmentinde 2020 ikinci yarısından itibaren iç piyasa öncülüğünde hacimde gözlenen güçlü toparlanmanın, 2021’de ihracat ve dış pazarların da desteğiyle devam ederek firmanın hem ciro, hem de FAVÖK büyümesine en yüksek katkıyı vermesini bekliyoruz. Cam ambalaj segmentinde, salgının etkilediği kanalına karşılık, ev tüketiminin artması, sağlık ve hjjyene verilen önemin yükselmesi ve ihracatların desteğiyle, toplam hacimde 2020’de görülmesini beklediğimiz yükselişin, 2021’de de korunmasını ve güçlü performansın devamını öngörüyoruz. Kimyasallar segmentinde hacim ve fiyat tarafında 2020’de gözlenen aşağı yönlü eğilimin ardından, 2021‘in daha dengeli ancak, marjların baskılandığı bir yıl olacağı görüşündeyiz. Cam ev eşyası segmentinin ise 2020’de hacimdeki zayıflığın 2021’de geri alınarak pozitif bir performans sergileyeceğini düşünüyoruz. Segmentlerdeki görünümün yansıması olarak Şişe Cam’ın 2021’de yüzde 29 ciro, yüzde 37 FAVÖK ve yüzde 51 net kar büyümesi kaydetmesini bekliyoruz. 2021T 5,2x FD/FAVÖK ile işlem gören Şişe Cam için hisse başı fiyat hedefimizi, tahminlerimizde yaptığımız yukarı revizyon ardından 7.60 TL’den 9.15 TL’ye yükseltiyoruz.
Yunus KAYA / Alnus Yatırım Araştırma Müdürü
“Oyak Çimento’nun kârlılığı artmaya devam edecektir”
OYAK ÇİMENTO FABRİKALARI: Halka açık beş şirketin yedi hissesini tek çatı altında toplayarak Türkiye’nin en büyük çimento şirketi olan Oyak Çimento, 2020/9 ayda 160 milyon TL net kâr ederek birleşmenin etkisini göstermeye başladı.
Beklentimiz dördüncü çeyrek dahil üzere konjonktürün de desteğiyle kârlılığının ve temettü dağıtımı gücünün artmaya devam etmesi yönünde. Oyak Çimento hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ve 10.80 TL hedef fiyat öngörümüzle ‘alım’ öneriyoruz.
TURKCELL: Yıllardır süren ortaklık yapısı sorunu 2020’de çözülen ve Türkiye Varlık Fonu yönetimine geçen şirketin başarılı performansının daha da güçlenmesi beklenmekte. 2020/9 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cirosunu, FAVÖK’ünü ve net karını yüzde 16-18 aralığında artıran şirket reelde az büyümüş gözükebilir.
Ancak bu yıl enflasyon düşerken şirketin reel büyümesinde ciddi artış yaşanabilir. Son günlerde Bip uygulamasına yoğun talep gelen şirketin 5 milyar dolar civarındaki piyasa değerinin düşük kaldığına dair TVF Müdürü Zafer Sönmez’in açıklamaları da dikkate değer. Turkcell hisselerinde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ve 20.90 TL hedef fiyat öngörümüzle ‘alım’ öneriyoruz.
TÜRKİYE SİGORTA: Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi ile Türkiye’nin en büyük sigorta şirketi haline gelen Türkiye Sigorta, 2020 sonu itibariyle 10 milyar TL aktif büyüklüğüne ulaştı. Yüzde 81’i TVF’nin sahipliğindeki sigorta şirketi için öngörülen hedef, beş yılda bölgenin önemli bir oyuncusu haline gelmek. 2020/9 döneminde teknik gelirlerini bir kat artırmayı başaran şirketin, net kârı da yüzde 98 artışla 960 milyon TL oldu. Ozkaynak kârlılığını arttırdığı sürece portföylerde bulunmasını önerebileceğimiz hisse de yüzde 33 yükseliş potansiyeli ile 9.20 TL hedef fiyat öngörümüzle ‘alım’ öneriyoruz.
Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Akbank hisselerine ‘ALJ tavsiyesi veriyoruz”
AKBANK: Aktif rasyonun kaldırılmasından olumlu etkilenecek bankaların başında Akbank geliyor. Her ne kadar yükselen faizler kredi büyümesini yavaşlatmış olsa da değer kazanan Türk Lirası sermaye yeterlilik rasyolarını yüksek tutmaya yardımcı oluyor. Ücret ve komisyon gelirleri Covidl9 öncesi seviyelere yaklaşmış durumda ve bu karlılığı olumlu etkilemeye devam ediyor. Akbank yüksek karşılık politikası ile aktif /y CD yy iyi kalitesini yüksek tutmaya devam ediyor.
2021 ve 2022 yıllarında karşılıkların normalleşmesiyle birlikte yeniden yüksek özsermaye karlılıklarının mümkün olduğunu düşünüyoruz. LYY Telekomünikasyon aracılığıyla Türk Telekom’un yüzde 19.5’ine ortak olan Akbank olası satıştan en fazla olumlu etkilenen banka olarak da dikkat çekiyor. 2021 kâr beklentimize göre 4.25 F/K ve 0.53 PD/DD oranıyla işlem gören Akbank hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ve 9.21 hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ‘AL’ tavsiyesi veriyoruz.
PETKİM: Covidl9 pandemisinin en fazla etkilediği sektörlerden biri şüphesiz petrokimya oldu. Ancak son çeyrek itibariyle özellikle ambalaj sektörünün güçlü petrokimya talebiyle birlikte ürün fiyatları yükseliş gösterdi. Her ne kadar petrol fiyatlarındaki yükseliş maliyetler üzerinde baskı oluştursa da artan ürün fiyatları makasının açılmasını sağladı. 2021 yılının ilk yarısında da bu trendin devam etmesini ve 2020’nin düşük baz etkisi sayesinde Petkim’in daha yüksek marjlara ulaşmasını bekliyoruz. Üçüncü çeyrekte etilen-nafta makası 321 dolar seviyesindeyken, yılın son çeyreğinde makas 420 dolar seviyesine yaklaştı ve yılsonunda 600 doların hemen altında gerçekleşti. 2021 yılında makasın 2020 ortalamalarının çok üzerinde kalmasını ve Petkim’in toparlanmasını bekliyoruz. 2021 kâr beklentimize göre 10.7 F/K ve 9.3 FD/ FAVÖK oranıyla işlem gören Petkim hisselerinde yüzde 34 yükseliş potansiyeli ile 7.08 hedef fiyat öngörüyoruz. Ve öneri listemizde tutuyoruz.
TEKFEN HOLDİNG: Küresel daralmanın en fazla etkilediği sektörlerin arasında şüphesiz taahhütçülük de bulunuyor. Bu dönemde hem şirketler hem de devletler yatırım harcamalarını azalttı. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki sert geri çekilmeler Tekfen’in müşteri portföyünü oluşturan petrol üreticisi ülkelerinin bütçelerini de zora soktu. Ancak başarılı aşı haberleri sonrası küresel toparlanmanın başlaması ve petrol fiyatlarının yeniden denge bulması sonrası Tekfen yeni işler almaya başladı. Yazın başında Katar ve arkasından Azerbaycan’dan gelen yeni işlerin devamında yılın son aylarında hem Kazakistan, hem de Azerbaycan’dan yeni proje haberleri geldi. 2021 yılında inşaat ve taahhüt iş kolunun hızlı şekilde toparlanmasını bekliyoruz. Taahhütçülük tarafındaki toparlanma ve kimya tarafında yolunda giden işlerin katkısıyla Tekfen Holding hisselerinde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 23.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ‘AL’ tavsiyesi veriyoruz.
İDİL TARAKLI