İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Geri Dönüşüme Yönelik İşlerin Geleceği Parlak

HEDEFİ 100 TON

Firma aynı zamanda geri dönüşüm bilincinin yaygınlaşması için önemli sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçiriyor. Sultangazi Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Ödüllü Elektronik Eşya Toplama Yarışması ile en çok atık toplayan okullara ödül veren EAG, bu projeyle öğrencilere geri dönüşümün ne olduğunu, geri dönüşümün doğaya ve dünyaya nasıl katkı sağlandığını anlatmayı amaçlıyor.

Diğer bir projeleri ise Mali Müşavirler ile Eminönü ve Bakırköy Lions Kulübü öncülüğünde yapılan Atıklar Ağaç Olsun çalışması. Bu çalışmayla toplanacak e-atıklardan elde edilecek gelir ile Çatalca civarında 5 bin ağaç dikilmesi hedefleniyor.

Karaçam, “Bu projeye ayrıca Şekerbank, Abdi İbrahim, İndeks gibi Türkiye’nin önemli holdingleri destek verdi. Bu destekler sayesinde şimdiden 3 bin ağaç dikebilecek fona ulaştık. Bu proje kapsamında 95 ton atık toplandı ve hali hazırda toplanmayı bekleyen 5 ton civarında atık bulunuyor. Böylece 100 ton hedefine ulaşmış olacağız. Buradan elde edilen gelir, Orman ve Su işleri Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü hesaplarına yatırılıyor. Bakanlığın tahsis ettiği alana Kasım ayında ağaç diki-minin yapılması hedefleniyor” diyor.

HIZLA BÜYÜYEN BİR SEKTÖR

Sektörde faaliyet gösteren bir başka firma ise Ayaz Geri Dönüşüm. Şirketin sahibi Süleyman Ayaz, sektörün Türkiye’de yeni olduğunu fakat hızlı bir şekilde büyüdüğünü söylüyor. Ayaz, “E-atığın ana kaynağı insandır. Bazı okullarda atık toplama çalışmaları yapılıyor. Bunu yaygmlaştı-rırsak sektördeki atık toplama oranları yükselecektir. Bunu başarırsak geleceği parlak bir iş kolu olduğunu söyleyebilirim. Fakat şu an içinvhiçbir firma yüzde 100 kapasiteyle çalışmıyor.

E-atıklarm geri dönüşümünden yapılan tasarruf bu ürünlerin aynı zamanda doğaya zarar verme özelliği düşünüldüğünde ve geri dönüşümü yapılırken zarar veren maddelerin bertaraf edildiği göz önünde bulundurulduğunda işin bu kısmının maddi kısmından daha büyük olduğu anlaşılacaktır. Geri dönüşüm tesislerinin yapmış oldukları ticaret kendi masraflarını karşılayacak kadar” diyor.

YEREL SEFERBERLİK

Belediyeler ilçe sınırları içerisinde atık elektrikli ve elektronik eşyaları toplayıp çeşitli lisanslı işleme tesislerine gönderiyorlar. Ataşehir Belediyesi yaklaşık 8 yıldır sürdürülebilir e-atıkları toplama çalışmaları ve yürütülen projeler kapsamında ilçe sınırlan içinden 100 ton elektronik atık toplayarak, bunların lisanslı işleme tesislerinde geri dönüşümünü sağladı. Belediye atıkların hurdacılara satılması yerine belediyenin toplama sistemine verilerek geri dönüşüme gönderilmesi ile ilgili çalışmalar yapıyor.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Ayten Kartal, “Kullanım süresi dolan elektronik ürünler atık kapsamında düşünülmüyor, yastık altında sakladığımız altınlar gibi evlerde tutuluyor. Ataşehir Belediyesi olarak, farkındalığı az olan e-atık-lar ile ilgili farklı kampanyalar, yarışmalar ve toplama uygulamaları geliştirerek saklanan e-atıkları ortaya çıkarıp geri dönüşüme kazandırıyoruz.

Elektronik atıkların geri dönüşümü ülkemiz kaynaklarının kontrollü bir şekilde ekonomimize kazandırılması ile hurda ithalat miktarımızı azaltmamızı, dolayısıyla hurda malzemelerde bağımsız bir politika izlememizi sağlayacak. Ayrıca, geri dönüşümün yeni bir endüstriye dönüşmesiyle birlikte iş gücü ve istihdam yaratılacak” diyor.

Büyük seferberlik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin tanıtım toplantısında ülke çapında seferberlik başlatılması çağrısında bulundu.

Proje kapsamında sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefleniyor. Proje öncelikle kamu kurumlarında, daha sonra tüm Türkiye’de bir eylem planını kapsıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası’nda yapılan örnek üç aylık uygulamayla 45 ton kağıt, 11 ton plastik, 2,5 ton cam, lton metal olmak üzere yaklaşık 60 ton değerlendirilebilir atık, çöpe gitmeden ekonomiye kazandırıldı. Organik atıklardan kompost üretilmeye başlandı. Üç aylık süreçte yapılan uygulamalarla 76 ağacın kesilmesi önlendi, sera gazı salınımı 8 ton azaltıldı. 165 varil petrolün ve 4 ton cevherin kullanımı engellendi. Böylece yaklaşık 52 bin liralık ekonomik değer oluşturuldu.

Ayrıştırma süreci

Elektrikli ve elektronik atıkların değerlendirilmesi, atıkların toplanması ve ayrıştırılmasıyla başlıyor. Ayten Kartal bu süreci şu şekilde anlatıyor: “İlk olarak atıklar toplama noktalarından uygun ve lisanslı araçlarla, atıkların işlenmesi için izin alan tesislere taşınıyor. Sonrasında ön ayrıştırmadan geçerek ilgili sınıflara ayrılıyor. Örneğin malzemeler indirilirken yapılan “ön ayrıştırma” işleminde akü, floresan içeren aydınlatma cihazları, lambalar ve monitörler tasnif ediliyor. Kalan atıklar ise prosese girmek üzere depoya alınıyor. Atıklar prosesten geçtikten sonra ortaya çıkan malzemeler sınıflarına göre ayrılarak ilgili kuruluşa gönderilmek sureti ile hammadde haline geri dönüşümü sağlanıyor. İşleme sonucunda ortaya çıkan demir, paslanmaz, plastikler ve bakır gibi malzemeler ilgili hammadde kuruluşlarına gönderilerek ekonomiye kazandırılıyor. Bu şekilde yüzde 98 oranında bir geri kazanım sağlanıyor.”

Yenal GÖKYILDIRIM / MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı
106 ton atık topladık

Türkiye’de 2009 yılında başlattığımız elektronik atık toplama projemizle, her mağazamıza belli büyüklüklerde üniteler yerleştirerek atıkların bu ünitelerde birikmesini sağladık. Bugüne kadar toplam 106 ton atık topladık. Mağazalarımıza gelen ve aldığı ürünü ‘eve teslim’ ettirmek isteyen müşterilerimizin talep etmesi durumunda, evlerindeki eski ürünlerini alıp geri dönüşüme kazandırıyoruz. Öncelikli amacımız, çevreye verdiğimiz zararı minimuma indirmek.

Tüketicileri teşvik etmek amacıyla, evlerinde ya da işyerlerinde kullanmadıkları elektronik cihazları ya da parçalarını mağazalarımıza getiren müşterilerimize birer teşekkür sertifikası vermeye başladık. Onlara, kasalarda ve müşteri hizmetleri bölümümüzde atıklarla ilgili bilgilendirici broşürler veriyoruz. Mağazalarımızın girişine yerleştirdiğimiz elektronik atık ünitelerinde farklı ürünler için ayrı bölümler oluşturduk. Çalışanlarımız, tüketicilerimizi bu alanlara yönlendirerek e-atık’larını ilgili bölüme atmaları için teşvik ediyorlar. Bu konuda tüketicilerimizi ne kadar bilinçlendirirsek, geleceğimize ve ekonomimize o kadar katkı sağlayacağımızın farkındayız.

EDA GEZMEK

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu