Girişimcilik Haberleri

Girişimci Kadınlara Destek

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015 yılında yayınladığı Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, Türkiye 145 ülke arasında 130’uncu sırada. Bu uçurumu yaratan en kilit konu “kadınların ekonomik hayata katılımı”. Aslında tüm dünya örnekleri gösteriyor ki, kadının ekonomik hayata daha çok katılımı, ekonomik büyüme ve kalkınmaya sıçrama etkisi yaratacak bir güçte.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve eşitsizliklerin azaltılması konularında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok uygulama söz konusu. Kadınların girişimlerini desteklemek, fınansal okuryazarlık seviyelerini artırmak ya da finansman desteği almalan konusunda bilgilendirmek üzere kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör çeşitli çalışmalar yapıyor. Öyle ki bazı şirketler toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili olarak kadına yönelik ürünler çıkarıyor. Bununla birlikte ödül veren pek çok inisiyatif kadınlar için özel ödül kategorileri açıyor.

Ekonomist olarak son yıllarda sayısı hızla artan şirketlerin kadınlara dönük bu kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projelerini araştırdık. Gördük ki, Sabancı Holding’den Koç Holding’e, Garanti’den Sanofi’ye kadar 35 şirket 43 proje ile kadınlan destekliyor.

girisimci kadin destekleri

GİRİŞİMCİ KADINLARA DESTEK

Türkiye’de 2004 yılında yüzde 4,9 olan kadın girişimci oranı 2015 yılında yüzde 8’e yükseldi. Bunda şirketlerin kadın girişimcileri destekleme programlarının da etkisi olduğu yadsınamaz.

Kadın girişimciliğine yönelik çalışmalarıyla bilinen kurumlardan biri Garanti Bankası. Bu yöndeki çalışmalar 10 yıl önce başladı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bu çalışmaların şubedeki güvenlik görevlisinden en üst düzey yöneticiye kadar bankanın her seviyesinde sahiplenilen bir yaklaşım olduğunu söylüyor. Karadere, “2006 yılında kadın girişimciliğini farklı bir segment olarak ele alan ilk banka olduk” diye konuşuyor. 2014 yılında HeforShe girişimini desteklemeye başladıklarını ve Birleşmiş Milletlerin “Kadının Güçlenmesi Prensiple-ri”ne imza atan ilk Türk bankası olduklarını da söyleyen Karadere, kadınlara yönelik projelerde banka olarak 10 yıl boyunca finansman yönetimi, cesaretlendirme ve eğitim olmak üzere üç temel alanda yoğunlaştıklarının altını çiziyor. 2007 yılından bu yana Ekonomist ve KAGlDER işbirliğiyle düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yanşma-sı, 2008 yılından beri KAGİDER ile birlikte yapılmakta olan Kadın Girişimci Buluşmaları ve 2012 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin işbirliğiyle düzenlenmekte olan kadın girişimcilerin ücretsiz eğitim aldığı Kadın Girişimci Yönetici Okulu projesi, bankanın yaptığı çalışmalar arasında yer alıyor.

EYnin 2008’den beri yaklaşık 30 ülkede uyguladığı EY Girişimci Kadın Liderler Programı, Türkiye’de bu yıl ilk defa uygulamaya başlandı. EY Girişimci Kadın Liderler Programı EMEIA (Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika) Lideri Demet Özdemir, bu programın işlerini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan kadın girişimcilerin hedeflerini gerçekleştirmelerine yardım eden etkili bir liderlik programı olduğunu söylüyor. Özdemir, programın 2016 sınıfında 10 başarılı kadın girişimcinin yer aldığını belirtiyor. Girişimcilerin ilk eğitimlerini aldıklannı ve men-torlarla eşleştiklerini söyleyen Özdemir, “EY Türkiye şirket ortaklarımız gönüllü olarak girişimci kadınlanmıza bir yıl boyunca mentorluk yapıyor. Bundan sonraki süreçte ise şirketlerini büyütmek için ihtiyaç duyduklan alanlarda ücretsiz olarak eğitim, koçluk ve ağ oluşturma desteği almaya devam edecekler” diye konuşuyor.

KREDİ SAĞLIYORLAR

Turkcell, Türkiye’nin en köklü sosyal sorumluluk projelerinden olan Kardelenler ile 16 yıldır eğitim bursuyla kız öğrencilerin gelişimine kesintisiz destek veriyor. Proje kapsamında lise, üniversite ve engelli öğrencilere burs desteğinin yanı sıra eğitim ve meslek edinme süreçlerine katkı sağlayacak özel çalışmalar da yapılıyor. Bu şekilde kadınları geleceğe hazırlayan şirket ayrıca dört yıldan bu yana Ekonomiye tim, pazarlama, teknoloji alanlarında Kadın Gücü projesini de sürdürüyor. kendilerini geliştirmelerine destek Bu kapsamda kadın girişimcilerin eği- olan şirket, 500 liradan 15 bin liraya kadar kredi desteği de sağlıyor.

Türkiye Grameen Mikrofınans Programı kapsamında 2014’ün kasım ayında açılan Tekfen Vakfı Soma Mikrokredi Şubesi, bugüne kadar 357 kadına toplam 480 bin TL mikro kredi dağıttı. Programa katılan girişimci kadınlar ilk yıllannda bin TL kredi desteğine sahip oluyor. Sonraki yıllarda girişimlerinin başansına göre kredi kapasitesi maksimum 10 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Beş kişilik gruplar halinde her biri biner TL kredi alan kadınlar her hafta 25 TL geri ödeme yapıyor. Hedef ise yaklaşık bin 500- 2 bin kadına mikro kredi desteği sunmak.

Borusan Holding’in kadın girişimcileri destekleyen mikro finans şubeleri de bu alanda bir diğer örnek. Kadın girişimciler için Afyon ile Bursa’nın Gemlik ilçesinde iki mikro kredi şubesi kuruldu. Bu şubelerle fınncılıktan kuaförlüğe, gıdadan el emeği ürünlerin üretimine kadar uzanan farklı iş alanlannda kadınlara yaklaşık 4 milyon TL kredi sağlandı.

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI

Türkiye’de işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,3 iken kadınlarda yüzde 30,3 düzeyinde. Kadınlann işgücüne katılımlarının önündeki en büyük engeller olarak sosyoekonomik faktörler, emek piyasasının talep yapısı, cinsiyete dayalı iş bölümü ve ücret ayrımcılığı gösteriliyor. îşte bu nedenle birçok şirket kadın istihdamım artıracak projeler geliştiriyor veya bu tarz projelere destek veriyor.

Fiili Boya markasının sahibi olan Betek Boya da bu şirketlerden biri. Şirket, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) ve Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) işbirliğiyle Fiili Kadın Ustalar projesini başlattı. Kadın işgücünün ülkemizin gelişimindeki katkısını yükseltmek amacıyla başlatılan proje kapsamında ilk etapta 15 ilde başlayacak eğitimlere, 20-50 yaş aralığında, iş arayan ve çalışmak isteyen tüm kadınlar başvurabilecek.

Kadınlara destek olmayı amaçlayan daha birçok proje var. Örneğin Daikin, Sakura programı ile hem eğitim hem de sermaye desteği vererek 17 kadın girişimciyi iklimlendirme sektörüne kazandırdı. Limak ve Ford ise kız öğrencilerin mühendislik fakültelerini tercih etmeleri için farklı bilinçlendirme çalışmaları ve burs içeren programlar başlattı.

DİKKAT ÇEKEN PROJELER

Kadınların el emeğini değerlendirmelerine yardımcı olan şirketler de var. Örneğin Petrol Ofisi Gönül Ağacı, Nef ise HAY Atölye ile kadınların emeğini paraya dönüştürmelerine destek oluyor.

Araştırmalar dünya genelinde her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Türkiye’de ise kadın-lann yüzde 40’ı şiddetle mücadele ediyor. Aile içi şiddete karşı da şirketlerin çeşitli projeleri var. Hürriyet, 2007’den bu yana Türkiye’nin ilk ve tek 7×24 açık Acil Yardım Hattı olarak çalışan çağrı merkeziyle şiddet mağdurlarına destek olmayı sürdürürken, farkındalık etkinliklerine de devam ediyor. Avon ise 2015 yılında Aile İçi Şiddete Karşı Sessiz Kalma projesi kapsamında Sonsuzluk Kolyesi’nden elde ettiği geliri Avon’la Güçlü Kadınlar Fonu’na akta-nyor ve şiddet gören anne ve çocuk-lann eğitimi için çalışılıyor.

DEĞİŞİM BAŞLADI

KSS’nin yeni ilkeleri, değişen dünyanın değişen taleplerine ve kurum-ların ihtiyaç duyduğu yeni sürdürülebilirlik kalkanına göre biçimlendirilmeye başladı. SU CSR Kurumsal Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Genel Müdürü Asya Deniz Akyol, son yıllarda özellikle yaratıcılık (creativity), öl-çeklenebilirlik (scalability), hesap ve-rebilirlik (responsiveness), çokbölge-lilik (glocality) ve geçerlilik (circula-rity) ilkelerinin öne çıktığını söylüyor. Akyol, özellikle liderlerden tüm ilkelerle uyumlu ve sorunlan kaynağında çözebilecek yerel aksiyonlar geliştirmelerinin beklendiğinin altını çiziyor.

Projeler kadınlara ne kattı?

Bircan Topal (Borusan Mikro Kredi kullanıcısı): “ilk kez 2013’ün aralık ayında mikro kredi kullandım. Aldığım bin TL kredi ile ilk ürünlerimi alarak nikah şekeri işine girdim. Daha sonra ürün sayımı arttırmak ve makine almak için kredi kullandım. Mikro Kredi programı sayesinde şu an sadece nikah şekeri üretmiyor aynı zamanda süsleme ve nikah organizasyonu da yapıyorum.”

Songül Çokyaşar (Boyner’in Nar Tanesi projesinin Samsun katılımcısı): “Ben bir topluluk karşısına çıkıp asla konuşamazdım, çok heyecanlanırdım, elim ayağım titrerdi. Ama bu projeye katıldıktan sonra artık herkes karşısında çok rahat konuşabiliyorum. Bunun nedeni eğitimlerin bize verdiği özgüven. Derslerde öğrendiklerimi artık kendi hayatımda uygulayabiliyorum. Önyargılarımdan kurtuldum, kendimi tanıdım ve kendime güvendim. Bir haksızlığa uğradığımda korkmadan hakkımı arayabileceğimi öğrendim. Ama en önemlisi insanlığı öğrendim. Bizi de seven insanlar olduğunu, bize de güvenen insanlar olduğunu, bizi de kendi kızlarıymış gibi koruyup kollayan insanlar olduğunu öğrendim.

Damla Doğan Altınören (Nurturia kurucusu-2011 Türkiye Kadın Girişimci Yarışması finalisti): “Nurturia, annelerin tecrübe paylaşımında bulundukları bir site. Herkese açık soru-cevap bölümünün yanında, üyeler sadece Nurturia üzerinde arkadaş oldukları kişiler tarafından görüntülenen tvvitter benzeri bir güncelleme alanında özel paylaşımlarda bulunuyorlar. 2011 yılında Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’na katıldığımızda daha yeni kurulmuştuk. Gerçekten var olan bir ihtiyacı karşılayacak bir şey ortaya çıkarmış olduğumuz açıktı. Ama kurumsal olarak da değerli görüldüğümüzü bilmek ve markaların bizi fark etmesi açısından yarışmanın bize faydası oldu. Markalar çoğunlukla ajanslar üzerinden ilerliyorlar ve reklam kampanyalarının birinci dereceden sahipleri anne değiller. Sosyal medyayla ilgili bilgileri olsa bile bunca içerik kirliliği içinde annelerin hangi platformu hangi duygularla ziyaret ederek markaya yakın hissedebileceklerini ayırt etmeleri kolay değil. Bu bakımdan da yarışma, annelere ulaşabilen Nurturia’nın markalar tarafından da fark edilebilmesi için yardımcı oldu.”

Meral Altundal (Turkcell Ekonomiye Kadın Gücü Projesi katılımcısı): “Bursa Gürsu’da medikal malzemeler üretip 20 kadına iş imkanı sağlıyorum. Bu işleri sürdürmemde sermaye en önemli konuydu. Tabii ki eşim maddi destekte bulunuyordu ancak bu yeterli gelmiyordu. Birçok yerden kredi almayı düşündük fakat faizlerinin yüksek olması bizi sıkıntıya sokuyordu. Bu sırada Turkceü’in Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’ni duydum ve projeye dahil olarak mikro kredi kullanmaya başladım. Şu anda ben ve ekibim azimle çalışarak evimize destek olmaya devam ediyoruz”

Avivasa Kozadan Kelebeğe İzmir’deki 130 dezavantajlı kadına finonsal okuryazarlık eğitimi verildi. Bu yılın sonunda eğitimin bin kadına ulaşması hedefleniyor.

Avon Meme Kanseri ile Mücadele 10 binin üzerinde kadına ücretsiz mamografi taraması yapıldı. Sekiz hastaneye mamografi cihazı bağışlandı. AVON Sağlığa Yolculuk Tırı ile 32 il ziyaret edildi. Tüm bu çalışmalarla toplam 50 bin kadına ulaşıldı. Proje sürdürülüyor.

Aile içi Şiddete Karşı Sessiz Kalma Bu eğitim programı kapsamında 2015’te 3 bin kadına ulaşıldı. Üç yılın sonunda sahadaki temsilcilerin vereceği eğitimin çarpan etkisiyle toplamda 54 bin kadına ulaşılması hedefleniyor.

Bimsa Kadın Anneyse Gelir seviyesi düşük, yeni doğum yapmış kadınların doğum sonrası ihtiyaçlarına cevap bulunmaya çalışılıyor. Yeni bir proje. Aynı şekilde sürdürülecek.

Borusun Holding Annemin İşi Benim Geleceğim Proje kapsamında kurulacak her “Borusan Neşe Fabrikası” 75 cocuk kapasiteli olarak planlandı. Halen lÖO’e yakın anne bu hizmetten yararlanıyor. Mikro Finans şubeleri aracılığıyla da bugüne kadar farklı iş alanlarında bin 5Ö0’den fazla kadına toplam 4 milyon TL’ye yakın kredi sağlandı. Borusan Nese Fabrikası kurulumu sürdürülürken, Mikro Finans şubeleri de kredi vermeye devam edecek.

Haydi Kızlar Koalamaya Holdingin Gemlik yerleşkesindeki çalışanların 7-17 yaş arasındaki kız cocuklarına bilgisayar programlama ve kodlama dersi verilmesini hedefleyen proje kapsamında 60 çocuğa ulaşıldı. Farklı lokosyonlordaki çalışan çocuklarına yönelik olarak yaygınlaştırılmaya devam edilecek.

Boyner Nar Taneleri-Güçlü Kadınlar Mutlu Yarınlar Özel sektör tarafından uygulanan kadın odaklı bu proje ile yetiştirme yurtlarında yetişen 160 genç kadına eğitimler sunuldu ve genç kadınlar mentorluk programıyla desteklendi. Nar Taneleri, önümüzdeki yıl içinde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü programı haline gelerek daha da yaygınlaştırılacak.

İyi İşler Tedarikçi ağında yer alan kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını destekleyecek kapasite geliştirme programına markanın tedarikçileri içinde yer alan 63 kadın girişimci arasından 25’i katıldı. Hedef diğer kadın girişimcilere de ulaşmak.

Citibank Mikrogirişimci Kadınlara Destek Mikrogirişimci kadınlara yönelik eğitimlerle 15 bin kadına ulaşan Var olan projeler sürerken, yıl sonuna kadar altı ilde banka, sekiz yıldır Mikro Girişimci ödülleri de veriyor. Girişimcilik Destek Birimleri oluşturulacak. Bu projeyle bin 600 kadın girişimciye ulaşılması hedefleniyor.

Daikin Sokura Eğitim ve sermaye desteği sayesinde 17 kadın girimici iklimlendirme sektörüne Kazandırıldı. Üç yılın sonunda 100 kadın girişimcinin iklimlendirme sektöründe kendi işinin patronu yapılması planlanıyor.

Doğan Gazetecilik Baba Beni Okula Gönder 2005 yılında başlayan Baba Beni Okula Gönder seferberliği ile 11 bin 100 kız çocuğuna eğitim bursu verildi, 33 kız öğrenci yurdu ve 12 köy okula yapıldı. Yurtlarda her yıl yaklaşık 3 bin 500 kız öğrenci eğitimlerine devam ederken proje de sürdürülecek.

E&Y Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı 10 kadın girişimciye ulaşıldı. Her yıl kadın girişimci sayısını artırarak program sürdürülecek.

Enerjisa Ekinözü’nün Kız Öğrencileri Kahramanmaraş’taki 300 kız öğrenci hayatlarında ilk defa spor ve satranç turnuvasına katıldı.

Kökü Sende Kemoterapi nedeniyle saçları dökülen kadınlara sac bağışı toplanması ve kemoterapi gören kadınlara moral desteği verecek bir ağ oluşturulmasını hedefliyor. Henüz yeni başladı. Hedef bu yönde ihtiyacı olan kadınlara ulaşabilmek.

Fiili Boya Fiili Kadın Ustalar Kadınların meslek sahibi olmalarının hedeflediği projenin pilot 15 ilde toplam 300 civarında kadının eğitimlere katılması uygulaması yeni başladı. bekleniyor.

Ford Bal Arıları Mühendis Oluyor Fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapmak ve mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler verilen bu proje kapsamında 16 ilde 18 okulda gerçekleştirilen seminerlerle 4 bin öğrenciye ulaşıldı. Proje kapsamında 81 ilde 100 kız ve 100 erkek öğrenci olmak üzere, 16 bin 200 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Garanti Bankası Kadın Girişimci Yarışması 2007 yılından bu yana Ekonomist ve KAGİDER işbirliğiyle yapılan yarışma sayesinde 31 bin kadına ulaşıldı. Banka, sürdürülebilirlik politikasının vazgeçilmez bir parçası olan ve toplumsal faydayı odağına alan kadın girişimciliğe yaklaşımını ve bu kapsamda yürüttüğü çalışmaları belli Bir dönem veya kişi sayısıyla sınırlamıyor.

Kadın Girişimci Buluşmaları 2008 yılında KAGİDER ile birlikte başlatılan ve bugüne kadar 31 ilde gerçekleştirilen buluşmalara 6 bin kişi katıldı. –

Kadın Girişimci Yönetici Okulu 2012 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin işbirliğiyle, kadın girişimcilerin ücretsiz eğitim aldığı proje kapsamında 15 ilde bin 500 kadın girişimciye ulaşıldı.

Henkel Hayata 10 Kat Değer Kat 150 kadına meslek edindirme kurslarına katılım için destek sağlanacak. Çanta satışlarından elde edilen gelirin aktaralacağı meslek edindirme kurslarıyla kadınların istihdamına destele olunması hedefleniyor.

Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! 2004 yılında farkındalık yaratmak amacıyla başlayan kampanya kapsamında 20 binden fazla şiddet mağduruna destek olundu. 2007 yılında kurulan 7×24 açık Acil Yardım Hattı ile -2015 yılında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na devredilene kadar- 45 bin çağrıya cevap verildi. Başlangıçta olduğu gibi, halen tüm yakıcılığıyla süren kadına şiddet konusunda farkındalığı artırmaya ve sorumlu kurumlan harekete geçirmeye devam edecek.

Haklı Kadın Platformu 2011 yılında Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın çağrısıyla bir araya gelerek platformu oluşturan 40’ın üzerindeki sivil toplum kuruluşunun toplam üye sayısı 100 binin üzerindeydi. Beş yıl boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalıştı, toplantılar, buluşmalar, hak savunuculuğu, meclise daha fazla kadın milletvekilinin girmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda kampanyalar ve etkinlikler yaptı.

İpekyol İpekyol ile geri dönüyorum İş hayatına ara vermiş kadınlara istedikleri saatlerde Annelik nedeni ile is, hayatına ara vermiş kadınları yaşadıkları yere, en yakın mağazalarda görev alabilmelerini kendi belirleyecekleri çalışma saatleri ile tekrar iş nedefİeyen projeye 3 bine yakın başvuru söz konusu. hayatına kazandırmak, istihdam yaratmak.

Koç Holding Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Farkındalık eğitimlerine 20 bin çalışan, bin 400 bayi ve Eşitliğini Destekliyorum 800’ü aşkın yerel bayi yönetim temsilcisi katıldı. Eğitimler sürdürülecek.

Limok Türkiye’nin Mühendis Kızları Lise çağındaki kız öğrencilerin mühendislik fakültelerini Kadın mühendis sayısını artırmak ve kadınların tercih etmeleri için çalışılırken, üniversitelerde ise mühendislik şirketlerde karar verici konuma yükselmelerini okuyan 40 öğrenciye burs ve mentorluk veriliyor. desteklemek.

MasterCard Evin Hesap Uzmanı Kadın 10 ilde bin 700 kadına SGK hakları ve finansal hizmetler konusunda bilinçlendirme eğitimleri verildi. Üç yıla yayılması hedeflenen projenin nihai hedefi yurt çapında 100 bin kadına eğitim vermek.

Mercedes Her Kızımız Bir Yıldız 2004 yılında başlayan ve kız öğrencileri mesleki eğitime Önümüzdeki dönemlerde de kesintiye uğratmadan teşvik etmeyi, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı kız öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmaya devam amaçlayan eğitim programıyla, 12 yılda 17 ilde okuyan 200 edilmesi planlanıyor. kız öğrenci desteklendi. Ayrıca 56 ilde 3 bin 500 kıza eğitim desteği verildi. Proje kapsamında bin lise ve 200 üniversite öğrencisine burs veriliyor.

Microsoft Teknolojinin Kadın Liderleri yarışması Bu yıl ilki yapılan yarışmaya 300 kadın başvurdu. İlk etapta toplumsal farkındalık yaratmak, ikinci etapta ise yazılım ve yenilikçi teknolojiler hakkında global ve yerel eğitimler ve seminerlerle bu başarılı kadınları desteklemek.

Nef HAY Atölye İşgücüne katılamayan kadınların el emeğinin değerlendirildiği bu projede bugüne kadar 230 kadın ile çalışıldı. Yıl sonunda cezaevlerinde açılması planlanan atölyelerle 750 kadına, gelecek yıl sonuna kadar ise bin kadına ulaşılması hedeflemiyor.

Pepsi Kızlarımız Okuyor Çalışanların ve şirketin yaptığı bağışlarla yaratılan fon sayesinde bugüne kadar 72 kız öğrenci desteklendi. Projeden yararlanan kızların çalışanlar ile diyalogları arttıkça ve birlikte gerçekleştirdikleri paylaşımlar çoğaldıkça şirket içerisinde de projeye destek verenlerin sayısı artıyor. Bu doğrultuda gelecek dönemde katlanarak daha fazla kiz çocuğuna destek verme hedefi var.

Petrol Ofisi Gönül Ağacı Başlangıçta 50 kadına istihdam yaratan bu proje mevcut durumda 250 kadına ulaştı. Proje kadın sayısı artırılarak devam edecek.

Philips Türkiye Süt Saatim 2015 yılından bu yana 73 şirket projeyle ilgili bilgilendirildi, 30 şirket ise projeye katılım talebi gönderdi. Bunların yanı sıra hijyen şartlarını karşılayan 25 şirkete destek olarak ürün gönderimi yapıldı. Türkiye’de faaliyet gösteren ilk 100 şirkette süt sağma odası kurulması hedefleniyor. Sonrasında tüm Türkiye’deki çalışan annelere ulaşılması planlanıyor.

Profilo Türkiye Enerjisini Topluyor Kadınları, beyaz eşya, giyim, gıda, yakıt kullanırken nasıl Yeni eğitimlerle bilinçlendirme çalışmalarına devam tasarruf edebilecekleri Konusunda bilinçlendirmeyi içeren edilecek, proje kapsamında bugüne kadar 45 bin kadına ulaşıldı.

Sabancı Holding Sabancı Gönüllüleri İstihdam, eğitim, kişisel gelişim, psiko-sosyal destek ve sponsorluk projeleriyle bin kadının hayatına dokunuldu Önümüzdeki üç yıl stratejik konu kadın olarak belirlendi ve farklı alanlarda projelerle yola devom edilecek.

Sanofi Geleceğin Kadın Liderleri 8u proje kapsamında, kişisel gelişim, sektörel bilgi, is Proje ile Türkiye’deki istihdamı oranının Avrupa yaşamı dinamikleri ve kariyer planlaması konularında standartlarına çıkarılmasına katkı sağlanması verilen eğitimleri, bugüne kadar 388 genç kadın tamamladı, hedefleniyor.

Şekerbank Mikro Finansman Projesi 2015 başından bu yana 39 kadına finansman desteği sunuldu. Her yıl 200 kadına daha ulaşılması hedefleniyor.

TEB Kadın Akademisi Kadınlara ekonomide yalnızca tüketici değil üretici kimliğiyle Her ay farklı bir ilde kadın akademisi yapmak. yer almaları için ihtiyaç duydukları bilgiyi sağlayan ve onları iş dünyasının başarılarıyla ilham veren Kadınlarıyla buluşturan TEB Kadın Akademisi bugüne kadar bin 100’aen fazla kadına ulaştı.

Tekfen Holding Tekfen Vakfı Soma Mikrokredi Şubesi 2014’ün kasım ayında açılan Tekfen Vakfı Soma Mikrokredi Bin 500 – 2 bin kadına mikrokredi desteği sağlanması Şubesi, bugüne kadar 357 kadına, toplam 480 bin TL hedefleniyor, mikrokredi dağıttı.

Teknosa Kadın İçin Teknoloji Dokuz yıldır kadınlara yönelik ücretsiz bilgisayar eğitimi Eğitimlere önümüzdeki günlerde de hız kesmeden, düzenleyen şirket 58 ilde 15 bin kadının hayatına dokundu. Türkiye’nin farklı illerinde devam edilecek.

Tuppervvare Türkiye Pembe Tebeşir 25 üniversiteli kız öğrencinin yıllık eğitim ihtiyaçları karşılanıyor. Daha cok kız öğrenciye ulaşılarak sayının artması hedefleniyor.

Turkcell Ekonomiye Kadın Gücü Kadınların “sosyal borçlanma” modeli üzerinden kredi desteği almasının sağlandığı proje kapsamında mikrokredi kullanan girişimci kadın sayısı 100 bine yaklaştı.
Kardelenler 100 bini askın eğitim bursu ile toplamda 30 bin kız öğrenci desteklendi Kız çocuklarının eğitimine destek vermeye devam edilecek.

Vodafone Önce Kadın Türkiye’nin ilk sosyal is modeli olan Vodafone Önce Kadın Programı ile 640 binden fazla kadına ulaşıldı. Son üç yıldır devam eden Vodafone Önce Kadın Programı’nın daha uzun yıllar sürdürülmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda kadınların güçlendirilmesine yönelik yeni projeler geliştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu