Girişimcilik ekosisteminin destekçisiyiz
İTÜ ARI Teknokent, ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni teknoloji şirketlerinin kurulmasına verdiği destekle çok önemli bir iş yapıyor. Girişimcilere sunduğu olanaklar dünyaya örnek olacak nitelikte…
BU hafta sizler için, ‘Güney Doğu Avrupa’nın En îyi Teknokenti’ büyük ödülünü kazanmış olan İTÜ ARI Teknokent’i mercek altına alacağım.
Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin en iyi örneklerinden biri olan ITÜ ARI Teknokent’in ülke ihracatına katkı sağlayacak teknoloji girişimlerine destek vermek ve firmaları bir adım daha öteye taşıyarak uluslararası markalara dönüştürmek öncelikli hedefleri arasında. Bu amaçla özellikle son birkaç sene içerisinde kendi içinde farklı yapılanmalara giderek girişimcileri geliştirecek dünya standartlarında projelere imza atmış bulunuyorlar. Bu projelerin en başarılılarından biri de ITÜ Çekirdek.
DÜNYA SIRALAMASINA GİRDİ
Dört yıl önce kurdukları ‘Erken Aşama Kuluçka Merkezi ITÜ Çekirdek’ Türkiye’den, dünya ve Avrupa kuluçka merkezleri sıralamasına giren ilk merkez niteliğinde. UBI Global Kuluçka Merkezleri sıralamasında Avrupa’da en iyi sekizinci dünyada ise en iyi 18’inci kuluçka merkezi.
ITÜ Çekirdek ticarileştirilebilir bir teknoloji fikri ya da projesi olan girişimcilere, teknoloji şirketlerini kurup, geliştirmelerine olanak tanıyacak her tür desteği sağlıyor. Ayrıca büyük potansiyele sahip özel kategoriler açarak sektörlerin gelişimine de ön ayak olmaya çalışıyorlar. Bu kapsamda geçtiğimiz senelerde ‘Bulut Bilişim’ kategorisi büyük ilgi görmüştü. ITÜ Çekirdek’in 2015’teki ‘Özel’ kategorisi ise yeni nesil akıllı ulaşım araçlarıyla otomotiv teknolojileri oldu. Hedef önümüzdeki 10 sene içinde elektrik, elektronik, yazılım ve enerji üzerine odaklanarak gelişecek otomotiv sektöründe Türk markalı teknolojiler üretecek girişimcileri desteklemek.
GİRİŞİMCİYE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR
İTÜ Çekirdek’in ön etap elemesi sonucunda belirli sayıda girişimci ‘Ön Kuluçka’ adı verilen sürece kabul ediliyor. Bu aşamada girişimci ITÜ Çekirdek’in tüm olanaklarım kullanarak projesini geliştirme imkanına sahip oluyor. Bir yandan projelerini hayata geçirmeye çalışırken, hızlandırma sürecinde profesyonellerden ve akademisyenlerden iş planı hazırlama, pazarlama, sunum gibi temel işletme eğitimleri de alıyor. Böylelikle hem teknik hem de işletme bilgisine sahip kişilere dönüşme imkanı buluyor. ITÜ Çekirdek, süreci ‘Big Bang’ adı verilen ve girişimcilerin aldıkları eğitimler sonucunda ortaya çıkardıkları projelerin değerlendirildiği ödül etkinliği ile taçlanıyor. Başarılı ekipler ITÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne dahil edilerek bir yıl boyunca ücretsiz olarak Kuluçka Merkezi’nin sunduğu tüm olanaklardan yararlanabiliyor.
İVMESİ GİDEREK ARTIYOR
Gerek ülkemizdeki girişimcilikle ilgili farkındalığm artması, gerekse yıllardır başarılı işlere imza atıyor olması ITÜ Çekirdek’in grafiğini hızla yükseltmiş durumda.
■ İTÜ Çekirdek’e ilk üç yıl boyunca gelen başvuru sayısının toplamı 2500 iken dördüncü yılında 3900 başvuru gerçekleşti.
■ ilk üç yıl boyunca merkeze kabul edilip desteklenen proje sayısı 74 iken dördüncü yılda proje sayısı 250 oldu.
■ ilk üç yıl toplamında girişimcilere verilen nakit ödül miktarı 765 bin TL iken dördüncü yılda 1 milyon TL’si nakit olmak üzere toplam 2 milyon 815 bin TL ödül verildi.
■ Dört yıl boyunca toplamda 7 milyon TL’yi ITÜ Çekirdek’i kurmaya ve girişimcilere destek olabilmek amacıyla sürdürmeye ayırırken, tüm bu süre zarfında hiçbir girişimciden hisse veya bedel talep edilmedi.
YENİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN YANINDA
ITÜ ARI Teknokent’in girişimcilere sağladığı 800 metrekarelik açık ve kapalı ofis, laboratuvar, seminer ve toplantı salonları ile bir girişimcinin ihtiyacı olan bütün fiziki olanakları bir arada sunuluyor. ISO, OIB, Microsoft, IBM, Engilkan Vakfı, Cardtek Group, Monitise, Ege Kimya, Yapı Kredi Teknoloji, Agito gibi pek çok önemli kuruluşun destek ve işbirliği ile Türkiye’ye yeni teknoloji şirketleri kazandırıyorlar. Kazandıkları para ödülünü projelerini geliştirmek için sermaye olarak kullanacak olan girişimciler ayrıca yatırımcılarla tanışma ve profesyonel bir iş ağı oluşturma olanaklarıyla dünya çapında iddialı olabilecek şirketlerini kurma yolunda hızla ilerleme fırsatını yakalıyor. Nitekim EBAN’ın Avrupa çapında meşhur Invest Horizon melek yatırımcılar forumuna da TBAA ile beraber ev sahipliği yaparak geçen yıl Avrupa çapında büyük ses getiren bir çalışmaya da imza attılar.
İTÜ GATE ŞİRKETLERİ ABD’YE TAŞIYOR
İTÜ ARI Teknokent olarak teknoloji firmalarının ABD pazarına açılmasını destekleyen ‘İTÜ GATE Uluslararası Girişimcilik Hızlandırma Programı’ ile toplamda 60 firmaya uluslararası pazara açılma eğitimi ve danışmanlığı hizmeti verilmiş. 27 firma ABD’de potansiyel müşteri, partner ve yatırımcılarla buluşturmaya götürülmüş. Teknoloji firmalarını yılda üç sefer yani üç ay ABD’ye taşımakla kalmayıp; gerek İTÜ ARI Teknokent ekosisteminden, gerek Türkiye’den ihtiyacı olan herkesin kontak ofis olarak kullanmaları, danışmanlık almaları amacıyla Chicago ve San Francisco’da İTÜ ARI Teknokent ofislerini de açtılar.
BAŞARILI ÖRNEKLER VAR
Geçtiğimiz günlerde Etohum’un bu yıl sekizincisini düzenlediği Startup Turkey etkinliğinde İTÜ GATE programı ile ABD pazarına açılan AloTech ve UrbanStat dereceye giren ilk iki firma olmayı başardı. İnternet üzerinden dünyanın her yerinde beş dakikada istenen her ölçekte çağrı merkezi kurma imkanı sağlayan AloTech, jüri ve yatırımcıların büyük beğenisini kazanırken, mekansal analitik ve coğrafi kodlama özellikleri ile sigorta ve gayrimenkul şirketlerinin maliyetlerini büyük ölçüde azaltmasını sağlayan UrbanStat, halen devam eden uluslararası yatırım toplama süreci ve müşterinin önemini sunumu boyunca tereddütsüz vurgulayışı ile yatırımcıların ilgisini çekti. Bu etkinlikte İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi ve İTÜ GATE Uluslararası Girişimci Hızlandırma Programı’ndan toplam 10 girişimci yer aldı. Bunlardan dördü finale kadar gelme başarısını gösterdi. Finale kalan diğer İTÜ ARI Teknokent girişimcileri, zor koşullarda uçabilen ve endüstriyel görevleri yerine getirebilen ‘drone’ üreten Maxwell ve küçük ve orta boy işletmecilerin rahatça müşteri bağlılık programları yürütebilmesi için donanım ve yazılım ürünleri sağlayan Fidelo oldu.
ŞİRKETLERİ MELEKLER TAŞIYOR
Melek yatırımcılık Türkiye’de hızla gelişen bir alan. Özellikle ülkemizde melek yatırımcı denildiğinde mobil ve yazılım alanlarına yönelim olduğu bir gerçek. Melek yatırımcıların daha hızlı geri dönüş elde edilecek alanlarda yoğunlaştığını, girişimcilerin de bu alanlara eğilim gösterdiğini söyleyebiliriz. Ama ülkemizin rekabetçi üstünlüğe erişebilmesi açısından her sektörde gelişime ihtiyaç var. Diğer bir deyişle her sektörün melek yatırımcıya ihtiyacı var.
2015 Türkiye’de networkler, girişimciler ve kamu açısından umut verici bir yıldı. 2016 yılının da yeni düzenlemelerle beraber, melek yatırımcılarda artış yaşanacağını ve yatırımcıların artık yalnızca e-ticarete değil her sektöre yatırım yapmaya başlayacaklarını düşünüyorum.
FORUMDA ÇOK BAŞARILIYDILAR
Merkezi Washington DC’de bulunan GBAN-Global Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkanı Jonathan Ortmans’m hoşgeldiniz konuşması ile başlayan WBAF2016 – Dünya Melek Yatırım Forumu, 22-23 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul’da İTÜ ARI Teknokent’in de partnerleri arasında olduğu bir etkinlikle gerçekleştirildi. Açıkçası bu etkinlikte de İTÜ ARI Teknokent’in önerdiği girişimcilerin global melek yatırımcılar karşısındaki performansını bizzat görünce, tüm bu çalışmaların ne kadar doğru olduğuna da şahit olduk.
Herkese iyi haftalar…
Baybars Altuntaş / Para