Girişimcilik İçin Finansman Modelleri
Dünya Girişim Forumu ’nda geleceğin yatırım finansman modellerinin nasıl olacağı tartışıldı ve ‘21. Yüzyılın Finansman Modeli 3.0’ adlı yaratıcı ve kapsamlı bir model önerisi geliştirildi…
Girişimcilik 3.0
DÜNYA Girişim Forumu bu yıl Fransa’nın Lyon kentinde toplandı. 40’ın üzerinde ülkeden 600 civarında katılımcı ile gerçekleşen Forum’da ilk kez Crovvd’s Den isimli bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya altı ayrı ülkeden altı ayrı dragon jüri üyesi beş ayrı ülkeden gelen finalistleri değerlendirdi. Ben de Türkiye’den davet edilen dragon olarak jüri koltuğunda yerimi aldım. Finale kalanların içinden Türkiye’den Bahadır Ödevci’nin kuruculuğunu yaptığı ImonaCloud projesi dünya İkincisi oldu, göğsümüzü kabarttı. Dünya birincisi olan proje ise Bulgaristan’dan nano-uydu konuluydu.
Dünyada ilk kez düzenlenen Crowds’ Den’de yanım sıra Avusturya, Finlandiya, Singapur, Polonya ve Ürdün’den dragonlar jüri üyesiydi. Yedi dakikalık sunum sonrası yedi dakikalık girişimci sorgulaması yapıldı. Sonrasmda da 600 kişilik dinleyici topluluğunun yanı sıra binlerce takipçi internetten oylarını verdiler, arzu edenler Online yatırım yaptılar.
İDEAL FİNANSMAN MODELİ NEDİR?
Bu yıl ki forumun think tank bölümleri de iyiydi. Lyon înovasyon merkezinde düzenlenen üç ana think tank vardı. Ben Finans 3.0 bölümünü yönettim.
Finans 3.0’da cevabını aradığımız soru şuydu: Dünyada girişimciler için herhangi bir finansman sorunu yok. Ancak tüm girişimciler finansmana eşit hızda ve kolaylıkta ulaşamıyorlar. Dolayısıyla, çok daha doğru startup projeleri finansman bulamaz iken diğerleri bulabiliyor. Daha adil ve tüm girişimcilerin eşit hız ve kalitede finansmana ulaşımını sağlayacak ve 21. yüzyılın finansman modeli olarak sunabileceğimiz çözüm ne olabilir?
20 ayrı ülkeden yaklaşık 60 katılımcıyla yürütülen bu çalışmada beni asiste eden dört önemli uzman vardı. Bu uzmanlar, kısa bir panel sonrası 60 kişilik grubu dörde ayırarak her grubun başında grup liderliği yaptılar. “Melek Yatırımcılık” grubuna Brüksel’den EBAN Emeritus Başkam Paulo Andrez, “Crodfundind / Kitlesel Fonlama” grubuna Washington D.C.’den ABD Küçük İşletmeler Konseyi Başkanı Karen Kerrigan, “Kuluçka Merkezleri ve Hızlandırıcılar” grubuna Ürdün’den 0asis500 başkanı Yousef Hamidaddin ve “VC” grubuna Kore’den APEX Yatırım Başkanı Peter Chun liderlik yaptı.
Her grup, bu sorunun cevabına ulaşabilmek adına üç önemli bulguyu grupla paylaştı. Tüm bulgular bir araya getirilerek Finansman Modeli 3.0’ı oluşturduk.
GELECEĞİN FİNANSMAN MODELİ
İşte vardığımız sonuçlar ve işte yarının girişimciler için Dünya Girişim Forumu’nun önerdiği finansman modeli:
1- Öncelikle, ‘yatırımcı’ kelimesinin yeniden tarif edilmesi gerekiyor. 20 yıl önceki yatırımcı kimliği ile bugünün ve yarının yatırımcı kimlikleri oldukça farklı. Bundan sonra yatırımcılardan sadece finansman talep edilmeyecek. Yatırımcılar, girişimcilere ve işini büyütmek isteyenlere artık mentorluk, know-how ve network de sağlamak durumunda kalacaklar. Bu da, yatırımcı sayısının hızla artmasından ve bolluğundan kaynaklanıyor. Girişimciler, projelerine yatırım yapmak isteyen yatırımcı sayısının bolluğu karşısında, kendisine finansman dışında da neler sağlanacağını sorgulayacak.
2- Startup’lar artık yatırımcıların karşısına çıkmak yerine Investor Netvvork / Yatırım Grup’larımn karşısına çıkmayı tercih edecekler. Böylelikle, yine aynı oranda hisse ile daha fazla yatırımcının desteğini alma şansına odaklanacaklar.
3- Yatırım grupları, şu sıraladığımız çeşitli ve hedef kitleleri farklı yatırımcı profilini gruplarında bulundurmak zorunda olacaklar: Crovvdfunders, melek yatırımcı, VC, hızlandırıcı, kamu kaynağı, banka, özel yatırım fonu, aile ofisi… Böylelikle, yatırım grubuna başvuran girişimci, aslında ortak yatırım fonuna başvurmuş gibi olacak. Bu da, hem girişimcinin daha kısa zamanda daha fazla ve daha çeşitli finansman kaynağına ulaşmasını kolaylaştıracak.
4- Tüm ülkelerde kamu otoritelerinin, Türkiye’deki akredite melek yatırımcılık sistemine benzer bir yatırımcı akreditasyon sistemine geçerek startup’lara yatırım yaparak istihdam oluşturan bu yatırım ağlarına vergi avantajı sağlayarak destek vermesi gerekiyor.
Tüm bu çıktılar “21. Yüzyılın Finansman Modeli 3.0” adı altında Avrupa Komisyonu’na, Birleşmiş Milletler’e ve Beyaz Saray’a rapor olarak ocak ayma kadar sunulacak.
Haftaya görüşmek üzere…
Baybars Altuntaş / Para