Girişimcinin sorması gereken hayati sorular
Girişimci olmaya karar verdim demekle iş bitmiyor. Mucit misiniz, inovatör mü, yoksa imitasyoncu mu? Bu soruların yanıtlarını doğru bir şekilde vermelisiniz…
BU hafta iş fikrinin oluşmasından işi kurana kadar geçen süreci beraber inceleyeceğiz. İlk aşama, girişimcinin aklına bir iş fikrinin gelmesiyle başlar. Her girişimci adayı için aklına gelen iş fikri müthiş bir iş fikridir ve bu işten çok para kazanılabilecektir. Ancak gerçekten bu işten para kazanılıp kazanılamayacağı sorusunun cevabı şuralarda gizlidir: Mucit misiniz yoksa inovatör mü? Mucitlikten girişimciliğe geçiş yapabilecek beceri düzeyiniz var mı? Girişkenlik aşamasından girişimcilik aşamasına nasıl geçiş yapılır? Tüm bu soruların cevabı sizin ne kadar başarılı girişimci olabileceğiniz konusunda fikir verir.
Nitekim, kendi girişimcilik yolculuğumdan örnek vermek gerekirse; ilk iş fikrimi yakın çevremle paylaştığımda herkes bana “Sana mı kaldı bu işi yapmak?”, “Sermayen mi var ki bu işi yapacaksın?”, “Önce okulunu bitir, sonra stajım hallet, daha sonra ne istersen yapabilirsin” gibi olumsuz geri bildirimde bulundular. Ancak henüz 22 yaşında öyle bir hamle yaptım ki, otobüsle gidip geldiğim okula bir müddet sonra sıfır BMW ile gidip gelmeye başladım. Çünkü, b.en mucit değildim, ama inovatördüm. Hiç kimsenin yapmadığı ancak piyasada çok ihtiyaç hissedilen tur operatörlüğü, hosteslik gibi yepyeni eğitim programlarını pazara getirdim.
GİRİŞİMCİLİĞE GEÇİŞİN ÜÇ UNSURU
Girişkenlik seviyesinden girişimcilik seviyesine geçişte dikkat edilmesi gereken çok önemli üç unsur var: İnovasyon, pazarlama planı ve iş kurma kararı. Bu adımları atabilenler girişkenlikten girişimciliğe geçiş sürecini başarıyla tamamlamış oluyorlar. Girişimciyi diğer tüm insanlardan ayıran özelliği inovasyon yapabilme becerisi, pazarlama planı geliştirebilme becerisi ve iş kurma kararını alabilme becerisidir.
Bu aşamalarda aşağıdaki soruların cevaplarını düşünmenizi öneriyorum:
Iş fikrini hayata geçirebilmeniz için gerekli olan iş planını nasıl geliştirirsiniz?
Geliştirdiğiniz iş planının işinizi sıfırdan kurgulayabilmeniz için nasıl bir iş modeline ihtiyacı var?
Iş planı mı önemli, iş modeli mi?
işinizi ileride kolaylıkla melek yatırım alabileceğiniz şekilde nasıl modelleyebilirsiniz?
İnovasyon mu, imitasyon mu? Hangi durumlarda hangisi?..
Pazarlama planını nasıl geliştirmelisiniz ki minimum bütçe ve maksimum satış yakalansın?
HER DURUMDA İNOVASYON ZORUNLU MU?
Girişimci öyle bir ürün veya hizmet geliştirmelidir ki pazarda yepyeni bir unsuru içersin. Ürün veya hizmetin yepyeni bir ürün veya hizmet olması veya pazarlama tekniğinin yepyeni unsurlar içermesi yeya satış tekniğinin yepyeni bir teknik içermesi söz konusu olabilir. Ancak her durumda inovasyon yapılması zorunlu mudur? Üreticinin pazarda tek başına yeterli olmadığı durumlarda inovasyon yerine imitasyon / taklit de tercih edilebilir mi? İşte, başarıyı yakalayabilmek için buna karar verme ve inovasyon yapılma zorunluluğu olup olmadığını tespit etmek girişimci açısından çok önemlidir.
İnovasyon ve imitasyon hangi durumlarda zorunludur? İnovasyon nasıl yapılır? İnovasyon ürün veya hizmetin hangi unsurlarını kapsar? Girişimcilik ve inovasyon arasındaki sıkı bağlantı nedir? İnovasyon yapıp yapmadığınızı nasıl anlarsınız?
Henüz üniversite öğrencisiyken Türkiye’nin 40 inovatif işadamından biri seçilen ve inovasyon becerisi kitaplara konu olan birisi olarak şunu söylüyorum. Para kazanmak akıllı girişimcinin işidir ve akıllı girişimci de ortaya çıkardığı inovasyondan anlaşılır.
Girişkenlik aşaması ve inovasyon/imitasyon aşaması da tamamlanır ve artık iş kurma kararı alınır. Bu aşamada girişimcinin üç önemli konusu vardır: İş planını geliştirme, iş modelini geliştirme ve iş kurma kararını alabilme. Hazırladığı bu planlar aynı zamanda bir sonraki adım olan pazarlama basamağı ile de senkronize çalışmalıdır.
Bu yol haritasındaki sinyalizasyon sistemlerindeki ışıkların neler olduğunu sizlerle paylaştım. Önümüzdeki haftalarda bu ışıklara uymadığınızda sizi bu yolculukta neler bekliyor.
Baybars Altuntaş / Para