Giyilebilir cihazda yerli AR-GE girişimi oldu
Giyilebilir cihazlarda kurumların iş süreçlerinde kullanması için yazılım platformu geliştiren Hangaar; sağlık, güvenlik ve perakende sektörlerine odaklanıyor. Girişimciler, akıllı giyilebilir ürünler alanında yerli bir girişim olarak yurtdışı pazarda da yer almak istiyor.
Mahmut Cihat Karaman ve ismet Özmen, kurdukları girişim Hangaar’da giyilebilir cihazların kurumsal şirketlerde iş uygulamalarında kullanılmasına yönelik bir yazılım platformu geliştirdi. Şu anda giyilebilir cihazlar, akıllı gözlük ve saatler üzerine çalışan ekibin ürünü V-Sight, tüm dünyanın üzerinde çalıştığı, akıllı giyilebilir ürünler alanında yerli bir girişim olarak yurtdışı pazarda da yer almak istiyor.
Şirketleri hedefliyor
Mahmut Cihat Karaman, girişim sürecini şöyle anlatıyor:
“İlk şirketimizi daha öğrenciyken kurduk ve batırdık. O zamanlar dışarıya tapu kadastro olarak iş yapıyorduk. Sonrasında beraber çalışmaya devam ettik. 2014’ün Nisan ayında Sanayi Bakanlığı’ndan Teknogirişim Sermaye Desteği aldık. Sonrasında çalıştığımız yerlerden istifa ettik.
2014 Nisan’dan beri İTÜ Çekirdek’te çalışıyoruz. Aslında iş fikrimiz “Artırılmış Gerçeklik” (Augmented Reality) ile başladı. Sonra evrilerek mentorlarımızın, bize destek sağlayanların geribildirimleriyle giyilebilir cihazların kurumsal şirketlerde iş uygulamalarında kullanılmasına yönelik bir yazılım platformu girişimi haline getirdik.”
Google Glass veya Epson’un Moverio Gözlüğü gibi cihazlarda kullanılmak üzere yazılımlar üreten Hangaar, burada özellikle kurumlan hedefliyor. Sağlık, güvenlik ve perakende sektörlerine odaklanan girişimciler, ana segmentleri dışında, sigorta ve taşıma sektörlerinde de stratejik partnerlerle işbirlikleri ile büyümek istiyor.
Farklı kullanım alanları var
Mahmut Cihat Karaman, kurumların işlerini evden serbest şekilde yapabilmelerini sağladıklarını söyleyerek kullanım alanlarını şöyle açıklıyor:
“Kullanıcı şirket, platformumuz üzerinde üretilmiş yazılımı kullanarak, Google Glass veya Epson Moverio takarak depoda çalışan kişinin depoda nereye gideceği, hangi ürünleri alacağı, o anki sipariş numarasının ne olduğu gibi bilgilere ulaşabiliyor.
Glass ile onları doğru tarafa doğru yönlendirip, kendi CRM sistemlerine de doğru ve kolay şekilde entegrasyonlarını sağlıyoruz. Oradan gelen bilgileri de tekrar kullanıcıya gösterip o an yapacağı işi ellerini hiç kullanmadan rahat şekilde yapabilmesini sağlıyoruz.”
Burada amaçlarının barkot okuyucu, bilgisayar ekranı gibi cihazların hepsini tek bir platform içerisinde sunabilmek olduğunu ifade eden Mahmut Cihat Karaman, “Örneğin, perakende için depoda çalışan bir eleman oluyor. Güvenlik için sahada çalışan güvenlik elemanı yüz tanıma teknolojisini kullanabilir. Aynı şekilde sağlık sektöründe, doktor hastanın odasına girdiği anda hastası ile ilgili bilgilerin gözünün önüne gelmesi şeklinde uygulama olabilir. Çeşitli sektörlerde farklı kullanım alanları yaratılabilir” diyor.