GSM operatörleri ve yerli cep telefonu rekabeti
Akıllı telefon pazarının çok hızlı büyümesi, GSM operatörlerinin bu alandaki ilgisini de doruğa çıkardı. Avea, Turkcell ve Vodafone, kendi markaları üzerinden art arda piyasaya sürdükleri akıllı telefon ürünleriyle piyasadaki rekabete yem boyut getirdi. Taksit sınırlandırması ile birlikte kendi bayilerindeki satış hacimleri de GSM operatörlerini bu alana iten bir başka neden. Her üç üreticinin telefon üretimlerinde Vestel’in imzası bulunuyor.
GSM operatörleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de adeta patlama yaşayan akıllı telefon pazarından daha fazla pay alabilmek için kolları sıvadı. Daha önceki yıllarda küçük oranlı girdikleri bu alanda art arda proje geliştiren üç GSM operatörü, her ne kadar “Akıllı telefonlarda dünya devleri ile rekabet etmiyoruz” deseler de rekabette öne çıkma gayreti içine girdiler. Akıllı telefon pazarında kendi markaları ile çıkarılan ‘yerli ürünlerde’ her üç operatör de Vestel’in üretim gücünden yararlanmayı tercih etti.
Akıllı telefon pazannda GSM operatörlerini öne çıkaran bir unsur olarak geçen şubatta uygulamaya giren yeni kredi kartı taksit düzenlemeleri oldu. Kredi kartlanna yapılan taksitin kaldı-nlması teknoloji marketlerindeki akıllı telefon satışlarını olumsuz etkilerken (yüzde 52’lik düşüşten söz ediliyor), bu durum GSM operatörlerin bayi satışına artış olarak yansıdı.
GSM BAYİLERİ ATAKTA
Araştırma şirketi GfK raporuna göre Şubat-Mart-Nisan ortalamasına göre Türkiye pazannda ayda toplam 755 bin adet akıllı telefon satılırken, bunun yalnızca 158 bin adedi teknoloji marketlerinden gerçekleşti. Geri kalan kısım ise GSM bayileri üzerinden satıldı. Bu yıla kadar akıllı telefon satışlarında ağırlık teknoloji marketlerinde idi.
Öncelikle Türkiye akıllı telefon pazarında bu yıl neler yaşandığına, öncelikle satış rakamlarına bakmakta yarar var. Pazarda, taksit uygulaması kaldırılmadan son kez yararlanmak isteyen tüketiciler nedeniyle Ocak satışlarında da suni bir artış gözlendi ve akıllı telefon pazarı şu ana kadarki en yüksek satışlarını Ocak ayında gördü. Şubatta ise adetsel olarak satışlarda Ocak’a göre yüzde 30’ün üstünde bir azalma kaydedildi. Mart ayı Şubat’a göre biraz daha iyi geçse de seviye olarak 2013’ün ikinci yansındaki satışların altında kaldı. Piyasadaki dengeleri değiştiren bu uygulama nedeniyle pazarda yeni ödeme şekilleri sunulmaya başlandı. Kontratlı ve senetli satışlar ise tüketiciler için bir alternatif oluşturuyor. Burada GSM operatörleri mağazaları öne çıkıyor.
GSM MAĞAZALARI ÖNE ÇIKTI
GSM operatörleri sattıkları akıllı telefonlarla rekabette öne çıkarken ürettikleri kendi markalı telefonlarıyla da pazarda telefon üreticilerine rakip oldu. Akıllı telefon pazarına birkaç seçenekle kendi markalarıyla yer alan Avea, Turkcell ve Vodafone, hem bu kanalı büyütürken hem de bu araçla data (bilgi) gelirlerini de artırmayı hedefliyor.
Geçen yıla göre Vodafone’nun cep telefonu satışlan yüzde 69 artmış. Vodafone Türkiye icra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, “Tüketici faydasına yönelik kampanyalarla, tüketicilerin bütçelere uygun akıllı cihazlara en ekonomik koşullarla sahip olmalarını kolaylaştırıyomz. Cihaz kampanyalarımızda tüketicilerimize vade farkı yansıtmadan ve finansal riskleri üstlenerek bedeli taksitlendirme seçeneği sunuyoruz” diyor.
2014 yılının ilk çeyreğini akıllı telefonda yüzde 42 penetrasyon oranına ulaşarak kapattıklarını ifade eden Avea Mobil Bağlantı Direktörü Baran Yurda-gül, “2014 yılının ilk çeyreğinde yakaladığımız akıllı cihaz penetrasyonun-daki 13 puanlık artışta 150 binin üzerinde satışını gerçekleştirdiğimiz Avea markalı cihazlarımızın da etkisi var” diyor.
4G ATAĞI
Pazarda operatörlerin kendi markalı akıllı telefonlarında rekabet sürerken yeni ürünlerle de çeşitleniyor. Son dönemde de 4G modelleri öne çıktı. Turkcell’in kendi markasıyla çıkardığı T serisi akıllı telefonlara geçen hafta bir yenisi daha eklendi. 4G destekli Turkcell T50,12 ve 24 ay kontratlı seçeneklerle piyasaya sunuldu. Vodafone da 4G’li cihazı Vodafone Smart 4 Power’ı yakında lanse edecek. Böylece yeni ürünlerle rekabet bu sefer 4G destekli ürünlerde sürecek. Özellikle yerli cep telefonu üretimine teşvik geleceği beklentisi de GSM operatörleri için cezbe-dici bir faktör oluyor. GSM operatörlerinin üretiminin ardında ise Vestel var. Vestel, Türkiye’de üç GSM operatörüne de üretim yapıyor. Turkcell, Türk mühendis ve tasarımcıları tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu Turkcell T40’ın üretimini Manisa’ya taşıdı. İlk 2 T serisindeki üründen 1 milyona yakın cihaz satan Turkcell, Manisa’da üretilen T40’lardan ise 140 bin adetlik satış gerçekleştirdi.
Avea da inTouch modelinden 150 binin üzerinde telefon sattı. Lansmanı yapılan inTouch3’ün üretimi ise Manisa’da Vestel tarafından yapılıyor. Vodafone Türkiye de ilk yerli üretim akıllı telefonu ‘Blade V’yi satışa sundu. Bu cep telefonu da Manisa’daki Vestel fabrikalarında üretildi.
3 OPERATÖR VESTEL’DE BULUŞTU
Vestel, Türkiye’deki üç GSM operatörü için de üretim yapmaya başladı ve bu alanda Çinli Huawei ile ZTE gibi şirketlere de rakip oldu. Vestel, Manisa’daki tesislerinde Turkcell için T40, Vodafone için Blade V, Avea için ise in-Touch3 akıllı cep telefonlannı üretirken yabancı markalann da ilgisini çekti. Daha önce yaptığı açıklamalarda 10 milyon adede kadar cep telefonu üretme kapasiteleri olduğunu söyleyen Vestel Şirketler Grubu icra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, yurtiçinden de yurtdı-şmdan da birçok marka ile üretim için görüştüklerini ifade etmiş bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu vurgulamıştı. Önümüzdeki dönemde bu beklentilerle Vestel’in yurtdışından da markalar için cep telefonu üretmesi muhtemel gözüküyor. Vestel’in kendi markalı cep telefonunun ise yaz ayları içinde lanse edilmesi bekleniyor. Şu an telefonlar hazır ama saha testleri devam ediyor.