Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Güçlü dolar endeksi ve jeopolitik gelişmeler

Altında “güvenli liman” algısı 2015 /Ayılının başında kendisini tekrar hissettirdi. Seneye 1184 USD seviyesinden başlayan “sarı metal”, Ocak ayı içerisinde yükselişini sürdürerek kritik 1500 USD seviyesini test etti. Bu yükselişin ardındaki sebeplere batağımızda, ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin öne çıktığını görmekteyiz. Her ne kadar istihdam değişimi bir kez daha beklentiler doğrultusunda 250.000 kişi üzerinde kalsa da, ortalama kazanç endeksi ve iş gücüne katılım oranı verilerinde görülen geri çekilmenin altın fiyadarı üzerindeki etkisini gözlemledik. Tarım dışı sektörlerdeki istihdamın artmasına rağmen, ortaya çıkan “işgücü kalitesindeki belirsizlik” akıllarda soru işaretlerine sebep oldu. Sonuç olarak bu nedenlerle FED yetkililerinin faiz arttırımı konusunda aceleci olmayabilecekleri yorumlarıyla altında yükseliş hareketinin başladığını gördük.

Altın

Şubat ayının ilk haftasında açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi, geçtiğimiz son iki ayda da olduğu gibi beklentilerin üzerinde açıklandı ve yeniden 250.000 kişi üzerinde geldi. “Ortalama Saatlik Kazançlar” verisi geçtiğimiz aylardan farklı olarak açıklanarak dolar endeksininin 93 dolar seviyesinden 95.17 dolar seviyesine kadar yükselmesinde öncü oldu. Dolardaki bu güçlenmeye karşı koyamayan altında da satış yönlü işlemler görülmeye başlandı.

Yunanistan’ın çiçeği burnunda hükümetinden ve Avrupa Birliği tarafından “borç krizi” üzerine gelen yapıcı açıklamalarla birlikte, Minsk şehrinde bir araya gelen Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna liderlerinin Rusya-Ukrayna sınırındaki sıcak teması bitirecek ateşkesi imzalamaları, jeopolitik risklerle yükselişe geçen altın fiyatlarında düşüş görülmesini sağladı.

Altın fiyatlarını teknik açıdan incelediğimizde; 1186 desteği üzerinden güvenli liman algısıyla ilk önce referans seviyemiz olan 1196 seviyesini aşan, sonrasında da 1251 seviyesini geçen “sarı metal” ay içerisinde bu seviye üzerinde günlük ve haftalık kapanışlar yaparak 1300/1303 direnç bandını test etti. Bu seviyenin geçilememesi altında görülen alış hareketinin zayıflamasına sebep oldu.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Şubat ayı ABD Tarım Dışı İstihdam rakamlarının oldukça iyi gelmesiyle beraber geri çekilme hareketi hız kazandı. Azalan jeopolitik riskler ve altın fiyatının 100 ve 200 günlük hareketli ortalamanın altında kalması ile birlikte ilk etapta 1222-1217 ve 1205 desteklerine doğru geri çekilme görebiliriz. Bu seviyelerin kırılması ile 1196 ve 1187 ana destek seviyeleri test edilebilir.

Önümüzdeki günlerde dolar endeksini daha da güçlendirecek gelişmelerin yaşanmasıyla 1187 desteğinin kırılarak 1155 desteğine doğru geri çekilme görebiliriz. 1222 destek seviyesi üzerinde yukarı yönlü seyirde ise ilk olarak 1232 -1244 ve 1251 dirençlerini izliyor olacağız. 1262 direnci ise almaların artması adına üzerinde günlük kapanış görmek istediğimiz ana direncimiz konumunda. 1262 üzeri fıyatlamalarda 1272-1286 ve 1300/1303 direnç bandını takip edebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu