Güneşe en büyük talep Enerjisa’dan geldi
İçeriğe Ait Başlıklar
Güneşe en büyük talep Enerjisa’dan geldi
Güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili yapılan başvurular için artık EPDK’mn vereceği karar bekleniyor. 600 megavatla smırlandırılan lisanslar için Ekonomist’nı yaptığı araştırmaya göre en büyüle talep Enerjisa’dan geldi. 250 megavatlık sekiz başvuru yapan Enerjisa’nm yanı sıra beş holding daha yaptıkları başvurularla güneşte 2,5 milyar liralık yatırım yarışma hazır.
Yenilenebilir enerji kaynakları içinde bugüne dek yatırım maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle bireysel çabalar dışında pek gelişme fırsatı bulamayan güneşte, son düzenlemeler yatırımcıyı harekete geçirdi. Piyasayı re-güle edecek çalışmalar başlatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), hatırlanacağı gibi haziran ayında güneş enerjisine dayalı elektrik üretim lisansı başvurularını aldı.
10-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen lisans başvurularına özel şirketlerden ciddi bir talep geldi. 600 megavatlık güneşten elektrik üretim lisansı için 496 adet başvuru yapıldı.
Bu başvurular, Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki üretime dönük muhtemel kapasiteyi ortaya koyuyor. 36 ilde güneş enerjisi santrali kurmak üzere 7 bin 873 megavatlık bir başvuru yapıldı. Demek ki lisanslar 600 megavat ile sınırlı olmasa toplam üretim kapasitesi bu noktaya kadar çıkabilir.
Yaptığımız araştırmaya göre, sadece altı büyük holdingin lisans başvurusu bile konulan sınırı aşmış durumda. Enerjisa, Nurol, Çalık, Zorlu, Eczacıbaşı ve IC İçtaş’ın toplam başvurusu 640 megavatı buluyor.
EPDK, bugüne dek güneş enerjisine yönelik lisans başvurusunda bulunan bazı önemli şirketlerin isimlerini detay vermeden paylaşmıştı. Enerjisa, Çalık, Zorlu, Nurol, Eczacıbaşı, IC îçtaş, Aksa, Fernas, Güral Porselen, Akça, Bereket ve Egegaz, başvurularda adı açıklanan şirketler olarak sıralandı. Fakat hangi şirketin ne kadarlık bir lisans başvurusu olduğu açıklanmadı. Ekonomist olarak sektörün uzman isimleri üzerinden yaptığımız araştırmada, bazı önde gelen şirketlerin başvurularına ulaştık.
Buna göre EPDK’ya güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi için yapılan başvurular içinde en büyük talep Enerjisa’dan gelmiş durumda. EPDK’mn vereceği 600 megavatlık lisansın neredeyse yarısına Enerjisa talip.
EN İSTEKLİ ENERJİSA
Sabancı grubuna bağlı Enerjisa, toplam sekiz başvuru ile 250 megavatlık güneş enerjisi üretimine talip bulunuyor. Bu başvuruları en çok güneş alan adreslere yapan Enerjisa, güneşten elektrik üretimi için Van, Konya, Malatya-Adıyaman ve Kayseri’yi merkez seçmiş durumda.
Yapılan başvurularda ikinci sıra Nurol Holding’e ait. 163 megavatlık lisansa başvuran Nurol’un yatırım için adresi ise Konya, Niğde-Nevşehir-Aksaray ve Karaman hattı. Listenin üçüncü sırasında yer alan Çalık Holding, Burdur, Isparta-Afyon, Muğla-Aydın ve Konya için toplam 103 megavaüık lisans başvurusu yaptı. Enerji alanında önemli yatırımlara soyunan Zorlu Enerji de Mersin, Karaman, Konya ve Antalya’da 80 megavatlık üretim için başvuruda bulundu.
Yapılan başvuruların yatırım bedeli 2,5 milyar doları buluyor.
EPDK’nın yatırımlara temel oluşturan birim yatırım tutarı tablosuna göre 1 megavat güneş santralı 4 milyon 200 bin TL’ye mal oluyor. Bu hesaba göre lisans başvurularının 600 megavat ile sınırlı olduğu düşünülürse, bu şirketlerin toplam yatırımları 2,5 milyar dolan bulacak.
YIL SONUNA YETİŞİR Mİ?
Görüldüğü gibi Konya gibi güneş bakımından en verimli bölgelere birden fazla başvuru var. Aynı bölgeye başvuran şirketler arasında bir yarışma yapılacağını anlatan Türkiye Güneş Enerjisi Platformu Başkanı Ateş Uğurel, lisansların yıl sonunda verileceği beklentisi için karamsar. Uğurel, sancılı başlayan lisans sürecinde önce yatırımcıların anlamakta zorluk çektiği 600 megavat üst limiti getirildiğini belirterek, “Daha sonra da dünyada benzeri olmayan yerinde ölçüm zorunluluğuna paralel olarak yatırım yapılacak arazilerle ilgili birçok bürokratik sorun yaşandı. Tüm bu engelleri aşan potansiyel güneş enerjisi santrali (GES) yatırımcıları başvurularını yaptı. Ancak sınırdan dolayı aynı bölgeye birden çok başvuru yapan firmalar arasında yarışma yapılacak. Yarışmaya kim hangi koşullarda girecek bugün itibari ile netleşmiş değil. Üstelik de kanuna göre lisansların bu yıl Sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Ancak bu pek mümkün görünmüyor” diyor.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik de, yapılan değerlendirmelere göre Konya ve Van’ın güneş yatırımları için merkez olacağını anlatıyor.
LİSANSSIZ YATIRIMLAR DA PATLAYABİLİR
Güneşe Derneği Başkanı Mehmet Özer ise lisans başvurularının Türkiye’de birçok yatırımcının güneş enerjisi konusunda yatırım planladığını gösterdiğini söylüyor. Fakat lisansız alanda da ciddi yatırımlar beklediğini anlatan Özer, “2 Ekim 2013 tarihinde yeni yönetmelik ve tebliğin yayınlanmasıyla güneşte lisanssız üretimin tekrar önü açılmış oldu. Önümüzdeki dönemde ve özellikle 2014’te ciddi şekilde lisanssız pazarının büyümesini öngörüyoruz” diye konuşuyor.
05365904413MANİSA KULADA 51 DÖNÜM MANJİNAR RAPORU ALIN MIŞ RESMİ YOLU VARDIR BAZI AVRAKLARI TAMAM DIR
Adana Karaisalı Demirçit köyü Karabıyık mevki 48-49 parseller güneş enerji üretimine uygun içinden elektrik hattı geçen ana yola 700mt kadostrolu yolu olan 106 dönüm tapulu yatırım alanı… TEKLİFLERE AÇIĞIZ TLF 542 766 62 55