Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Hades adlı proje bir yapay zeka merkezi olacak

ALİBABA Grup’un sahibi olduğu Hong Kong’daki South China Morning Post (SCMP), yapay zeka ve robotiğe en çok yatırım yapan ülkelerden Çin’in geleceğe ilişkin projeleriyle ilgili bizlere ipucu vererek, ufkumuzu açıyor. Yapay zeka Çin için stratejik öneme sahip. Ülke ticari ve siyasi geleceğini yapay zeka merkezinde belirleyeceğe benziyor.

SCMP bu kez, Çin’in Yunan mitolojisinde sualtı dünyasının tanrısı olarak bilinen Hades’ten adını alan “insansız bir sualtı dünyası” projesinden bahsetti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bu ay başkent Pekin’de Çin Bilim Akademisi’ni ziyaretinde detayları ortaya çıkan proje, Çin’in hakimiyetini ileri sürdüğü ve başta Tayvan ile bu nedenle sorun yaşadığı Güney Çin Denizi’nde, Tayvan ile Filipinler arasında kalan Manila çukurunda yapay zekalı robotların görev yapacağı insansız bir üssün inşa edilmesini öngörüyor. Şi’nin, “Şimdiye kadar yapılmamış bir şey yapın” talimatı üzerine harekete geçen Çinli bilim insanlarıyla mühendislerinin, su altında bir çeşit Atlantis yaratmayı amaçladığını belirten SCMP, çukurun en derin bölgesinde, 6 bin-11 bin metre derinliğinde bir üs kurulmasının planladığını bildirdi.

Çin’e 160 milyon dolara mal olacak Hades projesi her şeyiyle bir ilk olacak. Suyun muazzam baskısına dayanıklı malzemelerle yapılacak üssün bir uzay üssü gibi rıhtımı bulunacağı belirtilirken, insansız denizaltıların su altına keşif yapacağı, buradaki canlıların envanterini tutacağı ve örnekler alacağı ifade ediliyor. Bir güç santrali veya aynı görevi görecek bir gemiyle kablolarla bağlantı kuracak olan üs, yapay zekası ve sensörleri sayesinde otonom hareket ederek görevleri yerine getirecek.

ZORLU BİR PROJE

Gazetenin görüştüğü bazı bilim insanlarıysa Hades projesinin hem fiziksel, hem de siyasi nedenlerle bazı zorluklarla karşılaşacağı görüşünde. Bazı Çinli uzmanlar su altı derinliklerinin çevresel anlamda basınç, erozyon ve sismik hareketlilik gibi güçlü engelleri beraberinde getireceğini, bu nedenle fiziksel sorunların yanı sıra projenin tahmin edilenden daha pahalıya mal olabileceği yorumunu yapıyor. Şanghay Okyanus Üniversitesinden araştırmacı Dr. Du Quinghai, “Böyle bir üs kurmak bir uzay üssü kurmaktan daha zor olabilir. Şimdiye kadar hiçbir ülke böyle bir şeye kalkışmadı” derken, üste kullanılacak malzemelerin herhangi bir jeolojik aktivite karşısında esnek olması gerektiğini söylüyor. Çin Bilim Akademisi araştırmacılarından Prof. Yan Pin de, üssün yanardağ patlaması, toprak kayması gibi faaliyetlerin aktif olmadığı bir yerde inşa edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Diğer yandan Çin’in projeyle ilgili olarak Tayvan ve Filipinler’i ikna etmesi gerektiğine vurgu yapan SCMP, Çin’in sualtı dünyasından veriler toplayacak olan üssü tsunami başta olmak üzere çeşitli doğal afet verilerini bu ülkelerle paylaşması halinde projenin siyasi kısmının çözülebileceğini bildiriyor. Çin’in, Güney Çin Denizi’nde iki ilginç altyapı projesi daha bulunuyor. Bunlardan birincisi yine denizin 3 kilometre derinliğinde onlarca insanın bir aya kadar yaşayabileceği deniz istasyonları projesi. İkincisiyse 20 adet yüzen nükleer santral inşaatı. Bu santrallerden ilkinin ticari ve askeri amaçlı 2020’de Güney Çin Denizi’ne gönderilmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu