Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Harekâtın siber savaş boyutu

Siber güvenlik çok önemli diye boşuna söylemiyoruz. Zeytin Dalı Harekâtı, teröre destek veren siber kaynakların da kurutulmasına vesile oldu. Unutmayın, savaşlar artık sadece topla, tüfekle yapılmıyor…

SADECE Türkiye’de yaşayan herkesin değil tüm dünyanın bildiği bir gerçek var. 100 yıl önce İngiltere tarafından çizilen ve bizimde içinde yer aldığımız Ortadoğu bölgesindeki haritayı, günümüzün süper gücü kabul edilen ABD yeniden çizmek istiyor. Bu haritayı çizebilmek içinse terör örgütleri ile işbirliği yapmaktan çekinmiyor ve Türkiye gibi NATO’da müttefiki olan bir ülkeyi bile feda etmeye hazır bir görüntü veriyor. Duygusal bir millet olan bizler için bu hareketler hiç şık olmasa da bir gerçeği yüzümüze vuruyor:

Uluslararası ilişkilerde duygusallık yoktur. Çıkar birliği vardır.

GELECEKTEKİ SAVAŞLARIN TEMELİ

20 Ocak 2018 tarihinde başlayan ve 18 Mart 2018 tarihinde Afrin’in teröristlerden temizlenmesiyle nihayete eren Zeytin Dalı Operasyonu, ülkemizin başta ABD’nin haritaları değiştirmeye yönelik girişimlerine cevap olmak üzere, TSK’nın PKK ve Ortadoğu’daki terör örgütlerine karşı yaptığı ilk operasyon değildi. îlk operasyon 2008 yılındaki “Güneş Harekâtı” idi. ikinci operasyon 24 Ağustos 2016’da başlayan ve 30 Mart 2017’de yani tam 216 gün sonra sona eren Fırat Kalkanı Harekâtı idi. ABD’nin Ortadoğu ile ilgili planlarına karşı Güneş Harekâtı ile inisiyatifi ele alan Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilk büyük darbeyi vurmuş oldu. Zeytin Dalı Harekâtı ise şu an itibariyle son vurulan darbe gibi görünse de son olmayacağını artık hepimiz biliyoruz.

Zeytin Dalı Harekatı’nın siber dünyada öncekilere nazaran çok daha fazla yansıması ve buna bağlı olarak siber savaş boyutu söz konusu oldu. Önce sizlere siber savaş hakkında kısa bilgi vereyim. Siber savaş, önemli bir hasar veya yıkım yaratmak için bir başka ülkenin bilgisayar sistemlerini bozmak amacıyla dijital saldırı yöntemlerinin kullanılmasıdır. Şunu da unutmamak lazım. Siber savaş halen gelişmekte olan bir kavram, ancak pek çok uzman, muhtemel gelecekteki çatışmaların önemli bir bileşeni olacağı konusunda neredeyse hemfikir. Çünkü, silahlar ve füzeler gibi konvansiyonel savaş araçları kullanan birliklerin yanı sıra bilgisayar korsanlarının da bilgisayar kodunu manipüle ederek gelecekteki savaşların temelini oluşturacakları gün gibi aşikâr.

HAREKATIN DİĞER YÜZÜ

Siber savaş boyutu tarafındaki gelişmeleri STK’nın (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.) hazırladığı 2018 Ocak-Mart dönemini kapsayan siber tehdit raporunda görebiliyoruz. Rapora göre, Zeytin Dalı Harekâtı sırasında terör bağlantılı saldırgan grupların uzantıları tarafından internet ve sosyal medya üzerinden algıyı değiştirmek üzere yapılan kara propagandaya ilave olarak, kamu kurum ve kuruluşlarına siber saldırılar da gerçekleştirildi.

Terör örgütleri ve sempatizanlarının TSK’nın sınır ötesinde gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekâtı’na karşı özellikle uluslararası kamuoyunda algıyı değiştirmek üzere psikolojik harbin en bilinen yöntemi kara propagandaya başvurmaları yanında, artık harbin beşinci boyutu olarak nitelendirilen siber savaş yöntemlerini de kullandıkları tespit edildi. Rapora göre, terör bağlantılı veya motivasyonlu saldırgan gruplar Zeytin Dalı Harekâtı’nın başlamasıyla birlikte #OpTurkey başlığı altında, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının taşra teşkilatlarına sistematik siber saldırılar düzenledi.

HEP VAR OLACAK

Harekâtın tamamlanmasıyla etkisini kaybeden bu saldırılarla, harekât süresince önemli bir güç ve zemin kaybına uğrayan terör örgütlerinin, TSK’nın üstünlüğünü sabote etmeyi, algıyı değiştirmeyi ve kitleleri tahrike sürüklemeyi hedefledikleri değerlendirildi. Ayrıca bu süreçte, siber saldırıları gerçekleştiren gruplara ilave olarak sosyal medyada saldırı sonuçlarının ve propaganda mesajlarının paylaşılmasını sağlayan birçok destekçi aktör tespit edildi.

Unutmayın, savaşlar artık sadece topla, tüfekle yapılmıyor. Başta BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) olmak üzere konuyla ilgili tüm kamu kurumlan üzerlerine düşenleri fazlasıyla yaptılar. Her zaman dediğim gibi, siber dünya var oldukça, siber güvenlik de var olacaktır.

MUSA SAVAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu